Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Дакле, не очајавај када падаш, него са усрђем устани и учини метанију, говорећи: Опрости ми, Христе мој, човек сам и слаб сам. Није те Бог напустио, како кажеш, али пошто је у теби још много световне гордости и много сујете, наш Христос допушта да грешиш и да падаш, да би свакодневно чувствено постао свестан своје немоћи, да би трпео оне који сагреше, да не би осуђивао своју браћу када погреше, и да би их укрепио.

Јосиф Исихаста

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не бој се самоће без људи већ се бој самоће без вере .

Владика Николај.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Нити се бојте да ће вас ваши непријатељи савладати, нити се надајте да ће вас ваши пријатељи одбранити. Само се старајте да имате Бога за пријатеља и не бојте се ништа. (св. Вл. Николај)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

„ Црква Христова је жива и слободна. У њој се крећемо и постојимо, кроз Христа који је Њена глава. У Њему имамо пуну, потпуну слободу. У цркви учимо, сазнајемо истину и истина ће нас ослободити (Јован 8:32). Ти си у цркви Христовој када год подигнеш некога из туге или кад даш милостињу сиромасима и посетиш болесне. Припадаш њој када си добар и стрпљив, када одбијаш да се наљутиш на свога брата, чак и ако је повредио твоја осећања. У цркви си Христовој када се молиш: „Господе, опрости му“. Када радиш часно свој посао, враћајући се кући уморан, али са осмехом на уснама; када узвраћаш на зло добрим - у цркви си Христовој. Зар не видиш, стога, млади пријатељу, колико је близу црква Христова? Ти си Петар и Господ зида Своју цркву на теби. Ти си камен Његове цркве коме ништа неће одолети... Градимо наше цркве уз помоћ вере, цркве које никаква људска снага и моћ не могу срушити, цркве којој је темељ Христос... Осети свог брата крај себе. Никада не питај:“Ко си ти?“ Боље реци себи:“Он није странац, он је мој брат. Он је црква Христова, баш као и ја“.(Отац Георге Калчу)

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Svaka greška, svaki greh, kad ih prvi put učiniš, vezuju te. No, kad ih prvi put učiniš, vezuju te samo kao paučina. Ako ponoviš isti greh, paučina postaje končić, zatim konopac. Ako stalno ponavljaš isti greh, on te steže kao uže, a onda i kao lanac.
Greh je spočetka u tvojoj duši tuđin, zatim gost, a kad se navikneš na greh, on je u tvojoj duši onda već kao domaćin u domu.
~ Lav Tolstoj

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

stantonydish.jpg

https://festalcelebrations.wordpress.com/category/january/

Сећај се светитељских дела да би њихов пример надахњивао твоју душу врлином а уздржавао је од зла. (св. Антоније Велики)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Нека последња мисао , на крају сваког дана и на крају сваког рада , буде мисао о Богу . И нека последња наша реч , браћо и сестре , на крају сваког дана , сваког рада , сваког разговора и целог живота буде: Господе ,слава Ти и хвала за све . Амун

Патријарх Павле.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

p1PPWia.png

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Одрицање од своје воље може се чинити на сваком кораку... То је духовно дело. Узмите за правило да не поступате према захтевима тела... ради угађања њему, а не по неопходности... и добићете опит одрицања од своје воље у сваком тренутку... Али, не узнемирујте се због неуспеха... Нека их буде... Само не одустајте од намере да идете насупрот телу, и у великом и у малом (4, п. 591, стр. 70). 

Погледајте још пажљивије, па ћете у себи увидети, испод те пометње помисли у уму, да је ваша воља стално заузета бригама о уређењу (спољашњег) живота, да те бриге непрестано нагризају душу као црв и терају напаћеног човека из једног дела у друго, јер не може да га задовољи ништа што постигне, и чим обави једно, он увек смишља стотине других дела, као да су неизбежна (13, стр. 37).

Свети Теофан Затворник

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Премилостиви Господ, љубећи нас и желећи да нас спаси и сачува да не залутамо, да не будемо робови својих страсти, шаље нам различите жалости, болести и лишавања, тако да би се ми, схватајући нашу сујету и не налазећи утеху, окренули ка Њему, „врхунцу наших жеља“.

Наше срце бивајући рањено различитим опасностима и тугама, несвесно умире за свет, то јест, за страсти, тражећи утеху у бољем. Још, туге узрокују да срце умре за свет, то јест за похотљивост, љубав према новцу, љубав према слави.

Душа, застрашена бучним искушењима, хита ка Богу смирењем, тежећи да се сакрије од мука жалости, под заштитом Његовог Промисла; тако очишћена честим мислима о Њему, долази до познања о себи, у усамљености види ужас својих грехова и почиње са плачем, који представља врата ка најдубљем месту у животу новог човека. Ми, у нашој лудости, сматрамо себе срећнима и на врхунцу среће…

Преподобни Макарије Оптински

Пријатељ Божији

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Пет језика мати Гавриле

mothergabrilia.jpg?w=640Док сам боравила у Индији, посјетио ме неки страни мисионар и рекао: „Ви сте можда добра жена, али нисте добра хришћанка!”

„Зашто?”, упитала сам.
„Зато што сте овдје толико дуго, а говорите само енглески. Који сте од локалних језика научили?”
Одговорила сам: „Нисам успјела да научим ниједан локални језик, зато што сам стално путовала од мјеста до мјеста. Чим бих научила један дијалект, одлазила бих на друго мјесто.”
„Како онда уопште мисионарите? Сви римокатолици и протестанти уче овдашње језике да би… ”
Одлучила сам да га прекинем и помислила: „Господе, научи ме шта да му одговорим.” Замолила сам то од свег срца и рекла: „А, да, заборавила сам да вам кажем. Знам пет језика.”
„Стварно? Којих?”
„Први је осмјех. Други су сузе. Трећи је додир. Четврти је молитва, а пети је љубав. Са ових пет језика, могу да обиђем читав свијет.”
Он је застао и рекао: „Чекај мало, да ово запишем…”
Са ових пет језика, можете да путујете по свој земљи, и цијели свијет биће ваш. Волите све као најближе – без обзира на њихову вјеру или расу, без обзира на било шта.

Мати Гаврила Папајанис (1897-1992) је била грчка православна монахиња и подвижница која је дуги низ година провела у Индији старајући се о сиротињи, слијепима и болеснима, а посебно о лепрозним.

http://invia33.wordpress.com/2012/12/11/%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5/

Подели на овим сајтовима

Najveći lek - to je Sveto Pričešće. Pričešćuješ se samim Bogom, Gospodom Hristom, Bogom koji je postao čovek, postao telo. Primaš (Svetinju)[11] od Boga, kakav greh može on da otkrije u tebi. Ti, pričešćujući se, dobijaš sveoružje Božije[12] i postaješ nepobedivi pobednik u svima bitkama i borbama. Sa kim? Sa đavolom. Jer, naš rat, veli Sveti Apostol, nije rat sa telima ljudskim, sa telom, sa materijom. Naš je rat sa upraviteljima tame ispod neba[13], naš je rat sa đavolima, sa tvorcima zla. Na taj rat i ti i ja mobilisani smo Gospodom Hristom. Za taj rat On nam i daje sveoružje Svoje: Sveto Pričešće, pokajanje, veru, ljubav, nadu, Sveto Krštenje, sve što je dao Svojoj Svetoj Crkvi. Eto, to je to sveoružje Božije kojim ja i ti pobeđujemo svakog đavola na svima bojištima. Bez Gospoda Hrista ta je borba beznadežna. Ta borba, eto, pokazana i objavljena u Svetom Evanđelju Njegovom.

SVETI JUSTIN NOVI (ĆELIJSKI)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа – и продужиће ти се!Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа – и прекратиће ти се!

-Свети Јован Златоусти.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Буди лаган, реци све грехе Богу. Све болести, све туге, све бриге предај Богу. И бићеш лаган, ослободићеш се. Бог све већ зна о теби. Он је већ одлучио шта ти је потребно, каква је твоја судбина и какав је твој животни пут. Због чега се узнемиравати, страдати, главу разбијати? Никако. Треба живети овако: како буде, биће - како Бог да. 

Мати Антонија

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...