Jump to content

Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja bih izneo moje iskustvo sa 3 godine celibata. Bio sam tezak bludnik i celibat mi je tesko pao, krsio sam ga cesto u pocetku, ali mogu reci da je fizicka potreba posle 3 godine prilicno nestala. Cesto mi je odbojan taj fizicki uzitak, ali ako krenu bludne misli i ja im se prepustim opet mi se javi slast. Pokusavam da ne razmisljam, da skrenem misli. To me najvise oslobadja pritiska. Vremenom kako se suzdrazam od bludnih misli sve redje i redje ih i dobijam. I ako fizicki ne krsis celibar ali mastas o krsanju postajace ti sve teze i teze da ga odrzis. Bar je kod mene takav slucaj.
Nadovezacu se samo na vase teme. Nadam se da necete zameriti. Redovno zajednicarenje na Bogosluzenjima, ispovest, pricest, post i molitva tacnije neprestana Isusova molitva je jedini naci na koji Gopod moze da nam pomogne. Mi sami tu ne mozemo nista. Glavni je problem sto mi mislimo da mozemo sami..i onda nas djavo ne dira jer nas na neki nacin poseduje. Ali cim tezimo za čvršćom vezom sa Gospodom on krece nemilosrdno da nas napada i tu krecu strasti da nas kidaju. Al u tome je caka..jer sve sto je do nas je da se prepustimo Gospodu. A nase je da se teramo u tome jer bez Gospoda mi nemamo snage ni sa se kajemo ni da mu se prepustimo. Ali slast je braco moja kad se covek navikne da ga strast pece i da ga sve boli al mu Gospod daje snagu da ipak ima mir i pokoj. I onda covek u sebi sa radoscu trpi muke stizuci do Cilja..
Setim se jednog malog psa u komsiluku..kad ga vidis on poleti da se mazi odmah se izvrne al kad krenes da ga mazis on dobija napade besa i hoce da ujede. Sou pravi.. :) ja sam taj pas takodje u bliznjima i Gospodu.

Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, vukkostic рече

Ja bih izneo moje iskustvo sa 3 godine celibata. Bio sam tezak bludnik i celibat mi je tesko pao, krsio sam ga cesto u pocetku, ali mogu reci da je fizicka potreba posle 3 godine prilicno nestala. Cesto mi je odbojan taj fizicki uzitak, ali ako krenu bludne misli i ja im se prepustim opet mi se javi slast. Pokusavam da ne razmisljam, da skrenem misli. To me najvise oslobadja pritiska. Vremenom kako se suzdrazam od bludnih misli sve redje i redje ih i dobijam. I ako fizicki ne krsis celibar ali mastas o krsanju postajace ti sve teze i teze da ga odrzis. Bar je kod mene takav slucaj.

Брате, а зашто се просто не ожениш или не одеш да будеш манастирски искушеник?

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Ivan Marković рече

Брате, а зашто се просто не ожениш или не одеш да будеш манастирски искушеник?

Imam i jednu i drugu zelju. U manastiru sam pitao, rekli su mi da nisam za to po kratkom postupku. Zenu nisam nasao, mada nisam ni trazio, verujem da ce mi se putevi sa nekom sredsti ako i kad Gospod to odredi. Ne kazem da ako ne nadjem zenu da necu opet probati da odem u manastir. Posto imam obe zelje nek obe rastu, pa koja bude veca tu cu ispostovati

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, vukkostic рече

U manastiru sam pitao, rekli su mi da nisam za to po kratkom postupku.

Чуди ме да се то може решити баш по кратком поступку. Ваљда иде неко искушеништво, добро уз препоруке надлежног ти свештеника или пак некога ко те познаје а клирик је или близак Цркви.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Чуди ме да се то може решити баш по кратком поступку. Ваљда иде неко искушеништво, добро уз препоруке надлежног ти свештеника или пак некога ко те познаје а клирик је или близак Цркви.

Naleteo sam slucajem tacno na Igumana u dvoristu, on je odmah rekao "ne".
Verujem njegovom rasudjivanju jer Bog ga je postavio na to mesto.

Подели на овим сајтовима

On 30.11.2018. at 5:13, vukkostic рече

Pomaze Bog oce Savo.

Umetnik sam, krsten tek manje od 2 godine. Zaradio sam neki novac u proslosti od umetnosti preko interneta, prodavajuci Bogohulne radove, koji se idalje prodaju, ali novac nisam podigao sa tih sajtova. Pravio sam se zadnje 2 godine da ti sajtovi  ne postoje, ali sada je uhvatila da me grize savest.
Zelim da obrisem te sajtove na kojima sam prodavao Bogohulne radove, ali verovatno pri brisanju cu morati da podidgnem taj novac. Sta da radim sa novcem, najlakse bi mi bilo da ga dam u dobrotvorne svrhe. Dali je to uredu. Kako cu biti najvise opravdan, ja taj novac ne zelim.
Dali je novac koji nije duhovno moralno zaradjen ispravno upotrebiti za dobro delo, tj dati na primer za lecenje dece i slicno

Mislim da ne trebas da se sekiras previse. Interesuje me koliko si citao Novi zavet u blizoj ili daljoj proslosti?

I ja imam puno dilema, izmedju ostalih bas i tu o nepravednom novcu. U celini ovaj sajt nije idealno mesto za traganje za slicnim odgovorima, ja mislim, ali si srecom 'uboo' parvo 'submesto' tj temu. Verujem da ce ti otac Savo sigurno odgovoriti. To ne znaci da ce odgovor biti totalno jasan i jednostavan, cak mozda ne i idealno tacan, jer je i on samo ljudsko bice, iako cestit i sa ogromnim znanjima iz 'predmetnih' oblasti.

Подели на овим сајтовима

.

U Evandjelju po Luci, glava 16, interesantan je deveti stih: 

Па и ја вам кажем: начините себи пријатеље помоћу неправедног богатства, да би вас примили у вечне станове - кад оно нестане.

Izvuceno iz konteksta ta recenica sama moze biti problem za prihvatanje. Posebno sto je deo price koju je Isus govorio ucenicima svojim, dakle ne narodu, iako su i drugi slusali (minimum fariseji) i sto je to Isus govorio kroz 'pricu'. A kada Isus govori svoim ucenicima i to jos kroz 'pricu' pa je pritom i ne pojasni potom, sve to moze biti vrlo komplikovano za shvatanje (bar meni). 

U vezi cele te price ja sam i pitao oca Savu ovde: moje pitanje je na strain 127 ove teme a odgovor oca Save na strain 130. Strpljivo cekaj njegov odgovor na svoje pitanje.

U Novom Zavetu puno je mesta gde Isus govori o dilemama kakve imam ja, ti, ostali … nekoliko mi ih sada padaju na pamet, u vezi tvoje dileme iz tvog prvog posta, ali reci ih, opet bi to bilo 'izvlacenje iz konteksta,' sto moze dovesti do zabune. Citaj sam i pitaj kompetentnije, a ja ovde samo razmisljam sa tobom ... 

.

Подели на овим сајтовима

Поштовани чланови,отац @Архимандрит Сава Јањић има превише обавеза у манастиру и везано за све са чиме се суочава наша Црква на Косову и Метохији, те вас молимо за разумевање. Отац ће одговорити кад буде имао времена да се посвети вашим питањима. Знате да о. Сава одговара веома студиозно на сва ваша питања.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Молим те, врати књиге у Православац, Свето Писмо... Хвала.

Оче благословите

Можда је мало глупо питање али интересује ме Оче да ли има негде објашњено како се чита псалтир по катизмама у току седмице? Нпр. у понедељак првих 5 катизми, у уторак те и те катизме итд... Ако имате линк тиме боље, ако не онда можете и у поруци одговорити. Треба пре свега мени лично ради читања, а и хтео сам у Псалтир да убацим и у моју андроид апликацију Православац . Хвала Вам много на разумевању!

На линковима испод можете погледати апликације.
Православац

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pravoslavac

Све православне андроид апликације можете видети на линку на гоогл плај продавници:

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Хаџи+Срђан+Ћирковић

Послато са XT1635-02 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Све који су заинтересовани позивам да посете нови веб сајт манастира Високи Дечани. Наша презентација манастира доступна је на више језика и пружа разноврсан садржај. Сајт је доступан на www.decani.org

Sve koji su zainteresovani pozivam da posete novi web-site manastira Visoki Dečani. Prezentacija manastira je dostupna na više jezika i pruža raznovrsan sadržaj. Sajt je dostupan na www.decani.org

Screen_Shot_2019-02-08_at_11_56.47_AM.png

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Архимандрит Сава Јањић рече

Све који су заинтересовани позивам да посете нови веб сајт манастира Високи Дечани. Наша презентација манастира доступна је на више језика и пружа разноврсан садржај. Сајт је доступан на www.decani.org

Sve koji su zainteresovani pozivam da posete novi web-site manastira Visoki Dečani. Prezentacija manastira je dostupna na više jezika i pruža raznovrsan sadržaj. Sajt je dostupan na www.decani.org

Screen_Shot_2019-02-08_at_11_56.47_AM.png

delimo!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Апликацију охридски пролог која је била на српском комплет сам пребацио на руски језик. У охридском пролог поред пролога на руском ту имају још молитве, акатисти, канони на руском. Тропари, посни и цветни триод, часослов, октоих итд...је на црквенословенском. Ако неко зна руски тиме боље или ако је неко почео да учи руски ето прилике да се едикује.

Охридски пролог на српском имате као што знате у апликацији православац:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pravoslavac

Андроид апликацију охридски пролог можете преузети  са гоогл плај продавнице:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ohridskiprolog

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Поштовани оче Саво, 

Какво је бројчано стање у манастиру ? Да ли примате нове искушенике и да ли могуће доћи на послушање неких недељу дана ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...