obi-wan Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 raskaja li on to, dobi li neku kaznu (na historiju sam slusao kako ga je posle rodjenja solomona bog kaznio konstantnom ravnodusnoscu, pa je bio poput biljke)? Crkva jasno govori da je ne samo prineo pokajanje, nego da je to jedan od najlepsih primera pokajanja/preumljenja za koji se zna. I ako mene pitas, manje konsultuj televiziju a vise Oce o ovakvim pitanjima... LISA је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Ali vidiš kako je bio čovjek darovit, da iznjedri tako divne himne Bogu... Imaš to u Jovu čini mi se: a ko će se s Bogom raspravljati... Imaj u vidu i da je to Stari Zavjet, dakle, prije Hrista.. drukčije je bilo njiohovo poimanje pravde i vrline nego posle Hrista... Solomon je bio premudri, ali jel ono on bješe isto imao gaf zbog žene - Salomija, jel to za njega vezano... A vladari su to, muškarci, opijeni vlašću... Sveti SAva je izuzetak... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 ne pominju ga cesto, barem oni koje sam citao! btw bez istorijske dimenzije price stvarno ne mogu da budem siguran da se covek pokajao... na kraju krajeva zasto bi ostao u braku sa vitsavejom ako je vec zazalio za svoje, malo je reci, nedelo! sve u svemu, nek je ziv i zdrav - ne fali nam svetaca Bogu hvala Da se pokajao najdubljim pokajanjem jasno svedoci sam 50.-ti psalam... LISA, Gordana . and Драшко је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 15. катизма почиње са 105. псалмом Хвалите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Ко ће исказати силу Господњу? Испричати сву славу Његову? .... Данче*, Svetlana Pecin-Saraguda and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 nana, Данче*, LISA and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 10, 2014 Пријави Подели Написано Јун 10, 2014 nana, Svetlana Pecin-Saraguda and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 10, 2014 Пријави Подели Написано Јун 10, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=zycVJJ798M8&list=PLF124B5E994A59057&index=4 Zero, ИгорМ, Gordana . and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 11, 2014 Пријави Подели Написано Јун 11, 2014 nana, Gordana ., Svetlana Pecin-Saraguda and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 12, 2014 Пријави Подели Написано Јун 12, 2014 moram da vam dam dnevnu dozu sablaznjivanja xD s obzirom da nisam neki preterani ljubitelj staroga zaveta, bio bih veoma zahvalan ako neko moze da me ovde ukratko uputi u zivot davida - konkretno da mi razjasni ovo: За време војних похода против Амонићана Давид се заљубио у Витсавеју, супругу свог војсковође Урије Хетејина, и водио љубав са њом док је Урије водио ратове. Да би сакрио прељубу наредио је свом братанцу, војсковођи Јоаву, да у боју тајно убије Урију. Давид је затим оженио Витсавеју, која је после Михале, Авигеје и Ахиноаме и других жена била његова осма супруга. Пророк Натан је претио Давиду Божјом казном и прво дете Давида са Витсавејом је умрло. И поред тог греха Давид је остао изабраник Божји, али му није било допуштено да изгради храм Божји; овај је изградио тек други син Давида и Витсавеје, Соломон. Један други син Давидов, у ствари његов љубимац Авесалом, је покушавао да свргне оца што му је замало и успело. Авесалома је убио Јоав супротно Давидове наредбе, што је Давида сломило. Пре своје смрти Давида су наговорили Витсавеја и Натан да престо остави Соломуну и не старијем сину Адонију те је Соломун помазан за краља.... raskaja li on to, dobi li neku kaznu (na historiju sam slusao kako ga je posle rodjenja solomona bog kaznio konstantnom ravnodusnoscu, pa je bio poput biljke)? sve u svemu, psalmi su mi dragi, psalmopisac ne... Псалам 50. За крај, Псалам Давидов, кад му дође Натан Пророк, када је ушао код Вирсавеје (жене Уријине). (МТ: Псалам 51) ПОМИЛУЈ ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим,(1) и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свеспаљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 12, 2014 Пријави Подели Написано Јун 12, 2014 Псалам 49.Псалам Асафов. 14. Принеси Богу жртву хвале и изврши Вишњему завете своје; 15. и призови Ме у дан жалости, и избавићу те, и прославићеш Ме. Tako jednostavno... "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 12, 2014 Пријави Подели Написано Јун 12, 2014 @ Миљан Јокић СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА Псалам 50 (1) За крај, псалам Давидов, кад му дође Натан пророк, (2) кад јеушао код Вирсавеје (жене Уријине) Давид је испевао овај псалам, који у себи садржи исповедање због два преступа. Први је убијање Урије, а други прељуба с Вирсавејом (в. 2. Сам. 11,12). Он истовремено свим људима указује на спасоносни пут покајања, као на умеће постојане победе над непријатељем. Онај који се свагда брине о покајању и свагда се каје излази као победник над непријатељем који стално напада. У псалам укључује и пророштво о будућем општем избављењу од греха кроз свету Тајну Крштења, говорећи: опери ме. Осим тога, овде уводи и учење о служењу духом. Најзад, показује да и даље поседује дар пророштва. Давид не тражи од Бога да му врати овај дар јер га је лишен, него Га моли да му дар не буде одузет и каже: не одузми од мене. На многим местима налази се молба да му се опросте ова два безакоња. (3) Помилуј ме, Боже, по великој милости Cвojoj. Будући да је грех велики, од Бога тражи велику милост. И по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Једино милосрђе Божије може да опере руке, оскрнављене убиством. Да би још више разјаснио оно што је речено, каже: (4) Опери ме добро. Овде моли за пуноћу очишћења, како би се из свега тога видела величина сагрешења. Или се може тумачити и на следећи начин: будући да му је (пророк) Натан већ рекао о опраштању греха и да је (грех) већ умањен разним несрећама, сада каже да му је потребно да се очисти и опере како би у потпуности била искорењена нечистота која се дубоко угнездила. Опери ме добро од безакоња мога тј. од безакоња убиства, и од греха мога очисти ме, тј. од греха прељубе. Мора се знати да је грех отпадање од добра, а безакоње преступање)божанственог Закона. Такав је почетак и греха и безакоња, По томе су они међусобно слични, јер се грешник удаљује од циља који је у његовој природи и саобразан је са њом. Наиме циљ човечије природе је да живи сагласно са разумом и да избегава неразумност. Живећи неуздржано, безаконик чини грех против закона који му је дат у природи. Због тога и ученик Христов, апостол Јован, изједначује грех и безакоње, рекавши: Сваки који чини грех и безакоње чини, а грех јесте безакоње (1. Јн. 3;4). Другачије речено, грех је сличан безакоњу јер греши сваки који чини безакоње. (5) Јер безакоње моје ја знам. И то је изрекао о убиству. И грех је мој стално преда мном. Свуда са собом носи сећање на грех прељубништва, зато што га (овај грех) не напушта и не удаљује се од њега, него је свагда с њим и мучи га. (6) Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, тј. сакрио сам своје безакоње од очију сваког човека, и нисам га сакрио само од Твојих очију. Због тога и каже: Зло пред Тобом учиних. Иако сам од Тебе добио многа добра, узвратио сам оним што је противно. Тиме, наравно, не жели да каже да није учинио неправду Урији. Зар би се нешто такво и могло рећи? Међутим, каже да је учинио највеће безакоње пред Богом, Који га је изабрао и од пастира учинио царем. Или можда хоће да каже да се сакрио од људских очију али да није утекао од очију Божијих, и да га је разобличио пророк, или пак да, као цар, није био подложан људском закону али да је, као побожан, био крив једино Богу. Или, можда, да га није разобличио нико од људи и да га је уразумио само Бог, због чега каже: Теби јединоме сагреших, да се оправдаш у речима Cвoјим. Ти си мене, који сам преступио закон, разобличио речима пророка. Ти си праведан, и свагда си ме избављао од непријатеља. Почаствовао си ме царским чином и пророчким даром, а ја сам мрзак и убица. И да победиш када Ти суде. То је признање или исповедање грехова. (7) Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Првобитна одлука Божија није била да се рађамо кроз брак и пропадљивост (трулежност). Преступање заповести је увело брак услед Адамовог безакоња, односно услед његовог удаљавања од закона који је добио од Бога. Према томе, сви који се рађају од Адама зачињу се у греху, потпадајући под осуду прародитеља. Оно што је речено: И у гресима роди ме мати моја, значи да је наша заједничка мати, Ева, прва родила грех, јер је пожелела насладу. Због тога се и за нас, који потпадамо под осуду мајке, каже да се рађамо у греху. Давид показује како је људска природа у самом почетку кроз Евин преступ потпала под грех и како је рађање постало подложно проклетству. Говори о ономе што је било на почетку, јер жели да покаже величину Божијег дара. (8) Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Смисао ових речи је следећи: Ти, Господе, Који си Истина, љубиш истину и хоћеш да и ми обитавамо у истини, очисти нас од древног греха, очисти нас исопом и бићемо бељи од снега. Будући да нас загрева (распламсава за веру и истину, прим прир.) и да нас очишћује од сваке нечистоте, дејствовање Светог Духа пореди се са исопом. Очишћење се извршава исопом, односно Светим Духом, јер је исоп биљка очишћења. Најзад, речима: Непознатости и тајне мудрости Твоје исказује да му је Бог Духом Светим открио све што ће се догодити и што је положио у Своју премудрост. Миљан Јокић је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 12, 2014 Пријави Подели Написано Јун 12, 2014 @ Миљан Јокић СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА Псалам 50 Наставак... (9) Покропи ме исопом и очистићу се. Рекавши: Ти си дао божанствене законе и заповести, сада додаје још нешто: Ти си у законима даровао и одређено очишћење и кропљење исопом. С тим истим циљем се и нама сада дарује нешто слично, јер си Ти тај исти Бог. Осим тога, можда овде прикривено говори о неком тајинству. Мојсеју је у Египту било заповеђено да исопом умоченим у крв јагњета покропи прагове (2. Мојс. 12; 22), а ми смо искупљени најчаснијом крвљу. Дакле, пошто је кропљење крвљу служило као заштита да укућани не пострадају од погубитеља, правилно је што Давид, тајинствено помињући ту крв, каже: Покропи ме исопом. Он под тим прикривено подразумева будуће очишћење свих људи крвљу истинског Јагњета - Христа, желећи да и сам буде удостојен тог очишћења, јединог које може да очисти у потпуности и да (човека) учини бељим од снега. (10) Дај ми дa слушам радост и весеље. Духом ћеш ме поново припремити да слушам радост и весеље, какво ће настати у последња времена. Шта је то друго, ако не познање будућег васкрсења, о којем је и поучавао, говорећи: Да се обрадују кости потрвене? Када ће се обрадовати наше потрвене кости? Зар неће приликом васкрсења када ће се, као што каже други пророк, кости наше подмладити као трава (Иса. 66; 14). Да се обрадују кости потрвене. Нека се обрадује моја душевна сила, јер је претходно ослабила због грехова. (11) Одврати лице Твоје од грехова мојих. Поново се окреће исповедању. (12) Срце чисто саздају мени, Боже. Обнови, каже, моју оветшалу душу, разорену грехом. И Дух прав обнови, тј. утврди, у утроби мојој. То је исто као да је рекао: Сачувај мој ум, како више не би лако падао у грех. (13) И Духа Твога Светога не одузми од мене. Поново моли да се пророчки дух спусти на њега, јер га је он напустио услед греха.[1] (14) Дај ми радост спасења Твога. Ово се односи на читав људскиi: род. Радошћу спасења назива се долазак Господњи, према оном што је рекао Симеон: Јер видеше очи моје Спасење Твоје (Лк. 2; 30). Моли се да и он буде његов причасник. И Духом владалачким утврди ме. Духа, којег је претходно назвао правим, овде назива владалачким. (15) Научићу безаконике путевима Твојим. Чим ме избавиш од греха и подариш ми Духа Твог Светог, поновио ћу учити преступнике да корачају Твојим путевима. (16) Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога. Поново моли да буде избављен од оскрнављења у какво је пао због Уријиног убиства или, боље речено, да буде избављен од крви, тј. од крвавих жртви, што показују следеће речи псалма, којима је рсчено: (18) Јер да сихтео жртве, ја бих Ти принео, итд.Обрадоваће се језик мој правди Твојој. Симах је превео овако: "Огласиће језик мој милосрђе Твоје."; Кад добијем опроштај (отпуштање) грехова, нећу ћутати него ћу Ти цепрестано псалмопојати и казивати о Твојој милости. Будући да си укинуо жртве из времена Закона које не могу да подаре опроштај грехова, ја ћу Ти самим тим принети жртву каква је Теби угодна, а то је жртва која се приноси покајањем и смиреним срцем. (17) По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону. Сионом се овде назива Црква. Наиме, када је Бог и Отац благоволео да све састави у Сину Своме (Еф. 1; 10), тада је и Својој Цркви подарио добра обећања. И нека се подигну зидови јерусалимски. Зидовима јерусалимским назива свете свештенослужитеље, који ограђују Његову Цркву. (18) Тада ћеш благоволити жртву правде. Кад учиниш добро Сиону и кад се подигну зидови јерусалимски, тада ћу и ја приносити жртве, али не крваве, него жртве правде, тј. хвале, приносе и свеспаљенице, а под свеспаљеницама подразумева дарове правде и бескрвне жртве. Тада ће принети на жртвеник Твој теоце, тј. теоце правде, како би све било од правде: и жртве правде, и дарови правде, и свеспаљенице правде, и теоце правде. Миљан Јокић је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 13, 2014 Пријави Подели Написано Јун 13, 2014 "Додаћу неке смернице и појашњења како се чита Псалтир. Најчешће се чита по катизма или по неколико катизми. Пре почетка катизме или неколико катизми, чита се молитвено правило пре читања Псалтира. У ЦСл издањим Псалтира оно претходи самом Псалтиру, а у преводима на српски га нисам налазила. Издато је, заједно са молитвама по окончању сваке катизме као засебна књижица од стране "Србске Православне заједнице" из Шида, под насловом "Последованије ПСАЛТИРА - молитве по катизмама", Шид 2008. (Постављено је на мрежу у оквиру пројекта "Упоредног Псалтира".) Свака катизма је издељена на три "Славе" - по окончању "Славе" се чита "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута, "Господе, помилуј" 3 пута, и "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу". Онда се чита поменик, тј. молитва за живе, или за упокојене (и један и други се читају на крају јутарњих молитви). Чула сам за два правила. Прво гласи да се после прве Славе чита поменик за живе, а после друге и треће поменик за упокојене - јер упокојени не могу више сами за себе да се моле; други предлаже поменик живих по прве две Славе, а за упокојене после треће - јер упокојени више не могу да греше. Како год да одаберете... Кад се Псалтир чита за новопрестављене, на Славама се чита молитва: Помени, Господе, Боже наш, у вери и нади Живота Вечног престављеног слугу Твојега (име), и као Добар и Човекољубив, опраштајући грехе и бришући неправде, ублажи, отпусти и опрости му сагрешења вољна и невољна. Избави га вечних мука и огња пакленог, и даруј му да се наслађује Твојим вечним добрима, припремљеним за оне који Тебе љубе. Иако сагреши, од Тебе не одступи, и несумњиво у Оца, Сина и Светога Духа, Тебе Бога у Тројици слављенога верова: и Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству православно све до последњег даха исповеда. Стога буди милостив, и његову веру у Тебе 'место дела урачунај му, и као Милосрдан, са Светима Твојима га упокоји. Јер нема човека који би живео и не би сагрешио, Једини си Ти без греха, и правда Твоја је правда вечна. Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин. (Ако се поменик не чита, онда, после сваке Славе, чита се "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута, "Господе, помилуј" 3 пута, и "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада, и увек, и у векове векова. Амин" и прелази се на следећу катизму, одн. молитве по катизми. Ако се молитве по катизми не читају, после треће Славе иде само "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута.) После поменика, чита се "и сада, и увек, и у векове векова. Амин" и наставља се читање следеће Славе. После треће Славе, после поменика и "и сада..." се читају "молитве по окончању" дотичне катизме ("Трисвето" до "Оче Наш", тропари и молитва, свака катизма има своје). По окончању, ако се надовезује следећа катизма, почиње се са "Ходите, поклонимо се Цару Нашем Богу..." и чита се прва Слава следеће катизме. >> оуставъ святыхъ отецъ всѣмъ хотящимъ пѣти Псалтирь <<" http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=59&t=9333 Orthophill, JESSY, Иван Ивковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 13, 2014 Пријави Подели Написано Јун 13, 2014 Извод из јучерањег расуђивања: Св. Серафим Саровски говори: "Душу треба снабдевати словом Божјим, јер је слово Божје,како вели Григорије Богослов, хлеб ангелски, којим се храни душа гладна Бога. Но више од свега треба читати Нови Завет и Псалтир. Од овога долази просвећивање разума ... LISA, Иван Ивковић and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 13, 2014 Пријави Подели Написано Јун 13, 2014 Молитва Светој Тројици пред читање псалтира Пресвета Тројице, Боже наш и Створитељу свега света, похитај и управи срце моје, да почнем с разумом а довршим добрим делима читање ове надахнуте књиге, коју Свети Дух кроз уста Давидова прогласи, а коју ја недостојни хоћу сада да читам. Познајући своје незнање, припадам к'Теби, и молим Ти се, и твоје помоћи просим: Господе, управи ум мој и укрепи срце моје, да ми не буде устима тешко читати, но да ми се разум весели речима ове књиге.Помози ми, Господе, да оно што научим применим на добра дела како би ме моја добра деластавила с десне стране на Страшном Суду Христовом, са изабраним твојим. А сада, благослови Господе, да с уздисајем читам овако: Приђите, поклонимо се Цару нашем Богу! Приђите, поклонимо се Христу Цару нашем Богу! Приђите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару Богу нашем! Ово издање је штампано у Линцу, Аустрија 2002. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука