Jump to content

Zašto religija nije istinita?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сад ми је занимљиво коначно.

Текст (ја знам), исправка текста(не знаш), текст (ја знам) исправка текста(не знаш), текст(па ти си управо рекао што сам и ја), нема исправке текста....

Једна занимљивост, сликар Милић од мачве је имао доброг другара аутомеханичара, по чијем животу је и снимљена свима позната серија Приче из радионице....

Пријатељ сам те породице и сазнао разне истините приче....Једном приликом Милић од мачве је дошао да му погледа карбуратор, мојстор му каже ај док ја овде дрвим испод хаубе, имаш тамо платно па насликај нешто....

Тако је и било исталили се Милић њему слику он њему поправку, по неко питјанце и то је то....

Често је мајстор остајао без новца (умео је да живи што би се рекло), па једном приликом да у оглас слику коју му је тај дан Милић насликао.

Дошли су купци и питају а што слика нема потписа? Каже мајстор тренутак само, позове Милића и каже доћи че ти неки људи да им потпишеш слику коју си насликао, заборавио си.

Дођоше купци, донесоше слику и Милић почне гласно да размишља... ма бре стварно ниси нормалан, па ти си најлуђи човек кога сам ја икада познавао у животу... Купци га забринуто питају: Постоји ли неки проблем, је ли ово ваша слика? Милић одмахне руком, каже ма не све је у реду слика је моја и потпише слику. Купци оду задовољни.

Милић назове мајстора и почне да се чуди, ма ти ниси нормалан какве су оно црвене тачкице на дрвету? Тек ће мајстор... Ма шта бре нисам нормалан кад си ми насликао досадно и голо дрво......додао сам трешњице. :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Мене не престају да изненађују начини на које хришћани рационализују шупљине своје религије.

U početku boravka ovde i ja sam imao taj utisak.

Kako vreme prolazi (i čitajući ovdašnje "hrišćane") sve sam skloniji mišljenju da se ne radi o racinalizaciji već laganom napuštanju starih arhaičnih verovanja i stvaranju nečeg novog, primerenijeg sadašnjem vremenu.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Kako vreme prolazi (i čitajući ovdašnje "hrišćane") sve sam skloniji mišljenju da se ne radi o racinalizaciji već laganom napuštanju starih arhaičnih verovanja i stvaranju nečeg novog, primerenijeg sadašnjem vremenu.

Ali ne sistematski na nivou crkve nego pojedinacno, sto celu stvar dodatno komplikuje...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Dogme su ostale iste i netaknute.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

За то би прво морао да добро познајеш " архаична веровања " , што није случај . Пре ће бити да је у питање лагано схватање да се људи овде не уклапају у твоје стереотипе о верницима . И рационализација тог схватања .

Подели на овим сајтовима

...sve sam skloniji mišljenju da se ne radi o racinalizaciji već laganom napuštanju starih arhaičnih verovanja

Не би требало да постоје стара и нова веровања, време је небитан фактор, мада ме не чуди што имаш такав утисак.

...i stvaranju nečeg novog, primerenijeg sadašnjem vremenu.

Нажалост, у праву си, проповедници тог твог ''новог веровања'', у страху да не буду опљувани, оклеветани, омаловажавани..., прилагођавају је свима. 

Подели на овим сајтовима

Ali ne sistematski na nivou crkve nego pojedinacno, sto celu stvar dodatno komplikuje...

Na to sam mislio.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

За то би прво морао да добро познајеш " архаична веровања " , што није случај . Пре ће бити да је у питање лагано схватање да се људи овде не уклапају у твоје стереотипе о верницима . И рационализација тог схватања .

Pre će biti da mešaš pojmove "poznavanja" i "neslaganje". To što neko nije vernik ne znači da ne poznaje i razume  osnove vere.

Na kraju krajeva ovde su mi detaljno objasnili.

"Пре ће бити да је у питање лагано схватање да се људи овде не уклапају у твоје стереотипе о верницима . И рационализација тог схватања"

Da,i  ja sam isto to rekao (jedino izbaci ono "stereotipe").

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

To što neko nije vernik ne znači da ne poznaje i razume  osnove vere.

Не значи, али у великој већини случајева је тако . То сам научио овде, на форуму .

Da,i  ja sam isto to rekao (jedino izbaci ono "stereotipe").

Једна реч чини велику разлику . 

Подели на овим сајтовима

To na sta ti ciljas je shvatanje religije kao onog sto se realno prikazuje ako sam te dobro razumeo.

Ne radi se o tome da socioloski posmatram religiju, nego o tome da imamo konsenzus i da je krajnje logicno da tvrdnje koje u sebi obuhvataju (posredno ili neposredno) postojanje natprirodnih bica predstavljaju religijske tvrdnje. Van pameti je da pricamo da tvrdnja da je Bog stvorio svet za sest dana ili da se potop dogodio nisu religijske tvrdnje.

I ne, nemam nista protiv teoretisanja i rasprava o tome kakva bi religija trebalo da bude, da li se moze poboljsati i sta. Samo to ne znaci da ovo prethodno nije religija. To je sve.

• Волим 1

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Van pameti je da pricamo da tvrdnja da je Bog stvorio svet za sest dana ili da se potop dogodio nisu religijske tvrdnje.

Религијске метафоре/параболе. Тако је и требало да буду схваћене. Проблем је у пријему. Крени одатле.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Тако је и требало да буду схваћене.

mozda je trebalo, ali svakako nisu. Osim toga tek nedavno u istoriji ste se setili da su u pitanju metafore, ranije su ih se hriscani vrlo cvrsto drzali... zar ne? 

Подели на овим сајтовима

mozda je trebalo, ali svakako nisu. Osim toga tek nedavno u istoriji ste se setili da su u pitanju metafore, ranije su ih se hriscani vrlo cvrsto drzali... zar ne? 

Теби лично сам једно четири до шест пута написао исту ствар, објашњење на то твоје питање. Задњи пут на овој теми пре неки дан.

Или ме не читаш, или се надаш другачијем одговору из неког разлога. Свеједно. Врати се пар страница где сам се баш потрудио да будем детаљан у вези тог твог питања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Дакле,  нису свеобухватна.       Ако ти је (вам је) тако лакше,   нека буде.      Мене не престају да изненађују начини на које хришћани рационализују шупљине своје религије.

Нисам сигуран да ли се разумемо. Јеванђеља и Библија уопште нису основа, "упутство", на којем је изграђено хришћанство. Мада је то погрешно мишљење опште раширено међу протестантима, а одатле постало опште прихваћено. То је онда за њих проблем па морају да "рационализују шупљине".

За нас православне, Библија је само додатак вери. Ако нешто "не пише у Библији", то за нас није никаква "шупљина", јер ми знамо да не пише све у Библији. Библија је у суштини само "лектира", а не "уџбеник".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран да ли се разумемо. Јеванђеља и Библија уопште нису основа, "упутство", на којем је изграђено хришћанство. Мада је то погрешно мишљење опште раширено међу протестантима, а одатле постало опште прихваћено. То је онда за њих проблем па морају да "рационализују шупљине".

За нас православне, Библија је само додатак вери. Ако нешто "не пише у Библији", то за нас није никаква "шупљина", јер ми знамо да не пише све у Библији. Библија је у суштини само "лектира", а не "уџбеник".

Iskreno ne znam sta je bolje (gore) od ta dva. Dal da religiju zasnujes na jednoj knjizi koju bukvalno citas  i ne treba ti nikakv teoloski dodatak, ili da tu jednu knjigu posmatras "samo kao lektiru" sto ostavlja prostor za teologumene, tumacenja, svete oce, starce i ostale od kojih svako ima neku svoju verziju pa ti sad ajd proberi sta ti se svidja od svega toga...

Da ne pricamo da dobar deo pravoslavaca iako te spise "ne dozviljava bukvalno" prilicno bukvalno tumaci sve te svete oce i druge izvore teoloskih misli...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...