Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Kud ćeš većeg blama od ovog - Razvode se i zbog svadbenog menija - mislim stvarno! bighugbighug

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

• 2 weeks later...

Бесједе оца Јустина Савинког о браку
(годину дана прије смрти)

Први дио

Постављена слика

- Вама оче Јустине долазе многи вјерници, траже савјете од Вас, па овако неименујући наравно никога, то би било и против етике и уопште – Гдје људи највише гријеше?

- Искрено речено овај, овдје и прије него што сам ја дошао били су свештеници који су били јако вриједни, па су исповједали народ, није се нико причешћивао без исповједи, то је остала традиција овога мјеста овдје. Ја кад сам дошао изненадио сам се обичним ево ти га добар дан, добар дан, јесте ли ви поп овдје ја бих се исповједио, ајде.Нити ја питам ни ко је, ни шта је, ни откуд је, исповједи се само каже име и довиђења. То је нека традиција овдје остала, али сад у ово последње вријеме ово како је ушла штампа црквена у народ, како црква  мало дошла и на телевизију и популарна је и нема нико више да ти брани, иди куда хоћеш, знате, ми имамо једнога ђака који је официр био, потпоручник, и хоће да се замонаши и напише у војску прије године у Београду молбу ја Марковић Марко желим да напустим војну службу и да идем у манастир да будем искушеник. И они њему одговоре да може, и доведу га два млада официра овдје и дају му икону Светога Саве ја мислим ја сам из времена онога Титиног, ја мислим мили Боже да је Тито сада жив у гробу би се преврнуо, како је то тај генерални војни врх у Београду дозвољава том младићу да иде у манастир а кад сам ја ишао у своје вријеме 57-е године нисам могао да се одјавим у Вишеграду да пређем у Прибојску бању, морао сам да слажем да кажем идем тамо да радим као келнер у једном хотелу. Хоћу да кажем како је сазрело вријеме, а питања питате како то сад, сад је другачије дошло вријеме и људи читају књиге црквене, иду у цркву, омладине пуне цркве, хорова имаш по 60 до 80 момака, дјевојака, студената пуне су цркве хвала Богу видите и сами. Али, сад има други проблем, сад су проблеми омладински ови: како ићи с дјевојком не направити блуд, да ли ићи с дјевојком, дал’ не ићи с дјевојком. Знате 5 година нпр.иде ђак у богословију или у гимназију, младићи од по 20 година мејсто да иду с дјевојкама, а сад почињу студије од 5 година, и како сад бити с дјевојком тамо?Треба се курвати тамо, а то не ваља да се курва, јер свака је дјевојка нечија сестра или нечија кћеркица. Како ће сад? Ако се курвају гдје су дјеца, ако се не курвају ово је све неприродно. Ја сам на мукама кад они дођу, шта да га научиш, шта да ради, ја кажем: најбоље раздвојите се, немојте се дружити док не завршимо школу, па послије се узмите. Па каже то је 25, 26 година ко ће то да ишчека? Поготово женска чељад, они почну рано да иду с момцима. Е па сад, знат,е што год ураде, да ураде то је против њеног здравља, а поготово ако не дај Боже прекидају трудноћу, онда се оне осакате. А то рећи дјевојци у 16-ој, 17-ој, 18-ој години, немогуће је, она је пуна снаге, она ће да скочи на бика, кад се упали знате, или мушки на женску. Њима је немогуће рећи сачекај мало, стрпи мало – има она пјесма дјечко иди олади мало. Ту је зид и сад то су проблеми, и они трче од попа до попа по манастирима, и до духовника свога да му благослови да могу да гријеше. Оче благослови да гријешим. Шта да гријешиш? Па да имам дјевојку. Па шта ћеш да радиш с њоме? Па да се милујемо. Па јел’ може до подне да се милујемо од подне ништа? Па не може. Ако је милујеш мораш с њом да спаваш у кревету и радиш ону радњу што људи раде. Како ћеш? Па ми ћемо онако. Па шта је то онако?Како то сад онако? Шта ти мислиш? Јер то што ти урадиш, сломиш здравље своје. Знате ли ви да се жале сад жене у браку неће људи да спавају с њима? Неће по три мјесеца није пришао муж. Што? Па, неће каже то је теже него косити ливаду, каже то је физички посао, пусти ти њих они хоће сваки дан да се јашу. Не раде ништа само траже мужеве. А што јадан не радите то – ви сте у браку. Па не можемо ми смо се уморили. А зашто је то тако? Зато што почну веома рано.

Ovo je samo prvi dio. Nastavljam uskoro  0110_hahaha

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Иначе, овај интервју прекуцава наша сестра Милева ....

И сада се овде код нас екслузивно поставља текст, пошто га нема на Интернету....

Нека Господ благослови Милеву, њен труд и љубав и све њене најмилије. molimoli pravopop

:drugarstvo: 29dz8zk t4431 319.gif 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Нисам слушао комплетну беседу, само знам да има њих који приговарају на неке ставове оца Јустина, рецимо да је говорио да је сасвим нормално да мушко и женско имају полне односе пре брака.

Е сад пошто видим да овде има стручњака и тумача мисли оца Јустина, молио бих ако неко може да тачно објасни шта је отац Јустин говорио и мислио, дакле када су у питању полни односи пре брака?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...