Jump to content

Бога не можеш познати испуњавајући одређена правила

Препоручена порука

I za kraj, stvar koja meni nije jasna je sledeca: zasto bi Bog dozvolio tako nesto?!

Dje s'? :D Uopste se ne radi o dozvoljavanju, pitanje je slobode. Mozes pogledati na yt Obidience to authority - Miligramov projekat. Kao licnost treba da imas licni odnos sa njim, u suprotnom, kult/zajednica budu regrutni centri za pojedince koji prihvataju odredjenu ideologiju. Zato Oci i govore da su nasa iskustva samo nasa, Bog sa svakim od nas "komunicira" na neponovljiv nacin, samo sto mi vidimo/dozivljavamo/interpretiramo ko zna sta i ko zna kako...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

U ljubavi nema pravila.

Zamisli imas milion ljudi, svako zaljubljen u po jednu devojku. A ti dodjes i kazes im ovako: postoji Samo jedan ispravan put da to uspe. I onda ima das svitak papira sa tacnim upustvima. Sta ce joj pricati, kada, kako, kad ce je koliko voleti, kojim danima vise, kojim malo vise vise. I tako dalje u nedogled, zna se sa cime pravim analogiju. Koliko bi ta zaljubljenost trajala i koliko bi trebalo ljudima da dignu ruke od toga?

Подели на овим сајтовима

Dje s'? :D Uopste se ne radi o dozvoljavanju, pitanje je slobode. Mozes pogledati na yt Obidience to authority - Miligramov projekat. Kao licnost treba da imas licni odnos sa njim, u suprotnom, kult/zajednica budu regrutni centri za pojedince koji prihvataju odredjenu ideologiju. Zato Oci i govore da su nasa iskustva samo nasa, Bog sa svakim od nas "komunicira" na neponovljiv nacin, samo sto mi vidimo/dozivljavamo/interpretiramo ko zna sta i ko zna kako...

Sta ce nam onda crkva-religija?!

Ako neznabosci nemajuci zakona cine sto je po zakonu, sta ce nam onda zakon i zasto bi bili "znabosci"? :)

sto se tice otaca, govore oni i o licnom odnosu (ponekad). A koliko smo puta culi da van crkve nema spasenja?!

A sta je crkva nego jedan ogroman kodeks ponasanja koji ulazi u najintimnije delove covekovog zivota.

Necemo ulaziti u to sto se danas sve relativizuje i sto taj kodeks ne postuju ni oni koji su predstavnici crkve a kamoli ostali...

Подели на овим сајтовима

1. Sta ce nam onda crkva-religija?!

2. A sta je crkva nego jedan ogroman kodeks ponasanja koji ulazi u najintimnije delove covekovog zivota.

1. Ovo su 2 odvojena pitanja: jedno je Crkva. Drugo je religija. :)

2. To mozda ti tako dozivljavas, ne znam. Lepu sam definiciju cula od jednog 19-ogodisnjaka: Crkva je stanje duse. :) Evo sta kaze Sv. Isak Sirin "Ако немаш мир у срцу, он барем може да буде на твом језику. А ако не можеш да држиш свој језик обуздан, онда барем обуздај своја чула. . . Ако не можеш да постиш два дана до краја, пости макар до вечери. А ако не можеш да чекаш до вечери, барем гледај да не једеш до ситости." Vera je kompromis.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

U ljubavi nema pravila.

Zamisli imas milion ljudi, svako zaljubljen u po jednu devojku. A ti dodjes i kazes im ovako: postoji Samo jedan ispravan put da to uspe. I onda ima das svitak papira sa tacnim upustvima. Sta ce joj pricati, kada, kako, kad ce je koliko voleti, kojim danima vise, kojim malo vise vise. I tako dalje u nedogled, zna se sa cime pravim analogiju. Koliko bi ta zaljubljenost trajala i koliko bi trebalo ljudima da dignu ruke od toga?

Nema, samo sto u uvodnom tekstu covek kritikuje moralizam kod nekih hriscana da formalno moras ovo moras ono, da samo ti ides toliko i toliko puta na Liturgiju, Pricesce itd. i svi problemi su reseni.

Ali mozemo reci da ako hoces nesto da uradis potrebna su odredjena ajd nazovimo ih pravila. Ako hoces da promenis svoju licnost, ako zelis da budes slobodan i iznad svoje prirode kako bi stekao motive koji nisu od ovoga sveta, potrebne su odredjene radnje i prakse za tako nesto, nece nista sa neba pasti. Isto tako ako zelis da imas vilu, neces sedeti i cekati nego ces nesto raditi da bi zaradio pare i kupio je. 

A voleti Boga nije tek tako lako. Voleti Boga znaci voleti sve druge ljude, a to je malo teze. Ajd voli nekog ko ti je nesto lose ucinio. Za tako nesto treba vreme provedeno u radu na sebi da bi se izbirsale sve one navike koje te koce u odnosima sa drugim, a taj rad podrazumeva molitvu, post, Pricesce itd. 

Подели на овим сајтовима

A voleti Boga nije tek tako lako. Voleti Boga znaci voleti sve druge ljude, a to je malo teze. Ajd voli nekog ko ti je nesto lose ucinio. Za tako nesto treba vreme provedeno u radu na sebi da bi se izbirsale sve one navike koje te koce u odnosima sa drugim, a taj rad podrazumeva molitvu, post, Pricesce itd. kao sto kopanje krompira podrazumeva da ih kopas motikom, a ne lopatom. 

A šta kad, uprkos radu an sebi, osećam iskreno i bez samoobmane da ja ipak ne mogu volesti nekoga ko mi je, ničim izazvan, naneo mnogo zla i patnje ?

Подели на овим сајтовима

Nemam osecaj da su Bog i Mojsej bili nezadovoljni. Naprotiv. :D

Ne znam o čemu se radi,nisam proučavala detaljno Stari zavet, ali ne bih da pričam o kompromisima sa Bogom, to mi je baš bizarno. . . I otkud mi znamo da se to zaista i desilo ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...