Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

On 23. 11. 2016. at 14:56, Maja Pavlovic рече

Ima primera u okolini da kad porastu deca traze tu drugu stranu i zaborave onu prvu.

Expand  

Ne zaborave, samo žele da znaju i za drugog roditelja. Da uspostave vezu, možda saznaju zašto su ostavljeni...ali taman posla da zaborave roditelja koji ih je odgajio.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 22. 11. 2016. at 22:54, Natasa. рече

Meni to nekako tužno.

Expand  

А што тужно? Не знам..можда нисам лијепо објаснила како то видим...

Зар није повјерење суштина сваког односа?

Подели на овим сајтовима

On 22. 11. 2016. at 23:44, Ronald рече

Ja od srca preporučujem da ne uzimate ovu knjigu "Jednom za ceo život" jer je zaista daleko od pravoslavlja.

Expand  

Не разумијем? Шта је то далеко од православља?

Не знам шта је то тако радикално, ако човјек говори да дјевојка треба да буде скромнија (и у облачењу и у понашању) па ће наћ поштеног момка, да треба да чува невиност, али да њену невиност чувају и мушкарци, а не да свлаче све редом а онда траже чедну за брак, није то поштено... Истина, друштво је нажалост узнапредовало у том смислу, много себи дајемо за право па је чување невиности до брака "страшно". Камо среће да се о томе мало више прича и да се то више поштује и од стране мушкараца. 

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 19:58, Mаслачак рече

А што тужно? Не знам..можда нисам лијепо објаснила како то видим...

Зар није повјерење суштина сваког односа?

Expand  

Jeste, ali bračni odnos je poseban. Ja brata imam, a u supružniku sam tražila i druga i ljubavnika, ovo drugo bez "iskrica" ne ide nekako. Tužno mi da se tu napravi kompromis i ne doživi se sa osobom za koju se venčavam. Osećala bih se kao da spavam sa bratom, ortakom, a to je tužno.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 20:08, Mаслачак рече

Не разумијем? Шта је то далеко од православља?

Не знам шта је то тако радикално, ако човјек говори да дјевојка треба да буде скромнија (и у облачењу и у понашању) па ће наћ поштеног момка, да треба да чува невиност, али да њену невиност чувају и мушкарци, а не да свлаче све редом а онда траже чедну за брак, није то поштено... Истина, друштво је нажалост узнапредовало у том смислу, много себи дајемо за право па је чување невиности до брака "страшно". Камо среће да се о томе мало више прича и да се то више поштује и од стране мушкараца. 

Expand  

Nekad su se devojke udavale oko 16 godine, pa i nije bilo preteško očuvati se za brak. Danas to ide mnogo kasnije, a nije baš normalno biti nevin oko 27, 28 ili ne daj Bože 30. Što je mnogo mnogo je.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 20:59, Natasa. рече

Nekad su se devojke udavale oko 16 godine, pa i nije bilo preteško očuvati se za brak. Danas to ide mnogo kasnije, a nije baš normalno biti nevin oko 27, 28 ili ne daj Bože 30. Što je mnogo mnogo je.

Expand  

Са овом првом реченицом се слажем, било је лакше из више разлога. 

Али се не слажем са овим да није нормално чувати невиност до неких година, кад погледам реално нема смисла неког мијењат пуно момака, још горе спавати са њима. Да се то мало поштује, мислим то чување невиности, било би љепше и лакше живјети и у браку и као дјевојка.

Али ето истина је да је данас више Ваших истомишљеника. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 20:52, Natasa. рече

Jeste, ali bračni odnos je poseban. Ja brata imam, a u supružniku sam tražila i druga i ljubavnika, ovo drugo bez "iskrica" ne ide nekako. Tužno mi da se tu napravi kompromis i ne doživi se sa osobom za koju se venčavam. Osećala bih se kao da spavam sa bratom, ortakom, a to je tužno.

Expand  

Ахам, капирам шта хоћеш да кажеш. 

Искрица има, и више од искрица, али љубав је за мене опасна једна ријеч. Ја је некако баш озбиљно доживљавам...

То осјећање због кога се удајемо/женимо за мене је симпатисање, па заљубљеност, па осјећај привлачности (у сваком смислу), жеља да неког волиш па тог неког кроз заједнички живот у браку и заволиш. Дучић је у оном "Благу цара Радована" рекао како жена истински воли или има жељу да воли оног коме пожели да роди дијете... то је мени нешто остало упечатљиво у меморији...

И некако та жеља да се воли ми дође више од вољења самог.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 21:25, Mаслачак рече

Са овом првом реченицом се слажем, било је лакше из више разлога. 

Али се не слажем са овим да није нормално чувати невиност до неких година, кад погледам реално нема смисла неког мијењат пуно момака, још горе спавати са њима. Да се то мало поштује, мислим то чување невиности, било би љепше и лакше живјети и у браку и као дјевојка.

Али ето истина је да је данас више Ваших истомишљеника. 

Expand  

Uopšte ne mora da se menja puno partnera. Naši stari su pratili hormone, pa čim prorade, udaju je da ne bi poklekla i vratila se sa stomakom. Nema to veze sa moralom i čistotom, obična biologija. Sad su se promenili zahtevi, svi se ravnopravno školuju i od žena se očekuje da rade i zarađuju, pa se i vreme za brak i rađanje pomerilo. Ako ima malo mozga, znaće da se zaštiti i od neželjene trudnoće i od boleština. Stara vremena nisu bila ni bolja ni moralnija, samo su se prilagođavali uslovima, isto kao i mi.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 21:34, Mаслачак рече

Дучић је у оном "Благу цара Радована" рекао како жена истински воли или има жељу да воли оног коме пожели да роди дијете... то је мени нешто остало упечатљиво у меморији...

Expand  

Ma mnogo mi je on znao o ženama :ani_biggrin:

I da je to tačno, da bi rodila, mora da spava sa njim. Ako nema privlačenja i ljubavi, ko da pravi dete sa bratom, a to je baš tužan kompromis.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 21:52, Natasa. рече

Uopšte ne mora da se menja puno partnera. Naši stari su pratili hormone, pa čim prorade, udaju je da ne bi poklekla i vratila se sa stomakom. Nema to veze sa moralom i čistotom, obična biologija. Sad su se promenili zahtevi, svi se ravnopravno školuju i od žena se očekuje da rade i zarađuju, pa se i vreme za brak i rađanje pomerilo. Ako ima malo mozga, znaće da se zaštiti i od neželjene trudnoće i od boleština. Stara vremena nisu bila ni bolja ni moralnija, samo su se prilagođavali uslovima, isto kao i mi.

Expand  

Не мора да се има пуно партнера, тачно (онако то споменух). Слажем се да није ни раније било нешто моралније вријеме. То све стоји.

Али ја милим да треба поштоват нека правила понашања, а не сиједит те нагоне и задовољават биологију. Бог је изнад свега и изнад биологије, зар не би требало на првом мјесту да задовољавамо Његову вољу, па онда своје потребе. Зато имамо и постове (духовне и тјелесне) па нећете ваљда и у браку имати однос са супружником за вријеме поста. 

Ми смо се пуно осилили да ти ја кажем, надвладале нас наше жеље, пожуде.... а није то циљ само по себи, нисмо за то створени, ал ето не иде нам од руке да се томе одупремо. 

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 22:01, Mаслачак рече

па нећете ваљда и у браку имати однос са супружником за вријеме поста. 

Expand  

Neću ja, al oće on, a ja šta ću...dužnost :smeh1:, pobeći će mi u suprotnom :smeh1:.

Šalim se malo, al ko izdrži sve postove taj i nije za brak već za monaštvo. Posle pola godine postova i apstinencije dođete kao brat i sestra. Kako kaže sv. ap. Pavle - Ne zabranjujte se jedno drugom...i ja šta ću, rek'o svetac, ko sam ja da se protivim :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 22:01, Mаслачак рече

Бог је изнад свега и изнад биологије, зар не би требало на првом мјесту да задовољавамо Његову вољу, па онда своје потребе. 

Expand  

Bog nam je dao potrebe da izvršimo Njegovu volju-"Volite se množite se".;)

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 21:56, Natasa. рече

Ma mnogo mi je on znao o ženama :ani_biggrin:

I da je to tačno, da bi rodila, mora da spava sa njim. Ako nema privlačenja i ljubavi, ko da pravi dete sa bratom, a to je baš tužan kompromis.

Expand  

Па боме мени се чини да нас је прокљувио доста. хехе

Нормално да ће спават, а с том љубављу олако баратамо. Никако ми се то не свиђа.

Није да зна један успио брачни пар који је настао из другарства.... сконтају људи, ахам ова је цура добра, добро су је васпитали, лијепо ће нам и дјецу одгајат, па се проба кроз везу...па се убрзо узму. Компромисе увијек правимо, е сад ... један мој другар оженио моју другарицу која је била годинама у њега заљубљена, а он то није примјећивао иако се крећемо у истом друштву... одлучи она да му то каже... и он је после 3 дана пито да се уда за њега... како ...па знао је да је добра цура, да су им циљеви исти, да не дужим једном тако чекајућ ту свадбу каже он њој како је рууужна ко гроб (еххехе има тај израз код нас) а она није сад нешто рууужна, нит је он од тих момака који то коментарише, ал ето хоће се да он то каже...а  она ће њему мртва хладна, није ружан гроб из ког је Христос васкрсао... момак остао без ријечи, још се није покајао што јеоженио, чекају четвру бебу :)

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 22:09, Natasa. рече

Neću ja, al oće on, a ja šta ću...dužnost :smeh1:, pobeći će mi u suprotnom :smeh1:.

Šalim se malo, al ko izdrži sve postove taj i nije za brak već za monaštvo. Posle pola godine postova i apstinencije dođete kao brat i sestra. Kako kaže sv. ap. Pavle - Ne zabranjujte se jedno drugom...i ja šta ću, rek'o svetac, ko sam ja da se protivim :smeh1:.

Expand  

ехехе ај да се нашалимо.... не знам поп нисам, да сад дајем те компликоване савјете.. а ни у браку нисам па немам тих проблема...

А постови нису у континуитету пола године. Ево сад иде божићни, мјесец и по, па може се некако издржат ако обоје желе, а има и краћих постова. Лако је наћ изговор ко жели да га нађе. ;)

Подели на овим сајтовима

On 23. 11. 2016. at 22:12, Mаслачак рече

Па боме мени се чини да нас је прокљувио доста. хехе

Нормално да ће спават, а с том љубављу олако баратамо. Никако ми се то не свиђа.

Није да зна један успио брачни пар који је настао из другарства.... сконтају људи, ахам ова је цура добра, добро су је васпитали, лијепо ће нам и дјецу одгајат, па се проба кроз везу...па се убрзо узму. Компромисе увијек правимо, е сад ... један мој другар оженио моју другарицу која је била годинама у њега заљубљена, а он то није примјећивао иако се крећемо у истом друштву... одлучи она да му то каже... и он је после 3 дана пито да се уда за њега... како ...па знао је да је добра цура, да су им циљеви исти, да не дужим једном тако чекајућ ту свадбу каже он њој како је рууужна ко гроб (еххехе има тај израз код нас) а она није сад нешто рууужна, нит је он од тих момака који то коментарише, ал ето хоће се да он то каже...а  она ће њему мртва хладна, није ружан гроб из ког је Христос васкрсао... момак остао без ријечи, још се није покајао што јеоженио, чекају четвру бебу :)

Expand  

Neka su živi i zdravi, svaka im čast. Slažem se da se reč ljubav danas olako upotrebljava, ali to ne znači da ne postoji, samo se reč ofucala.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...