Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Мислим да ја у принципу тачно ово што каже св.Теофан само што је он ово изрекао мало на крут и мизоген начин.

Свака жена ће се сама покорити - предати (не у робовском смислу наравно) мушкарцу који има став, има карактер, зна шта хоће у животу, има ауторитет, домишљат је, ријешава проблеме итд....

Тако да обавеза мужа јесте да буде лидер и ауторитет, чиме он и јесте као такав глава жени. Сви народи света су били патријархални не зато што је то неки антички масон направио завјеру, него просто што је природа жене таква да воли лидере у мушкарцима. Када кажем лидер не мислим на тиранина, него спосбног и домишљатог човјека. Жена ће се сама обавезати таквоме на послушање.

Заборавили сте још рећи и да има своје подузеће и да је богат, кад је већ сналажљив и домишљав, дакле

типичан становник јупитера, у таквом случају се одобрава покорност.

А шта је са обичним становницима земље или да будем прецизнија о Православној популацији, о чијој вери овде причамо??

Вреди ли и ту селективни принцип, од случаја до случаја послушност???

Мислим да сви дебело грешите, и да нико није схватио шта је то Свети Теофан Затворник писао.

Може ли ко од вас и да разуме Христа??? Кад је мирно опрао ноге ученицима, и кад се један побунио, рекао

ако ти не оперем ноге, нећеш имати удјела у овоме??

Зашто је прао ноге слабијим од себе??

Или је та наука демоде и нема смисла, требао је прати ноге, успешним дебелим , домишљавим и богатим фаризејима.

Али није, он је опрао, рибарима и показао нам којим путем да идемо.

"Ко оће да буде први нека служи!"

Причате о послушанју ка о нижој катеегорији са неке позиције гордости. Боже ми прости, са исте оне позиције, са које су пали анђели, кад су хтели бити већи од Бога.

У томе и јест суштина, послушанје и понизност из љубави, и ја вам сад не заговарам, неки сервилан став до свега и свачега, него истинско послушанје из љубави, које је својствено правоверним хришћанима и које има смисла. И муж па ма колико имао неке погрешне ставове уз молитву и послушање своје жене ће с епромјенити. не говорим овде о крајњим девијацијама у понашанју.

Него о обичним људима становницима ове лопте.

Снага је у послушанју и трпљенју а не у бахатости и еманципацији.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Мислим да ја у принципу тачно ово што каже св.Теофан само што је он ово изрекао мало на крут и мизоген начин.

Свака жена ће се сама покорити - предати (не у робовском смислу наравно) мушкарцу који има став, има карактер, зна шта хоће у животу, има ауторитет, домишљат је, ријешава проблеме итд....

Тако да обавеза мужа јесте да буде лидер и ауторитет, чиме он и јесте као такав глава жени. Сви народи света су били патријархални не зато што је то неки антички масон направио завјеру, него просто што је природа жене таква да воли лидере у мушкарцима. Када кажем лидер не мислим на тиранина, него спосбног и домишљатог човјека. Жена ће се сама обавезати таквоме на послушање.

Заборавили сте још рећи и да има своје подузеће и да је богат, кад је већ сналажљив и домишљав, дакле

типичан становник јупитера, у таквом случају се одобрава покорност.

А шта је са обичним становницима земље или да будем прецизнија о Православној популацији, о чијој вери овде причамо??

Вреди ли и ту селективни принцип, од случаја до случаја послушност???

Мислим да сви дебело грешите, и да нико није схватио шта је то Свети Теофан Затворник писао.

Може ли ко од вас и да разуме Христа??? Кад је мирно опрао ноге ученицима, и кад се један побунио, рекао

ако ти не оперем ноге, нећеш имати удјела у овоме??

Зашто је прао ноге слабијим од себе??

Или је та наука демоде и нема смисла, требао је прати ноге, успешним дебелим , домишљавим и богатим фаризејима.

Али није, он је опрао, рибарима и показао нам којим путем да идемо.

"Ко оће да буде први нека служи!"

Причате о послушанју ка о нижој катеегорији са неке позиције гордости. Боже ми прости, са исте оне позиције, са које су пали анђели, кад су хтели бити већи од Бога.

У томе и јест суштина, послушанје и понизност из љубави, и ја вам сад не заговарам, неки сервилан став до свега и свачега, него истинско послушанје из љубави, које је својствено правоверним хришћанима и које има смисла. И муж па ма колико имао неке погрешне ставове уз молитву и послушање своје жене ће с епромјенити. не говорим овде о крајњим девијацијама у понашанју.

Него о обичним људима становницима ове лопте.

Снага је у послушанју и трпљенју а не у бахатости и еманципацији.

Нигдје ја нисам помињао еманципацију,  :group111: а остатак твог писања нема везе са оним што сам ја рекао.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

A iskreno-te fine, "poslusne", "ćutljive", "pokorne" su ili jako dosadne ili vesti manipulatori, nesto mi tu nije kako treba  7896634

ovo mora da je presudna stvar zašto se žena pokorava mužu

ili je u pitanju opet terminologija

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

A kazi mi ako zena ima stav, karakter, zna sta hoce, resava probleme... oce li se svaki muskarac sam pokoriti njoj?

Неће због тога. Хоће због других разлога ако се испоље.  7896634

Mislim sv. Teofanu se pripisuje mizoginija 7896634

ali zato playing games u vezi - to nije mizoginija

neprocjenjivo!

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Поштовање међу супружницима

Бог је све устројио мудрошћу Својом. Једном врстом дарова обдарио је мужа, другом врстом жену. Мушкарцу је подарио мужевност, како би изашао на крај у тешким приликама и да би му се жена потчињавала. Јер, да је жени подарио исту врсту мужевности, породица не би могла да опстане.

У Епиру су приче испредали о једној жени говорећи да је била страшна! Носила је дугу белу кошуљу и увек је уза се имала јатаган! Разбојници су је примали у друштво! Замислите, имали су жену у банди! Једном је сатима пешачила до неког удаљеног села како би довела неког влашког момка да га ожени својом ћерком. Али, пошто се он томе успротивио, она га отме, натовари га на леђа и донесе у своје село! Али то су изузеци. Ако регрутујеш жене и направиш од њих чету, па доведеш десетак мушких само да се појаве, уууу, побегоше све! Помислиле би да је непријатељ!

"Муж је", каже свето Писмо, "глава жени" (Еф 5, 23). Значи, Бог је устројио тако да муж господари над женом. Кад жена господари над мужем, то је увреда за Бога. Бог је прво саздао Адама, а Адам рече за жену:" Сада ето кост од мојих кости, и тијело од мојега тијела" (1 Мој. 2,23). Жена, каже Јеванђеље, треба да се боји мужа, значи, да га поштује, а муж треба да воли жену. У љубави је и поштовање. У поштовању је и љубав. Оно што волим, то и поштујем. А оно што поштујем, то и волим. Дакле, љубав није једно, а поштовање друго: то је једно исто.

Људи, међутим, беже од тог склада Божијег и не разумеју оно што се каже у Јеванђељу. Тако мушкарац разуме наопако оно што пише у Јеванђељу и каже жени: "Треба да ме се бојиш." Ма, да те није поштовала, не би се удала за тебе! А има и жена које кажу: "Зашто да се жена боји мужа? Не пристајем на то. Каква је то религија? Не постоји једнакост међу половима." Али, видиш ли шта каже Свето Писмо? "Почетак је мудрости страх Господњи." (Прич. 1, 7) Страх Божији је поштовање према Богу, побожност, духовно снисхођење. Тај страх чини да осећаш бојазан. То је благословено.

Изједначење са мушкарцима које траже жене може да буде ваљано само у једној ствари. Данас је у жене, пошто су запослене па имају право гласа, ушао некакав болестан дух, па мисле да су једнаке са мушкарцима. Наравно, душе јесу једнаке. Али, када муж не воли жену и жена не поштује мужа, онда у породици долази до сцена. Некада се сматрало тешким преступом ако се жена у мишљењу супротставља мужу. Данас је завладао некакав страни дух. Како је некада било лепо! Упознао сам један брачни пар, где је муж био веома низак растом, а жена мушкобањаста и висока, оволико! Ма кад је сама била кадра да истовари са кола сто осамдесет ока жита! Једном је један радник - и он је био висок - почео да је задиркује, а она га зграби и баци га далеко, као да је перце! Али да сте видели како је била послушна мужу, колико га је поштовала! Тако се одржава породица, другачије не иде.

Старац Пајсије Светогорац

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Љубав међу супружницима

- Мати игуманијо, јеси ли написала Димитрију честитку за венчање?

- Јесам, старче.

- Донеси честитку да и ја нешто додам: "Христос и Пресвета Богородица нека буду поред вас. Шаљем ти благослов, Димитрије, да се посвађаш са целим светом, осим са Маријом! То исто важи и за Марију!" Да видим хоће ли разумети шта сам тиме хтео да кажем? Упита ме једном један: "Шта највише везује мужа за жену?" "Захвалност", кажем му. Једно друго воле зато што су једно другом захвални. Жена даје мужу поверење, оданост, послушност. Муж даје жени сигурност, јер може да је заштити. Жена је господарица у кући, али и много служи у кући. Муж је владар у кући, али је и физички радник.

Међу супружницима љубав треба да буде чиста, како би једно другом били утеха и како би могли да обављају и своју духовну дужност. Како би складно живели, потребно је да од почетка у саме темеље свог живота уграде љубав, доследну љубав, која се заснива на духовној племенитости, на жртвовању, а не лажну, овосветску, телесну. Ако постоји љубав, жртвовање, једно је увек на страни другога, разуме га, болује због њега. А када човек прими свог партнера у своје напаћено срце, онда истовремено прима и Христа, Који га, опет, испуњава Својом неизрецивом радошћу и сладошћу. Када постоји љубав, чак и далеко да се нађу једно од другога, ако то траже околности, налазиће се близу, јер љубав Христову не раздваја даљина. Али када, сачувај Боже, брачни партнери не поседују међусобну љубав, могу и близу да буду, али су у ствари далеко једно од другога. Због тога треба да се труде да сачувају љубав током целога живота, како би се жртвовали једно за друго.

Телесна љубав сједињује само привидно људе који теже овосветским вредностима и то само дотле док постоје овосветске (телесне) способности, а раздваја их када оне усахну, а онда и они оду у пропаст. С друге стране, када постоји духовна, права љубав, ако се догоди да једно од супружника изгуби овосветске (телесне) способности, то не само да их не раздваја, него их још више сједињава. Када постоји само телесна љубав, онда, ако, на пример, жена сазна да је њен животни сапутник погледао неку другу, баца на њега витриол и ослепи га. С друге стране, ако постоји чиста љубав међу њима, у истом случају, болује још више због њега и гледа како да га на неки начин поново врати на прави пут. Тако их посећује благодат Божија...

Старац Пајсије Светогорац

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

A iskreno-te fine, "poslusne", "ćutljive", "pokorne" su ili jako dosadne ili vesti manipulatori, nesto mi tu nije kako treba  :)

:drugarstvo: 1405_love dada smej.gif

Манипулација је кратког даха, не може трпељив човјек или жена бити манипулатор, или послушан човјек.

А да су досадне јесу, са овог свјетовног погледа, јер их глупости не занимају, успјешне су у послу, служе дословно на послу, сваки посао раде као за Бога, мужу су покорне , дјецу воле и служе једни другима узајамно. Њиховог лица нећете наћи на ФБ. јер им је профил незанимљив.

Подели на овим сајтовима

Ode ovo malo predaleko. Ja bih samo htela da istaknem da treba pazljivo birati terminologiju, da ne bi doslo do eventualnih zabuna i zloupotreba, to je sve. Takodje, ta "predaja" i "pokornost" treba da dodje iz ljubavi, ne iz obaveze i moranja.

Hvala na paznji i sve vas puno pozdravljam  0442_feel 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

имам једно глупо питање за ове цитатологе: а шта се дешава кад је жена јача, интелигентнија и горећа да вуче у браку - јел и тад треба да слуша свог млаког мужића по сваку цену или он треба да се приволи да научи и да пусти жену да вози?

мисим, мени је то ко вожња аута: ако не умеш, плашиш се или си уморан - пусти другог пре него се слупате негде.

није као да је брак нека наднаука и треба да се докторира здрав разум, аман.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15842.msg488488#msg488488 date=1311535783]

имам једно глупо питање за ове цитатологе: а шта се дешава кад је жена јача, интелигентнија и горећа да вуче у браку - јел и тад треба да слуша свог млаког мужића по сваку цену или он треба да се приволи да научи и да пусти жену да вози?

мисим, мени је то ко вожња аута: ако не умеш, плашиш се или си уморан - пусти другог пре него се слупате негде.

није као да је брак нека наднаука и треба да се докторира здрав разум, аман.

dada, to pricam sve vreme-ima nas raznih. Uostalom, ima muskaraca koji bas vole dominantne, jake zene. Zapravo, kad malo vratim film unazad, vrlo cesto sam cula komentare da ne vole te "poslusne", vec jake, vatrene, znaju sta hoce od zivota. "Poslusne" zene su im uglavnom dosadne, a i veliki su teret, tesko je o svemu odlucivati.

Подели на овим сајтовима

Једино истинско је послушање Богу, а човеку је могуће само док је у складу са њим, иначе послушност постаје непослушност. Ко више воли или се пре повинује ближњем од Бога, то га удаљава и од Бога и од ближњега и од себе самога. Али то не значи да не треба увек да тежимо идеалном, како бисмо иначе било шта у животу извојевали. И кад неки уређај не ради како треба, не гледамо како да га растуримо, него како да га поправимо, а колико су претежнији човек или породица.

Подели на овим сајтовима

facenew22222222, to pricam sve vreme-ima nas raznih. Uostalom, ima muskaraca koji bas vole dominantne, jake zene. Zapravo, kad malo vratim film unazad, vrlo cesto sam cula komentare da ne vole te "poslusne", vec jake, vatrene, znaju sta hoce od zivota. "Poslusne" zene su im uglavnom dosadne, a i veliki su teret, tesko je o svemu odlucivati.

Mislim da problem kod ljudi je sto zamisljaju da postoji neka 'zenska priroda' i 'muska priroda' zacrtana negde na nebu i koja podrazumeva to to i to. I onda odatle slede pravila kako je ispravno ziveti u skladu sa takvom prirodom.

Tako nesto ne postoji, moze da postoji jedino neki imaginarni stereotipni prosek, od koga stvarni ljudi odstupaju kol'ko hoces.

Fu** the rules ;).

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...