Jump to content

Препоручена порука

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ajmo još jednom, starac Sofronije kaže:

Не стављам пред себе циљ да набројим све варијације умних интуиција, али ћу из сопственог искуства рећи да Бога Истинитог, Живог, тј. Онога Који „Јесте“ у свему томе – НЕМА.

Значи, ко лаже? Ако нема Бога у Исаку и ако се он није „помолио Богу“ у пољу, шта је радио? Трансценденталну медитацију? Будистичке мантре?

Подели на овим сајтовима

Значи, ко лаже? Ако нема Бога у Исаку и ако се он није „помолио Богу“ у пољу, шта је радио? Трансценденталну медитацију? Будистичке мантре?

Господ од Господа мог, па онда можеш и да медитираш.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Како је својевремено рекао један тадашњи студент Теологије, на факултету предмети се зову Увод у ... , Увод у Свето Писмо Старог Завета, Увод у Свето Писмо Новог Завета, Увод у Богословље ... Студент се позива да настави са проучавањем и после дипломе. У том смислу, није за одбацивање ниједан инославни текст, али је ипак боље, мислим, да се ставе у део форума у који имају приступ само поктованији у вери, ако хоћете да избегнете препуцавања, а да истовремено омогућите евентуалним истражитељима да их прочитају.

Горњи текст, постављен овде у Православље за почетнике, не наводи у библиографији инославне изворе него само у траговима и без одређивања где се могу наћи у целости, јер их писац, највероватније, није ни прочитао лично. Углавном је састављен на основу Православних текстова без осврта на оригинале о којима пише. Не знам да ли сам јасна. Хоћу да кажем, можда је за Почетнике у Православљу довољно, али мислим да није довољно нпр. неком почетнику у Православљу који је већ забрљао у Будизам. Таквом почетнику у Православљу изазива само отпор услед јасног одбацивања свега онога у чему је до сада налазио задовољство при читању, јер сигурно јесте иначе се не би задржавао никад на томе.

Што се тиче питања о уџбеницима, свако може сам да их прочита и да их узме, као и све уџбенике, као један Увод.

Драга Светлана,

писац ове брошуре је предавао "Религиоведение" на Московској духовној академији и то му је уско-стручно поље. Узмите у обзир да је ово формат брошуре у којој на сажет и приступачан начин доноси истине читаоцу. На жалост, савремени човек не воли да чита озбиљне студије, "боји се" "дебелих" књига. Ако некога више интересује ова тема, исти писац је написао много дужи и детаљнији рад са називом "Православие и будизм", Москва, 2015 и можете га пронаћи на интернету и прочитати.

Подели на овим сајтовима

Откуд Богочовеку Црква, зар није било довољно, да каже, како је у сваком спису и у свакој религији......

Зашто говорите да Бога свуда има и при том мислите да се налази у сваком човеку? Зар не рече неко ја Бога не познајем (имам), зар Сам Спаситељ није рекао: Ја вас не познајем?.

Рекоше има Бога свуда... е па пријатељу дјадјавов, ја би се онда запитао како га то у теби нема?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Али НИКО, понављам НИКО од учених хришћана и теолога, свештеника и лаика, професора, те напослетку црквених великодостојника није реако својој пастви (свештенство) и својој браћи у Христу (учени лаици). Значи још једаред, НИКО никада није својим ставом, текстом, посланицопм и благословом рекао-Слободно ви упражњавајте источњачке религије и култове, нема ту никакве опасности.

Зашто све те силне учене главе не иду да спасавају оне милијарде људи који су у тој опасности? Да отворено иду међу њих и директно им кажу да је пут Веда пут пропасти? Где је тај мајчин син толико пун љубави, спреман да положи свој живот за спас људи по Индији, да руши идоле и јавно по трговима говори људима о штетности јоге и свега осталог из њихове традиције? Недостатак љубави, храбрости или и ту има неко мистично објашњење типа „не знаш ти, али има ко зна“ по коме небеса више плачу због неке српске домаћице која је уз ТВ са турским серијама спремила мрсни ручак у сред поста, па упалила индијски штапић купљен у Идеи или Максију (јер миришљаве свеће нису биле на акцији) да се развеје мирис запршке и пржења, него због милиона духовно гладних и жедних људи у Индији којима нико да отвори очи и уведе их у православље?

Подели на овим сајтовима

Медитација и молитва су различите ствари. Верник се моли Богу, Њему се директно обраћа, Бићу које је личност. А коме се моли будиста?

Бавио сам се медитацијом некада. Она је различита од молитве Богу. Медитацијом желиш да постигнеш одређена стања свести, више нивое. На различите начине, дисањем, мантрањем, визуализацијом, одређеним положајима тела... и кроз комбинацују наведеног. Све то нема везе са молитвом Богу.

Добро, то је јасно, будистичка медитација није исто што и хришћанска молитва и ту нема спора. Али ни будистичка молитва није исто што и хришћанска молитва, па не видимо људе који су упражњавали будистичке молитве да кажу „Некада сам се бавио молитвом, али онда сам схватио да је то против Бога“. Извини, буди прецизан (не ти, него онај ко каже тако): бавио си се будистичком молитвом, па тако и реци.

Ти си рекао да си се бавио медитацијом. Ено, у мојој поруци чији си део цитирао, пише и да се Исак бавио медитацијом. Јеси ли се бавио истом медитацијом као и Исак? Ако је она толико различита од молитве, зашто у српском преводу Постања не пише да је медитирао, већ да се молио Богу?

Подели на овим сајтовима

Зашто све те силне учене главе не иду да спасавају оне милијарде људи који су у тој опасности? Да отворено иду међу њих и директно им кажу да је пут Веда пут пропасти? Где је тај мајчин син толико пун љубави, спреман да положи свој живот за спас људи по Индији, да руши идоле и јавно по трговима говори људима о штетности јоге и свега осталог из њихове традиције? Недостатак љубави, храбрости или и ту има неко мистично објашњење типа „не знаш ти, али има ко зна“ по коме небеса више плачу због неке српске домаћице која је уз ТВ са турским серијама спремила мрсни ручак у сред поста, па упалила индијски штапић купљен у Идеи или Максију (јер миришљаве свеће нису биле на акцији) да се развеје мирис запршке и пржења, него због милиона духовно гладних и жедних људи у Индији којима нико да отвори очи и уведе их у православље?

Kada već delite lekcije, šta ste Vi učinili na tom planu. A usput, pokretač ove teme i misionarski centar u kojem volontira, kako i koliko mogu pomažu delanje pravoslavnih misija na nekim od najneočekivanijih mesta na svetu u kontekstu opravoslavljivanja tamošnjih, pa tako i na Indijskom potkontinentu. Te ako ste radi, preko dr Stanoja možete i Vi dati svoj doprinos...

Подели на овим сајтовима

Драги брате,

има, има и данас православних мисионара који са успехом проповедају у Индији и које Господ шаље оним људима који желе да буду у заједници са Господом, којима је стало до Истине. људи не схватају да за Господа не постоји никаква "објективна" препрека, да људи који имају жеђ за Истином могу да познају Господа где год живели: Авганистану, Конгу, племену на Амазону ... Све ове примере наводим не случајно, из прве руке знам да је Господ људе из ових земаља у којима се Православље није проповедало доводио у контакт са православнима и они сада живе у Цркви. Господ је видео да су њихова срца жедна Истине и довео их је у Цркву. А сви знамо да Господ "не гледа ко је ко", да жели да се сви спасу и дођу у познање Истине.

Ако желиш, можеш помоћи мисију Православне Цркве, рецимо, бившу англиканску заједницу на северу Индије коју је у Православље обратио и за Крштење припремио њихов бивши англикански бискуп, сада Поликарп у Крштењу. Ако си заинтересован јави се, да ти пишем на који начин можеш помоћи онима који се реално жртвују да би помогли спасење људи у Индији.

А писац овог текста, свештеник Георгије Максимов је прави пример за то. Већ два пута је био у Индији, сада у августу ако Бог да, иде трећи пут на Филипине где више десетине хиљада људи треба да уђе у Цркву у периоду испред нас, а све то тамо на Филипинима се одвија у огромној мери захваљујући његовом раду на пољу мисије Цркве. Његова мисионарска заједница својим прилозима омогућава функционисање и наставак рада православној средњој школи на северу Кеније, шаље плате за издржавање мисионара у неколико земаља Азије...

Дакле, итекако има људи који полажу душу своју за спасење ближњих.

Подели на овим сајтовима

Али ни будистичка молитва није исто што и хришћанска молитва

Не кажем да се будиста или паганин не може молити. Мада не знам коме се будиста моли када не верује у Бога који је личност него у ништавило, нирвану? Проблем је изједначавање медитације са молитвом. Паганин може обављати молитву према својим идолима "боговима", али може и медитирати- мантрати, контролисано дисати, замишљати одређене објекте на прописан начин... Али та медитација се не може поредити ни са његовом паганском молитвом. Надам се да сада јасније разумеш шта хоћу да кажем.

Када се молим Исусовом молитвом, ја се свесно обраћам конкретној Особи, са конктретним речима које имају своје значење. Када будиста мантра реч "ом" коме се он обраћа, са којим циљем, зна ли шта уопште значе те речи које мантра? Не зна. Он помоћу њих жели да достигне одређено духовно стање, а не да се некоме обраћа или га моли, слави, захваљује му се... Због тога медитација и молитва нису исто.

Ако је она толико различита од молитве, зашто у српском преводу Постања не пише да је медитирао, већ да се молио Богу?

Зато што су то два различита појма код нас. Већ сам објаснио. Слично као и речи Бог и бог- богови. Прво је преведено са великим почетним словом, а друге речи са малим словима, иако у оригинали не постоје велика слова. Али ради разликовања правог библијског Бога од паганских богова преводи су такви и садрже велика почетна слова.

Подели на овим сајтовима

На жалост, савремени човек не воли да чита озбиљне студије, "боји се" "дебелих" књига.

Savremeni covek nema vremena da cita debele knjige. On mora da radi ... na posao stize u 7h ....pa kad kuci dodje u 19h ...slomljen,u glavi mu bruji...samo sedne kao paralisan i gleda kako vetar pomera lisce na brezi...nesposoban da misli .

Zivot nisu knjige.

Meditacija je odmor,tisina,mir...Mi hriscani znamo ko je nas Bog.Budizam je Budizam,hriscanstvo je hriscanstvo je ima Hristosa,Sina Bozjeg,jedinorodnog itd...sve ostalo su slucajnosti.

Kao sto i medju hriscanima ima i dobrih i losih ljudi,isto vazi i za sve ostale religije.Ja sam imala tu srecu da upoznam zaista dobre ljude koji su raznih veroispovesti...pocev od protestanata,preko muslimana,do budista ,ateista.. pravoslavaca...i mogu samo da 8086.gif  . Nisu to nikakve doktrine,to je jedan obican zivot u slozi i medjusobnom razumevanju.

Vaznije je da covek bude covek,da ima sluha za druge,da nikoga ne vredja,da ne kaznjava bez razloga,da se uvek nadje u nevolji da pomogne,a da pri tom svoje stavove ne istice kao nesto sto najvaznije na svetu.Nije.Ako je Bog rekao -ljubite bliznje i Boga...nije rekao,ali samo one koji mene ljube i koji znaju sta pise u knjigama...rekao je volite sve ljude i mene.A mi volimo knjige.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Kada već delite lekcije, šta ste Vi učinili na tom planu. A usput, pokretač ove teme i misionarski centar u kojem volontira, kako i koliko mogu pomažu delanje pravoslavnih misija na nekim od najneočekivanijih mesta na svetu u kontekstu opravoslavljivanja tamošnjih, pa tako i na Indijskom potkontinentu. Te ako ste radi, preko dr Stanoja možete i Vi dati svoj doprinos...

Пре него што Вам одговорим, реците Ви мени због чега ми се непрестано обраћате у тој мери снисходљиво да то већ прелази грнаицу пристојности, а затим моје даље одговоре игноришете?

До сад сте ме најмање три пута јавно оклеветали (са све подизањем тог В у „Ви“, што неописиво иритира јер захтева једнако куртоазан одговор), а затим само нестали, без икаквог извињења или ублажавања квалификација које сте изнели. Причам ли ја са човеком, или духом из лампе? Ако немате времена за „надгорњавање“, како сте једном рекли, зашто уопште учествујете у дискусијама, ако ће то бити на нивоу брзоплетих реплика? Зашто се само не бавите администрацијом?

Ова Ваша порука изискује одговор, али унапред знам, поучен ранијим искуством у комуникацији са Вама, да тај одговор нити ћете прочитати, нити га коментарисати. Не делим лекције, већ у претходној поруци постављам сасвим нормално и нимало провокативно питање у вези са Вашом хришћанском љубављу, а Ви реагујете као да сам вас убо у стидно место. Зашто?

Подели на овим сајтовима

Драги брате,

има, има и данас православних мисионара који са успехом проповедају у Индији и које Господ шаље оним људима који желе да буду у заједници са Господом, којима је стало до Истине. људи не схватају да за Господа не постоји никаква "објективна" препрека, да људи који имају жеђ за Истином могу да познају Господа где год живели: Авганистану, Конгу, племену на Амазону ... Све ове примере наводим не случајно, из прве руке знам да је Господ људе из ових земаља у којима се Православље није проповедало доводио у контакт са православнима и они сада живе у Цркви. Господ је видео да су њихова срца жедна Истине и довео их је у Цркву. А сви знамо да Господ "не гледа ко је ко", да жели да се сви спасу и дођу у познање Истине.

Ако желиш, можеш помоћи мисију Православне Цркве, рецимо, бившу англиканску заједницу на северу Индије коју је у Православље обратио и за Крштење припремио њихов бивши англикански бискуп, сада Поликарп у Крштењу. Ако си заинтересован јави се, да ти пишем на који начин можеш помоћи онима који се реално жртвују да би помогли спасење људи у Индији.

А писац овог текста, свештеник Георгије Максимов је прави пример за то. Већ два пута је био у Индији, сада у августу ако Бог да, иде трећи пут на Филипине где више десетине хиљада људи треба да уђе у Цркву у периоду испред нас, а све то тамо на Филипинима се одвија у огромној мери захваљујући његовом раду на пољу мисије Цркве. Његова мисионарска заједница својим прилозима омогућава функционисање и наставак рада православној средњој школи на северу Кеније, шаље плате за издржавање мисионара у неколико земаља Азије...

Дакле, итекако има људи који полажу душу своју за спасење ближњих.

Хвала на одговору и опрости на оштрини мог писања. Мисионарска активност се врши са нарочитом мудрошћу и нарочитим поштовањем према већ постојећој култури и традицији урођеничких народа, где се вреднују добре помисли и раздваја добро од лошег, а не штапом и дреком, где се све проглашава за дело Сатане. И наш народ је живео у паганштини у време старозаветних пророка, и не само тад него и у апостолско време. Опет, налажемо бадњаке у славу Христовог рођења, док су западни мисионари Германима то забрањивали, а налагање бадњака називали слављењем демона. А опет, нити смо ми пропали јер смо бадњаке у хришћанству сачували, нити су се они спасли тиме што су их одбацили. Овде се некритички и без било каквог промишљања, туђе културе и традиција одбацују, да се ни за тренутак људи не запитају може ли православна вера постојати без грчко-словенских културних елемената и римског календара и могу ли тамо неки по Амазонији Христово рођење да прослављају играњем својих кола и својим лелекањем са грана, кад храстове немају, ни шпорет за положајника, а ни пушке да пуцају из њих. Кад сам овде прочитао и помињање индијских штапића у контексту неправославних активности, то је већ стварно било превише.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...