Jump to content

Иконописачки подвиг чланова ЖРУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 2 months later...
  • 3 months later...
  • 5 months later...

Свети великомученик Георгије. 

30х40цм

PicsArt_01-08-05.49.57.jpg

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Лапис Лазули рече

Свети великомученик Георгије. 

30х40цм

PicsArt_01-08-05.49.57.jpg

Leptiricu, jeli ovo tvoje?  Jako je lepo! Mogao bih da udarim analizu ali cu izozstaviti ovoga puta. Bas mi se svidja!  

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Leptiricu, jeli ovo tvoje?  Jako je lepo! Mogao bih da udarim analizu ali cu izozstaviti ovoga puta. Bas mi se svidja!  

Jeste, leptiricev je rad :D ali nije moje vlasnistvo posto ide uskoro:) Drago mi je da ti se svidja, slava Gospodu! 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Лапис Лазули рече

Jeste, leptiricev je rad :D ali nije moje vlasnistvo posto ide uskoro:) Drago mi je da ti se svidja, slava Gospodu! 

Primecujem da imas bas interesantan stil narocito kada su lica u pitanju. To mi se najvise svidja! :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

По сјајној замисли  @Марина Савковић икона Сабор Српских Светитеља. Потпуно ме одушевила идејом и саставом екипе(светитеља), велика част и задовољство иконописати такву икону. Хвала Марина на указаном поверењу:naklon:

Димензије 40х50 цм. Липова даска, Кремер пигмети, 23,75 каратна позлата.

28755765_10155352413616146_1192096969_o.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Лапис Лазули рече

28755765_10155352413616146_1192096969_o.jpg

...

Izvrsno osmisljena pozadina! Pravo osvezenje!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

...

Izvrsno osmisljena pozadina! Pravo osvezenje!

Марина је тако желела :)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Богородица дечанска 

20х25 цм, 24карата позлата, кремер пигменти, на липовој дасци.

PicsArt_07-08-07.08.53.jpg

Подели на овим сајтовима

Имам и ја нешто да изјавим за Дневник...

Прекјуче смо видели икону коју је урадила @Лапис Лазули, а јуче смо је освештали у цркви. То је ова изнад икона, Сабор Српских Светитеља.
Рачунаћу на ризик да ме неко сматра лудом, али када сам видела икону, то је један неописив осећај. То су сузе од емоција, то је као да су живи свеци ту преда мном, то је осећај заљубљености у икону, осећај дивљења изради иконе, тим хаљинама, тим преливањима боја, тим детаљима на хаљинама, ситним круговима, пропорцијама лица и тела, онда осећај као да ми кажу погледом да не бринем, као да ме милују по глави, онда опет дивљење ситним детаљима на наслону столице на којој седе Свети Сава и Свети Сименон, онда преношење њихових ликова са зидова цркве на икону и на зид у нашем дому. Не знам, то је осећај који не могу да опишем. И сада када је погледам, засузе очи, не знам зашто, само осећам превише нечег у грудима, чиме не умем да манипулишем, па се претвори у неки притисак, физички осећај притиска.
Углавном, сјајно!
Икона је бар милион милијарди пута моћнија уживо и како год да је сликам, није то та боја, није то та реалност.

Иначе, @Лапис Лазули је као прво добар човек! И добар иконописац - и не морам бити познавалац иконописа, да бих то схватила. Према нама се понела људски и професионално заједно. Не мислим да је то због нас, мислим да је то због ње, јер је једноставно таква. Два месеца је стрпљиво чекала да нам све објасни, да се договоримо, да добије слике по којима ће радити, да организује и техничке ствари које су до нас биле, да не штеди вољу и време да нам све разјасни зашто се све то тако ради и шта значе детаљи на икони, да бисмо знали шта то заправо имамо у кући, да бисмо разумели и ценили још више, а не само да закачимо икону као неку лепу слику на зид. При том сам се ја лично "просула" више пута са преглупим коментарима из сопственог незнања насталим, а у вези икона у цркви, сталака за иконе, и не знам чега све још, на шта је она одреаговала смиреним објашњавањем, без узношења, да схватим да то није тако како сам мислила, а да ме не увреди. Не знам шта још у вези наше сарадње да напишем, има свега позитивног... Углавном, уз све дужно поштовање осталих иконописаца овде на овој теми, чије су ми се иконе јако допале, ипак никад не бих волела да било ко други ради икону за мој дом, само ЛЛ. Супер је бити талентован иконописац, али џабе то све, и таленат и све, ако ниси добар човек. То се види и на тој икони и утиче јој на вредност.

П.С. Не могу да преузмем поменуте заслуге за избор боја на икони, заправо сам само сликала свеце на зидовима цркве у коју идем и ЛЛ је то све пренела на ову икону. :)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...