Jump to content

Руска војска ушла у Сирију!

Препоручена порука

пре 9 часа, Ivan Marković рече

Kоји је под собом имао војску и службе безбедности. Па није Украјина Панама нити је Јанукович био Норијега. Имао је све могућности да угуши побуну. Уставне, моралне и друге.

Да је тај Јанукович неспособњаковић своје врсте, јесте. Али, мислим да је Русија требала максимално да му помогне у том смислу да спречи хаос да избије. И њене службе су сигурно присутне биле у Украјини, као што су и свуда другде. Јер, Украјина је двориште Русије, како год. Чисто сумњам да би Амери дозволили да се нешто слично деси у њиховом дворишту. Али, ок, то је разлика између светске супер-силе каква је САД и регионалне, каква је Русија. 

Заправо је само довео у питање потписивање (или ратификацију) Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији, али тек кад су Руси запретили укидањем повластица. До тад је и он био украјински еврослинавац, само мало умеренији.

И да је превртљивац и ту ћемо се сложити. Али, да је Русија требало помоћи у том тренутку и да спречи долазак хунте на власт, мислим да је требала. 

Одеса

Одеса је само један пример страдања руског народа у Украјини. А није једини такав пример, много је било страдања Руса у Украјини. То страдање последица је рата. И зато мислим да је Русдија требала да спречи да до рата уопште дође. Она има одговорност пред својим народом и треба да га штити. И њен народ је њен интерес, не заборави то, не може се све само сводити на нафту и гас, одговорним државама је и њен народ нешто што треба штитити.

То је поента. Али, можда ја и ти другачује гледамо нато, па се зато разликујемо у ставовима. 

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Није ми јасно одакле ти толике дилеме око тога. Мислим моралне. Русија није чувар светског морала, већ својих геостратешких интереса.

Никад нисам имао никакве моралне дилеме у погледу тога. Нити сам икада Русију, или било коју велику силу, посматрао као ,,заштитницу светског морала и правде", већ као заштитницу својих личних интереса. То сам фино објаснио у својој теми ,,Русија или Америка", коју сам овде отворио. И мислим да Русија слабије штити своје интересе, али опет је то само моје мишљење, што рече Јустин, нико од нас форумаша није стручњак за геополитику, само износимо своја мишљења. 

Дакле, све ово пишем не зато јер имам неке моралне дилеме, већ зато што у Србији постоје они који управо представљају Русију као ,,заштитницу светског морала, истине, правде, човечанства", итд. И такви заговарају да се Србија окрене Русији. Е због њих, ја и пишем и објашњавам да то није тако, да Русија само штити своје личне интересе, да се тиме руководи у својој политици, ко и све велике силе, и да ми коначно морамо мало да охладимо са тим илузијама о Русији које имамо. 

Ни једно ни друго. Када су Руси напали Грузију, Амери су подвили реп, а не само да су Руси добро излупали Тбилиси, него је и брзо после пао и Сакашвили. А у Украјини нису спречили руско заузимање Крима и дела Донбаса.

Да, постоји тај један пример Грузије, но ја нисам ни рекао да генерално САД сваку савезницу безрезервно брани. Али, мислим да генерално боље пролазе амерички од руских савезника или потенцијалних савезника. Или оних који су у руској сфери утицаја. 

Лош ти је показатељ. Израелу, као ни Северној Кореји, није потребан нико да га штити. Располаже са око двеста нуклеарних бојевих глава, балистичким пројектилима Јерихон 1, 2 од којих последња верзија има домет до пет хиљада километара (ако се не варам). Израелска авијација има око пет стотина најмодернијих авиона. Израелски ПВО је један од најбољих у свету.

Тачно јесте да Израел има супериорно наоружање, али без чињенице да су амерички савезници (и то најоданији) тешко да би баш преживели у таквом окружењу (где и Иран, антиизраелски Иран, има исто нуклеарно наоружање). Дакле, ипак значи то што САД стоје иза њих. Као што и Кореји много значи што Кина стоји иза њих. Без подршке великих сила, у таквим окружењима, мале земље ипак не могу да опстану. 

Или погледај друге блискоисточне америчке савезнике, Саудијску Арабију нпр. Нер знам колики је њен војни потенцијал, али опет верујем да је мањи од израелског. Па опет, њени противници јој не могу ништа. Ено, кад су ономад погубили оне иранске званичнике и шиитске верске вође, Иран је само реаговао оштрим саопштењима, ниједне друге акције нису преузели.

Све у свему, Израел, Арабија и друге америчке савезнице на Блиском Истоку свакако боље пролазе од Ирака, Либије, Сирије, итд. 

Нити се она нама препоручује за савезника, нити ми смемо да је тражимо за савезника. Осим у медијском матриксу.

Овде се слажемо у потпуности. ;) 

Већ сам дао листу земаља са којима Русија има споразуме о потпуној сарадњи. Наведи бар једну која је разрушена...Ево опет: Белорусија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Јерменија, Абхазија, Јужна Осетија, Придњестровље...јесу Грузини пар дана ракетирали Ћинвали, главни град Осетије, па су Руси у року од седам дана стигли близу Тбилисија...

Ок је све то. Али, ја све гледам, и потенцијалне савезнике, и земље утицаја, итд. Све то мора да се гледа, по мени. Поготово ако су те земље геостратешки важне. 

Што се тиче овога, искрено се надам да те земље које си навео неће бити у рушевинама, као да ће се ти сви сузкоби и напетост између великих сила мало охладити. Али, опет, то је једно шта би ми хтели, а друго шта они тамо на врху раде и одлучују. 

Први српски устанак, српско-турски ратови 1870-их, Први светски рат, Други светски рат....

Први српски устанак је пропао, Први светски рат је дефинитивно најсветлији тренутак наших односа. Што се Другог светског рата тиче, далеко га било. Совјетски су нам тенкови тада довели антисрбина и диктатора Броза. Од комунистичког испирања мозга и штете коју нам је комунизам у сваком погледу навео се још нисмо опоравили. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, grigorije22 рече

Mozda ce za Srbiju da bude bolje kada umesto Putina bude dosao Mihajlo.

Па зар није већ био он:

gorbacov-govori-pred-un.jpg?w=845

:D

Подели на овим сајтовима

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Православни Србин рече

Али, мислим да је Русија требала максимално да му помогне у том смислу да спречи хаос да избије.

Ти као да си заборавио да се готово исти догађај збио 2004. Јанукович добио изборе (ако се не варам, резултата је био чист, мада обво можда треба проверити), Јушченко и Тимошенко му подигну "револуцију" најуре га мртви ладни из фотеље и ником ништа. Није избио никакав хаос, а чим су се нафтногасна баронеса и Јушченко покачили, Јанукович се врнуо у фотељу на тај начин што је дао подршку једној од страна (заборавио сам кјој, а није ни важно-обе су "фор Јуроп". Сад би се исто догодило (у смислу да не избије хаос), а неком политичком комбинаториком би Јанукович већ нашао начина да се врати у седло. Али су Руси проценили да у Украјини више нема довољно јаке политичке снаге на коју би се могли ослонити и одлучили да направе а потом замрзну конфликт. Крај било каквих украјинских претензија на ЕУ и НАТО. Да је при томе било пропуста, било је вероватно, јер су Руси за разлику од Крима мало одужили време за интервенцију у Донбасу и могли су да ћапе мало више (рецимо до линије Харков-Маријупољ). Наравно, после руске интервенције на Криму, креће хаос и екстремисти попут Јароша долазе до изражаја. Међутим, што би с е Русија мешала у сукобе између Порошенковог режима и Јарошевих манијака? Ја не бих...купио бих кокице, гварану и гледао како ми се непријатељи млате. Ако би се умешао, они би се ујединили...Дакле, јесу украјински грађанци постигли савез са бандеровцима, али је тај савез био тактички и привремен. И вероватно га не би ни било да Руси нису пресекли око Крима.

Чисто сумњам да би Амери дозволили да се нешто слично деси у њиховом дворишту.

Куба.

Али, ок, то је разлика између светске супер-силе каква је САД и регионалне, каква је Русија. 

У теорији међународних односа, каква је на пример теорија офанзивног реализма, не постоји појам "светска супер сила". Све силе су регионалне. Као што Русија не може да пројектује своју моћ у Канаду (осим у случају глобалног стратешког сукоба), тако ни САД то не могу у Кину или Монголију. (осим у случају глобалног стратешког сукоба). Узми књигу Џона Миршајмера Трагедија политике великих сила, пусти свињформер, сморитику или бљуц. Да је САД прва у реду светских сила, то нико не спори.

Одеса је само један пример страдања руског народа у Украјини. А није једини такав пример,

Јесте једини такав пример. У зони незахваћеној ратом.

много је било страдања Руса у Украјини. То страдање последица је рата.

Као и страдања украјинских и других цивила, што је неизбежна последица савременог високотехнолошког рата. Могу да обрнем аргумент и да те питам:Зашто Украјина и њен савезник суперсила САД и Јунајтид Јуроп не спрече патње украјинских и татарских цивила под руском чизмом на Криму или у Доњецку? :ani_biggrin:

пре 7 часа, Православни Србин рече

И зато мислим да је Русдија требала да спречи да до рата уопште дође.

И зато мислим да је суперсила САД требала да спречи противправно и ничим изазвано цепање једне цивилизоване, суверене, међународно признате државе Украјине, и то још без дозволе Савета безбедности.:ani_biggrin:

Она има одговорност пред својим народом и треба да га штити.

Капиталистичка држава, тј. држава у којој је економска рационалност испред елементарних људских потреба нема никакву одговорност према свом народу. Ово подједнако важи како за Русију тако и за САД. Да владајући кругови и у једној и у другој земљи имају икаквог слуха за свој народ, за почетак би, уместо што воде ратове, збринули масу својих бескућника, који су ем њихов народ, ем њихови држављани. Но да не би ишао сада у те приче, да ти одговорим једноставним контрапримером, светска суперсила САД је имала такође одговорност према мртвим телима својих војника које је (генерал?) Мухамед Аидид прикачио за џипове и вукао улицама Могадиша 1993, као Ахил Хекторово мртво тело пред Тројом (само није било џипа). Уместо тога светска суперсила је дала "петама вјетра" у најбољем аланфордовском стилу.

То је поента. Али, можда ја и ти другачује гледамо нато, па се зато разликујемо у ставовима. 

Ма не. Само у данашњем свету има врло мало одговорних држава и много више приватних корпорација које се одазивају на име"држава". А затим већ сам ти мислим навео довољно контрапримера. Да је Америка одговорна држава, средила би онај хаос у Детроиту. Да је Русија одговорна држава, покушала би да осим наоружања и енергената извезе још нешто. Али опет ову врсту одговорности не треба бркати са могућношћу да се пројектује тврда моћ . Ову могућност обе силе имају приближно, мада Америка нешто више.

То сам фино објаснио у својој теми ,,Русија или Америка"

Тема ти је беспредметна јер је та дилема лажна дилема. Осим у сомнабулном, халуциногеном паралелном универзуму српских смеће медија. Као што не можемо бити војни савезник Русије, тако не можемо бити ни амерички војни савезник. Услуге Војске Србије никоме нису потребне...

И такви заговарају да се Србија окрене Русији.

Ама човече, Србија нити може да се окрене Русији, нити Америци. Ми смо задње двориште трећеразредних европских, индијских и кинеских компанија. Ко би бре елементарно нормалан имао ишта у војном и политичком смислу са народом (земљом) који мртав ладан изручи своје ратно руководство непријатељу "да би живели боље"? На страну геополитичка ограничења када је Русија, те недостатак интереса када је Америка у питању.

Да, постоји тај један пример Грузије, но ја нисам ни рекао да генерално САД сваку савезницу безрезервно брани.

Када су у питању савезништва формално правне природе, и једна и друга сила раде то подједнако добро. Но пошто је твој критеријум за савезништво прилично растегљив, ево САД нису заштитиле ни Украјину, ни Молдавију, ни Азербејџан а ваљда не треба да те подсећам Сребренице? Могу још ако хоћеш, није проблем...изненадио би се чега ту све нема...

а да, заборавих и умерене демократске дрекавце из Алепа и других џепова на западу Сирије. Руси их изули од бомби, а суперсила ништа...нешто се не сећам да си тада моралисао о томе да се треба разбијати илузија да Американци помажу своје савезнике...потенцијалне...:ani_biggrin:

Али, мислим да генерално боље пролазе амерички од руских савезника

Не.

потенцијалних савезника.

Дефиниши појам, па да причамо...

Или оних који су у руској сфери утицаја. 

Како пролазе земље у руској сфери утицаја, (подручје бившег СССР минус прибалтичке републике) то зависи од њиховог става према Русији. Ако су јој савезнице или су благонаклоно неутралне, прођу добро. У супротном попију батине које се заврше замрзнутим конфликтом и мноштвом САО Русија на својој територији.

Тачно јесте да Израел има супериорно наоружање, али без чињенице да су амерички савезници (и то најоданији) тешко да би баш преживели у таквом окружењу

Скроз нетачно.

(где и Иран, антиизраелски Иран, има исто нуклеарно наоружање).

Иран нема нуклеарно наоружање...сем у сомнабулном, делиричном паралелном универзуму српских смеће медија...

пре 8 часа, Православни Србин рече

Без подршке великих сила, у таквим окружењима, мале земље ипак не могу да опстану. 

Српски синдром, настао као мучење услед гриже савести због разноразних издаја почињених од 1991 до сада... у ери нуклераних технологија, мале земље могу да опстану. Какав би им био квалитет економије је друго питање.

Нер знам колики је њен војни потенцијал, али опет верујем да је мањи од израелског.

Не знаш...Авијација Сауди Арабије је готово у рангу израелске. F-15,F-16, Miraž 2000, Rafal (mislim) i Jurofajter (mislim). Имају балистички програм и америчка ПВО средства...немају нуклеарно ружје и имају мање копнене снаге од Израела.

Па опет, њени противници јој не могу ништа.

Јел? А како су Хути из Јемена спичили СКАД на саудијску територију?

Ено, кад су ономад погубили оне иранске званичнике

?

и шиитске верске вође

Своје држављане у складу са својим законом. Нити су дошли у Иран нити су то били Иранци.

Подели на овим сајтовима

Иран је само реаговао оштрим саопштењима

Као и Американци, када севернокорејске власти ћапе неког протестантског проповедника са Библијом. Или када у Пакистану исти попије камење. Мада у овом другом случају нисам сигуран да ли је то пакистански закон ил су локални талибани.

Па опет, њени противници јој не могу ништа.

Осим кад саудијски војници упадну у хутску заседу у Јемену, па им се првопоменути нај... родитеља број два:ani_biggrin:

Ирака,

Није био руски савезник

Либије

Није била руски савезник.

Сирије,

Споразум о борби против тероризма (како су пренели медији) склопљен је, ако се не варам, 2016. А рат у Сирији је почео 2011.

Што се тиче овога, искрено се надам да те земље које си навео неће бити у рушевинама

Фала ти на нади, али ја сам навођењем овог списка руских савезника хтео да ти дам прилику да потврдиш своју тезу. Који је дакле руски савезник (формалноправно, а тако се колико знам једино и склапају савези) разорен и у рушевинама?

Први српски устанак је пропао

Због Карађорђевог одбијања да прихвати одредбе букурешког мира...Руси су ваљда требали да повуку своју војску са фронта протиб Наполеона и да бране Чегар, по твојој логици...

Совјетски су нам тенкови тада довели антисрбина и диктатора Броза.

Који нас је опет извукао из блатњавих колиба без струје и воде и утерао у станове са централним грејањем и уместо целодневног рада за џак брашна код локалног сеоског Давида Узловића и наметнуо нам страшну судбину осмочасовног радног времена, женске равноправности и еманципације, породиљских и трудничких одсустава, сигурног посла ...аоне за које посла није било је наметнуо Немцима као раднике уместо ратне одштете. Али сва срећа па су нас све власти од 91 на овамо миц по миц тога ослободиле. Шта је Србин, ако има струју, воду, посо? Жртва Тита србождера!!!

Први светски рат је дефинитивно најсветлији тренутак наших односа.

Русија донт лајк дис:ani_biggrin:

Од комунистичког испирања мозга и штете коју нам је комунизам у сваком погледу навео се још нисмо опоравили. 

:))

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ivan Marković рече

Авијација Сауди Арабије је готово у рангу израелске. F-15,F-16, Miraž 2000, Rafal (mislim) i Jurofajter (mislim).

Једино су им пилоти, кажу, у рангу Грунфа.

Подели на овим сајтовима

МАТИС СПРЕЧИО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Трамп хтео да нападне руске ПВО системе?

04/16/2018 11:01 Ратни извештаји Сирија / Ирак Издвојено Свет Планета

Председник САД Доналд Трамп и америчка војна команда имали су као реалну опцију нападе на руске системе противваздушне одбране у Сирији, али је шеф Пентагона Џејмс Матис убедио Трампа да буде изабран други сценарио.

csm_tramp-matis-pravda_be2542edf2.jpg

Трамп и Матис (Илустрација: Правда)

"Вол стрит журнал" пише да је Трамп намеравао да нападне руске системе ПВО.

Како је навео неименовани извор америчког листа, шеф Пентагона Џејмс Матис предложио је Трампу три сценарија војне операције у Сирији.

Први је предвиђао нападе на сиријске објекте који имају везе са хемијским оружјем, други уништење већег броја циљева, укључујући сиријске командне центре. У трећем сценарију би на удару били и руски системи ПВО у Сирији.

Према тврдњама овог извора, Трамп је инсистирао на нападу на руске и иранске објекте у Сирији, али је Матис успео да га убеди да направи "хибридни план", који је, на крају, и био реализован.

САД, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја.

Током војне операције, оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, а сиријске снаге тврде да су обориле 71 пројектил, подсећа "Спутњик".

Председник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Како су Асадова деца постала непријатељи Украјине, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...