Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

уважени брате, ја сам питање поставио оцу Зорану, јер ме занима његово мишљење. нисам тражио твоје мишљење. он ми је већ одговорио и ја сам му захвалан на труду.

Ziv bio onda :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

библијски писци познају боље човека и његову природу, него што сте то ви данас спремни да прихватите. зато је Библија пуна сцена најстрашнијих грехова, јер је то све наслеђе човечанства. Свето Писмо нам каже да нисмо баш сјајни и лепи у својој невиности. наравно, нама се та порука не свиђа. но, ми се пуни не питамо.

прочитај текст оца Зорана горе, видећеш да су се овим проблемом бавили многе умне главе. а зашто? зато што је интригантан.

Pročitao.Ne isključujem mogućnost mada mi je nelogična.Pre svega mislim da bi Ham to skrio od braće.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Преводим Оригена, зато не могу да вам се прикључим... али вас гледам :)))

Али пијем вина јер ми синови нису ту :))

Eo i ja cu tek za jedno pola sata biti ponovo normalan, krecem tada po decu u vrtic :)

Подели на овим сајтовима

A kad se Noje probudi od vina, dozna šta mu je učinio mlađi sin,  I reče: Proklet da je Hanan, i da bude sluga slugama braće svoje!

Ako ćemo da analiziramo kontekst ove rečenice ovde lepo piše da Noje dozna što meni zvuči kao da mu je neko saopštio,rekao šta mu je neko učinio a ne da on sam to fizički  vidi.

Po meni priča o kastraciji i obljubi otpada.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

оче, ти и ја смо слични јер обојица саблажњујемо благочестиве душе. ти причама како им те душе и нису баш бесмртне, а ја причама како нису баш ни невине и благочестиве  :D

:))  molimoli

Слични смо ми са многима :D

Добре аргументе износе Кратос и Волим (наравно и ти, тако да сам навео неке од ауктора у корист те инцест тезе). Нисам поменуо да ми овде имамо спајање можда 2-3 извора тако да смо добили једну причу која је више него интригантна. Нисам сигуран да бих нашао неко "право" решење и кад бих имао времена. За сада нагињем психолошкој кастрацији. То је за Старе био тежак грех. Знам за једног веселог Италијана који почетком 20 века погибе у Котору, јер је био одушевљен брцима једног чиче, а у њега су били отприлике као у Френки Белевена. Узе да се нашали са чичом, повуче га за брк, овај извади кубуру и олади га на лицу места!

Подели на овим сајтовима

оче, ти и ја смо слични јер обојица саблажњујемо благочестиве душе. ти причама како им те душе и нису баш бесмртне, а ја причама како нису баш ни невине и благочестиве  :D

A pazi u dogmatici sv.Justina Ćelijskog stoji sledeće:

Смрћу се назива тајанствено раздвајање душе од тела, привремени растанак душе и тела. При томе тело губи животворну силу и предаје се трулежи и распадању, а душа остаје да живи сама у своме бестелесном бићу. Отуда се у Светом Писму смрт назива: одласком душе из тела,[1] спавањем у коме тело заспи,[2] повратком тела у земљу и бесмртног духа Богу.[3]
У Откривењу је на врло јасан и очигледан начин показана и посведочена и смртност тела људског и бесмртност душе људске. Душа људска је бесмртна јер је боголика, јер је саздана по обличју бесмртнога Бога.[4] Добивши дух од Бога, сваки је човек бесмртан душом.[5] Као бесмртан, дух се по смрти тела човековог враћа Богу који га је дао.[6]
Својом бесмртношћу душа људска је једина апсолутна вредност у свету човечанском; на њој се и зида сав богочовечански домострој божанске истине и спасења. Јер да је човек смртан душом, сав би Спаситељев подвиг био утопија и обмана, и хришћани би били најнесрећнији људи, пошто је њихов живот на земљи непрекидно страдање ради вечног живота на небу.[7] Ако је душа смртна, онда нема васкрсења мртвих; нема ли васкрсења мртвих, бесмислен је и Христос и вера у Њега.[8] Спаситељ управо на бесмртности душе људске заснива и могућност и саму стварност васкрсења мртвих, јер се душа не може убити.[9] Душа живи у иловачном телу да по смрти изиђе из њега и уђе у небески свет где вечност царује и влада.[10] Својом причом οбогаташу и Лазару Спаситељ показује да је бесмртна не само праведна душа Лазарева већ исто тако и грешна душа богаташева.[11]

Подели на овим сајтовима

A pazi u dogmatici sv.Justina Ćelijskog stoji sledeće:

Добивши дух од Бога, сваки је човек бесмртан душом.[5] Као бесмртан, дух се по смрти тела човековог враћа Богу који га је дао.[6]

Својом бесмртношћу душа људска је једина апсолутна вредност у свету човечанском; на њој се и зида сав богочовечански домострој божанске истине и спасења. Јер да је човек смртан душом, сав би Спаситељев подвиг био утопија и обмана, и хришћани би били најнесрећнији људи, пошто је њихов живот на земљи непрекидно страдање ради вечног живота на небу.[7] Ако је душа смртна, онда нема васкрсења мртвих; нема ли васкрсења мртвих, бесмислен је и Христос и вера у Њега.[8] Спаситељ управо на бесмртности душе људске заснива и могућност и саму стварност васкрсења мртвих, јер се душа не може убити.[9] Душа живи у иловачном телу да по смрти изиђе из њега и уђе у небески свет где вечност царује и влада.[10] Својом причом οбогаташу и Лазару Спаситељ показује да је бесмртна не само праведна душа Лазарева већ исто тако и грешна душа богаташева.[11]

Ово је очајан текст. Ништа не ваља. И "докази" нису никакви. Зашто ти треба душа кад Бог и од камења може да подигне синове Аврамове? Бог је немоћан, могао пре да створи "бесмртну" душу а сад не може да васкрсне човека јер му она треба? Да не наводим даље...   

Подели на овим сајтовима

Zaista mi je najbliza misao, da je covek stvoren da zivi u vecnoj zajednici sa Bogom ali ne po prirodi, no po blagodati koja dolazi ( a sada najsjajniji i najsavrseniji deo)dakle, koja dolazi tek slobodnom voljom coveka, koji je spreman da primi dar vecne zajednice i vecnog nasladjivanja u Carstvu Bogocoveka i Njegove dve prirode.

Sta se desava sa drugima, koji nisu spremni za tu zajednicu? Nista, narocito i dalje zive po svojoj prirodi bez blagodati vecnog postojanja.

Подели на овим сајтовима

Ово је очајан текст. Ништа не ваља. И "докази" нису никакви. Зашто ти треба душа кад Бог и од камења може да подигне синове Аврамове? Бог је немоћан, могао пре да створи "бесмртну" душу а сад не може да васкрсне човека јер му она треба? Да не наводим даље...   

Mora da postoji nešto po obličiju samoga Boga u čoveku.A pošto Bog nema telo to jedino može biti duša(duh) čoveka.Ne kaže se nigde da Bog ne može ponovo da stvori sve ali i zašto bi,kad je već pre toga stvorio?

Подели на овим сајтовима

Mora da postoji nešto po obličiju samoga Boga u čoveku.A pošto Bog nema telo to jedino može biti duša(duh) čoveka.Ne kaže se nigde da Bog ne može ponovo da stvori sve ali i zašto bi,kad je već pre toga stvorio?

A zasto bi stvarao vecnost ako ima mogucnost da samosvesno bice pita da li hoce ili nece da udje u vecnu zajednicu?

Da dopunim... ovaplocenje se je trebalo zbiti ne samo zbog dela spasenja nego zbog slobodne i dobrovoljne zajednice svih sa Bogocovekom. Obozenje prirode, koje ne potire i ne unistava izvornu slobodu samosvesti bica.

Подели на овим сајтовима

A zasto bi stvarao vecnost ako ima mogucnost da samosvesno bice pita da li hoce ili nece da udje u vecnu zajednicu?

Ne razumem.Večnost nije stvorena.Večnost je isključivo Božiji atribut.Mi i kada vaskrsnemo nećemo biti večni ali ćemo biti besmrtni.Večnost je beskonačna.Bez početka i kraja tj Bog.Mi ćemo postati pričasnici te večnosti pre svega zbog i kroz Isusa Hrista i njegovo mistično telo(Crkvu)

Подели на овим сајтовима

Ne razumem.Večnost nije stvorena.Večnost je isključivo Božiji atribut.Mi i kada vaskrsnemo nećemo biti večni ali ćemo biti besmrtni.Večnost je beskonačna.Bez početka i kraja tj Bog.Mi ćemo postati pričasnici te večnosti pre svega zbog i kroz Isusa Hrista i njegovog mističnog telo(Crkvu)

Pa da Bog jeste vecnost a kako sad nazvati kraj vremena za coveka i pocetak zajednice Boga sa covekom koja ne bi trebala imati vremenski kraj?

Подели на овим сајтовима

Pa da Bog jeste vecnost a kako sad nazvati kraj vremena za coveka i pocetak zajednice Boga sa covekom koja ne bi trebala imati vremenski kraj?

Ja bi je nazvao besmrtnost.Kraj vremena truležnosti i početak vremena besmrtnosti tvorevine. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...