Sherlock H. Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Ima jos jedna stvar koja me buni a tice se hristologije.Naime,Hristos je na Krstu stradao i na kraju Vaskrsao radi nas.u Hristu,covecantsvo je pobedilo smrt.Medjutim,kako je Hristos mogao da strada za mene licno ili bilo koga drugog?Kako smrt i Vaskrsenje jednog (Bogo)coveka moze da bude ujedno i pobeda nasoj smrti? Takodje,Hristos ne prihvata ljudsku prirodu,ne sjedinjuje stvoreno sa nestvorenim,bez odobrenja coveka.Bogorodica je pristala da rodi Sina Bozijeg,i nije na to bila prinudjena.Ali,kako je jedna osoba mogla da da odgovor umesto svih ljudi?Kako je mogla da da odgovor umesto ljudi koji su se kasnije rodili,koji nisu ni imali mogucnost da izaberu da li zele da dodje do ponovnog sjedinjenja stvorenog sa nestvorenim? Као што кроз првог Адама дође смрт свима, тако и кроз Новог Адама дође живот свима. Догађај Христа првенствено треба посматрати онтолошки - створену природу је морала да пројави нестворена Личност да би створена природа могла да постоји вечно. Не треба на догађај Христа гледати јуридички. Христос је узео људску природу и тиме је обесмртио. На нама је сада да у тој бесмртности учествујемо. Да се поистветимо са Христом, да постанемо удови Тела Његовог. Дакле, нема бесмртности на силу, нема обожења на силу. Као што је и Богородица питана и ми сви бивамо питани. Када? На крштењу. На крштењу се облачимо у Христа (Јелици во Христа крестистесја во Христа облекостесја - Ви који се у Христа крстисте у Христа се обукосте, певали смо на васкршњој Литургији јер су се некада катихумени на њој крштавали) и заједно са апостолом Павлом сведочимо: Не живим више ја него живи у мени Христос. Тај догађај представља смрт старог човека и васкрсење новог (смрт биолошке ипостаси а вескрсење евхаристијске личности). Дакле, итекако се питамо. Тако, бесмртности природе не можемо наудити, али бесмртности свог личносног идентитета можемо (за ово друго се питамо, за оно прво не). О тој теми смо причали када смо расправљали о бесмртности душе. Hvala Aleksandre. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Takodje,da li sam u pravu ako kazem da sveti Atanasije u "O ocovecenju Boga Logosa",prihvata isto kao i Avgustin da se Hristos ne bi ovaplotio ukoliko ne bi doslo do Pada?On nigde ne naglsaava kao sv.Maksim da je to cilj koji je Bog postavio pre vekova isl. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Takodje,da li sam u pravu ako kazem da sveti Atanasije u "O ocovecenju Boga Logosa",prihvata isto kao i Avgustin da se Hristos ne bi ovaplotio ukoliko ne bi doslo do Pada?On nigde ne naglsaava kao sv.Maksim da je to cilj koji je Bog postavio pre vekova isl. Итекако говори о томе Свети Атанасије. По њему, два су основна разлога овалоћења Бога Логоса: - даровање бесмртности - даровање богопознања Ни по Светом Атанасију догађај Христа нема јуридичку димензију. Јер, кажео он, Бог је могао човеку да опрости његов преступ. Међутим, каже даље Свети Отац, покајање би било довољно када за грехом не би следило стање по природи. Које је то стање? Смрт. Јер, све што има почетак мора имати и краја, каже даље Светритељ. Дакле, у овоме видимо једну онотолошку неопходност оваплоћења Бога Логоса, да ономе што по природи мора имати краја дарује бесмртност. Наравно, Свети Максим ће то рећи много опширније и много философски суптилније. Ипак, оба Света Оца говоре о истом. Треба да прочиташ пасхалну беседу Светог Григорија Богослова па да видиш како овај велики хришћански ум говори о разлогу Христовог оваплоћења. Увек, на првом месту јесте наша онтологија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Zasto se kaze da je hrist vaskrsao posle tri dana kad od petka ujutru (kad je navodno umro) do nedelje nema ni puna dva dana? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Zasto se kaze da je hrist vaskrsao posle tri dana kad od petka ujutru (kad je navodno umro) do nedelje nema ni puna dva dana? Постоји прецизан одговор код Светог Јована Дамаскина, одговорићу када се вратим са пута (реч је о јеврејском, библијском начину рачунања дана и ноћи, појаснићу ускоро). Крећем вечерас на путешествије по Црној Гори, Албанији и Македонији. prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 kao i uvek kratki, jasni i koncizni odgovori Aleksandre t4431 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Zasto se kaze da je hrist vaskrsao posle tri dana kad od petka ujutru (kad je navodno umro) do nedelje nema ni puna dva dana? Постоји прецизан одговор код Светог Јована Дамаскина, одговорићу када се вратим са пута (реч је о јеврејском, библијском начину рачунања дана и ноћи, појаснићу ускоро). Крећем вечерас на путешествије по Црној Гори, Албанији и Македонији. ekstra Jos uvek cekam.. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Oče Aleksandre, moje poštovanje. Imam jedno pitanje za Vas. Interesuje me da li će drugi Hristov dolazak biti vidljiv ili nevidljiv za ljudske oči? Takođe me zanima da li će se večni život odvijati na zemlji ili na nekom drugom mestu? Odnosno, kada vaskrsnemo, da li ćemo vaskrsavati na zemlji, te ako budemo odabrani za život večni, da li će taj večni život biti na zemlji ili na nebu? Ja se nadam da će to biti na zemlji, pošto mi ne bi bila neka uteha da odem na nebo kao nekakva duša, duh i tome slično i da onda večno živim nas taj način. Unapred zahvaljujem na odgovoru. P.S. Meni je najracionalniji odgovor da ćemo biti vaskrsnuti u TELU i na ZEMLJI i da ćemo tako večno živeti u Carstvu Božijem kao ljudi od krvi i mesa a ne kao duše. Da li će se stvari odvijati na taj način ili drugačije? Hvala unapred na odgovoru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Zasto se kaze da je hrist vaskrsao posle tri dana kad od petka ujutru (kad je navodno umro) do nedelje nema ni puna dva dana? Постоји прецизан одговор код Светог Јована Дамаскина, одговорићу када се вратим са пута (реч је о јеврејском, библијском начину рачунања дана и ноћи, појаснићу ускоро). Крећем вечерас на путешествије по Црној Гори, Албанији и Македонији. 0102_laugh Jos uvek cekam.. Ко чека тај и дочека. Ево да одговорим, односно да покажем тумачење Светог Јована Дамаскина. Да би човек разумео Библију мора да влада, између осталог и категоријама времена у коме је Библија писана. Конкретно, овде се ради о библијском (старозаветном) поимању појмова "дан" и "ноћ" - управо у тим библијским категоријама размишља и пише новозаветни писац. Но, чујмо Светог Дамаскина: "Али, рећи ће неко: Ако је у петак Христос поднео добровољну смрт, а оживео у први дан недеље (то је недеља по библијском рачунању седмице), како ће се одржати то да је три дана и три ноћи провео у срцу земље? Јер тако нам вели божанствени Мојсије (обратите пажњу, ово је веома важно за разумевање), да Бог светлост назва дан, а таму назва ноћ. (Погледати Стзари Завет, 1. Мојсијева, 1. глава и даље) Када је, дакле, Господ био подигнут на пречисти Крст, тама би по свој васељени (погледати Мт 24, 46); не да је облак наишао и закрио сунчеве зраке, нити је месечево тело заклонило као неком завесом и није дозвољавало да светлост досеже до нас, - јер тако познаваоци тога веле да бивају сунчева помрачења (дакле, знали су за помрачење сунца у 7-8 веку), - него је сву земљу захватила тама, далеко тамнија неголи опипљива тама египатске казне, пошто је нестала сама светлосна сила која извире из синчевог тела. Јер је требало да Творчеву смрт оплакује сва твар. Зато и вели Пророк: Заћи ће сунце у подне, и помрачиће се светлост у дан (Амос 8, 9). И други опет Пророк: У онај дан неће бити светлости. Неће бити дан, и не ноћ, и к вечери ће бити светлост (Зах. 14, 6-7). Дакле, у тој тами божанска и свесвета душа Господња, разделивши се од свештеног и животворног Тела, дође у срце земље, која се тама сматра за прву ноћ. Затим, после ове таме, одмах би од Творца уведен дан., јер је сунце опет дошло у свој облик; зато је Пророк и прорекао да ће к вечеру бити светлост. Затим, ноћ пре суботе, и субота, и ноћ пре првог дана недеље, и то је сјајни и светлосни дан Свете Недеље, у који Нестворена Светлост телесно из гроба излази, као Женик красан лепотом васкрсења. Јер крај н едеље (седмице), што Јеванђелист вели рано у недељу (Мт 28,1), бива почетак првог дана недеље. Тако имаш јансо бројање трију дана и толико ноћи." Из Беседе на Велику Суботу (речи у заградама су моје). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Oče Aleksandre, moje poštovanje. Imam jedno pitanje za Vas. Interesuje me da li će drugi Hristov dolazak biti vidljiv ili nevidljiv za ljudske oči? Takođe me zanima da li će se večni život odvijati na zemlji ili na nekom drugom mestu? Odnosno, kada vaskrsnemo, da li ćemo vaskrsavati na zemlji, te ako budemo odabrani za život večni, da li će taj večni život biti na zemlji ili na nebu? Ja se nadam da će to biti na zemlji, pošto mi ne bi bila neka uteha da odem na nebo kao nekakva duša, duh i tome slično i da onda večno živim nas taj način. 0304_smile4 Unapred zahvaljujem na odgovoru. P.S. Meni je najracionalniji odgovor da ćemo biti vaskrsnuti u TELU i na ZEMLJI i da ćemo tako večno živeti u Carstvu Božijem kao ljudi od krvi i mesa a ne kao duše. Da li će se stvari odvijati na taj način ili drugačije? Hvala unapred na odgovoru. Нисам свештеник, али хвала вам на лепој слутњи. Васкрсење и Други долазак Христов биће видљиви за телесне очи. То се у јеванђељу јасно каже, да ће Га видети свако око. Међутим, неће га свако препознати као Бога и Спаситеља, јер каже да су блажени чиста срца јер ће Бога видети. Дакле, видеће Га сви, али Га неће сви једнако схватити, прихватити и доживети. Васкрсење и Вечни живот биће на Земљи. Космос и Земља ће променити начин свог постојања, али неће нестати - биће обновљени, прожети божанским нествореним енергијама. Зато се у јеванђељу каже: Небо и Земља ће проћи, мислећи на садашњи начин постојања Неба и Земље а не на њихово укидање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Oče Aleksandre, moje poštovanje. Imam jedno pitanje za Vas. Interesuje me da li će drugi Hristov dolazak biti vidljiv ili nevidljiv za ljudske oči? Takođe me zanima da li će se večni život odvijati na zemlji ili na nekom drugom mestu? Odnosno, kada vaskrsnemo, da li ćemo vaskrsavati na zemlji, te ako budemo odabrani za život večni, da li će taj večni život biti na zemlji ili na nebu? Ja se nadam da će to biti na zemlji, pošto mi ne bi bila neka uteha da odem na nebo kao nekakva duša, duh i tome slično i da onda večno živim nas taj način. crvenilo Unapred zahvaljujem na odgovoru. P.S. Meni je najracionalniji odgovor da ćemo biti vaskrsnuti u TELU i na ZEMLJI i da ćemo tako večno živeti u Carstvu Božijem kao ljudi od krvi i mesa a ne kao duše. Da li će se stvari odvijati na taj način ili drugačije? Hvala unapred na odgovoru. Нисам свештеник, али хвала вам на лепој слутњи. :bla: Васкрсење и Други долазак Христов биће видљиви за телесне очи. То се у јеванђељу јасно каже, да ће Га видети свако око. Међутим, неће га свако препознати као Бога и Спаситеља, јер каже да су блажени чиста срца јер ће Бога видети. Дакле, видеће Га сви, али Га неће сви једнако схватити, прихватити и доживети. Васкрсење и Вечни живот биће на Земљи. Космос и Земља ће променити начин свог постојања, али неће нестати - биће обновљени, прожети божанским нествореним енергијама. Зато се у јеванђељу каже: Небо и Земља ће проћи, мислећи на садашњи начин постојања Неба и Земље а не на њихово укидање. Hvala puno na odgovoru. Zaista je lepo od Vas što nam na ovaj način pojašnjavate pitanja koja nas često zbunjuju. Veliko, veliko hvala !!! prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 14, 2011 Пријави Подели Написано Мај 14, 2011 Ok Aleksandre, hvala na odgovru... iako ga citavog smatram smesnim i neverovatnim da postoje ljudi koji bi poverovali u ovako nesto (jer predstavlja ocigledno vrdanje u fantaziju da bi se nekonzistetntni navodi iz biblije napravili validnim) ipak moram da izdvojim jedan tvoj komentar koji glasi: "дакле, знали су за помрачење сунца у 7-8 веку" Izvini, ali sta ti ovo sad znaci? Kakvu implikaciju zelis ovde da uvedes? Za pomracenje sunca su ljudi znali hiljadama godina pre hrista, sto bi bilo ikakvo cudo da znaju za to u 7 veku? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Ok Aleksandre, hvala na odgovru... iako ga citavog smatram smesnim i neverovatnim da postoje ljudi koji bi poverovali u ovako nesto (jer predstavlja ocigledno vrdanje u fantaziju da bi se nekonzistetntni navodi iz biblije napravili validnim) ipak moram da izdvojim jedan tvoj komentar koji glasi: "дакле, знали су за помрачење сунца у 7-8 веку" Izvini, ali sta ti ovo sad znaci? Kakvu implikaciju zelis ovde da uvedes? Za pomracenje sunca su ljudi znali hiljadama godina pre hrista, sto bi bilo ikakvo cudo da znaju za to u 7 veku? Хтео сам да скренем пажњу на ту појаву (помрачење сунца), пошто се изгледа о њој ради. Нема никакве фантазије - десило се помрачење. Зато имаш три дана и три ноћи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Ok Aleksandre, hvala na odgovru... iako ga citavog smatram smesnim i neverovatnim da postoje ljudi koji bi poverovali u ovako nesto (jer predstavlja ocigledno vrdanje u fantaziju da bi se nekonzistetntni navodi iz biblije napravili validnim) ipak moram da izdvojim jedan tvoj komentar koji glasi: Mracnjak, treba pomenuti da jevreji racunaju dan do 6 sati popodne (18h) posle toga je novi dan ... i kada vidis opis i vreme po novozavetnim spisima (kada je Dzizas umro i oziveo) vidis da tacno ispada 3 dana. Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Ok Aleksandre, hvala na odgovru... iako ga citavog smatram smesnim i neverovatnim da postoje ljudi koji bi poverovali u ovako nesto (jer predstavlja ocigledno vrdanje u fantaziju da bi se nekonzistetntni navodi iz biblije napravili validnim) ipak moram da izdvojim jedan tvoj komentar koji glasi: "дакле, знали су за помрачење сунца у 7-8 веку" Izvini, ali sta ti ovo sad znaci? Kakvu implikaciju zelis ovde da uvedes? Za pomracenje sunca su ljudi znali hiljadama godina pre hrista, sto bi bilo ikakvo cudo da znaju za to u 7 veku? Хтео сам да скренем пажњу на ту појаву (помрачење сунца), пошто се изгледа о њој ради. Нема никакве фантазије - десило се помрачење. Зато имаш три дана и три ноћи. U tekstu koji si postavio se upravo govori o tome da NIJE bilo pomracenja... Sad si me zbunio, jel citas ti tekstove koje postalvjas U svakom slucaju, konsultacija totalnih pomracenja kaze da ih u toj oblasti u to vreme nije bilo, a takodje, cak i da ga je bilo, pomracenje sunca traje par minuta i ne znaci novi dan... odakle ta tvrdnja? Ok Aleksandre, hvala na odgovru... iako ga citavog smatram smesnim i neverovatnim da postoje ljudi koji bi poverovali u ovako nesto (jer predstavlja ocigledno vrdanje u fantaziju da bi se nekonzistetntni navodi iz biblije napravili validnim) ipak moram da izdvojim jedan tvoj komentar koji glasi: Mracnjak, treba pomenuti da jevreji racunaju dan do 6 sati popodne (18h) posle toga je novi dan ... i kada vidis opis i vreme po novozavetnim spisima (kada je Dzizas umro i oziveo) vidis da tacno ispada 3 dana. winter Nije bitan pocetni sat racunanja dana nego koliko sati traje dan. Mozda su jevreju racunali od 6 popodne ali je i tada dan trajao tacno 24 sata... sto opet znaci da isus nije vaskrsao posle tri dana... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука