Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Зашто он, монах, који се заветовао на безбрачни живот говори о браку?
па, можда ипак не би требало да будемо искључиви....нема правила.....они који имају лоше бракове, не могу давати савете, јер је очигледно да не могу бити добри....са друге стране, постоје психолози који нису у браку, а студирали су и проучавали ту материју и компетентни су да саветују....као што и лекари који нису болесни, лече болести....итд.....треба ствари посматрати са шире динстанце....саслушати, размислити и онда донети неки суд......можда буде од помоћи.....
  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Зашто он, монах, који се заветовао на безбрачни живот говори о браку? Да ли то можда он говори онако како он брак замишља??? И како он може као монах да замишља брак или пак како да говори о браку који не може ни да замисли? Људи да ли ћемо се некада уозбиљити, да ли ћемо некада схватити да о "идеалном браку" треба и може да прича на првом месту ожењен човек са брачним искуством, а не монах. Када ћемо схватити да брачне савете не треба да добијамо од монаха (па био он и владика и то добар владика), већ ако нам требају од брачног свештеника. Или можда монаси треба да покрију све недостатке квазипрезвитера који машу босиљком по кућама и ништа друго не знају да раде....

Можда је + Порфирије некад имао маму и тату. Можда је живео у породици. Можда на основу тог искуства зна шта је брак. Можда има пријатеље који су у браку. Можда је његов брат у браку са неком попадијом. Можда му долази доста људи који су у браку на исповест. Можда је као момак имао девојку. Можда је + Порфирије неким случајем човек који живи на планети земљи на којој живе и други људи који живе у браку а са којим и он замислите коинциденције дели исто време и простор...

А можда је просто доста маштовит и интелигентан... ко ће га знати...

Подели на овим сајтовима

Морам да признам да сам покушао мало да подгрејем тему, али да нисам добио по мени неки објективан коментар.

Најпре и сам волим владику Порфирија и не оспоравам тачност онога што је рекао. На жалост мораћу да Вас све разочарам. Од Ваше субјективности у овом случају нико није изнео "тачан" одговор одакле то један монах, владика, даје "добре" савете супружницима. Није психолог, нити их даје недај Боже познавајући психологију као што неко рече, јер љубав није "психолошки осећај" као код бл. Августина. Тако добар коментар не даје нити зато што је имао мајку и оца, јер ништа мањи не би био ни да их није имао. Такав добар савет не даје нити зато што је слушао доста исповести, јер би он био условљен исповестима које слуша, а многи старији монаси су чули многе исповести па не дају такве закључке.

Све што је рекао, рекао је он са свим својим искуством или "неискуством" али Духом Светим на добро читавој Цркви.

Најпре желим свима да се извинем, јер нису схватили зашто сам рекао оно што сам рекао. И о.Николај црноречки, данас ваљда рашчињени, али и о. Јоил и други свештеномонаси су бивали духовници супружника, али штета њиховог духовног вођења је несагледива. Треба остати доследан бар у нечему. Митрополит пергамски. г. Зизјулас је једном негде рекао да су монаси отишли из света и да није природно да се враћају у свет и постају духовници. Дакле, чему служи ожењено свештенство које данас није способно да да добар духовни савет супружницима? Да ли је неопходно да се један монах, епископ, бави таквим стварима, и да ли личности попут владике Порфирија треба да покрију све недостатке наше Цркве и нашег свештенства. Обратите пажњу, то сам и у претходној поруци написао.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Митрополит пергамски. г. Зизјулас је једном негде рекао да су монаси отишли из света и да није природно да се враћају у свет и постају духовници. Дакле, чему служи ожењено свештенство које данас није способно да да добар духовни савет супружницима? Да ли је неопходно да се један монах, епископ, бави таквим стварима, и да ли личности попут владике Порфирија треба да покрију све недостатке наше Цркве и нашег свештенства. Обратите пажњу, то сам и у претходној поруци написао.

Свиђа ми се то што си написао. Ја сам од 2000. одлазио у Ковиљ са другарима. Тражили смо неког ко би нам био духовник...тако смо чули да треба. Порфирије нас је примио, тада још није био епископ. Исповедали смо се код њега неколико година и једна ствар коју сам приметио је да нас је ( бар мене ) упућивао на наше локално свештенство, да се код њих исповедамо. Послушао сам га.

Подели на овим сајтовима

Свиђа ми се то што си написао. Ја сам од 2000. одлазио у Ковиљ са другарима. Тражили смо неког ко би нам био духовник...тако смо чули да треба. Порфирије нас је примио, тада још није био епископ. Исповедали смо се код њега неколико година и једна ствар коју сам приметио је да нас је ( бар мене ) упућивао на наше локално свештенство, да се код њих исповедамо. Послушао сам га.

То је тачно, он то увек чини.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Монаси и монахиње, као и обични мирјани, који су "датакли" бар део божанске љубави могу да нас посаветују за било шта у животу.
Љубав је најуниверзалније решење за све, ко те са истинском љубави посаветује а поготово љубав која долази са праве стране - божије стране, сигурно је исправан савет!

За gospodin X ко је тебе научио да дишеш, гледаш, мислиш ... можда ово и нису најадекватнији примери али хтео сам да кажем да не мораш све у животу да прођеш па да би то знао.

А чуо си и сам да игуман Порфирије саветује да се иде код својих свештеника, нема се више шта рећи на ову тему

Подели на овим сајтовима

И о.Николај црноречки, данас ваљда рашчињени, али и о. Јоил и други свештеномонаси су бивали духовници супружника, али штета њиховог духовног вођења је несагледива.
I otac Justin savisnki je bio monah pa je njegova uloga neizmerljiva u očuvanju stotine ako en i hiljade brakova
Подели на овим сајтовима

Морам да признам да сам покушао мало да подгрејем тему, али да нисам добио по мени неки објективан коментар.

Најпре и сам волим владику Порфирија и не оспоравам тачност онога што је рекао. На жалост мораћу да Вас све разочарам. Од Ваше субјективности у овом случају нико није изнео "тачан" одговор одакле то један монах, владика, даје "добре" савете супружницима. Није психолог, нити их даје недај Боже познавајући психологију као што неко рече, јер љубав није "психолошки осећај" као код бл. Августина. Тако добар коментар не даје нити зато што је имао мајку и оца, јер ништа мањи не би био ни да их није имао. Такав добар савет не даје нити зато што је слушао доста исповести, јер би он био условљен исповестима које слуша, а многи старији монаси су чули многе исповести па не дају такве закључке.

Све што је рекао, рекао је он са свим својим искуством или "неискуством" али Духом Светим на добро читавој Цркви.

Најпре желим свима да се извинем, јер нису схватили зашто сам рекао оно што сам рекао. И о.Николај црноречки, данас ваљда рашчињени, али и о. Јоил и други свештеномонаси су бивали духовници супружника, али штета њиховог духовног вођења је несагледива. Треба остати доследан бар у нечему. Митрополит пергамски. г. Зизјулас је једном негде рекао да су монаси отишли из света и да није природно да се враћају у свет и постају духовници. Дакле, чему служи ожењено свештенство које данас није способно да да добар духовни савет супружницима? Да ли је неопходно да се један монах, епископ, бави таквим стварима, и да ли личности попут владике Порфирија треба да покрију све недостатке наше Цркве и нашег свештенства. Обратите пажњу, то сам и у претходној поруци написао.

A sto jedan monah ne bi mogao da daje savet i bude dobar duhovnik? Zbog cega pricas monah ili vladika nije psiholog,pa onda navodis o ozenjenim svestenstvom i da se od njih treba traziti saveti po ovom pitanju,nisu ni oni psiholozi.

Mislim da pravis neprirodnu podelu pa za ovo se obrati monahu a za ovo ozenjenom svesteniku,jer jednostavno ona nije potrebna. Niko ne ide okolo od monaha i ne tuce ljude i govori morate ovako ili onako,nego ljudi sami svojom zeljom i svojom potrebom hrli u manastire i traze savete. Isto je i sa ozenjenim svestenstvom.

Koja je neslaglediva posledica pomenutih monaha? 

Takodje po meni vera i sama crkva nisu formule i jednacine sto sa tim citiranjem mitropolita Zizjulasa deluje. Koliko je svetitelja Bozijih koji su kao monasi i episkopi davali kroz celu istoriju savete supruznicima,pa niko ne kaze eto jeste sve to ali oni to nisu trebali i smeli.

A i po pitanju tih saveta,isto mislim da ako gledamo realno niko o braku ne prica samo kroz prizmu nekih "obicnih" i prakticnih saveta,nego se prica o ljubavi koja za posledicu daje i brak ili bi bar trebalo. A mislim da ako niko bar monasi i episkopi imaju puno pravo da pricaju o ljubavi,jer ih je ona i dovela na to mesto gde su.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

ali u brak se valjda ne ulazi zbog seksa da bi se zbog seksa razvodilo

to je moj stav i nemam puno istomišljenika ali još uvek nisam ni naišla na nekoga ko bi me argumentima ubedio da promenim stav

Pa kada se u braku podrazumeva da je seks obred najveće važnosti i da tela supružnika pripadaju samo jedno drugome ... gluposti. Meni bi bilo gore da neko namerno isteruje svoje zbog toga što više zarađuje ili se smatra pametnijim ... jer, to je odnos prema bračnom drugu ... a to što neko ne može da se kontroliše pa švrlja ili pije, to je odnos prema sebi.  .smesko.

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

otac_dragomir_ubiparipovic_parohijske_pr

Тема данашње емисије у којој је беседио протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, парох Светосавског храма на Врачару и архијерејски намесник врачарско-грочански, била је Света Тајна брака. Поред објашњења обручења и венчања, литургијског и засебног венчања, али и о проблемима који се могу јавити приликом развода црквеног брака, одговарало се и на питања слушалаца.

Трајање: 52:36

Послушајте:

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/13/07/15.07.13_rec_pastira_o_drago_ubiparipovic_64kbps_.mp3

http://www.slovoljubve.com/emisije/rec-pastira-otac-dragomir-ubiparipovic-o-braku

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Кад упанеш у брак, тек онда видиш у шта си се увалио. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...