Jump to content

Руска војска ушла у Сирију!

Препоручена порука

1 hour ago, grigorije22 рече

Rusi slabi i nisu pouzdani.

...

Nalupa se covek samo tako, za sve pare.

Steta, nekad sam ga i uzivo slusao na tribinama, bio je to publicista koji obecava, sad je samo jos jedan od mnostva olinjalih macora...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Крстарећи пројектил када се погоди било којим пројектилом а да није  портабл ракетни систем попут стреле, распадне се у ваздуху и распе у мале делиће на сто страна.

A najace mi je kad o tome prica jedan novinarcic, koji je rakete video na slici.

Ja sam sluzio na PVO sistemu KUB-M, i potpisujem ovo sto su na vojnom forumu pricali o tome.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Што се тиче нафтних извора на истоку, сем у курдском делу, мислим да Сирија поново контролише део њих (бар од ослобађања Деир ез Зора)

Naravno, to je lako mogao da procita bilo gde, sa nizom jasnih dokaza, samo da je hteo da cita i nauci nesto...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

A najace mi je kad o tome prica jedan novinarcic, koji je rakete video na slici.

Трифковић је заправо историчар и то доста добар историчар, али овде има један лош аматерски приступ.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ivan Marković рече

Трифковић је заправо историчар и то доста добар историчар, али овде има један лош аматерски приступ.

Znam da je istoricar brate, ali ako ces da se bavis savremenim vojnim pitanjima - pa izvoli onda i malo se opismeni, nemoj da mlatis u prazno.

Na vojnom forumu, koliko sam zapazio, imaju bas jednog vojnog istoricara (mozda ih ima i vise, ne znam) - samo da vidis kad covek uzme da nesto napise - lepo da citas i da se odusevis, em uvek naucis nesto novo. Kad je taj svojevremeno unapred prognozirao neke stvari oko Sirije dosta njih je osporavalo tu pricu, medjutim, kasnije se pokazalo da je 90+ % toga bilo sasvim tacno.

Ali neee... "ja sam drmrfr taj-i-taj, i samim tim ja sam vec strucan i pozvan da o svemu pricam, i sve znam najbolje".

Ja sam se bavio avijacijom kao hobijem od detinjstva - koliko mi je samo stotina sati trebalo da iscitam sve sto sam o tome procitao - i sluzio sam na PVO sistemu, i opet odgovorno tvrdim da nisam ni blizu strucan da se uopste bavim ovim pitanjima (na vojom forumu nisam clan, niti cu da budem, tamo udjem kao gost da citam i ucim, jer medju takvim ljudima /onima koji su tamo ocigledno strucni, nisu ni tamo svi, naravno/) prosto nemam sta pametno da kazem. A ovaj i mnozina drugih "analiticara" danas samo zasednu na neku TV, i mlate li mlate...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ivan Marković рече

Што се Сирије тиче, углавном ништа тачно није рекао, док ово остало нећу коментарисати јер није у вези са темом.

1) Крстарећи пројектил када се погоди било којим пројектилом а да није  портабл ракетни систем попут стреле, распадне се у ваздуху и распе у мале делиће на сто страна. Ово је изјавио један од учесника на МајСити форуму који је по ономе што каже био официр у ПВО (На КУБ систему). Сиријци вероватно немају паметнија посла него да скупљају те делиће да би Срби веровали у њихове резултате. Што се тиче обарања томахавка, њих су обарале и наше снаге стрелама и сличним системима, али и артиљеријом, ако се не варам. Чисто сумњам да Сиријци, који имају знатно јаче и модерније системе него што смо их имали ми, нису били у стању да оборе ни један пројектил. Оби Ван је већ показао код анализе рушених објеката, да они тешко да су порушени већим бројем ракета.

2) Авиони Торнадо и Б1Б, све и да су учествовали (а није било потребе, за ово су били довољни разарачи, крстарице и подморнице) испалили су ракете са удаљености веће од 400 км, а то је колико знам граница максималног домета најсавременијих рускихПВО система-у даљину разуме се)

Изостанак SEAD мера може да укаже на овакав развој догађаја, као и чињеница да ниједан сиријски ПВО систем није ни докачен. Једини начин да се ово спречи је био да руски и/ли сиријски авиони полете на поменуте удаљености и нападну поменуте авионе. Или да руске подморнице покушају да потопе западне бродове. Ово пак опет указује да је напад био договорен да би се Трампу пружила могућност да утврди позиције пред нападима дубоке државе због довођења у питање споразума о слободној трговини и трговинских ратова са Кином и ЕУ.

3) Сиријске снаге су избиле на ирачку границу југозападно од Еуфрата свуда сем код Ел Танфа, тј поменутог "џепа" где се налазе америчке снаге од око 3.000 војника. Североисточно су Курди, који не воде нужно проамеричку политику, већ покушавају да остваре независност користећи се свим странама (које такође користе њих) сем Турака. На курдском подручју постоје неке западне базе, али и једна или две сиријске. Да сам ја Асад, признао би Курдима независност и тако направио Турцима пакао за наредних хиљаду година.

4) Није тачно рекао ни за западни део. Сиријска војска од Алепа на северу до Даре на југу не контролише баш све, већ постоји један већи џеп у Идлибу. Ту ће бити великих проблема, када дође до његовог ослобађања.

5) Што се тиче нафтних извора на истоку, сем у курдском делу, мислим да Сирија поново контролише део њих (бар од ослобађања Деир ез Зора)

Ali ipak Putin i ruski politicari daju neke bljutave i pomirljive izjave kao u vreme Jeljcina. Ako oni ponove napad to ce da izazove opsti haos. Trifkovic je u ovom klipu naveo jednu zemlju ne mogu sada da se setim koja je Americki saveznik, i pita da li bi Tramp reagovao kao Putin kada bi Rusija raketirala tu zemlju. I lepo primecuje da Rusi oce da prodaju S-400 Turskoj koja je clanica NATO, a Asadu kao svom savezniku nisu hteli da prodaju S-300.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Ali ipak Putin i ruski politicari daju neke bljutave i pomirljive izjave kao u vreme Jeljcina.

Jeste, umesto da se biju! :ljut::fik:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Rusija je usla u sirijski sukob iz cistog racuna, nema ti nikakvog hriscanstva. 

Jedina razlika izmedju toga kada Rusi pokusavaju odbraniti svoj interest u odnosu na zapadne sile je sto nemjerljivo manje stete naprave dok su ovi potonji spremni razoriti suveren i izazvati smrt milone ljudi ostaviti drazve u opstem haosu.

Рачун нико не спори. А рачун је да одбију Америку од своје јужне границе, између осталог.

Нереално ми је да заислим да нико у врху руске државе не постоји нико, ни један хришћанин, ко није помислио да је добро да се слабији заштити, да је Сирија колевка хришћанске цивилизације итд. Просто не верујем.

Немој ово схватити романтичарски, него реално. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, grigorije22 рече

Konstalacija snaga u svetu se jeste promenila u odnosu na 90, ali se nije dovoljno promenila. Rusija treba da ekonomski i vojno dodje u takvu poziciju da Amerikanci ne smeju nijednu raketu da ispale. Cak ni simbolicno.

KonstElacija... za ovo se pada na ispitima...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Rusi slabi i nisu pouzdani.

Mislim, da ovakve 'neozbiljne' price ( analizirali su malo Ivan i Obi ) imaju svojiu svrhu i namenu.

Deluje mi, kao da zeli da se pokaze da Rusija i Putin nisu nikako ( i imalo' ) sposobni da se suprostave zapadnom svetu, kako politicki i ekonomski, tako i vojno.

Ne trebamo da zaboravimo, da, kada ovaj sto nas vodi odradi KiM , stizu sledeci koraci koji  moraju da se odrade, od kojih je jedan i 'pogorsavanje' odnosa sa Putinom i politika sankcija prema Rusiji.

Zbog toga , verovatno se vec i priprema teren za takve stvari i zbog toga ovakve price o slabostima Rusije koja ne moze nikome da pomogne, pa, ni nama....i, ocekujem da ih budu sve vise...

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, grigorije22 рече

Ali ipak Putin i ruski politicari daju neke bljutave i pomirljive izjave

Po delima ćete ih prepoznati.

пре 21 минута, grigorije22 рече

Ako oni ponove napad to ce da izazove opsti haos.

Verovatno.

пре 21 минута, grigorije22 рече

Trifkovic je u ovom klipu naveo jednu zemlju ne mogu sada da se setim koja je Americki saveznik, i pita da li bi Tramp reagovao kao Putin kada bi Rusija raketirala tu zemlju.

Naveo je Bahrein. Međutim, Putin, tj. Medevedev je isto uradio sa Gruzijom 2008, u kojoj su se nalazili američki savetnici, koju su SAD naoružavale i čije su se snage kao savezničke nalazile u Iraku.

пре 24 минута, grigorije22 рече

I lepo primecuje da Rusi oce da prodaju S-400 Turskoj koja je clanica NATO,

Oće, ali nisu. Ne još uvek. I to je deo pokušaja da se Turska nekako prevede na evroazijsku stranu. Ali ako Erdi nastavi da glumi ludilo, verovatno mu neće prodati ništa...

пре 26 минута, grigorije22 рече

a Asadu kao svom savezniku nisu hteli da prodaju S-300.

Na žalost je tako. Na molbe Izraela, koji se zarekao da neće rušiti vladu u Siriji, već samo suzbijati iranski uticaj (gađajući Hezbolah i iranske baze, tj. sirijske u kojima su Iranci i Hezbolah). Što se tiče toga da je Asad Putinu saveznik, jeste, ali u domenu borbe protiv ISIS i terorizma. Ne i šire. Zasad.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Oće, ali nisu. Ne još uvek. I to je deo pokušaja da se Turska nekako prevede na evroazijsku stranu.

Inače da dodam i ovo. Mislim, i može biti da Rusija oko Erdogana samo gubi vreme. Ali videćemo...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

Inače da dodam i ovo. Mislim, i može biti da Rusija oko Erdogana samo gubi vreme. Ali videćemo...

Meni se cini da ga smisljeno drze u procepu, nista drugo...

Подели на овим сајтовима

Jedna od slika koje pokazuju dejstvo sirijkse PVO u okolini Damaska - po velicini traga izgleda da su ovo bili polozaji sistema BUK-M. Takodje, desno od manjeg traga u zadnjem delu slike (nize dole) vidi se niz tackastih tragova cevne PVO (Pancir S1 ili Siljka).

Na istom linku takodje kaze da su Sirijci predali 2 nedetonirane rakete Rusima, koje su ovi spakovali i odneli kod njih.

...

4685020.jpg

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/5139903

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...