Jump to content

Љубав, психолошки, па и онтолошки...(Лицем у лице с Д/другим)

Препоручена порука

Vjezbam prvo na sebi.Pa cu onda da primjenjujem na drugima nauceno. :D

• Волим 1

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Како победити зависност о особи коју волиш?
то је зависност од особе....није зависност од љубави....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

51rad1.jpg

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Мора у потпуности да се промени и да постане нови човек. Врло је тешко то учинити ако не желите заиста да будете с Богом. Многи не могу да виде свог ближњег – виде само проблеме у човеку, личне особине, специфичности карактера. Борба се састоји у одговору на питање: да ли волим Бога у свом ближњем?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нужан показатељ љубави уопште не мора бити мир и радост у оном профаном смислу речи. Напротив, баш тамо где се показују сукоби, ту се откирва и каквоћа, да има много дубљег односа, баш као што се све већа искушења јављају онима који траже приснију заједницу са Богом. Из сукоба се види да ли си сујетан, па да се "отказујеш" другога по првом наиласку проблема, или си филантроп, те без обзира на "жалац" још увек волиш онога кога трпиш баш због саме љубави. Идеализам љубави као нечега што не трпи страдање - не постоји! То је сентименталност. Христос нам јасно показује распети идеал љубави - која жели да страда. Љубав без страдања није љубав него имитација љубави. Другим речима, идолатрија којом су задојени многи екстремни протагонисти у име патетике...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

то је зависност од особе....није зависност од љубави....

Добро,. На којој теми има одговор како победити зависност о особи? Извини што гњавим, али стварно ми је важно.

Подели на овим сајтовима

Добро,. На којој теми има одговор како победити зависност о особи? Извини што гњавим, али стварно ми је важно.

не гњавиш.....само мало сачекај да пронађем......

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

@@Сања Т., послала сам ти пп...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Па не рече ништа о томе,који је то друга фора да заволиш,а да прва фаза није заљубљивање?

Некако ми све то  звучи талибански, узми било кога,накркајте што више деце, и ето љубави... joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Kaže prof. Jerotić zaljubljenost je kad vidiš Boga u onom drugom, kad vidiš samo ono dobro kod njega. Stvar je samo u prelazu, kad počnu da se manifestuju i mane kod tog drugog, da zaljubljenost pređe u ljubav. 

Како је заљубљеност данас главни начин избора партнера,

A ovo je jako, jako diskutabilno...

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Predstava o ljubavi sadrži tri osnovna elementa: predstavu o pravom partneru, o sebi i predstavu o odnosu. Predstava partnera najčešće prvo uključuje fizički izgled. Vodeći se svojim „tipom“ muškarca ili žene opisujemo lepotu, oblik tela, visinu, boju kose, očiju, način na koji se neko kreće i govori itd. Druga grupa kriterijuma su psihičke osobine: iskrenost, energičnost, agresivnost, otvorenost, inteligencija, toplina... U treću grupu spadaju socijalne osobine partnera kao što su profesija, status, materijalno bogatstvo... Da li postoji sličnost između Vaših bivših partnera? Da li je ona skrivena i apstraktna? Ukoliko pronalazite da nema sličnosti, da li je to znak da su se Vaši kriterijumi i vrednosti na osnovu kojih birate partnera promenili? Predstava o partneru nekad je čvrsto povezana sa predstavom o željenom (idealnom Ja). Tako osoba koja je nezadovoljna sobom zamišlja partnera onakvog kao što bi ona želela da bude, dok osoba koja je sobom zadovoljna, traži partnera koji je toliko sličan njoj jer smatra da je nje dostojan samo onaj u kojem vidi samu sebe. Predstava o sebi, odnosno o željenom Ja uključuje fantazije o promeni koja će se desiti tokom odnosa ljubavi ili o osećanjima koja će tada vladati. Željene promene mogu biti jasno definisane – osoba će prestati da radi nešto negativno (prestaće da pije, konačno će završiti fakultet, izaći iz depresije) i početi da radi nešto pozitivno (biće ambicioznija i motivisanija, radiće ono što suštinski želi). Što se tiče osećanja, ona se uglavnom zamišljaju kao veoma jaka i dugotrajna – sreća, ekstaza, osećaj lične vrednosti i sigurnosti, samopouzdanja ili smirenosti i spokojstva.  Da li verujete da se prava ljubav stalno oseća, da je ona zapravo strast i da u njoj nema mesta za osećaj ravnodušnosti? Možda verujete da su odrednice prave ljubavi osećaji bola i patnje, ljubomore? Predstave o pravom odnosu se vezuju za očekivane razmene koje će se odvijati – „potpuno davanje sebe“, „u pravoj ljubavi neće biti konflikta i ljutnje“, „ljubav je potpuna briga za drugoga“, „to je potpuno razumevanje i iskrenost“, „osećaj ravnopravnosti“, „stalna zaljubljenost i strast“, „trajaće do kraja života“. Na koje načine Vi „dajete ljubav“ i na koje želite da je „primate“? Koja pravila važe kod Vas?

Na osnovu navedenih aspekata predstave (predstave o partneru, sebi i odnosu) svako od nas pravi mapu koja nas vodi kroz domen ljubavi. S obzirom da ne definišemo mapu kao normu, niti opisujemo idealnu predstavu ljubavi, možemo govoriti o funkcionalnim i disfunkcionalnim predstavama za svakog pojedinca ponaosob. Ukoliko partneri ostvaruju odnos kojim su međusobno zadovoljni govorimo o funkcionalnim predstavama ljubavi. U drugim slučajevima može zavladati „tiranija“ predstave o ljubavi kada je ona značajno iskrivljena, što dovodi do toga da osoba ima poteškoća u pronalaženju partnera ili u formiranju odnosa kojim će biti zadovoljna.  Tada je predstava rigidna i fiksirana te osoba svakog partnera pokušava da uklopi u svoju predstavu. Zato je od velike važnosti da budemo svesni sadržaja naše mape i načina na koji ona uređuje naša mišljenja, osećanja i ponašanja u ljubavnom životu. Nekad je potrebno distancirati se od sopstvene predstave o ljubavi kako bismo omogućili njeno preispitivanje i ostvarili fleksibilnost, odnosno postepeno menjanje sadržaja mape i usklađivanje prema postojećem terenu.

Inspiraciju za tekst pronašla sam u knjizi dr Zorana Milojevića „Formule ljubavi – kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav “, koju toplo preporučujem. 

Sanja Samardžija, diplomirani psiholog

http://www.pricajmootome.rs/index.php/psiholoske-teme/ljubavni-problemi/250-predstave-o-ljubavi

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

10420752_862725410415731_152456278061893

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Креирај ново...