Jump to content

Севастократор

Члан
  • Број садржаја

    372
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Profile Information

  • Пол :
    Небитно

Скорашњи посетиоци профила

1429 посетилаца

Севастократор's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

250

Форумска репутација

  1. Оче Зоране, једно питање. Недавно сам опоменуо пар православних хришћана, па су ме погледали чудно и испод ока, да није исправно да термин „Свето Тројство“ проглашавају за римокатолички, само зато што га ми традиционално не користимо. Наравно, неко је под утицајем медија, филмских превода и (могуће) хрватске терминологије запамтио да је Бог „Свето Тројство“, па су га ови опоменули да је тај термин неправославан, малтене га напали као јеретика, објашњавајући да је и то двојство Тројица-Тројство један од примера суштинске разлике православља и римокатоличанства. Колико ја разумем, „Света Тројица“ је традиционалан српски термин који нам је остао као наслеђе црквенословенског језика и тог термина се држимо из истих разлога као што се држимо правилног стандардног језика. Нису „ускрснути“ и „узнети се“ католичке речи, због тога што традиционално говоримо Васкрс и Вазнесење, а не Ускрс и Узнесење. Колико је мени познато, догма о Тројици је код православаца и римокатолика иста, а немају сви језици такву прецизност као словенски језици, да су троје, тројица, три, тројство, трио, триада различите речи. Друго, упркос истоветном језику Срба и Хрвата, православље у Срба је везано за црквенословенску језичку традицију која код Хрвата не постоји, већ су сви црквени термини превођени директно са латинског на савремени језик. Дакле, мој одговор је био: На српском се каже само и искључиво Света Тројица, али не због тога што су други термини католички, хрватски или секташки, већ зато што тројства, тринитете, тријаде и трија једноставно нису део црквене и теолошке терминологије. Да ли је овај став у складу са оним што би рекао један свештеник и теолог? Такође, једно језичко питање. Навели сте недавно да се служите са неколико језика: У којима од њих је у употреби форма Тројство, а у којима Тројица или Три? На пример, у немачком и енглеском се користи варијанта Тројство. Штавише, у енглеском је немогуће рећи Тројица, могуће је рећи само Три.
  2. Немам шта да праштам, брате, ако си сам видео ненамерну грешку и повукао реч, ту ти је Бог истог момента опростио. Имам да праштам једино онима који су оклеветали, па и даље ћуте у љутњи својој и онима који су казнили, па и даље ћуте у гордости својој, али они нити грешку признају, нити опроштај траже. Онај ко не тражи опроштај, том се не може ни опростити јер мисли да на себи греха нема. Прође време, па се заборави и тако си вероватно помешао моје писање са писањем тог другог форумаша, који јесте бранио компатибилност хришћанске мистике и јоге, чак далекоисточну духовност називао претечом хришћанства. Ја то не осуђујем нити њега нападам, само кажем да ја тако не мислим и да такве ствари нисам износио ја, него неко други, а са тим другим нека се види шта је мислио и шта је хтео тиме да каже, а не због његових речи да се кола ломе на мени. Мој исправан или неисправан став није битан. Хришћани смо и дужни смо једни друге да речима опомињемо, а не да осуђујемо. Када су Христа ударили по лицу, он није ћутао јер је знао да је рекао исправну ствар, већ је онога који га је ударио упитао „Ако зло рекох, докажи то зло. Ако нисам, зашто ме бијеш?“ Исто то сам и ја упитао, али одговор након шамара нисам добио. И тако их сада питам, ако мене због мојих речи осуђујете, а оца Саву због истих речи благосиљате, шта радите односно шта мислите да радите? Можете ли да докажете несклад између тих речи, да покажете да једне говоре једно, а друге друго? Како објашњавате да на моје речи отац Сава одговара са: „Мање-више то је оно што сам и сам желео да нагласим“, а браћа хришћани са „Ти си секташ који мисионари јогу“ и „Овај форум није место где ћеш да пишеш то што пишеш?“ И закључни осврт оца Саве о опасности „гетоизације“ Цркве због неусклађености са спољним информацијама и позиву да се то промени. Као да човек на теми пише и баца у ветар, а не да својим речима свима нама упућује позив, савет, опомену и поуку.
  3. Када је Христос опрао ноге апостолима, није им рекао „Ја сам млади 'старец' и толико сам смиренији од вас да ја вама ноге могу опрати, а ви не морате једни другима док не постанете свети као ја“, него им је дао заповест „Ако ја, који сам вам Господ ово радим вама, ви сте дужни ово чинити једни другима“. Овде на форуму се не ради о томе да једни другима перемо ноге и једни се пред другима понижавамо, него да једни друге 1. саслушамо, 2. одговоримо. Зато и кажем да су овде неки вероватно већи и битнији од оца Саве, кад долазе на форум а предугачко им је да читају, тако не читајући свеједно коментаришу, осуђују и вређају, а немају ни времена да одговоре. Отац Сава, ето, има времена да прочита "дугачке постове", има стрпљења да разуме њихову поенту, и има времена да на њих једнако "дугачко" одговори. То не чини зато што је докон, него јер не користи форум да празнослови па да од празнословља нема времена и то не чини јер је такво понашање недостижан узор свима нама, него јер је човек и хришћанин какви сви не само да треба да будемо, него и можемо да будемо само ако желимо. Само то, наравно, нико не чита чак ни на оној теми. Мирослав, ето, у својој осуди да сам „њуејџ секташ“ и „јога инструктор“ показује да одговор оца Саве није ни прочитао а камоли разумео (и није у томе једини) када закључује да се ради о светопавловској поруци „све ми је слободно, али није све на корист“. Порука оца Саве је да се не може и не сме а приори осуђивати и анатемисати оно што се не познаје, а да физичке вежбе нису и не могу бити „неодвојиве“ од идолопоклонства и других традиција, јер исто тако и православље користи многе и премноге спољне праксе које су практиковали и пагани, јер у њима није нити суштина паганизма нити суштина православља. Такође, у оној мојој поруци у којој сам сажео све што сам на овим темама говорио, није издвојио ништа вредно осуде, макар и најблаже. Али, шта то вреди када је довољно да 10 људи 10 пута понови „ти пропагираш јогу“ (а јасно од почетка говорим само о томе да се не могу и не смеју анатемисати као идолопоклоници они који у знању или незнању практикују само вежбе и ништа више, јер су то све православни Срби као и сви ми, чак и већи од оних православаца који се облаче у црвено-беле или црно-беле маске и камуфлажне униформе), да то постане јавна истина због које ће неко, због тога што се усуђује да изговори исте речи као и отац Сава, а да није отац Сава, бити понижен, извређан, оклеветан и забрањен.
  4. Отац Сава им није само из манастира дао лекцију из опште информисаности о стварима световне природе, него и лекцију из пристојног и хришћанског опхођења према људима. Додирљивији је, приступачнији и мање „заузет“ од оних који на овом форуму изигравају судије, архимандрите и владике, а у души су чудовишта без покајања и без милости.
  5. Колико се сећам, а ти ме исправи, ти лично не да са мном ниси имао никакве полемике, него си ме цитирао са коментарима сагласности и на моје поруке си притискао „Амин“. Како је могуће да се пре три месеца слажеш са мном, а након три месеца се сећаш неких полемика са мном које ниси ни водио? Јеси ли сигуран да ме ниси побркао са неким другим, на пример са Жичанином који је отворено пропагирао далекоисточну духовност као „претечу хришћанства“? Допуне, потребне или непотребне, нису битне, битна је суштина. Постоји став оца Саве који је веома јасан, и постоји став неколилине (а који пред оцем Савом ником поникоше) који су говорили да они који раде физичке јога-вежба убијају своју душу, нису православци, идолопоклоници су и клањају се хиндуистичким лажним боговима. Нема потребе да се тај став шминка и ублажује, тај став је овде мене напао јер сам говорио да није тако, а у недостатку нормалних аргумената кренули са отвореним некажњеним вређањем које је кулминирало у оној јучерашњој експлозији бесмислених увреда једног члана према мени. Психологија је чудна ствар, заборавили су шта су тврдили и писали онда, али се сећају да су ме због нечега мрзели, а сад када је отац Сава потврдио оно што сам ја писао покушавају себе да убеде да сам писао и тврдио нешто друго, али срећом, моје поруке су и даље све тамо. Једино за част и поштење оних који су ме због мојих порука прогонили и кажњавали, па доживели да их на крају чују од архимандрита Високих Дечана, треба да се утврди где су и постоје ли уопште.
  6. Брате, извињавам се и теби и свима осталима којима је деловало да одговор оца Саве желим да представим као неки свој тријумф. Одговор оца Саве је тим јачи што је он лице од ауторитета у Цркви и што 99% људи на овом форуму из страхопоштовања неће ни покушати да то доводи у сумњу. Ја сам то тврдио позивајући се на аргументе, а не на сопствени ауторитет. Тиме што је отац Сава својим ауторитетом потврдио оно што сам ја овде као православни хришћанин писао и због чега сам био називан секташем и промотером јоге и због чега сам, између осталог, проглашен проблематичним чланом форума, ја нисам тријумфовао, него су поражени они који су на моје аргументе одговарали празним речима, празним увредама и празним клеветама. И тим више су поражени јер не смеју ни да помисле да се јаве оцу Сави и културно му кажу да није у праву и да је физички аспект јоге ритуални хиндуизам који је неспојив са православљем, а камоли да му кажу 1% од оних речи којима су частили мене. Ја због тога не ликујем, ја то само констатујем. Нисам тријумфовао ја, тријумфује истина и то је оно најбитније, Богу хвала.
  7. Хвала ти, брате, (такође због Матеј, 5:11) што се слажеш са опсервацијом да сам њу-ејџ секташ, јога-инструктор и неко ко учествује на форуму због материјалне користи и секташког мисионарења, али подсетио бих те да су ми те епитете прилепили због тога што сам покушавао да кажем исто оно што је рекао отац Сава. И не само мени, него и другима на теми који су покушали да кажу слично, али су се на време повукли када су видели колико је сати и какве све увреде и клевете могу да полете некажњено, без икаквог стида и без хришћанског тражења опроштаја када се покажу као нетачне. Такође, хвала драгоме Богу што допушта овакве ствари и лечи ме од гордости спознања да сам на крају ипак у праву, јер и бити у праву не значи ништа ако разговараш са неким ко неће да те чује и ко те након доказа црно на бело још горе вређа и још горе напада, а да више ни сам не зна зашто.
  8. Написао сам ти у приватној поруци, у којој си ме блокирао, зашто сам писао о овој теми, јер то није нешто о чему причам јавно. А ти процени да ли из тога излази ово што си ми ти сад написао. Све што имам да кажем је: Матеј, 5:11. Да си читао оно што сам писао, као што ниси, стекао би исти став. Али мене и не треба да слушаш, ја сам овде обичан дискутант као ти и било ко други, побеђују аргументи, а не забране писања и клевете. Послушај став оца Саве Јањића и урадићеш тачно оно што сам ја говорио. За то што те не интересује јога, кажи „Хвала Богу“, а немој тиме да се хвалиш. Ми се молимо да не паднемо у искушење, не идемо да ликујемо над онима који су пали и смејемо им се.
  9. Поштовани Милане, извињавам се што поново одговарам на ову поруку од пре скоро два месеца, али идентичан став ономе који сам ја покушавао да представим на форуму, супротстављајући се једној искључивости за коју и даље мислим да је погубна, изнео је отац Сава Јањић, на теми „Питајте о. Саву Јањића“: https://www.pouke.org/forum/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/?p=1329339 Не желим да ископавам „ратну секиру“ нити да оживљавам старе расправе, али изрека „Quod licet Iovi, non licet bovi“ („Што приличи Јову, не приличи волу“) а која се односи на двоструке стандарде, важила је у паганском Римском царству, али у православљу не важи. Не мислим нужно на Вас лично, али известан број форумаша који су ми због мог писања о јоги упућивали нељубазне речи осуде и увреде желим да понудим да искористе ову прилику и да ми се извине, или да буду себи доследни и исте те речи понове и оцу Сави Јањићу. Опроштај тражим и опроштај нудим, а Вама и свим осталим учесницима на теми желим свако лично добро!
  10. С обзиром на то да сам учествовао на овој теми и да су моји изнесени ставови од стране неких колега форумаша били окарактерисани као „неправославни“, желео бих да упутим на овај поучан одговор оца Саве Јањића о јоги, са теме „Питајте о. Саву Јањића“: https://www.pouke.org/forum/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/?p=1329339 Леп поздрав свим учесницима на теми и свако добро!
  11. Оче Саво, благословите! Хвала Вам на овом мудром, смиреном и зрелом одговору везаном за физички аспект јоге. Јога је сложен, комплексан и врло широк систем који пре свега подразумева духовну и мистичну праксу која представља инославну духовност и спада у духовну и мистичку праксу хиндуизма. О ширини термина јоге је излишно говорити јер су под том капом обухваћене и разне сексуалне праксе и сексуално-магијске праксе (тантра-јога) које често иду и даље од голог блуда до сексуалне магијске праксе која је потпуно саобразна европским сатанистичким и езотеричким ритуалима, али су обухваћене и физичке вежбе, хигијенска пракса, правилно дисање и здрава исхрана. Јога као јединствен систем не постоји и зато имамо хатха-јогу, ову јогу, ону јогу... постоји чак и „јога смејања“ која се базира на изазивању смеха голицањем, смешним ситуацијама и „заразним“ ширењем смеха када неко почне да се смеје, па и остали око њега то исто раде и не знајући разлог. Код нас се под „јогом“ углавном подразумевају вежбе налик на аеробик и не подучавају их јогини, већ фитнес-инструктори. Да ли је то правилно називати „јогом“ или не, пошто се не ради о духовној јоги не знам, али је то код нас постао термин који се везује за фитнес, пилатес, аеробик и сл. Ради се о систему физичких вежби које доказано имају благотворно дејство за кичму (идентични положаји, само под другим именом, раде се у спортским и медицинским центрима, као и на вежбама балета) и о техникама дисања које се заснивају на томе да нпр. током вежби издисај треба да буде потпун и да потпуно испразни плућа и да траје временски двоструко дуже од удисаја и сл. О утицају тих вежби на физичко здравље, релаксацију и ослобађање напетости би најбоље било да говоре они који их практикују. Неспорно је да се код нас на тим курсевима често уплићу и елементи хиндуистичког мистицизма, на пример учење о „чакрама“, замишљање удисања светлости при удисају а издисање прљавштине и мрака при издисају, некад и понављање хиндуистичке мантре „ом“. Исто тако је неспорно да постоји известан број православних верника који ове вежбе ради без тих елемената, на идентичан начин као што и многи православни верници (укључујући и свештенике и монахе) практикују источњачке борилачке вештине без будистичких и зен-елемената, клањања и приношења жртви умрлим учитељима, без зен-медитација и слично. Међутим, такви верници се тренутно налазе под тешком оптужбом браће верника да практикују хиндуизам и да је оно што раде не само неспојиво са православљем, него и антиправославно. Овај Ваш став који сте изнели, и на коме Вам хвала, на овом форуму је био осуђен као „пропагирање хиндуизма“ када су га изрекли други. Слично се дешава и у стварном животу и реалном окружењу, где људи морају да крију да се баве овом физичком активношћу, а постоје чак и свештенички савети да се она мора исповедити и од ње одрећи да би се причестило. Заузимање тих положаја је, упркос изнесеној аргументацији, осуђено као „ритуално клањање хиндуистичким боговима“. При том се чине врло опасне ствари када се дају осуђујући коментари без познавања материје, па се тако уместо јоге саветује молитва и литургија, као да је молитва техника релаксације, а метанисање на литургији замена за јутарњу гимнастику. Лично не практикујем јогу (или прецизније: јога-положаје или „асане“), али сам са њом прилично упознат, познајем доста људи који се њоме баве из разних разлога и нудио сам и нудим и даље да своја сазнања поделим са другима јер сматрам да је ово проблематика која треба да се што више расветли, а не да се на њу баца мрак осуде, поготово што се ради о већ толико распрострањеној ствари да нема варошице у Србији без излепљених огласа за „течајеве јоге“, нити телевизије на којој у оквиру вежби и здравог живота није промовисана јога. Ипак толики број секташа, стварних јогина, хиндуиста и отпадника од православља немамо, међутим табу над овом темом и даље стоји. Овде бих Вас замолио, у своје лично име и име још понеких који су се на овом форуму усудили да покушају да кроз разговор ову тему расветле и отворе за дискусију, да изнесете своје мишљење како би одговорна лица која репрезентују став Православне Цркве требало да се по овом питању опходе? Овде не мислим само на свештенике, већ и на администраторе и модераторе православних форума на интернету, који се по овом питању често односе веома строго, искључиво, чак и грубо, дајући себи за право да одређују ко јесте, а ко није „ђавоиман“ или има право да себе назове православним верником. Хвала Вам унапред на одговору.
  12. Интересантно како ми сад поруке одједном излазе, и то исте секунде и то баш оне које не треба. Већ сте ме јасно и недвосмислено удаљили са форума и знате какав се разговор водио јуче. Прихватам, форум је ваш, само сам тражио разлог, јер се представљате као православни форум, а не лични, приватни и ексклузивни. Постоје форуми где јасно пише „Форум је лично власништво администратора и он задржава право да без икаквог обавештења или образложења удаљи људе са њега, да ли пристајете на ове услове при регистрацији?“ На крају ни то није довољно, него морате да добацујете за мном, да ме прозивате и да ми се обраћате, а на крају и селективно показујете поруке да бисте доказали не знам шта. Све јунак до јунака и храбри појединци из масе у сукобу са блокираним корисником. Ђавоиманим. Отресам прах са ногу својих и одлазим са овог дивног места. Не својом вољом, него противно њој, отеран и осрамоћен. Или „изненадјен и увредјен“, што каже Мирослав, па коме је смешно нека се од срца насмеје, увек ми је драго кад нечим допринесем да се добри људи радују. Молим вас само још једном, браћо обични чланови, немојте ме прозивати и коментарисати, јер не могу да вам одговорим, а кад вам нешто и напишем, не изађе. Имао је прилику свако да ми каже све кад је било актуелно и док сам могао да одговорим, само је један човек рекао кад је требало и „ћерао“ се са мном тад и тамо, немојте овде, разне Ниџоке и остали да оштрите зечје зубе над вучјом лешином и показујете модераторски морал. Тражите од мене мејл, па ми тамо реците, или ћутите.
  13. Тип те „куне“ Богом у кога верујеш и који нам је нешто свима заповедио, нарочито вама са малом влашћу. Него сте сујетни, па слатку реч видите као слатку намеру, а горку реч као горку намеру. Мислиш да нисам могао да се играм том слаткоћом и да нисам способан да се служим слатким марифетлуцима како бих се умилио сујетним властодршцима? Умем, али не могу. Бар не према православној сабраћи, међу којима однос треба да буде искрен, а не претворан. Ако за брата у Богу треба да се плашим да ће ме својом реакцијом прождрати ако прећерам и светити ми се до седмог колена, уместо да ми каже „доста, брате“ и тиме у исти мах опомене мене, а себе смири, тај ми и није у Богу брат, него само по телу. Понели сте се грубо, непоштено, неправославно и глупо, а нисте морали. Поједини чак не презају ни од тога да испадну лажови и лицемери (да, баш тај један који зна да на тачно њега мислим). И док замишљате ђавоиманог лудака на другој страни екрана који бљује жуч по вама, не знате ко је на другој страни, чиме му је испуњен или неиспуњен живот, и зашто му је, за Бога милога, толико стало до овог. Да ћутим и нестанем, себе бих за зерицу посветио, а ви за ову вашу глупост били оправдани незнањем. Једино извињење које дугујем, јесте Милану Ракићу, али не због тога што је у праву, већ због тога што га године оправдавају чак и ако није. Прочитах случајно на некој другој теми да је пензионер, а то нисам раније знао, и ако се на форумским дискусијама сналази као и већина старијих, поготово блажено оптерећених доласком нових генерација, од Бога му просто како ме је дочекао и како се мојим проблемом позабавио, а од мене извињење за сваки форумски јед који сам му направио и жеља да за сваки од њих десет стварних радости доживи. А вама трома-четворома осталих (или и више, не знам) порука да вас не кунем ја, већ оно у шта исповедате и не осуђујем вас ја, већ сами себе својим делима правдате или осуђујете и са њима приступате светом Причешћу, од чијег вас помена толико узнемирим као да вам какве страхоте помињем.
  14. Моли се ти, пријатељу, за себе. Уместо што се „молиш“ за мене и што ме тако „волиш“ (сачувај ме Боже такве љубави), могао си да ми се људски обратиш када ми је до тога било стало и када сам веровао да ће се то можда десити ако вам будем досађивао. Казна није проблем, видите да и без казне не пишем више по вашем драгоценом форуму, за који сам, уви мне грешному!, помислио да је и мој и да на њему смем да учествујем. Проблем је што на такав начин, а по својим објашњењима, кажњавате тролове, провокаторе, хулигане и реметиоце и што сам ја у вези са тим тражио објашњење. А шта ми ти одговараш? Празном причом о теми о будизму, терању контре, а ништа конкретно, поготово не на сасвим људско питање зашто ме нико пре изрицања казне није опоменуо или ми се обратио. Са таквим ставом брижног родитеља који кажњава своје дете за његово добро ме заобиђи, јер нити си ми родитељ, нити ти је ико дао такву власт нада мном. Такву власт имаш над преступницима, а о мом преступу одбијаш и да разговараш. И овим само потврђујеш моја претходна прејудицирања да ћете казну оправдати мојим понашањем након казне. А који је иницијални разлог за њу? То појео вук магарца. Свестан сам колико сам дрзак и све дрскији на овој теми, након што ме пуштате да чамим са својим питањима читав дан иако сте ту и постављате „клипове“ и „смајлије“ на другим темама, па ми после излазите са немуштим патронизирајућим одговорима. Свестан сам да сам вас врло дрско и безобразно жацнуо у хришћанску савест и то што вас иритира, не иритирам вас ја, него несагласје вашег понашања са вером коју исповедате. Оштар сам и дрзак? У реду, наопак је метод, то се свако нормалан са тим слаже. А шта је са самим чином? Једнако је у праву онај који безумнику каже „безумниче!“ и онај који се поклони и склони с пута, иако је првоме метод лош, а другоме добар. И све ово што „ниско падам“, пишем лично вашој дружини, без намере да то објављујем. Да то желим, очас посла бих направио други налог и то поставио, тако да ми немојте импутирати нешто што не радим. И сад сам решио да вам више не досађујем и оставим вас саме са вама самима и вашим врлинама, али опет не може. Јавно полемишеш ти, Иване (а ево и Драгана), са човеком који не може јавно да ти одговори. Не пушташ га ни да оде, бре... Чуј, ђавоиман... Помоли се, свече, да ме по твојој хришћанској љубави према мени ти ђаволи оставе, кад већ нећеш ти да ме оставиш, него их чачкаш и будиш. Само се немој молити „и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим“, да ти се нешто зло не деси.
  15. Ово је твој одговор као модератора? Смејање грохотом на теми где покушавам да сазнам зашто сам стављен на мере забране без икакве опомене или упозорења да је нешто што радим на форуму неприкладно и што ни након два дана нема никаквог конкретног одговора? Смејање и наслађивање док од мене овде правите мету подсмеха. ...
×
×
  • Креирај ново...