obi-wan Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 A sama rec "katizma" potice od grcke "katisto" sto ce da kaze "sedeci", sto nam kaze da psalmi mogu da se citaju i sedeci, da bi se samo na kraju katizme ustalo prilikom izgovaranja slavoslovlja (na kraju svake katizme ide "slava... i sada... aliluja x3"). S druge strane, rec "akatist" dolazi od grckog "a-katisto", sto znaci "ne-sedeci", odnosno stojeci. Zato se akatisti i u hramovima i kod kuce po pravilu citaju i slusaju stojeci, osim, naravno, u slucaju fizicke nemoci. Milica Bajic and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 @obi-wan хвала, ниси ни ти лош кад већ није она ту Ево слике, мој Псалтир није подељен на катизме, макар ја не видим... ? Могу ли и ја да будем у резерви? Шта ако се деси да не можеш више да читаш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 Pa kad listas redom, da li negde na nekoj strani ima da pise "katizma prva" ili vec koja? пре 5 минута, Milica Bajic рече @obi-wan хвала, ниси ни ти лош кад већ није она ту Ma `de los, najbolji sam od svi`! Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 Зависи, Оби, можда није подељен на катизме. Засебно штампан Псалтир јесте. @Milica Bajic Пустила сам бољег од себе да објасни. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 @Драгана Милошевић @obi-wan нема нигде подељено Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 пре 5 минута, Milica Bajic рече @Драгана Милошевић @obi-wan нема нигде подељено To znaci da to izdanje sto imas nema podeljene katizme. Ako zelis da citas po njima, moraces da kupis neko izdanje sa podelom. Ima toga da se nadje, tamo` de inace ides u crkvu potrazi, trebalo bi da moze tu da se kupi. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 Ехеј, а да ми само неко испише, кад стигне, од ког до ког броја су које катизме па да сама обележим? И како могу од оца Ивана да тражим благослов за читање? ...знам да сам ко крпељ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 Свако ко изрази жељу да чита већ има благослов. Ово друго је мало компликованије. После неколико псалма се каже Слава: (Слава Оцу и Сину и Светому Духу); и тако гледано катизма има три дела. obi-wan and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Новембар 1, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2018 Psaltir je kao produžetak liturgije tako da se sve druge molitve ne mogu mjeriti s njim. Milica Bajic and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Д Е Ц Е М Б А Р obi-wan and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 @Milica Bajic овде имаш написане катизме од ког до ког псалма. И још понешто... https://www.molitvenik.in.rs/psaltir_index.html obi-wan, АлександраВ and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 2 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 25, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2018 Ево сада сам поделила на катизме како треба. Хвала пуно @AnaLaz Да ли се на крају Катизме моли Трисвето? On 1.11.2018. at 21:49, Драгана Милошевић рече После неколико псалма се каже Слава: (Слава Оцу и Сину и Светому Духу); и тако гледано катизма има три дела. Како да делим Катизме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 25, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2018 За почетак на крају катизме реци: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове. Амин Алилуја, алилуја,алилуја, слава Теби Боже! (три пута) Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 25, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2018 @Драгана Милошевић Хвала ти! Молим те упиши ме у распоред када год буде одговарало. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 25, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2018 Од јануара упадаш, секо! Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука