Jump to content

Zašto religija nije istinita?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово ''разводњено'' је било моје, тако да сам и ја ''труо и буђав'', али си ти ''фин'', па зато говориш у трећем лицу множине. Лепо од тебе, али кад се вратимо на почетак Хришћанског пута нашег, ипак схватимо да то и није она изворна, чиста финоћа. ;-)))

А мораш да признаш да то твоје ''ђисуславзми'' Хришћанство мало одудара од Православља. 

Како може то сви да ти повлађују, да те бодре, док им причаш о Богу. Па то је трн у оку и многим Хришћанима, а камоли осталима.

То је оно познато ''чешкање по ушима''.

Искуство свих Хришћана кроз историју је сасвим другачије. ''Без невоље нема Богомоље''. ;-)   

Подели на овим сајтовима

Па видиш да ми не повлађују сви, већ ме осуђују управо они који не би требало да то раде...

Што је управо искуство свих хришћана кроз историју.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

mozda je trebalo, ali svakako nisu. Osim toga tek nedavno u istoriji ste se setili da su u pitanju metafore, ranije su ih se hriscani vrlo cvrsto drzali... zar ne?

U početku boravka ovde i ja sam imao taj utisak. Kako vreme prolazi (i čitajući ovdašnje "hrišćane") sve sam skloniji mišljenju da se ne radi o racinalizaciji već laganom napuštanju starih arhaičnih verovanja i stvaranju nečeg novog, primerenijeg sadašnjem vremenu.

Неје тачно.

У Цркви постоји дуга историја библијске егзегезе. Већ у другом веку има неколико школа тумачења са различитим приступом. Стога она тврдња да је рационализација библијског текста савремена појава која има за сврху да попуни неке „шупљине“ у вери и сл. не стоји.
Постоји огроман број интерпретација, филолошких анализа, археолошких ископавања итд., а чији циљ наравно није апологетске природе нити неко прилагођавање времену и сл.
Ваша грешка је што сав тај рад заобилазите и свој став о томе како се у Цркви посматра Библија доносите на основу неког креационисте који је решио да дође на форум и просветли људе својим генијалним „сазнањима“. Мени је јасно да таквих има доста, то не спорим, ал' ако вас та тема интересује треба и боље да се информишете.
То је исто као да мишљење о Андрићу формирате на основу пар прочитаних реченица о којима ћете онда да разговарате са неком тинејџерком која је направила страну „Фејсбук статуси о мостовима“.
Подели на овим сајтовима

А мораш да признаш да то твоје ''џисусЛавзми'' Хришћанство мало одудара од Православља.

Тодор у прави час! [emoji106] Таман да се Срђан и Гризли не загрле у победоносном трансу!

Подели на овим сајтовима

Црква данас не учи тако нешто него каже у суштини да само Бог зна ко ће где, то ваљда нешто говори...

неколико свештеника с којима сам причао не говоре овако као ти. а и они са телевизије, поручују: ко није редован у (њиховој!, тј православној) цркви, и не ради ...то-и-то.... не мож' да се нада вечном животу.

Подели на овим сајтовима

Све те "групе" су само у њиховој збуњеној глави јер не могу да разумеју свет ако га не поделе на "наши" и "њихови". За мене нема никакве разлике међу људима, јер је тако Господ рекао. Исти ми је атеиста и хришћанин и будиста. Зато су мени сви у истој групи. То је право хришћанство, све остало су сурогати

Na koga misliš sa onim "... u njihovoj zbunjenoj glavi....."?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Брате, уопште ме не тангира како ме неко сврстава. :)

Све те "групе" су само у њиховој збуњеној глави јер не могу да разумеју свет ако га не поделе на "наши" и "њихови". За мене нема никакве разлике међу људима, јер је тако Господ рекао. Исти ми је атеиста и хришћанин и будиста. Зато су мени сви у истој групи. То је право хришћанство, све остало су сурогати.

Атеисти су ту одличан тест јер они свему приступају без очекивања, напротив - не очекују ништа (паметно). А заиста би било крајње чудно да некоме испричаш о Христу и Јеванђељу а да не буде одушевљен. Можда би сви хришћани требало да се једном годишње врате на почетак, па се подсете од основних ствари како се то од атеисте постаје верник. Шта је то што нас је некад давно одушевило код Христа па смо постали хришћани. Јер тај почетак, то првобитно одушевљење је право хришћанство.

Проблем је што после неког времена престанемо да будемо "одушевљени почетници", него постанемо "искусни верници". Онда нам је "испод части" да се бавимо "лаким" (благим/разводњеним) темама, него постанемо закерала која тупе и мудрују о "папским приматима", "догмама и канонима" итд. Знам јер сам и ја такав био. Па сам онда једног дана сам себи постао досадан и схватио да то са хришћанством никакве везе нема. Па се вратио на почетак. И зато ме сад зову "пинк", "разводњени" итд. А ја њих нећу да зовем "трули" и "буђави" јер сам фин. :)

Sa moje ateisticke tacke gledista, da sam koji slucajem pravoslavac, najveca radost bi mi bila da me neko nazove ruzicastim pravoslavcem jer ovako sa strane gledao jedino ti "ruzicasti" imaju neke veze sa pravim Hristovim putem...

I ne slazem se da je ruzicasto hriscanstvo "biranje lakseg puta", ako ista- bas je suprotno. Na primer ako dodje neki cloudking  i pocne da zivcira sve od reda, crno- sivi pravosalvac ce mu reci:

"Ti si operisan od razuma. Darvin ti je popio mozak zajedno sa tim majmunima  u koje verujes jer nisi mentalno sposoban da shvatis ista komplikovanije od 1+1=2. Neznalica si i verski neobrazovan. Bez uvrede- ali jednostavno glup si decko." 

a ruzicasti pravosalvac ce mu reci:

"Brate, nije pravoslavlje samo to sto vidis na ulici ili cak medju svestenstvom. Nema potrebe za tim tonom, svi smo ovde jednaki pred bogom, i naravno da si uvek dobrodosao da nam se pridruzis na liturgiji... samo da "vidis". Svako dobro od Boga ti zelim" 

Ja ne znam kako je ovo drugo "lakse"?

I nikako ne kapiram otkud stigma prema "ruzicastima" od strane ovih drugih? Ako ista, trebalo bi da vas njihova "ruzicastost"  opali posred cela  da se zapitate "gde ja to gresim" ili "zasto nisam toliko jak kao oni"... to bi vas priblizilo Bogu i ucvrstilo u veri koja je samo formalno "zacementirana" a fakticki je vrlo klimava pa se zato i manifestuje kroz netrpeljivost i agresiju.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

''Без невоље нема Богомоље''

E samo da ukazem nesto interesantno... na onoj drugoj temi o islamskoj drzavi neko je postavio odlican dokumentarac o ID. Odgledao sam ga celog i jedna  od najupecatljvijih stvari koje sam video tamo bila je izjava jednog dzihadiste koji je vrlo samouvereno pricao o tome da oni "uzivaju u nevoljama i ne vole lep i udoban zivot jer sto si u vecim mukama to si blizi bogu..."

Eto cisto da znas  da vi sivo-crni imate finih dodirnih tacaka sa talibanizmom ;) 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не можемо замислити колико огромну љубав Бог излива на оне које осуђујемо и посве смо сигурни да нису ни П од Православља.

Чињеница је, да неки, не само, да не могу замислити, већ не могу ни веровати..... надам се и једнима и другима тамо где туга одбеже и таму замени светлост...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Јер тај почетак, то првобитно одушевљење је право хришћанство.

Подсети ме на ово:

Гле, изиђе сијач да сије.

И кад сијаше, једна зрна падоше покрај пута и дођоше птице и позобаше их. А друга падоше на каменита мјеста, гдје не бијаше много земље, и одмах изникоше, јер не бијаше земља дубока. И кад обасја сунце, увенуше; и будући да немаху жила, посахнуше.

А друга падоше у трње и нарасте трње и подави их.

А друга падоше на земљу добру, и доношаху род, једно по сто, а једно по шездесет, а једно по тридесет.

Ко има уши да чује, нека чује!

Подели на овим сајтовима

Grizzly Adams, on 16 Mar 2015 - 02:42, каже: Јер тај почетак, то првобитно одушевљење је право хришћанство

Морамо се чувати овога, јер има оних који се одушеве, како нам Христос казује али брзо њихово одушевљење спласне... иако знам да си уствари мислио сећање на ту прву бесплатну благодат, коју сви добијемо исту и о којој свети Оци толико говоре, неки чак и у сузама, јер то јесте заиста то! Бесплатно и неискварено још нашим следећим греховима!.

Рецимо, овде имамо браћу која кажу био сам у Цркви али су ме људи истерали из ње. Нит смо дошли због људи нит је то главни разлог што више нису Црквени и добро нам је рећи, будући да смо ми још у Цркви, да и ми имамо искушења и да и нама недостаје та прва чиста бесплатна благодат, која је потпуно иста свима дата и која је непроменљива у својој величини, дакле подједнаку имамо сви и сви имамо иста права да је задржимо илити вратимо ако нам недостаје.

Надам се да ће им помоћи ово. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Прочитах све.

Прво: оде в. Филарет. Пошто Гризли има добар бизнис а и далеко је предлажем Аурора за владику. Заиста си ме Ауроре најпријатније изненадио! И мирис и укус...

Друго, Клауд је давно прочитао а сад испада да не зна (не могу са моб. да мотам уназад док пишем, ако то ниси ти рекао онда опрости) да у изворнику о времену стварања стоји реч "јом" (то зна и МП али џаба) која може значити и трен и дан и милионе година, дакле неодређено. На српском је преведено "дан" али је ту смисао циклуса догађања.

Последње. Јуан је у Чачку. Потпуно га разумем, жена ми одатле. Мени прве лекције делио Владе Димитријевић ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Не пратим те поделе баш, користим их само кад хоћу некога да пецнем, али не мислим да је разлика у томе о чему ти говориш. За пинковце се мисли ваљда да су само мекша варијанта Хришћанства - пропагирају ''нина-нана'' Православље. Бирају лакши пут, праве компромисе разне и тако то. Не верујем да им неко негира спасење. х-)  

Нисам ни ја мислио да неко "ружичастима" негира спасење него да се подела на меку и тврду струју или како год је називали (поделу) изводи отприлике по томе какав је став једних а какав других према могућностима спасења оних који су ван формалних граница Цркве. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Predlazem da ih mi fino isibamo

Јес' па да после причају да ни ЖРУ није одолео популарности Фифти шејдса, нипошто :D

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...