Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Da li je njegova zelja ostvarljiva,ili ipak mora i da se veruje u nesto? Проблем је у томе што не можеш да знаш све и сасвим је у реду не знати све. ”Ја се не плашим незнања”, што рече ономад Фајнман. Ако нешто могу да сазнам, супер. Ако не, шта сад. И ”незнање” понекад има својих чари. С друге стране, хришћанска вера заиста врло мало везе има са тим епистемолошким знањем. И људи, један пријатељски савет, маните се извлачења ”спорних” цитата од великих људи. Сагановић је био и вечно ће остати легенда. Тотално је небитно да ли је он ”желео да верује или да зна”. То неће вашу веру учинити мање вредном, као што неће нечији атеизам учинити вреднијим. RYLAH, Grizzly Adams, Аурор and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 ne mozes ko medjed uletiti u teretanu i raditi kako ti se prohte https://www.pouke.org/forum/topic/20755-испале-личне-или-туђе/?p=1263362 Извини, матори, наместило се! Grizzly Adams, Deja Vu, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Religiju shvati kao institucionalizovanu religioznost (teznju ka necem visem i onostranom, a sta je to boga pitaj) i na osnovu toga nudi odredjeni egzistencijalni model (Isus, Buda, musliman...) sa odredjenim etickim principima koji idu uz njega i kojeg bi sledbenici te religije trebali da usvoje. Zapravo kreacionizam nije religija, jer kakvu vezu sa onostranim i egzistencijalni model on nudi? Nikakav. Tu nema cak ni onog etickog dela kog imaju sve religije, nego je to samo pokusaj potvrdjivanja nekih religijskih objasnjenja naukom, sto znaci da se takve stvari olako mogu proveriti/opovrgnuti. Niko ne kaže da je kreacionizam religija, već da su tvrdnje kreacionista religiozne. I zbog cega onda ovde diskutujemo ako nema sukoba? Onako... sportski... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Дуња, питање: у колико се јеванђеља помиње да је Христ заговарао причест? Како објашњаваш да нешто тако важно није истакнуто у сва четири званична јеванђеља (нити у оним другим) ? Помиње се у свим. У сваком јеванђељу је описана Тајна вечера, на којој се догодило прво причешће и са које се речи и дан данас преносе кроз Литургију, тачније онај део Литургије у коме се припрема причешће - "узмите једите ово је тело моје које се за вас ломи..." и "пијте из ње сви, ово је крв моја новога завета...". Такође на још неколико места Исус изричито каже да ко једе његово тело и пије његову крв у њему је. Извињавам се што украдох питање намењено за Дуњу. ИгорМ, Volim_Sina_Bozjeg, Дуња and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Niko ne kaže da je kreacionizam religija, već da su tvrdnje kreacionista religiozne. То је дискутабилно. Тврдње креациониста су религиозне тек толико што је предложени узрок света преузет из монотеистичких религија. Остало је углавном псеудонаука. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Niko ne kaže da je kreacionizam religija, već da su tvrdnje kreacionista religiozne. Да је Земља стара 6000 година? То је insanity (или искрено незнање), а не вера... Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 То је дискутабилно. Тврдње креациониста су религиозне тек толико што је предложени узрок света преузет из монотеистичких религија. Остало је углавном псеудонаука. Сад ће да кажу "е па не знамо ми, ви кажете ово, они кажу оно, истина је сигурно између, сигурно није да ви мислите исправније, очигледно је НОМА нетачна, блабла Но тру Скотсмен, ово оно..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Има једна важна истина - правила почињу тамо где престаје љубав. Ovo ti je, Grizli, da se ne lazemo, ni manje, ni vise, nego epohalno. AMIN na sva pisanja ikada! (i ceo taj post, ali sam izvukla samo ovo najromanticnije) Срђан Шијакињић, Човек Жоја, ivanaika and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Сад ће да кажу "е па не знамо ми, ви кажете ово, они кажу оно, истина је сигурно између, сигурно није да ви мислите исправније, очигледно је НОМА нетачна, блабла Но тру Скотсмен, ово оно..." Искрено, једини Шкот који ме интересује у последње време је BrewDog. Срђан Шијакињић, Grizzly Adams and Дуња је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Да је Земља стара 6000 година? То је insanity (или искрено незнање), а не вера... Tako pise u svetim knjigama... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ovo ti je, Grizli, da se ne lazemo, ni manje, ni vise, nego epohalno. AMIN na sva pisanja ikada! (i ceo taj post, ali sam izvukla samo ovo najromanticnije) Што рече песник - нисам мајстор да направим буре... ИгорМ and Плутон је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Tako pise u svetim knjigama... Не може да се тако гледа. То је тако настало када су протестанти узели Свето писмо и кренули да га читају како муслимани читају Куран. Ко је од Светих отаца извукао и учио то тако? Јесу ли апостоли помињали то? Христос? Је л' то традиционално учење Цркве? Је л' то уопште област којом се бави вера? Је л' то мора да се мисли да би назвао себе Хришћанином? Знаш, у Православљу Писмо није на првом месту баш, нити је једина ствар. Протестантизам је sola scriptura варијанта, није им битно ништа остало, и зато се толико деле и деле и цепкају (јер им апостолска и изворна традиција у суштини није ни битна уопште, па како ко протумачи - оснује своју цркву која тако учи) и резултат је десетак хиљада којекаквих деноминација... Само ако одбациш Традицију и Предање, можеш да се појавиш са доктрином да је Земља настала пре 6000 година (недуго након открића точка) Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Да је Земља стара 6000 година? То је insanity (или искрено незнање), а не вера... Ništa manje neverovatna tvrdnja od tvrdnje da je neko bio sin Božiji, umro pa vaskrsao.... talking snake, talking bush, itd... samo je lakše proveriti tu tvrdnju... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ništa manje neverovatna tvrdnja od tvrdnje da je neko bio sin Božiji, umro pa vaskrsao.... Да, крајње невероватна тврдња. Аурор, Плутон and Јанко је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Tako pise u svetim knjigama... Где ? Неки цитат, ако може . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука