Jump to content

Руска војска ушла у Сирију!

Препоручена порука

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Ја да сам Асад, дао бих Курдима максималну могућу аутономију, или чак можда и независност, уз услов да такав Курдистан мора да склопи војни савез са Сиријом и Русијом и да се деле приходи од нафте.

Nema ništa od toga dok je Turska moćna država. Ja koliko najdalje vidim je da Rusija i Asad ubjede Turke da će držati Kurde pod kontrolom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, obi-wan рече

A glavno je to da ce ovim potezom citav PVO Sirije da bude umrezen u jednu celinu, tu ukljucujuci i vec postojece sisteme Buk i S-200, i to tako da centar (treba da) bude u okviru ruske baze i S-400 koji je postavljen tamo.

На тај начин једино што Западу преостаје су ракетни удари са врло великих дистанци (више од четири стотине километара радијуса (или тако нешто). Тиме Запад штеди људске животе и скупу авионску технологију, а може и да мало подстакне своу војну индустрију. Са друге стране, такви удари у војном смислу немају практично никакав значај.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Nema ništa od toga dok je Turska moćna država. Ja koliko najdalje vidim je da Rusija i Asad ubjede Turke da će držati Kurde pod kontrolom. 

Да, има и тога. Потребно је постићи некакав (макар какав) договор са Ердоганом. Проблем је што је поменути непредвидиви егоманијак (турски Вучић). Но ту би можда помогло да му се стави до знања да би се могао суочити са избором мир или пакао на својим границама (ако настане независни или довољно аутономни Курдистан). Уколико би се постигао такав неки договор, сами Курди би се суочили са комбинацијом Турска-Сирија-Русија, мада је, што се мене тиче, то за сада мало вероватно.

Подели на овим сајтовима

Тј. нисам ни мало убеђен у Ердоганову способност да се руководи искључиво рационалним калкулацијама у овим геополитичким играма. Дај Боже да нисам у праву.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Јасно. У Украјини је основни руски циљ максимално замрзавање конфликта (у чему су се показали вештим још током деведесетих у Молдавији (Придњестровље), те у Грузији и слично. У Украјини је циљ да се сачека пад Порошенка и нека нова политичка комбинација која би се вратила на позиције неутралности Јануковича и Кучме. Једина мени овде непозната величина у једначини јесте што за сада не видим неку такву украјинску алтернативу а избори у Украјини се ближе. Ако ово изузмемо, стратегија Русије за сада добро функционише. У Сирији су разлози руског присуства више геоекономске природе (руте будућих/потенцијалних гасовода) и ту им се више исплати да спрече замрзавање конфликта (на чему пак инсистира глобални Запад). Када се реши Идлиб, остаје доста комликован процес налажења решења за курдски део. Надам се да ће га решити дипломатијом. Ја да сам Асад, дао бих Курдима максималну могућу аутономију, или чак можда и независност, уз услов да такав Курдистан мора да склопи војни савез са Сиријом и Русијом и да се деле приходи од нафте.

Tacno je da ovde u Siriji nije cilj zamrzavanje konflikta, ali isto tako nije ni njegovo sirenje. Do sad je sve uradjeno tako da se sukob minimizuje, i da se prakticno odvija samo i iskljucivo u smeru potpunog ciscenja Sirije od bilo koje nijanse drekavaca.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

РУСКИ АНАЛИТИЧАР ШОКИРАО СВЕТ: Израел се неће повући, планира да нападне Сирију и Русију

13-10-2018 11:29 Ратни извештаји Сирија / Ирак Фокус 2 Србија Став

Последњих дана су се појавили политички и војни знаци припреме за следећи напад од стране државе Израел на Сирију и Русију.
izraelski-avioni-pod-paljbom-public_prav

Илустрација (Фото: Правда)

Пише: Михаил Ошеров

Након што је руско руководство донело политичку одлуку да Сирију снабде С-300 системима ваздушне одбране и другим разним системима, као и да ојача електронске контрамере, тон изјава и интервјуа од стране представника израелског војно-политичког руководства се значајно променио.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху није издавао никакве гласне политичке изјаве након што се вратио из САД и својих разговора са Доналдом Трампом. Он је давао политичке изјаве у САД, али тада, вероватно, још увек није имао потпуну слику и комплетне информације о руским предстојећим акцијама.

Авигдор Либерман је дао два интервуја у последње две недеље – један 27. септембра на контролном пункту Кунеитра у Голанској висоравни која је окупирана од стране Израела, а други недавно за новине Yediot Ahronot.

На Голансој висоравни, Либерман је заобишао питање израелске политике у новим условима, рекавши да се политика државе Израел неће мењати, и сугерисао новинарима да се обрате секретару за штампу израелске војске. У интервјуу за новине Yediot Ahronot није објављено ништа везано за Сирију. Можда је то због забране објављивања информација о томе од стране израелске државне цензуре.

Израел је једна од ретких земаља на свету где је прелиминарна државна цензура на снази и где по први пут у историји након некадашње Немачке постоји пропагандно министарство. Али у објављеном интервјуу за новине Yediot Ahronot, сачувана фраза израелског министра одбране да је “борбена готовост израелске војске сада иста као и током рата 1967. године.“

6.октобра је интервју дат новинама Ha’aretz од стране другог министра израелске владе, Тачија Ханегбија, у ком је он такође најавио одлучност и намере израелске владе да наставе са агресијом против Сирије.

Према извештају од 5. октобра са израелског сајта Дебка, који се сматра интернет страницом која објављује информације у интересу израелских обавештајних служби, амерички председник је наредио да се Израелу хитно пребаци неколико ескадрила најновијег америчког Ф-35 авиона из борбених јединица, укључујући и оне који су већ смештени на Блиском истоку, Уједињеним Арапским Емиратима.

Разлог за израелску агресију против Сирије је присуство иранских официра на територији Сирије и могућност преноса одређених врста оружја у либански покрет Хезболах.

Са правне тачке гледишта, присуство иранских официра у Сирији и присуство иранског оружја, као и сиријска помоћ либанском покрету Хезболах, је апсолутно легитимно. Ирански официри и добровољци су на територији Сирије по легалној основи на захтев сиријске владе и значајно доприносе обнови сиријске државе.

Настављајући до недавно, стални напади израелске авијације све ово време се нису сусрели са противљењем од стране Русије. Уместо да заштити сиријско небо од свих агресора, Русија је дозволила Израелу да нападне било који објекат у Сирији, и САД-у да окупирају територије на југу и истоку Сирије.

Трагични инцидент са руским Ил 20 се могао догодити раније у било ком тренутку, и сасвим је могуће да су се такви инциденти догађали и пре, само се о њима, вероватно, није обавештавало.

Дакле, 2013. године, након још једног напада израелске авијације на Сирију у региону Латакија у непосредној близини локације руских војних објеката, сам руски председник Владимир Путин је увече позвао израелског премијера, који је био у недељној посети Кини.

У то време, 2013. године, амерички председник Барак Обама није могао да разговара телефоном са руским председником Владимиром Путином пола године због одбијања руске стране. Руски председник Владимир Путин је сам назвао.

Разговор који је одржан у 22х по времену у Пекингу (што указује на хитност позива) је био толико важан за Нетањахуа да се вратио у Израел након дуге посете и дугог лета, у пет сати ујутру на важан дан верског празника, и не напуштајући аеродром, пребачен је у други авион и одлетео у Сочи како би се састао са Владимиром Путином.

И тако након овог састанка, који је био делимично један на један, Нетањаху се вратио у Израел, а израелска агресија против Сирије, уз прећутну сагласност Русије, се наставила.

У целој овој причи о израелској агресији против Сирије, постоји један кључни морални и политички аспект. Грубо говорећи, они то не раде савезницима – они их штите на једном месту, а не на другом.

Остатак савезничких земаља Русије ће сада знати да их, у случају тога, Русија неће бранити, што проистиче из неких неразумљивих интереса руководства земље, што је супротно националним интересима Русије. То се догодило у Донбасу 2014. године, то се догодило у Сирији, почевши од 2011. године, упркос постојању споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Русије и Сирије.

Катастрофа руског електронског извиђачког авиона Ил-20, која се првенствено догодила због неопирања Русије израелској агресији, још увек није добила адекватан политички одговор. Снабдевање Сирије разним системима и комплексима ваздушне одбране је половично техничко и полуполитичко решење проблема.

Русија не може и неће моћи да брани Сирију и своје интересе у Сирији без директног супротстављања израелској и америчко-турској агресији, а то захтева полтичку одлуку, која још није донета.

Подели на овим сајтовима

РУСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК ОТКРИВА: Ево како Американци могу да униште С-300, али то изгледа лако само на папиру

15-10-2018 08:07 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета

Пошто је у септембру случајно срушен њихов извиђачаки авион, Руси су послали нови противваздушни систем у Сирију.
s_300_mil.ru.jpg

С-300 (Фото: mil.ru)

Противракетни систем С-300, који је Русија послала у Сирију, врло лако би могли да униште амерички Ф-22 Раптори користећи електронске нападе, циљајући директно радаре, рекао је руски стручњак с Академије војних наука, професор Сергеј Судаков.

Амерички план за парализу

Према његовом мишљењу, сценарио уништења противваздушног система могућ је ако један заштићени Ф-22 дође у домет руских радарских инсталација. Тада би амерички авион могао да омете руски систем детекције непријатеља истовремено гађајући радаре, лансирне рампе и заповедне тачке. Томе би уследио други напад авиона и бомбардера.

Судаков верује како је управо то амерички план за парализу ПВО система у Сирији, али додаје како тај план изгледа једноставно само на папиру.

Каже како, и у случају да радари на тлу не уоче долазак Раптора, ти авиони би били детектиовани кад би укључили сопствени систем електронских противмера. Према његовим речима, систем контроле на тлу може пронаћи извор радијације и према томе одредити локацију Раптора и одмах према њему лансирати ракету земља-ваздух.

Иначе, слање система С-300 у Сирију, заправо је руски одговор на инцидент у којем је сиријски ПВО систем срушио њихов Ил-20 извиђачки авион, циљајући израелске бомбардере.

Подели на овим сајтовима

Јуче су у заједничку гробницу сахрањени чланови посаде ил-20.

1aLFWzNfu8I.jpg

https://vk.com/syriantube?w=wall-55849790_402804

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Naš narod kaže "Ti ga krstiš a on p.di". Ne znam na kom jeziku više da napišem da su naftne rezerve koje kontrolišu Kurdi zanemarljive. A gasa na tom prostoru ni nema. Ogromne rezerve nafte i pre svega gasa otkrivene su priobalju i danas se skoro svi slažu da puč u Siriji nije toliko pokušan zbog mogućnosti transporta gasa iz Katara već zbog ovih gasnih polja na kojima Izraelci već uveliko rade. Na užas Izraela i ostale zapadne gamadi oko 70 do 75 % gasnih polja je u Sirijskom priobalju a ostalo izraelskom i libanskom. Koliko se zna koncensije su otkupili Kinezi i upravo zbog toga je najviša izraelska delegacija pre mesec dana bila u Kini. Tako će EU dobiti diversifikaciju nabavke gasa: voljte vole da ih ka.aju Rusi, voljte Kinezi. Zadnjica u svakom slučaju ima da puca. Pa dosta je ta bagra iz Brisela solila pamet celom svetu. 
Mogu da uzmu američki tečni gas i da izgube i ono malo konkurentnosti na svetskom tržištu. 
Titanik tone sve brže i brže. Prvi pacovi (Britanci) već napuštaju brod koji tone... uskoro slede sledeći..."

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Rat-u-Siriji-2018-godina_1130.html

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Mozda sam glup, ali bih voleo da mi neko objasni jednu stvar: Sta ako bi svi poceli da kuliraju americke sankcije? Koji bi onda smisao bio uopste, osim fazona: meni se to ne svidja ali me niko ne sljivi ni 2%? Realno, Ruse i Irance zabole verovatno ili se varam?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, grigorije22 рече

Putin je reko da je SSSR ziveo decenijama pod sankcijama i da se razvijao. Potrebno je samo da neka od clanica EU stavi veto prilikom produzetka i sankcije padaju. 

Razvijao se dok nije propo

potpuno neslavno...

Istina zbori: Rusija je mrtva od 1917.

Forenzikom je utvrđeno da je zaklana srpom a lubanja smrskana čekićem potom.

Nego manimo se geografije i molimo se, čitajmo Svete Oce i molimo se još više!

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, djordje.pesic рече

Mozda sam glup, ali bih voleo da mi neko objasni jednu stvar: Sta ako bi svi poceli da kuliraju americke sankcije? Koji bi onda smisao bio uopste, osim fazona: meni se to ne svidja ali me niko ne sljivi ni 2%? Realno, Ruse i Irance zabole verovatno ili se varam?

Pa neki ih već kuliraju, poput Rusije ili Irana i nastavljaju svoju priču koliko mogu i umiju u ovom trenutku da se izbore sa tom agresijom. Kina također oni ne hajcaju više šta iz Vašingtona laprdaju već vode svoju sopstvenu politiku i nastoje izgraditi geopolitički jaku poziciju u svijetu. E sad na koje ostali potencijalno misliš, kada bi kulirali? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...