Jump to content

Одговорност на ЖРУ - писање иза "nick"-a и права анонимуса

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Više puta sam pričala i pitala se, kako je moguće da se neoprezno piše svašta, kad se zna da je ovo javan i otvoren medij, pristup otvoren svima, članovima i mnogo šire, nikad ne znaš ko može pročitati, i riječ ima na težini.

Могуће је зато што се људи осећају заштићени иза аватара и никова, осим тога има људи који праве дупле профиле, тек тада дозвољавају себи да пишу свашта.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 90
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Могуће је зато што се људи осећају заштићени иза аватара и никова

To ima i prednosti i mana. Covek je mozda zasticen time sto je anoniman,svako ko se predstavi imenom i prezimenom,hteo ne hteo postaje javna licnost koja mora da nosi svoj teret slave , svako ko je anoniman mozda ima sansu da bude iskreniji,ali zar takvi ne treba da budemo uvek,a ne samo u ovoj specificnoj situaciji.Ja ne osecam nikakvu odgovornost,ni najmanju... Ne verujem da postoje takvi ljudu koji ce olako sve reci drugih nepoznatih ljudi primati ka srcu...To bi bilo isuvise naivno. Imala sam prilike da neke forumase upoznam,da neke prepoznam i onaj utisak koji se stekne na osnovu tog realnog iskustva  je taj koji svemu daje pecat...i ne moze ga zameniti nikakva prepiska...

Sto se mene tice,ja sam na ovaj forum zalutala ,ne trazim nikakve odgovore,ne trazim nista i nikoga ...Zabavno mi je.Mogu odlicno da uklopim aktivnost na forumu sa svojim primarnim zanimanjem koje volim ,ali koje ne zelim da radim do kraja zivota ... i buduci da zelim da napredujem ,moracu svoje dragoceno slobodno vreme da ispunim nekim drugim sadrzajem...

Svaki pocetak je tezak... pa i pocetak pravog odlaska. 0703_read

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука. Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано. Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примијећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији.

moze da bude malo otvoreniji,iskreniji...ali zar ne treba takvi da budemo uvek,a ne samo kad smo na sigurnom iza ekrana .To je pomalo foliraza.Ja sam imala prilike da upoznam nekoliko forumasa  i utisak koji su na mene ostavili licem u lice je nesto sto svemu daje pecat,pravu sliku..

Ali iskrena da budem,ja ne osecam nikakvu odgovornost...

:351780:

Подели на овим сајтовима

@@Arsenija,

Узмимо у обзир да је ово православни форум, барем ми хришћани, са именом и презименом, са ником и аватаром, како год, би требали да имамо минималну одговорност, да стојимо иза својих речи, да имамо минимално обзира према људима са којима комуницирамо овде и да покажемо минимум бриге за друге, у супротном, по чему се то овај форум разликује од фб или било које друге друштвене мреже.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ne znam. Po cemu ?

Још нисмо почели да постављамо селфије из вц-а :) :) :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

Odgovornost i patologija, obrnuto proporcionalni.. Mogućnost ventilacije bez posljedica za anonimuse, (ili megalomanija kad nije anonimus) iznese sve najgore van. Meni nije jasno zašto uredništvo toleriše neke stvari, npr. neprimjereno pljuvanje po crkvi i kliru a la seoska alapača i torokuša. 'Treba reći, ne treba gurati pod tepih' gubi smisao u zlobi i neukusu. Neke priče, ma bile i istinite, zaista treba da ostanu u nekom krugu prijatelja, ne javno i trajno, kao ovde. (Tim više ako je istinitost upitna). Zatim, vrijedjanje sagovornika, to ne ide s običnom svjetskom pristojnošću a kamoli s hrišćanskim etosom. Svako prosječene inteligencije može naći odgovarajuću, primjerenu formu za svaku misao i osjećanje što želi iskazati. Pitanje je samo da li hoće.  

Подели на овим сајтовима

Још нисмо почели да постављамо селфије из вц-а :) :) :)

u slikama forumaša ima nekih koje su blizu.. npr. 'slikaj noge' itd.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

u slikama forumaša ima nekih koje su blizu.. npr. 'slikaj noge' itd.

А па то је био избор за мистера длакавих ногу. Овог лета, пошто летујемо у Србији, организујемо избор за мистера пивског стомака. :) 

А.М.

Подели на овим сајтовима

Није писање под псеудонимом увек лишено одговорности, мада и превише људи то злоупотребљава на такав начин. У зависности од самог човека, а и од околности, некад писање под псеудонимом може бити одговорније од потписаног писања.

Подели на овим сајтовима

Ја ето баш мислим како сам одговоран кад су у питању ови пиксели на монитору, мада ми се често учини како су најобичнија илузија. Такорећи мање од ништа. А да би ова пискарања уопште и била ништа ваљало би прво да буду мало боје на 'артији, мастила, ил' чега већ, па тек онда, овако...
Разумем да има оних који би и ништа злоупотребили само кад би успели неког да убеде како је ништа нешто. И то врло одговорно тврдим... сад, кол'ко ћете ми уопште и веровати? Мислим да аца_лукавац има, рек'о бих, и скоро па философски хаику стих, а и два, баш на ту тему, а који сам уопште успео и да запамтим: Не веруј ми кад ти кажем - истина је да те лажем.
И тако... и таутологија је све што није таутологија није.

Подели на овим сајтовима

@@Велизар, Brate Velizare, samo djelimično si u pravu.. Mi ovde djelujemo manje zabranom a više ukrštanjem mačeva - riječju! Temu o Krouliju ne vjerujem da bi dozvolili... štaviše, sigurna sam kad bolje razmislim... Znam da se svakog sektaša ovde siječe argumentima, odmah, često im se teme zatvaraju... Ateistima se ovde malo više dozvoljava (jer je forum misionarski pa se mora dopustiti dijalog) ako su dovoljno inteligentni ili mudri ili pretvorni da svoje misli pakuju... ako nisu tu su disciplinske mjere.. I tu smo mi mali forumaši da ih poklapamo... U suštini oni pišu hule samo tako... sablazni moraju doći ali  teško onima preko kojih dolaze... u pravu si ti samo u smislu ako zbog naše trpeljivosti i mlakosti ljudi gube dušu... znači opleti brate po njima mačem riječi, i spasavaj i svoju i njihovu dušu! Ja prva u sebi romorim što su biseri otišli pred svinje, i oni se bukvalno vraćaju da nas rastržu.. ali došlo je takvo vrijeme.. informacija je moć... borimo se riječju, odabranom, znanjem i mudrošću.. Da samo znaš, više ljudi je ovde iz ateističkog tabora prešlo 'kod nas', a jedno ili nijedno u 'njihov'...(i to jedno ako je, vjerovatno uticaj-dominacija u odnosu dvoje ljudi).... Zla su vremena i treba zmijska mudrost pored bezazlenosti.. svako dobro, brate...  

Подели на овим сајтовима

@@Велизар,

Ако си пратио те теме, видећеш да су пуштени до извесне границе. Кад дође Јеховин сведок или будиста ил ко год, отвори своју тему да мисионари, дешавају се две ствари: или му се у старту да тако нешто не пролази, или се разобличи на различите начине.

Ако бисмо кренули да банујемо све који мисле другачије, или који верују нешто другачије, постали бисмо као Ихтус, Борба за веру или слични. 

Није лако поштовати некога ко је разуличит од тебе, али све док је пристојан и у неким границама нормале, гледамо да својим ставом сведочимо своју веру.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Velizare, ovde se sa sablaznima bori ne njihovim odsijecanjem već sučeljavanjem... Sablazni su svud oko nas..Ovo je prvenstveno pravoslavni misionarski sajt... kako da misionariš bez interakcije? 'Zašto učitelj vaš sa grešnicima sjedi?' Ovaj sajt prevazilazi veličinom i posjećenošću čak i zabavne sajtove u Srbiji... On ti je gotovo reprezentativan uzorak svijeta napolju.. nema više 'ograđeinh  prostora' i sve informacije su svima na internetu dostupne.. Ima manjih i zatvorenijih pravoslavnih sajtova, 'ekskluzivnih pravoslavnih virtualnih klubova'.. Ovo ti je 'velika gradska kafana' u  miljeu više geografski i tradicionalno pravoslavnom u kojoj su svi dobrodošli... vlasnik i glavno društvance su pravoslavci... i to je to..

Подели на овим сајтовима

Проблематизовао бих начелан став да администрација не сноси одговорност за написано, и да свако сам сноси одговорност за своје речи. То јесте тачно, али је тачно и да је ово православан сајт и да једноставно на њему не може да стоји све и свашта. По мени не треба да буду забрањени само "говор мржње, псовање, вређање..." Морало би да буде забрањено и постављање тема и порука које су суштински неправославне. У том делу би, по мени требало допунити Правилник форума. На неким ранијим темама  о  источним религијама имамо писање "на ивици жилета" посматрано са аспекта православности. А замислите, нпр. да неки сатаниста почне да прокламује  сатанистичке идеје, или Јеховин сведок своје секташке. То није забрањено Правилима, и ако би Администрација реаговала због теме нпр. "Алистер Кроули - светионик на путу духовног уздизања", човек би ладно могао да каже - то није забрањено правилима форума. И није. Или неки атеиста крене да пише нпр. о томе да су нпр. чуда исцељења на гробу св. Нектарија - лажна или да су Јеванђеља измишљотина.

Моја идеја је да на форуму не могу бити забрањена само понашања и речи која су усмерена према саговорницима или нпр. према неком народу (говор мржње). Потребно је да буду заштићене и православне вредности као такве.

Управо у томе грешиш, и то силно и трагично. Идеје се не могу побити забранама, идеје се могу побити само другим идејама. Цветање астрологије (псеудонаучне дисциплине, не праћења хороскопа по штампи), кроулијевске езотерије, далекоисточне духовности и хришћанских секти међу Србима било би далеко мање да је присутнији православан одговор на све то. Нису сви људи као ти, да им је одједном све јасно, да јасно виде пут и правац, и да су им „филозофирања“ око тога непотребна. Постоје људи који духовно лутају и којима су потребни духовни одговори. Православни одговор на све те теме, као и дијалог, мора да постоји. Не због оних који те идеје пропагирају, него због оних који те идеје слушају. А аутистични „одговори“ у виду полуупућених памфлета и самодовољних набројавања шта је добро, а шта није, не задовољавају никога.

Треба спречити онакве активности какве је имао Жичанин, то јест коришћење форума као платформе за постављање неправославног садржаја у огромним количинама, уз сугестивне наслове попут „Претече хришћанства“ и сл. Али дијалог, никако. Дијалог већ не постоји, што је штета, постоји само повремено искакање варница између православаца који се око воде која кипи не слажу да ли је врућа или врела, а ти би да се и то забрани.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...