Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Jesam, za lektiru u srednjoj skoli.

Каква је то средња школа која има јеванђеље за лектиру ?

Peta beogradska gimnazija, imali smo Sveto Pismo za lektiru, mislim da je bila 2000. godina.

Подели на овим сајтовима

Жена, пак, са своје стране: а)мора да.......... б) И зато ......... в) У случају .......

Čini mi se da ovom tekstu prethode preporuke (zapovesti) kako treba da se ponaša

muž prema svojoj ženici, koja je slabiji sud.

Bilo bi dobro (i ka Dobrom Bogu vodi) kada svako gleda 'svoja posla'!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Свети Теофан Затворник

О ОБАВЕЗАМА МУЖА И ЖЕНЕ

Личне обавезе сваког од супружника проистичу из схватања о улози сваког од њих. Муж је глава жени. Одавде следи да муж: а) мора да има и да показује своју власт над женом, да не понижава себе и не уступа водећу улогу због малодушности и страсти, јер је ово срамота за мужеве. Само ово не сме да буде деспотска власт, већ власт заснована на љубави. Нека ти жена буде друг и натерај је да ти буде покорна снагом своје љубави. б) У свим пословима она за тебе мора да буде прва, највернија и најискренија саветница, прва којој се поверавају тајне. в) Мораш да пазиш на њу, да се бринеш о њеном умном и моралном усавршавању, снисходљиво и трпељиво отклањајући оно што није добро, а усађујући добро, а да оно што је непоправљиво у телу и нарави подносиш благодушно и благочестиво. г) Али никако не смеш дозволити да је развратиш својом небригом и самовољом. Муж је убица, ако смирена, кротка и побожна жена уз њега постане расејана, својеглава и без страха Божијег...д) Брига о моралности, исто тако не представља препреку да се задовољи њена жеља за општењем са спољним светом, али уз његову сагласности.

Жена, пак, са своје стране: а) мора да у свему слуша мужа, да на све начине своју нарав приклања његовој нарави и да му буде потпуно предана и да ни поступцима ни мишљу чак ни не планира ништа без његове воље. б) И зато тачно да извршава све његове одлуке, савете, заповести и да не допушта ни мисао о томе да остане при своме, и уопште ни у чему да не жели и не показује своје главешинство. в) У случају несагласности да буде попустљива и трпељиво да подноси све што јој не буде по вољи; другачије нећеш сачувати драгоцени мир. г) Исто тако ово јој не ускраћује обавезу да се брине о добром владању свога супруга. Својом мудрошћу и утицајем она може променити рђаво понашање свога мужа; у крајњој мери она не сме да не брине о њему, и колико има снаге и ума, треба да делује на њега и да га погађа као из огња. д) Зато саму себе треба да украшава најпре врлинама, а да јој украшавања друге врсте буду страна, узгредна, од којих се лако одрећи, нарочито када треба да се поправи стање. ђ) На крају треба да се сећа да је на њој да брине о домаћим пословима, макар то било само њихово извршавање... Њена дужност је да делује у позитивном смеру; ако види нешто што није у реду да каже и поправи или да уради.

ово шиљем мојој жени мејлом..да научи док до куће не долети  4chsmu1

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

evo sad u nedelju,

spremi se i pođi,

ne treba ti niko,

samo pođi,nađi neki svoj kutak u crkvi,budi samo tu i ne zaboravi da dišeš  ;)

Pa mozda i odem, da vidim. Joj kako si me nasmejao sa onim...i da moja bude zadnja  4chsmu1 smej.gif smej.gif, bas si mi ulepsao vece  smej.gif.

Пођи, пођи... womens.gif' class='bbc_emoticon' alt='eheeeej' />    dada 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Старац Пајсије Светогорац

КАКО ОТАЦ ПОРОДИЦЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЕЖБА У ВРЛИНИ

Бог за то пружа прилике. Али многи, иако од Бога траже да им пружи прилику, како би се вежбали [подвизавали] у врлини, ропћу када наиђу на неку тешкоћу. Понекад, на пример, добри Бог, од своје бескрајне љубави, да би се муж огледао у смирењу и трпљењу, одузима благодат Своју од жене и она почиње да бива себична и груба према њему. Онда муж треба да се радује и благодари Богу због прилике коју му пружа да доспе до светости, а не да гунђа. Или мајка тражи од Бога да јој подари трпељивости. Дође дете и, тек што је поставила сто да ручају, повуче столњак и све падне на под. То је као да је дете рекло мајци: "Мама, буди трпељива!"...

И уопште, тешкоће које данас постоје у свету захтевају од свих, који желе да живе бар мало у складу са духовношћу, да буду на опрезу. Као што људи кад, сачувај Боже, избије рат, морају да буду на опрезу, исто тако, чини ми се, морају сада да буду опрезни сви они који се труде да живе духовним животом. Ето, колико тешкоћа имају она јадна деца која су у Цркви! Међутим, рат који воде против ружне околине у којој живе, помаже им да буду на неки начин будна. И видиш, у време мира, када не постоје велике неприлике, већини људи попушта опрез, иако би требало баш тај мир да искористе за духовни напредак, да се труде да искорене своје мане и да однегују врлине.

http://www.lijevno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=191&Itemid=80

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Жена, пак, са своје стране: а) мора да у свему слуша мужа, да на све начине своју нарав приклања његовој нарави и да му буде потпуно предана и да ни поступцима ни мишљу чак ни не планира ништа без његове воље. б) И зато тачно да извршава све његове одлуке, савете, заповести и да не допушта ни мисао о томе да остане при своме, и уопште ни у чему да не жели и не показује своје главешинство. в) У случају несагласности да буде попустљива и трпељиво да подноси све што јој не буде по вољи; другачије нећеш сачувати драгоцени мир.

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Potpuno se slazem, moze biti svetitelj i hiljadu puta ovo su gluposti. A nije ni sve sto napisu svetitelji sveto; uostalom pojedini su milslili da zabe rastu iz zemlje.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15819.msg486035.html#msg486035

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Жена, пак, са своје стране: а) мора да у свему слуша мужа, да на све начине своју нарав приклања његовој нарави и да му буде потпуно предана и да ни поступцима ни мишљу чак ни не планира ништа без његове воље. б) И зато тачно да извршава све његове одлуке, савете, заповести и да не допушта ни мисао о томе да остане при своме, и уопште ни у чему да не жели и не показује своје главешинство. в) У случају несагласности да буде попустљива и трпељиво да подноси све што јој не буде по вољи; другачије нећеш сачувати драгоцени мир.

I jeste 4chsmu1

Zato i napisah da je to duh 19. veka (koji je i proizveo ateizam, i komunizam kao reakciju i puno toga) a da Sveto Pismo i Sveto predanje govore drugačije. Sveto Pismo zahteva najpre ljubav, a gde je ljubavi, tu nije bitno ko "gospodaruje" i ko je "poslušan".. da je muž glava ženi, to je onda samo formalno. A ionako su oboje jedno telo, kao što nam reče apostol, pa sad ne znam koliko desna ruka gospodaruje levoj ruci. Apostol je napisao onako da važi za sva vremena, i za juče i za danas i za sutra, zato je i napisano kako jeste, ali treba isto da se pročita šta je napisao.

Ja sam imao mačka, i dan danas se pitam ko je kome gospodario, ja mačku ili mačak meni.. Ljubav. Ali zato kad bi sa posla došao kući, mačak bi skočio, kao lud bi pojurio kroz stan i sve na putu oborio, da bi mene pozdravio. Nadam da će i žena sutradan da me tako dočeka..))

7896634 7896634 7896634

ovo uzimam za potpis

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Potpuno se slazem, moze biti svetitelj i hiljadu puta ovo su gluposti. A nije ni sve sto napisu svetitelji sveto; uostalom pojedini su milslili da zabe rastu iz zemlje.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15819.msg486035.html#msg486035

Sta hoces ovim da kazes, Oglo  4chsmu1?

Подели на овим сајтовима

0110_hahaha

Поштовање треба да се заслужи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

to što piše u odgovoru

niti smrdi niti miriše,nit je vruć nit je hladan

Hristos je bio Bogočovjek,jedini savršeni čovjek i Bog,

to izgleda neki odavde ispuštaju iz vida,

pa neke stvari koje su nama dopuštene zbog slabosti uzimaju za mjerilo i spram svetitelja.

Svetitelji nijesu bili nepogrešivi ali su bili ljudi koji su svojim životom i svojim bićem,

svjedočili i opitovali živoga Boga na zemlji,i znali načine kako da mu se približe i bili svjesni

u punom smislu onoga: "Neka bude volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji"

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...