Jump to content

Монах Арсеније (Јовановић) предавања, текстови

Оцени ову тему

Препоручена порука

Malo je neobično o čemu monah Arsenije govori ali Aco ti bi to bolje mogao da objasniš ipak si teolog.

Његове поруке су лепе и добре. Али, то су опште поруке. Поруке које важе за сваког хришћанина. Брак је ипак једна специфичност, мада и у њему треба да владају ове поруке оца Арсенија. Ипак, мишљења сам да разумевање специфичности брака најбоље може доћи од оних, благочестивих хришћана, који су исти искусили и који га живе. Мало ми је нелогично да о томе говори неко ко није у браку нити ће икада бити и ко је дао завет девствености. Опет, кажем, можда грешим. Не тврдим да сам апсолутно у праву.

Подели на овим сајтовима

Његове поруке су лепе и добре. Али, то су опште поруке. Поруке које важе за сваког хришћанина. Брак је ипак једна специфичност, мада и у њему треба да владају ове поруке оца Арсенија. Ипак, мишљења сам да разумевање специфичности брака најбоље може доћи од оних, благочестивих хришћана, који су исти искусили и који га живе. Мало ми је нелогично да о томе говори неко ко није у браку нити ће икада бити и ко је дао завет девствености. Опет, кажем, можда грешим. Не тврдим да сам апсолутно у праву.

Slušao sam par njegovih predavanja i super su kao što kažeš opšte poruke. Ali meni nije jasno kako monasi uopšte dođu na tu temu da pričaju o braku mada nije on jedini koji o tome govori.

Подели на овим сајтовима

Ali meni nije jasno kako monasi uopšte dođu na tu temu da pričaju o braku mada nije on jedini koji o tome govori.

Па управо то ни мени није јасно. Исто као што ми не би било јасно када би брачници поучавали монахе каква је красота девствености, те како тај подвиг практиковати и шта у вези тога треба чинити, како одолевати искушењима и сл. 

Подели на овим сајтовима

Па управо то ни мени није јасно. Исто као што ми не би било јасно када би брачници поучавали монахе каква је красота девствености, те како тај подвиг практиковати и шта у вези тога треба чинити, како одолевати искушењима и сл. 

Najbolje bi bilo pitati same monahe ako hoće da kažu šta ih pozitivno navodi da pričaju o braku.

Подели на овим сајтовима

Najbolje bi bilo pitati same monahe ako hoće da kažu šta ih pozitivno navodi da pričaju o braku.

Па ако желе да одговоре, лепо би било чути. Понављам, поруке оца Арсенија су дивне и корисне. Али, то су опште поруке. Говорити о браку, за то ипак треба пронићи у његове специфичности. По мом мишљењу, до тих специфичности долази се животом, не никако само теоријом. Монашки савети људима у браку могу бити корисни уопштено, као и сваком хришћанину. О специфичности брака, по мом мишљењу, може да говори онај који га живи или га је живео. Мада, наравно, увек има изузетака, ванредно надахнутих људи.

Подели на овим сајтовима

Da li onda i Episkopi ne trebaju govoriti o braku? 

Meni je barem najnormalnije da duhovnici, monasi , Episkopi govore o braku. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Da li onda i Episkopi ne trebaju govoriti o braku?    Meni je barem najnormalnije da duhovnici, monasi , Episkopi govore o braku. 

Морају, у неком генералном смислу. О браку, као светој тајни, свакако. О егзистенцијалним аспектима самога брака, о живим моментима подвига у самом браку - о томе треба да говоре они који износе и живе тај подвиг. Епископи нису сами, па да морају о свему лично да говоре. У епархији има свештеника, породичних људи. Има и монаха који су пре монаштва били у браку. Мислим да свако од нас треба да говори и дела унутар оног дара и призива који му је упућен - монаси о девствености, брачници о браку и верности. То су "две различите падине истога брда, воде ка истом врху", како каже Свети Јован Златоусти. 

Подели на овим сајтовима

Мени је нелогично, на пример, да о сексуалности, а то је неизбежно питање када се говори о браку, говоре они који су се заветовали на девственост. Да не претерам, али да ли девственик и ум свој треба и сме да оптерећује појмовима од којих се уздржава кроз свој завет?

Подели на овим сајтовима

Moze se posmatrati i drugacije. Naime monasi i duhovnici svakodnevno slusaju ispovesti ljudi bas o takvim stvarima. Na stotine i stotine se ispovedaju ili pak razgovaraju sa njima trazeci pomoc i savete o bracnim pitanjima. Sta da kaze duhovnik?  Nisam nadlezan?

Ne vec celo pitanje prosledjuje Bogu i ono sto mu Duh Sveti trenutno daje u srce, ono govori. Ja barem tako verujem.

Подели на овим сајтовима

Управо слушам предавање монаха Арсенија. Не слажем се са вама да онај ко је монах не може дати конкретне савјете у погледу брачног живота.

Може се и паралела повући између брачног и монашког подвига, јер се свако подвизава на својој њиви коју је изабрао.

И на једној и другој њиви мора бити и љубави и чистоте и труда.

Нема у брачном животу пуно специфике, веома је једноставан као што је и вера наша једноставна и практична.

Љубав је једноставност и вера.

ево управо монах Арсеније прича како се женимо са свих континената.... слажем се са њим, да свако треба да с ежени или удаје из свога миљеа.

Заиста пажње вреедно предавање.

И као што је рекао увек морамо бити са Богом у браку, Бог је тај који пази и окупља своје, и кад наиђу тамни облаци.

После 26 година брачног стажа слажем с еу потпуности са овим што сам до сада чула са овог предавања.

Говорим о православном браку.

Подели на овим сајтовима

Moze se posmatrati i drugacije. Naime monasi i duhovnici svakodnevno slusaju ispovesti ljudi bas o takvim stvarima. Na stotine i stotine se ispovedaju ili pak razgovaraju sa njima trazeci pomoc i savete o bracnim pitanjima. Sta da kaze duhovnik?  Nisam nadlezan?

Ne vec celo pitanje prosledjuje Bogu i ono sto mu Duh Sveti trenutno daje u srce, ono govori. Ja barem tako verujem.

Верујем да је тако. Мада мени је један монах, свештеник, када сам му затражио савет око брачних проблема рекао отприлике "нисам ти ја баш за то, најбоље да пронађеш верујући брачни пар који има складан брак па да њих питаш"

И још се сетих еп Григорија кад су му на некој трибини поставили питање о брачним односима у току поста па је отприлике рекао "где сте мене нашли да о томе причам, али ако ја имам нешто против да се деца у Србији рађају у септембру, децембру, онда знате мој одговор"

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Па ако желе да одговоре, лепо би било чути. Понављам, поруке оца Арсенија су дивне и корисне. Али, то су опште поруке. Говорити о браку, за то ипак треба пронићи у његове специфичности. По мом мишљењу, до тих специфичности долази се животом, не никако само теоријом. Монашки савети људима у браку могу бити корисни уопштено, као и сваком хришћанину. О специфичности брака, по мом мишљењу, може да говори онај који га живи или га је живео. Мада, наравно, увек има изузетака, ванредно надахнутих људи.

Dobro, i daće Bog pa će se naći neko ko će održati predavanje i o tim specifičnostima. Otac Arsenije je koliko je smatrao da treba da kaže rekao i hvala mu. Siguran sam da će mnogima značiti te pouke pa makar bile i opšteg karaktera.

Подели на овим сајтовима

Ово што сам до сад чула је стварно животно и употребљиво.

Комуникација међу супружницима и љубав је основа брака.

Подели на овим сајтовима

Ипак, мишљења сам да разумевање специфичности брака најбоље може доћи од оних, благочестивих хришћана, који су исти искусили и који га живе.

Па кад ти благочестиви хришћани ћуте , мора монах .  

Подели на овим сајтовима

Pa kad mi mirjani pričamo o podvizima postu i molitvi  koje i nismo  iskusili u tolikoj meri kao monasi ,zašto onda monasi ne bi mogli da govore o braku u kome nisu ,a o kome dosta znaju? 0703_read

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...