cloudking Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Не може да се тако гледа. То је тако настало када су протестанти узели Свето писмо и кренули да га читају како муслимани читају Куран. Ко је од Светих отаца извукао и учио то тако? Јесу ли апостоли помињали то? Христос? Је л' то традиционално учење Цркве? Је л' то уопште област којом се бави вера? Је л' то мора да се мисли да би назвао себе Хришћанином? Знаш, у Православљу Писмо није на првом месту баш, нити је једина ствар. Протестантизам је sola scriptura варијанта, није им битно ништа остало, и зато се толико деле и деле и цепају (јер им апостолска и изворна традиција у суштини није ни битна уопште, па како ко протумачи - оснује своју цркву која тако учи) и резултат је десетак хиљада којекаквих деноминација... Само ако одбациш Традицију и Предање, можеш да се појавиш са доктрином да је Земља настала пре 6000 година (недуго након открића точка) I sad upadamo u staru zamku gde se delovi piama tumace doslovno a delovi proglasavaju za alegorije i proizvode vremena i tadasnjih prilika. A kriterijum po kom odredjujemo sta,je u pismu bukvalno a sta ne je prost "ako ti se svidja ili na drugi nacin odgovara onda je to bukvalno tacno" A inace ovaj lepi odgovor pogresno adresiras, treba ga uputiti tvojim savercima jer to da,je zemlja stara 6000 godina a stvorena za 6 dana nisam ja izmislio. Ako i dalje sumnjas, potrazi na B92 vest od pre par dana, nesto o evoluciji, nebitno, ono sto je bitno su komentari. Baci pogled na komentare, ppgledaj kako razmislja Srbija o evoluciji i stvaranju... Ona Srbija u kojoj zivi 95% vernika. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Где ? Неки цитат, ако може . I nameravao sam da se ispravim, u pismu zaista ne pise kolko je zemlja stara u momentu pisanja ali zato mnogo lepo pise koliko dugo je stvarana- 6 dana + pauza za topli obrok... :-D Pise i da je izvor starog zaveta Bog koji govori iz lika zapaljenog zbuna... Koji govori. Odatle je sve pocelo... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 A inace ovaj lepi odgovor pogresno adresiras, treba ga uputiti tvojim savercima jer to da,je zemlja stara 6000 godina a stvorena za 6 dana nisam ja izmislio. Ako i dalje sumnjas, potrazi na B92 vest od pre par dana, nesto o evoluciji, nebitno, ono sto je bitno su komentari. Baci pogled na komentare, ppgledaj kako razmislja Srbija o evoluciji i stvaranju... Ona Srbija u kojoj zivi 95% vernika. " Не бој се, мало стадо..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ajde da ne otvaram novu temu,da li je ovo tacno ili je neko zezanje u pitanju? Hoking ima koficijent inteligencije kao Dolf Lundgren :jtl2jq: http://tinypic.com/view.php?pic=vwsnz6&s=8#.VQTU845Auz4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 " Не бој се, мало стадо..." Koje bre malo stado 90% Srbije? :-D пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ja nemam nacin kako da ti zabranim da istinu nazivas kojim god hoces imenima, pa na kraju i "otrovom" to je tvoje pravo i ja ga postujem. Molim te covecanski... nemoj, lepa je tema. Ucini nam volji makar ovaj put. Batali taj cemer i zajedljivost, zar ne vidis da niko nikoga ne napada i ne proziva? Sta ti to smeta? Ми онда изгледа имамо исте циљеве и жао ми је због не ноп разумевања. Овако без вруће крви, покушаћу да кажем.... Ви: Гризли је сјајан пинков православац, још само да заборави клуб=Христос? Христос је сјајан садиста, тражи од тебе вуковску петицу а онда те отера као црва из љубави његове ради... Разумеш да ја то не могу да сварим, типа: јој баш лепо дискутујемо ево гризли хвалаи вас а ви гризлија.... Или, ево га опет Марко који воли сина божјег да му нешто смета а баш смо се залетели да пишемо свашта.... Цитиране делове светога писма и еванђелија по цециВ и јуану, могу да исмејавам до сутра.. акоме разумеш. Молим те разуми да је Христос мој отац и немој ми се смејати у лице, јер се ни ја теби не смејем док тврдиш да је човек у центру свега а то свега је случајност тамо неког бинг бен праска. Више волим да "погрешим" ко је прави отац Човечанства, Адам и ева су га одували, односно нису то више, него да верујем да је супериорни човек власник једне случајне творевине, која није имала предходни смисао и циљ. Поново те молим, праштај ако сам нагао или оштар=глуп, за твоје схватање живота, али ја ти не желим зло. Тврда линија нису само талибани, тврда линија је понекад и мач Господњи. Што се тиче Христа, тврдим да ће свакоме ама баш свакоме испунити вољу и жељу, што не значи да ће тај неко имати добру вољу и жељу. Ја верујем у савршенство и творевину која није последица случајности, па макар некако нелогично савршене случајности. Ја верујем у смисао и љубав, која неминовно као акција даје слободу и свест. Ја још увек сматрам да нисам бољи од осталих.... Глупо је сад написати да сам потпуно искрен? Јесам потпуно сам искрен и не прави ми то невољу и проблем. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Помиње се у свим. У сваком јеванђељу је описана Тајна вечера, на којој се догодило прво причешће и са које се речи и дан данас преносе кроз Литургију, тачније онај део Литургије у коме се припрема причешће - "узмите једите ово је тело моје које се за вас ломи..." и "пијте из ње сви, ово је крв моја новога завета...". Такође на још неколико места Исус изричито каже да ко једе његово тело и пије његову крв у њему је. Извињавам се што украдох питање намењено за Дуњу. Сува суштина дела Христовог дела Спасења. ЦецаV Никад ћула? ма не верујем.... У суштини цеца жели да каже, да јасно стоји ко се не причешћује неће живети вечно. Наравно цеца заборавља, да думре нуме разумети одговоре на ово и повезати их у реченицу, нико се неће спасити ван Цркве. А то смо у последње време од теме Христових мученика копта обрадили на све могуће и немогуће начине и ништа ту није нејасно. Христос је Црква а у Цркви Свети Дух дише где хоће а не само где ми мислимо да Га видимо.... По цеци би било супер коначно после 2000 година открити ограниченог Христа. Имам само ја такав осећај? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ajde da ne otvaram novu temu,da li je ovo tacno ili je neko zezanje u pitanju? Hoking ima koficijent inteligencije kao Dolf Lundgren :jtl2jq: Лундгрен је магистар хемије. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Koje bre malo stado 90% Srbije? :-D То је "велико стадо" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Hoking ima koficijent inteligencije kao Dolf Lundgren :jtl2jq: ...koji je inače magistar hemije i dobio je stipendiju za studiranje na MIT, trećem najjačem univerzitetu na svetu po Šangajskoj listi. Takođe je bio vođa olimpijskog tima SAD na letnjoj olimpijadi 1996. Šta je tačno poenta tvog komentara, da neko ko je nabildovan i bavi se borilačkim veštinama mora da bude glup, ili...? Volim_Sina_Bozjeg and Плутон је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 То је "велико стадо" Hm... Ako Osus govori o malom stadu a "ovi" su veliko stado, onda oni nemaju veze sa Isusom? B-) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Hm... Ako Osus govori o malom stadu a "ovi" su veliko stado, onda oni nemaju veze sa Isusom? B-) Па не могу да кажем баш пошто не знам... Многима је фокус на нечем другом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 https://www.pouke.org/forum/topic/20755-испале-личне-или-туђе/?p=1263362 Извини, матори, наместило се! Ahahaha jel moguce Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 već da su tvrdnje kreacionista religiozne. Pa da li su? Ima li opet onog egzistencijalnog i religioznog (teznji ka necem visem) u izjavi: ''Svet je stvoren pre 6 000 god jer tako smo zakljucili na osnovu Biblije''? Ja ne vidim. Ti mozes biti religiozan i bez kreacionizma, dok npr. bez Isusa, Bude, Muhameda, teznji ka tom visem ne mozes. Tako ne mozes biti hriscanin ako ne uzimas Isusa za model licnosti kog zelis da usvojis i model njegovog zivota kakav zelis da zivis. Ili ako ne zelis da stupis u zajednicu sa Bogom. Budista ne mozes biti ako ne uzimas za cilj svog zivota da budes Buda (probudjeni, koji je doziveo nirvanu), jer je Buda isto tako model licnosti tj. egzistencijalni model koji tezi ka necem visem - stanju nirvane, oslobadjanje od vecnog kruga samsare i sta vec. Ili hinduista ne mozes biti ako ti nije cilj da se poistovetis sa Brahmanom, da svoje sopstvo utopis u beskrajni okean i opet oslobodis se samsare. A sve to mozes biti i sa i bez kreacionizma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 @@Juan, Нисам имао времена синоћ да одговорим, па ћу сад овако, без цитирања јер је све ово доста одмакло. Прва грешка коју правиш је мешање слободе избора и слободе воље. Прихватити или одбити Христа је сфера слободе воље. Волети Живот је слобода воље. Слободна воља је независна од избора. Слобода избора има свој домен, али у контексту односа представља илузију и нуди једноставну, рачунарску реакцију. If ти ово then Бог ово итд. У том смислу не можеш да посматраш Христове речи као уцену јер слободна воља није датост већ се остварује. Слобода избора је датост. А сад о осталом... Ниси ти ни први ни последњи који се није снашао у океану „црквених“ учења. Знам неколико примера где људи, углавном у тинејџерским годинама или нешто касније одлазе од Цркве због тога. И ја сам у средњој школи имао тако неки проблем па те у том сегменту потпуно разумем. На сваку тему имаш барем стотину књига и текстова, неретко међусобно супротстављених. Сви они себе називају црквеним, православним итд. или их Црквена јавност карактерише као ауторитативне. Људи су једноставну поруку Јеванђеља искомпликовали до бесмисла. Отвори сајт неке црквене књижаре и видећеш да је барем за 70% понуде уопште дискутабилно како то неко штампа. Ал' то ти је као и свуда. Уђи у обичну књижару и видећеш да нико не нуди Платона у излогу него нпр. Љубав у доба кокаина, Пе'есет нијанси сиве и слично смеће. Дакле, ту ћеш морати (ако желиш, наравно) да уложиш сопствени интелектуални напор да дођеш до одговора. Не можеш да очекујеш да постоји неки апсолутни теолог (заправо постоји - Бог, ал' Он не објашњава овако као ми у 30 страница теме на форуму ) или неки теолошки савет који ће стално да издаје рецензије сваког слова које неко из Цркве напише. На крају крајева, човек се крсти, добије календар и опа - пола године постиш, батице! Ето ти га сад! Још ти неки траже и додатно ако хоћеш да се причестиш ван тих пола године (иако, што је интересантно, они то не морају јер носе мантију, хе хе). Патријарх Павле је предлагао скраћење божићног, петровског и госпојинског поста. Није наишао на одобравање. Радосна вест је претворена у религију. Христос није дошао и понудио нову религију (за то није ни морао да долази) него Себе лично. Такође, још једна грешка коју правиш је да не разликујеш црквени институционализам (производ поменутог претварања у религију) и Цркву као мистично Тело Христово. Зато је и видиш као готово искључиво политичку организацију. Ти си још добар. Лепи је нпр. верник, теолог и види је као предузеће (ако ћемо искрено и јесте, само феудално), али он прави ту разлику. Што се тиче морализма у Цркви, шта ти је ту чудно? Дуња, Дијана., Срђан Шијакињић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука