Jump to content

Правопис српског језика

Danijela

Препоручена порука

КАДА НА ФОРУМУ ПИШЕТЕ СВЕ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА, ТО ЗНАЧИ ДА ВИЧЕТЕ У КОНВЕРЗАЦИЈИ.

Ovo spada u internet bonton.

Stoga, držimo se teme: pravopis.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

On 9/2/2014 at 14:01, Милосављевић рече

А можда и гласно говориш као да се дереш.... 

Не, недвосмислено значи да се дереш. Нисам то ја измислио, то је ''форумски бонтон'' како сам видео да су га негде крстили.

On 9/2/2014 at 14:03, Danijela рече

Ovo spada u internet bonton.

Stoga, držimo se teme: pravopis.

Налетао сам на доста случајева где су људи мислили да је лепше и прегледније ако пишу са укљученим капсом, нису знали да их остали чланови погрешно схватају. Зато сам написао.

Но, ок, држим се теме. 

Подели на овим сајтовима

Blagodarim :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Мислиш-"извинио"

Рекох да напишем великим словом да би било уочљивије оно на шта сам хтио да укажем.

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Ispravka najčešćih grešaka:

Negacija NE se piše ODVOJENO od glagola, osim u 4 IZUZETKA:  neću, nisam, nemoj, nema

Negacija u okviru imenica ili pridjeva se piše ZAJEDNO, tj. to je jedna riječ (1 pojam, 1 osobina): nevolja, nebriga, nemiran, netrpeljiv

Prilozi, prijedlozi, veznici, riječce i sl. se pišu odvojeno od imenice ili zamjenice na koju se odnose, iako se u govoru spajaju: npr. sa mnom, s njim, itd. 

veznik jer znači ZATO ŠTO

upitne riječce Je li, skraćeno je l', znači DA LI; može i jel', ali to je skraćenica od jelte, a znači ZAR NE

Imena nacija - velikim slovom: Srbin, Hrvat, Bošnjak

nazivi pripadnika rasa i veroispovijesti malim slovom (koliko god nam se svidjali ili ne): hrišćanin, hrišćanstvo, musliman, crnac itd.

konjugacija pomoćnog glagola htjeti: ću,ćeš, će, ćemo, ćete, će

to isto kad je na kraju glagolskog oblika futura piše se SASTAVLJENO SA GLAGOLSKOM OSNOVOM: npr. igraćemo, igraće, igraćete

odvojeno 'te' znači skraćeno 'tebe'... 'mo' odvojeno ne znači ništa... sredićete znači vi ćete srediti, znači, nešto ćete popraviti, namjestiti; dok srediće te (tebe) ima sasvim drugo značenje :)))

Подели на овим сајтовима

Ukoliko pijete cappuccino i u isto vreme gledate film u kome glumi Al Pacino, jedina gramatički ispravna rečenica bi bila:

Pijem kapučino i gledam film sa Alom Pačinom.

:)))

Подели на овим сајтовима

Одлична тема . Ја сам свестан тога да и сам правим грешке , па је ово одлична прилика да и сам коригујем неке ствари . :good2:

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

@Nenad.

Eto odmah prilike za ispravke u tvojoj recenici: razmaci (space) se ne stavljaju ispred znaka interpunkcije vec posle :D

Подели на овим сајтовима

Evo fine stranice na kojoj možete da se malo ispitate u pravopisu i podsetite:

http://www.pravopas.com/igra-izbor.php

Подели на овим сајтовима

Писмо је ћириличко а не ћирилично. Е сад, донедавно исправно је било и једно и друго с' тим што се предност давала ћириличком, али мислим да је сада исправно само ћирличко.

Ако је неко боље упућен, нек потврди или оповргне.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Пише се и једно и друго.

Добродошли се пише кад је придев који значи потребан, користан, који је дошао у прави час: Сви предлози су добродошли.
Добро дошли иде као поздрав при доласку, узвик добродошлице: Добро дошли!

У сваком случају можеш да се провучеш са: "Добро нам дошли" или "Добро ми дошао/ла"... ;)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Подела речи на слогове

Слог је говорна јединица која се остварује једним изговорним захватом. У српском језику носиоци слога могу бити вокали (самогласници) а, е, и, о, у и сонанти р, л, н. У српском језику важи правило да граница слога увек долази после самогласника, односно вокала. Слогови у српском језику могу бити отворени (ако се завршавају на самогласник) и затоворени (ако се завршавају на сугласник).

Примери за отворене слогове су:
та-та
по-ља-на
до-би-ти

Примери за затворене слогове су:
ав-ли-ја
трам-вај
јад-ник

Сонант Р као носилац слога

а) када је Р на почетку речи: р-ва-ти, р-за-ти, р-ђа-ти
б) у једносложним речима: црн, трн, брз, крв
в) у вишесложним речима: др-во, др-жа-ти, кр-ст-ти

Сонант Л као носилац слога

Најчешће се јавља у речима страног порекла.
би-ци-кл, мо-но-кл, Вл-та-ва

Сонант Н као носилац слога

И-дн, И-бн

Сугласничке групе (правила поделе речи на слогове када су носиоци слога сугласници)

1) граница слога је између два сугласника уколико су они сонанти
ор-ла, слом-љен, трам-вај
2) граница слога је између два сугласника ако је први праскави, а други није в, р, л, љ, ј
лоп-та, леп-тир, јад-ник
3) граница слога је испред сугласника ако је први струјни или сливени
ла-ста, во-ћка, ма-чка
4) граница слога је испред сугласника ако је други сугласник в, р, л, љ, ј
му-дро, је-два, то-пљен, све-тлост

Граница слога може бити:
1) фонетска (настаје услед фонетских особина гласа): о-ду-зе-ти, ра-зљу-ти-ти
2) психолошка или семантичка (када осећамо да је нешто префикс): од-у-зе-ти, раз-љу-ти-ти

У српском језику предност се даје психолошкој, односно семантичкој граници слога.

http://www.srpskijezik.rs/gramatika/podela-reci-na-slogove

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Да ли је исправно написати „лакирате“ или „налакирате“? Лакирати нокте или налакирати нокте?

Између осталог, да ли је правилно написати: „Колико сте пута вам се десило“?

lakiranje_noktiju.png

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/1621060-10-trikova-s-kojima-ce-lak-na-noktima-potrajati-nekoliko-nedelja

Успут, да ли су antibaterijski sapun или šampon за дезинфекцију - „oni“?

Да ли је погрешно написати:

Не перите руке антибактеријским сапунима или шампонима за дезинфекцију, исушиће ваше нокте и уништити завршни слој лака,

па зато бирајте благе сапуне.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Између осталог, да ли је правилно написати: „Колико сте пута вам се десило“?

Није правилно. Правилно је: "Колико пута вам се десило".

Да ли је погрешно написати:

Не перите руке антибактеријским сапунима или шампонима за дезинфекцију, исушиће ваше нокте и уништити завршни слој лака,

па зато бирајте благе сапуне.

Није погрешно.

Можда је оно "па" пред крај реченице вишак.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...