Jump to content

Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог оче. 

Молим вас да нам кажете нешто о држању заповести Божјих. Шта то конкретно подразумева и да ли можемо бити икада сигурни да их сто посто држимо? Зашто ми се некада чини да не памтим ни једну једину заповест? Шта чинити против заборавности, која некад необјашњиво напада? Још вас молим да опишете какав је осећај када је срце испуњено Христом и како објаснити физичке болове у пределу срца (као ударци, резови) - како разликовати ону бол коју неки Оци описују као молитвену бол од боли која је последица болести, греха? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Pomaže Bog, oče! Jedan sveštenik koga znam kaže da mnoga sveštena lica danas dodatno opterećuju vernike kada na propovedima govore o tome kako smo grešni, nema nas u hramu, za sve ostalo nadjemo vreme, moramo mnogo da se trudimo da ugodimo Bogu itd. tako ih udaljujući od crkve. Taj sveštenik takodje kaže da ih treba ohrabriti, da u ovom ludom svetu i sam čin dolaska u hram predstavlja kosmički dogadjaj - bez obzira na crkvenu svest osobe, da im treba reći nešto tipa - ako je neko privatnik - ne muči radnike i daj im platu na vreme i spasićeš se ti i tvoja porodica, ako je neko radnik - ne kradi od firme i trudi se da uradiš dobro koliko možeš, bez roptanja i spasićeš se ti i tvoja porodica i da dalje ne nabrajam... bukvalno osnovne stvari koji zaista mnogi ne rade. Da li je ovaj pristup dobar i šta mislite o tome a najviše me zanima stav o stavljanju teškog tereta na pleća pastve?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Бог је увек спреман да прими покајање, али они који су у паклу се не кају јер је њихова душа слободно и коначно изабрала грех.

Оче Саво, опростите што поново покрећем тему која је јако често дискутована на форуму, али би ми значило да чујем Ваш одговор на ово питање, јер ме одговори на које сам до сада наилазио нису задовољили у потпуности, могуће и мојом кривицом.

Чини ми се да ако не велика већина или чак ако не ни већина, оно бар значајан део људи проживе свој живот несвесни, или бар недовољно свесни, да се налазе пред некаквим избором, а камоли пред избором толико величанствених размера - како се онда може рећи да су слободно изабрали ако нису имали дубоку, истинску свест пред каквим се избором налазе, иако свакако током живота сви пре или касније наиђемо на информацију да хришћанство ставља пред нас некакав избор? Да ли је то што се човек сигурно у животу сретне са многим религијским и философским учењима о смислу постојања, притом никад их дубље не доживевши и промисливши о њима, довољно да се каже да је његова одлука слободна? Што се коначности тиче - зашто је избор коначан, када је Бог могао да уреди све и на тај начин да избор не буде коначан и ограничен на овоземаљски живот? Шта је смисао постојања ове коначности? Хвала.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Молим чланове да на теми не крену међусобу конверзацију, ако желе некоме нешто да поруче могу то да ураде преко приватних порука. Хвала :)

Подели на овим сајтовима

Оче благословите.

Коју духовну литературу би препоручили почетницима у вери за духовно уздизање?

Хвала на одговору, праштајте!

Не бих да прописујем шта треба или шта не треба да се чита, али бих можда могао уопштено да кажем да је за почетнике веома важно да више читају Свето Писмо уз коментаре Светих Отаца. Такође је добро да се читају Житија светих која нам помажу да се упознамо са историјом и традицијом наше Цркве. У почетку би требало избегавати тешке богословске књиге, али исто тако и аскетску литературу која је писана већином за оне који живе монашким животом и то посебно за пустињаке. Посебно бих препоручио дела Св. Игњатија Брјанчанинова. 

Већ сам раније одговорио на слично питање (погледајте одговор од 13. септембра ове године). Текст одоговора имате и на сајту Светигоре

http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/09/15/архимандрит-сава-јањић-о-духовној-лит/

Подели на овим сајтовима

Оче Саво, опростите што поново покрећем тему која је јако често дискутована на форуму, али би ми значило да чујем Ваш одговор на ово питање, јер ме одговори на које сам до сада наилазио нису задовољили у потпуности, могуће и мојом кривицом.

Чини ми се да ако не велика већина или чак ако не ни већина, оно бар значајан део људи проживе свој живот несвесни, или бар недовољно свесни, да се налазе пред некаквим избором, а камоли пред избором толико величанствених размера - како се онда може рећи да су слободно изабрали ако нису имали дубоку, истинску свест пред каквим се избором налазе, иако свакако током живота сви пре или касније наиђемо на информацију да хришћанство ставља пред нас некакав избор? Да ли је то што се човек сигурно у животу сретне са многим религијским и философским учењима о смислу постојања, притом никад их дубље не доживевши и промисливши о њима, довољно да се каже да је његова одлука слободна? Што се коначности тиче - зашто је избор коначан, када је Бог могао да уреди све и на тај начин да избор не буде коначан и ограничен на овоземаљски живот? Шта је смисао постојања ове коначности? Хвала.

Већ сам доста говорио о овоме у претходним одговорима. 

Поновио бих став Св. Јована Дамаскина:

„После смрти нема ни промене ни покајања, не зато што Бог не прима покајање – Он сам не може да се одрекне себе нити да изгуби своје милосрђе, али се душа више не не мења… људи после смрти остају непромењиви, тако да с једне стране праведници чезну за Богом и увек га имају да се радују у њему, док грешници чезну за грехом, иако немају материјалног начина да сагреше…. Они се муче, а да немају никакве утехе. Јер шта је пакао ако не лишеност онога што неко много жели? Следствено тој чежњи, они који чезну за Богом радују се, а они који жуде за грехом муче се“. 
... Бог заувек даје своја добра и ђаволу, али он не жели да их прими. И у вечности Бог даје свима добро јер је он извор добра и на све излива доброту, а од човека зависи да ли ће бити способан да то прими и учествује у том добру….. Они који немају уобичајена уживања пате без исцељења иако их Бог не мучи јер су  сами себи приправили пакао и заиста Бог није створио смрт већ смо је ми сами узроковали за себе. ("Против манихејаца", PG 94:1573ΑΒ)

Из овога можемо да видимо да свако добија у вечности оно што је својим срцем тражио. Живот који смо имали овде, у овом времену и простору наставља се и у вечности, али са разликом што они који су живели у греху неће моћи да задовоље своје страсти јер неће бити објекта греха и у томе ће бити њихово мучење. Они који су тражили Бога наставиће да бескрајно узрастају у његовој љубави и то ће бити њихово блаженство. 

Опширнији одговор са цитатима имате у мом претходном посту:
Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog, oče! Jedan sveštenik koga znam kaže da mnoga sveštena lica danas dodatno opterećuju vernike kada na propovedima govore o tome kako smo grešni, nema nas u hramu, za sve ostalo nadjemo vreme, moramo mnogo da se trudimo da ugodimo Bogu itd. tako ih udaljujući od crkve. Taj sveštenik takodje kaže da ih treba ohrabriti, da u ovom ludom svetu i sam čin dolaska u hram predstavlja kosmički dogadjaj - bez obzira na crkvenu svest osobe, da im treba reći nešto tipa - ako je neko privatnik - ne muči radnike i daj im platu na vreme i spasićeš se ti i tvoja porodica, ako je neko radnik - ne kradi od firme i trudi se da uradiš dobro koliko možeš, bez roptanja i spasićeš se ti i tvoja porodica i da dalje ne nabrajam... bukvalno osnovne stvari koji zaista mnogi ne rade. Da li je ovaj pristup dobar i šta mislite o tome a najviše me zanima stav o stavljanju teškog tereta na pleća pastve?

Хришћански живот треба да се огледа у нашим делима, дакле, није само важно ићи у храм и молити се Богу већ и свуда и у свакој прилици сведочити Христову љубав према ближњима. Нема богољубља без човекољубља, нити истинског човекољубља без богољубља учи нас Св. Ава Јустин.  Грех је увек грех према некоме као што је врлина у односу на некога. Ми се не спашавамо као аутономне јединке, већ у односу на друге и са другима. Зато живот у Цркви подразумева много оних малих ствари о којима се често не говори у неким високо-теолошким расправама и беседама. Наш блаженопочивши Патријарх Павле је стално говорио да треба да будемо људи и у тим речима је садржана велика мудрост. Наша вера нас васпитава да имамо стално осећај за другога, да не будемо себични и да дајући нешто или делећи са другим не губимо, већ добијамо као што се жртвујући за другога не упропаштавамо, већ се још више остварујемо као личност у Христу.

Подели на овим сајтовима

Многопоштовани у Христу Богу оче Саво, помаже Бог!
Пре него кренем са писањем желим Вама, Дечанској братији а и свима онима који ово читају свако добро од Бога и Господа нашег Исуса Христа.
Велика је радост за све оне који читају речи писане овде и који траже за себе да саберу још који духовни бисер и који хоће себе да још више духовно надограде. Велика је част писати Вама и са Вама.
Како смо сада у периоду када је Божићни пост у току, хтео бих да Вас питам око начина поста, тачније око хране - да ли је на води, на уљу...када може а када не да се приступи Причешћу (ако се на то гледа по храни - да ли се постило на води...)
Наиме читајући по интернету налазим корисне, али можда понекад и уопштене одговоре. Да ли и мирјани посте на начин који је прописан? И да, можда делује питање помало чудно, али шта се подразумева под храном која је спремљена на уљу (да ли је то она која се пржи у уљу, да ли је то она која има додатак уља у себи....) а шта под храном која се спрема на води...која је разлика између сухоједења и поста на води?
Какав савет би Ви дали мирјанима по питању молитви (неке молитве да препоручите)....
Још једном, желим Вам свако добро од Бога!

"Ми у заједницу Бога Оца улазимо једино преко Христа, а не личним подвизима и заслугама" Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Молим чланове да на теми не крену међусобу конверзацију, ако желе некоме нешто да поруче могу то да ураде преко приватних порука. Хвала :)

od skoro sam na forumu,,i nisam znala gde je mesto sa temom o evoluciji(dobila sam link gde se otvori puno tema,i nisam znala gde da odgovorim clanu-Milosavljevic)..dva clana su mi postavila pitanje i odgovorila sam,cekajuci link gde mogu nastaviti dijalog sa njima,i to sam objasnila...a vi ste i to moje objasnjenje i komenatar izbrisali i mogucnost da nastavim dijalog,jer ne znam gde? i kakve privatne poruke?,nemam iskustva sa forumima.Ulozila sam trud da odgovorim bratu(nikog ne vredjajuci),i vi ste to izbrisali u jednoj sekundi,bez da ste mi se obratili(ja mogu odgovor kopirati na to mesto,kad saznam gde,jer sam ga prvo pisala u wordu,ali mogla sam i direktno pisati,i eto ti odnos prema necijem trudu)...I  onda pricamo o postovanju,ljudskosti,hriscanstvu,Crkvi,Ljubavi...Nemam reci/mogli ste me bar obavestiti i objasniti kako da nastavim i gde?Dela govore,a ne reci...

Подели на овим сајтовима

Natasa, bez brige, razgovor nije izbrisan, samo je sklonjen sa ove teme.

Kad Dejan bude tu, postavice ga na neku vec postojecu temu ili ce eventualno da otvori novu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Natasa, bez brige, razgovor nije izbrisan, samo je sklonjen sa ove teme.

Kad Dejan bude tu, postavice ga na neku vec postojecu temu ili ce eventualno da otvori novu...

U redu onda.Htela sam da odgovorim drugom clanu,Djordje mislim..i necu tu,reko,cekam link,i vidim da je izbrisano..izvinjavam se onda,jer zaista niceg nepristojnog nije bilo u komentarima...hocete li onda ovde obavestiti gde je to mesto?ili neka mi neko u inbox na fejsu posaljje link/jer ja sam ovde preko FB ulogovana...

Подели на овим сајтовима

Cim se poruke prebace gde treba, bice svakako javljeno ovde na temi linkom te druge teme.

Vise clanova je ucestvovalo u prici, pa je tako red da vide svi gde je taj razgovor otisao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Natasa Malinovic

Evo teme sa premestenim porukama, ako zelite, ovde mozete da nastavite pricu...

Jos nesto o evoluciji

Подели на овим сајтовима

Оче Саво, срећан вам рођендан и да сте живи и здрави још многаја љета.

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...