Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Диши Богом и Бог ће владати целим твојим бићем. Као што плућима удишеш и издишеш ваздух, тако мислима и срцем издиши себе из себе, а удиши живога Бога. Тако ће се Он уселити у тебе, Победоносни, Непобедиви и употребиће те за оруђе своје победе над злом у теби и изван тебе. Будите у мени и ја ћу бити у вама. Како то? Слично као што смо ми у ваздуху и ваздух у нама. Бог је дух, а дух може ући у човека кад човек отвори себе према Богу.

Свети Владика Николај Српски

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Трпи и истрпи све. Сваку тугу, свако бреме, увреду, клевету, а највише се плаши очајања;

То је најтежи грех.

Наоружај се, започни рат и Господ ће ти дати остало.

У време олује и узбуркавања страсти, труди се да не паднеш

у униније и очајање, већ прибегни самопрекоревању, кротости

и покајању. Богу је дражи скрушени грешник, од непокајаног и

гордог праведника, који мисли да се оправда праведношћу.

Стога, изнад свега чувај мир у срцу. Све предај Господу,

у потпуности се предај Њему. Он је све и све је Њега ради.

Јеромонах Михаило Валаамски

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

“Нико не може да напредује у врлини ако није спреман да се суочи са искушењима. Tреба да знаш да је за врлину карактеристичaн - душевни мир. Тим путем су ишли светитељи. Јер, уколико си постојан у искушењима и напредујеш у врлинама, толико се приближаваш Царству Небеском. Бог не даје духовне дарове човеку ако претходно не претрпи искушења и жалости по допуштењу. Јер, после жалости и искушавања долази утеха.

Који издрже искушења, ти и примају блага од Бога.”

Свети Исак Сирин

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ #ГАВРИЛО #ГРУЗИЈСКИ

* „Све лоше у човеку је случајнога карактера. Никада не презири никога: ни кукавице, ни прљаве, ни пијане, ни оне који најгоре псују. Икона Божија је сачувана у свима њима, у дубини њиховога бића, и поред тога што је они најчешће нису ни свесни. Непријатељ човеков је тај који каља ту боголикост и затрпава је прљавштином. Тешко је видети Икону Божију у онима који вам се ругају, који се јављају у обличју звери. Али, човек тим више мора да их сажаљева зато што су њихове душе унакажене, можда чак и неповратно, до степена вечне муке… О, како је тешко волети своје непријатеље.“

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Наша стална грешка се састоји у томе што не узимамо за озбиљно овај тренутак у нашем животу који протиче, што живимо у прошлости или будућности, што сви чекамо неки посeбан тренутак кад ће се наш живот развити у свом значају, и не примећујемо како тече, као вода кроз прсте, као драгоцено зрно из лабаво везаног џака.Стално, сваког дана, сваког часа Бог нам шаље људе, околности и дела, од којих треба да почне наш препород, а ми на њих не обраћамо пажњу и тако се сваког часа супротстављамо вољи Божијој о себи. И заиста, како Господ може да нам помогне? – Само шаљући нам у нашем свакодневном животу одређене људе и одређени стицај околности. Кад бисмо сваки тренутак свог живота доживљавали као тренутак воље Божије о нама, као одлучујући, најважнији и једини тренутак нашег живота – какви до тада скривени извори радости, љубави и снаге би се открили на дну наше душе!

Односите се озбиљно према сваком човеку којег сретнете на свом животном путу, према свакој могућности да учините добро дело, и будите сигурни да тако испуњавате вољу Божију о вама у датим околностима, тог дана и тог тренутка.

Отац Александар Јељчанинов

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ #ЈОВАН #КРОНШТАТСКИ

* “Господе, ево, Твој сам сасуд: напуни ме даровима Духа Твога Светога. Без Тебе сам празан, без икаквог добра, или боље - пун свакога греха. Господе, ево, лађа сам Твоја: напуни ме теретом добрих дела. Господе, ево, ковчег сам Твој: напуни ме не обманом среброљубља и сласти, већ љубављу према Теби и живој икони Твојој - човеку.”

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ако си већ поверио свој живот Богу, онда не треба да се плашиш ничега. Чак и ако је застрашујуће ... Ако си некада схватио да је Христос поред тебе, ако си некада осетио Његово присуство у свом срцу, ако си се некада уверио у то да те Господ воли и води кроз живот, онда те Он више никада неће одбацити, неће се окренути од тебе, неће престати да слуша твоје молитве.

Протојереј Алексије Умински

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

За мртвима не треба туговати, него се треба борити за своје најрођеније да им Господ додели анђеоско насеље. То се тражи. А тугом се ништа не постиже. Себи се здравље ремети, и својом тугом душама ремети мир који су оне добиле од Господа. Зато треба да будемо молитвени, да се молимо за своје рођене. /.../ Ми се овде припремамо за вечни живот. Треба да будемо благодарни, захвални Богу за оне које Господ узима Себи. Ако се нису на време покајали, ми треба да се молимо од срца Господу, да им опрости грехе јер нема греха неопростивог, осим греха непокајања. За оне ближње који се нису покајали, морамо да чинимо добра дела за спомен и за њихов покој, јер то се прима пред Богом. /.../ Највише што можемо да учинимо за наше миле и драге који су Богу отишли је – да се молимо Богу за покој њихових душа и да, тамо где има свакодневна Света Литургија, дамо њихова имена, и да молимо свештенике да се моле з покој њихових душа. Свакодневна Литургија се служи у манастирима".

- Старац Тадеј

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Јер се кроз патње савршава наше спасење. Кроз патњу сазнајемо колико нам је Господ близу. Кроз патње схватамо да без Бога ништа не можемо да учинимо.Тада у душу улази сила Божија која лечи немоћи и надопуњује недостатке.

Старац Сава Псково - Печерски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Понекад се дешава да човек почне да чами и осећа притисак без разлога. То значи да је његовој души недостаје чисти живот, осетила је своју грешност, уморила се од буке и сујете и почела (често несвесно) да тражи Бога и заједницу са Њим.

Архимандрит Јован Крестјанкин

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Рођени моји! Молите се! Као птица без крила, човек не може да живи без молитве. Да, Господе, устао сам ујутру: „У име Оца и Сина и Светога Духа!“ Боље је једном макар да се прекрстиш како треба него сто пута да машеш рукама.

Оброк је стигао. Помолили би се и изговорили би "Оче наш" - али заборавили сте. Онда опет: "Господе благослови!"

Дошло је вече. Неко има ишијас, неко има притисак, а неко нема. Онда приђи постељи, али усмери своје мисли у: „Слава Теби, Господе! Дан је прошао – благодарим Ти Господе.

Ово су три мале молитве, које је пожељно понављати сваки дан. Ово је веома пожељно, а све друге додатно су за сваку похвалу."

Архимандрит Павел Груздев

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Нарцисистички бол је најјачи: ако удариш неког песницом, он ће ти или узвратити, или ће се уплашити и побећи, али ако га увредиш речима, то ће већ бити нарцисистичка траума. Уколико оцрниш ту представу (слику) коју он има о самоме себи - то је за њега најгоре од свега. Кажу: „Језик је без кости, али кости ломи“. Најстрашнији ударци могу се нанети језиком, а не рукама. Проведеш човека кроз процедуру „просуђивање- осуђивање-понижавање“ и он је готов. Речима човека можеш умртвити, убити. Да изненада добије мождани удар или инфаркт због онога што је чуо. То се много пута догодило.

С друге стране љубав, доброта и топао однос у стању су да исцеле. Човек може да оздрави од љубави.

(свештеник Николај Лудовикос)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...