Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

13102640_865744750218917_824420987912620

Сестре краљице Драге у егзилу.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

13179031_865311140262278_630767781246545

Митра Београдске митрополије из друге половине XV века.
Рад и дар Кантакузинe Катарине Бранковић, кћери деспота Ђурађа Бранковића и деспотице Јерине.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

13118854_864724633654262_414009693472092

Римска гробница у Брестовику надомак Београда.
Датира из периода између III или IV века, а откивена је 1895. године сасвим случајно док је тадашњи власник имања садио шљиве. Око 315. године у тадашњем Сингидунуму цар Лициније је осудио хришћанина Ермила и римског војника који му је помагао, Стратоника на смрт, а њихова тела су са Београдске тврђаве бачена у Дунав. Према предању тела су испливала код данашњег села Брестовик, где су их локални хришћани свечано сахранили и на том месту подигли храм.

Подели на овим сајтовима

12592347_805754209551305_652962892617323

Принц Ђорђе и Мика Петровић Алас.

Подели на овим сајтовима

13263783_871497426310316_652127603555616

Рањеног принца Ђорђа Карађорђевића довозе у ваљевску болницу након рањавања на Мачковом камену код Крупња, септембар 1914.

Подели на овим сајтовима

Средином марта 1915. године, у Србију као испомоћ долази француска ескадрила МФС.99 са комплетним људством, радионицама, хангарима, возилима и осам авиона Морис Фарман МФ.11. На челу те јединице се налазио мајор Роже Витра и она (јединица) се одмах по доласку ставила на располагање Врховној команди српске војске, све време (до наредбе о повлачењу у Грчку) држећи линију фронта од Смедерава ка Лозници. За веома кратко време су у спрези са српским авијатичарима и остацима нашег ваздухопловства претеклог из Балканских ратова, успели да остваре превласт у ваздушном простору Србије. Врховни командант ЊКВ Престолонаследник Александар је у лето 1915. године изразио жељу да полети на борбени лет и заједно са пилотом обави извиђање аустријских положаја око Београда...

На дан 9. августа 1915. године, поручник Луј Полан и Престолонаследник Александар су полетели са Бањице и током лета од пола сата на висинма од 1000-1500 метара обавили су задатак. На слици доле се се види панорама тадашњег Београда, а одмах до врха скије авиона и темељи зграде Народне скупштине која је довршена тек 1936. године...

S00042.jpg

фото: колекција Пасо-Сегуен

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pravoslavni manastir Visoki Dečani na dve fotografije iz 1930-tih.
Jednu snima Nemac koji putuje Kraljevinom Jugoslavijom, zvanično turistički, nezvanično u ispitivanju mreže lokalnih puteva što je bio vredan podatak za vojne planere Vermahta, a drugu (kolekcija Mica Milovanovic) snimaju nepoznati oficiri Vojske Kraljevine Jugoslavije.
Manastirska crkva predstavlja remek delo srpskog srednjevekovnog sakralnog graditeljstva: pored lepote i stanja u kome je opstao, i visokih dometa freskoslikarstva u unutrasnjosti crkve, posebno je zanimljiv zbog jedinstvenih arhitektonskih preplitanja vizantijskih i latinskih uticaja (Istok i Zapad tadasnjeg sveta).
U manastiru živi aktivna monaška zajednica Srpske pravoslavne crkve. Lociran je u blizini mesta Dečani/Deçani na Kosovu, danas otcepljenom delu svoje teritorije čiju nezavisnost republika Srbija ne priznaje.

13880322_10209710424334459_6257573788743

13654203_10209710428454562_1320638348434

https://www.facebook.com/bane.gajic.37/posts/10209710496896273

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...
  • На данашњи дан, у недељу 28. августа 1988. године у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн код Кајзерслаутерна у тадашњој СР Немачкој, дошло је до ванредног догађаја - удеса авиона са огромним људским жртвама као последицом...

20141223112604-Primocanale_frecce_tricol

Током извођења летачког програма италијанске акро-групе Фрече Триколори, на летелицама Ермаћи МБ-339, дошло је до ванредног догађаја. Група коју чини девет авиона је након неколико успешно извршених фигура из домена тзв. више пилотаже-акробатског летења, требала је да изведе и последњу фигуру пред слетање-"Прободено срце"

1024px-Diagram_Ramstein_airshow_disaster

До тада врло ефектна фигура, коју су уобичавале да извршавају готово све светске акро-групе, подразумева групно убрзавање са прирастом висине, након чега се група разилази на два одељења која у супротним смеровима праве петљу да би се опет разишли над земљом у смакнутим курсевима, док један соло авион, тик пре њиховог разлаза треба да пролети кроз замишљену тачку и тако на симболичан начин "прободе срце"

ramstein.jpg

Нажалост, приликом сусрета у тој замишљеној тачки, дошло је до пропуста у координацији висине и брзине вођа одељења са соло летелицом, те до судара авиона и пада соло летелице у публику.

1127625459.jpg

tumblr_ms916qNpPZ1s78x3uo1_540.jpg

Том приликом су погинула 3 пилота (2 из акро-групе и један пилот хеликоптера који је био на стајанци и који је такође уништен у удсу) и 67 гледалаца. Од ударног таласа експлозије и пожара, тешко је поврећено 346 посетилаца, док је лакше повређено било око 1000 људи.

Ramstein_air_show_disaster_memorial.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Siki iz Indije, u sastavu armije Velike Britanije, negde na oslobodjenom delu srpske teritorije, u zahvatu Solunskog fronta, 1918.

Подели на овим сајтовима

Artiljerijski oficiri Carske Rusije komanduju vatrom srpskih topova francuske proizvodnje "Šnajder 75", pocetak rata. Čuveni hrvatski pisac Miroslav Krleža napisao je posle rata sledeću rečenicu: "Jer, Srbi, znadete, imaju jaku artileriju..."

Подели на овим сајтовима

Albanci u formi odreda negde na Prokletijama, najverovatnije 1915. Deo Albanaca koji nisu bili zahvaceni radom austrougarske tajne sluzbe ili nisu zeleli osvetu zbog zlocina odredjenih grupa unutar srpske vojske tokom oslobodjenja Kosova od otomanske okupacije 1912., delovali su zastitnicki prema snagama Kraljevine Srbije u povlacenju preko Albanije ka Jadranu. Taj stav bio je rezultat dogovora srpske vlade i albanskog lidera Esad-paše.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...