Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Па знаш оно кад сабереш стадо оваца из 1. Самуилове са коњаницима из 2. Дневника, па поделиш са зверима из Данилове визије и добијеш да је крај света следеће године у пола дванаес`...

То је такозвана "Дигитрон есхатологија"...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па знаш оно кад сабереш стадо оваца из 1. Самуилове са коњаницима из 2. Дневника, па поделиш са зверима из Данилове визије и добијеш да је крај света следеће године у пола дванаес`...

То је такозвана "Дигитрон есхатологија"...

У брате, понуди тај херменеутички патент Адвентистима! Дебело ће ти платити. Обожавају да се бакћу са таквим стварима.  Just_Cuz_19 lqj2e2sokakote

Подели на овим сајтовима

Шта тачно значи оваплоћење ?

Και ο Λογος σαρξ εγενετο (Јн 1, 14)

Логос постаде тело (грчки: саркс). Ово значи да је Син Божији узео људску природу (саркс и има то значење), да је постао човек - потпуни човек, из душе и тела. То значење има израз "оваплоћење". Дакле, не примање само људског тела већ комплетне људске природе.

Подели на овим сајтовима

Шта тачно значи оваплоћење ?

Και ο Λογος σαρξ εγενετο (Јн 1, 14)

Логос постаде тело (грчки: саркс). Ово значи да је Син Божији узео људску природу (саркс и има то значење), да је постао човек - потпуни човек, из душе и тела. То значење има израз "оваплоћење". Дакле, не примање само људског тела већ комплетне људске природе.

tuzansmajli8904  tuzansmajli8904

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Pozdrav.

Aleksandre,sta oznacava izraz perichoresis?

Прожимање. Нпр. перихореза Божије и људске воље, делатности. Сарадња, где више њих постају јединствени.

Подели на овим сајтовима

Aleksandre  girl_jumping

Kakvo je znacenje onih reci iz Postanja:"Eto,covek posta kao jedan od nas znajuci sta je dobro a sta zlo"?Da li to znaci da ranije nije znao za zlo?Ako je odgovor potvrdan,kako moze da bude odgovoran za Pad?

"И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту;

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан

окусиш с њега, умрећеш." Прва Мојсијева 2,16-17

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Aleksandre  :drugarstvo:

Kakvo je znacenje onih reci iz Postanja:"Eto,covek posta kao jedan od nas znajuci sta je dobro a sta zlo"?Da li to znaci da ranije nije znao za zlo?Ako je odgovor potvrdan,kako moze da bude odgovoran za Pad?

"И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту;

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан

окусиш с њега, умрећеш." Прва Мојсијева 2,16-17

Dakle,oni su znali da ce ih neposlusnost lisiti zajednice sa Bogom.Hvala. t1007

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ima jos jedna stvar koja me buni a tice se hristologije.Naime,Hristos je na Krstu stradao i na kraju Vaskrsao radi nas.u Hristu,covecantsvo je pobedilo smrt.Medjutim,kako je Hristos mogao da strada za mene licno ili bilo koga drugog?Kako smrt i Vaskrsenje jednog (Bogo)coveka moze da bude ujedno i pobeda nasoj smrti?

Takodje,Hristos ne prihvata ljudsku prirodu,ne sjedinjuje stvoreno sa nestvorenim,bez odobrenja coveka.Bogorodica je pristala da rodi Sina Bozijeg,i nije na to bila prinudjena.Ali,kako je jedna osoba mogla da da odgovor umesto svih ljudi?Kako je mogla da da odgovor umesto ljudi koji su se kasnije rodili,koji nisu ni imali mogucnost da izaberu da li zele da dodje do ponovnog sjedinjenja stvorenog sa nestvorenim?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ima jos jedna stvar koja me buni a tice se hristologije.Naime,Hristos je na Krstu stradao i na kraju Vaskrsao radi nas.u Hristu,covecantsvo je pobedilo smrt.Medjutim,kako je Hristos mogao da strada za mene licno ili bilo koga drugog?Kako smrt i Vaskrsenje jednog (Bogo)coveka moze da bude ujedno i pobeda nasoj smrti?

Takodje,Hristos ne prihvata ljudsku prirodu,ne sjedinjuje stvoreno sa nestvorenim,bez odobrenja coveka.Bogorodica je pristala da rodi Sina Bozijeg,i nije na to bila prinudjena.Ali,kako je jedna osoba mogla da da odgovor umesto svih ljudi?Kako je mogla da da odgovor umesto ljudi koji su se kasnije rodili,koji nisu ni imali mogucnost da izaberu da li zele da dodje do ponovnog sjedinjenja stvorenog sa nestvorenim?

Као што кроз првог Адама дође смрт свима, тако и кроз Новог Адама дође живот свима. Догађај Христа првенствено треба посматрати онтолошки - створену природу је морала да пројави нестворена Личност да би створена природа могла да постоји вечно. Не треба на догађај Христа гледати јуридички.

Христос је узео људску природу и тиме је обесмртио. На нама је сада да у тој бесмртности учествујемо. Да се поистветимо са Христом, да постанемо удови Тела Његовог. Дакле, нема бесмртности на силу, нема обожења на силу. Као што је и Богородица питана и ми сви бивамо питани. Када? На крштењу. На крштењу се облачимо у Христа (Јелици во Христа крестистесја во Христа облекостесја - Ви који се у Христа крстисте у Христа се обукосте, певали смо на васкршњој Литургији јер су се некада катихумени на њој крштавали) и заједно са апостолом Павлом сведочимо: Не живим више ја него живи у мени Христос. Тај догађај представља смрт старог човека и васкрсење новог (смрт биолошке ипостаси а вескрсење евхаристијске личности). Дакле, итекако се питамо.

Тако, бесмртности природе не можемо наудити, али бесмртности свог личносног идентитета можемо (за ово друго се питамо, за оно прво не). О тој теми смо причали када смо расправљали о бесмртности душе.

Подели на овим сајтовима

Kako tumaciti Hristove reci Ako te neko udari po jednom obrazu ti mu okreni drugi?

Da li je ovim uskraceno pravo na samoodbranu?

Не, није ускраћено. Чак, дужни смо да штитимо своје ближње и по цену властитог живота. Ове речи се односе на борбу против зла у себи а не против зла у другоме. Слично Господ поручује када каже: "Не противите се злу...Љубите непријатеље своје..." Сво зло, сва етика премешта се у сопство, у себе самог и ту се одвија борба. То је хришћански кеносис, смирење, испражњење од самољубља (корена свих страсти), спремност да сво зло преузмеш као своје а не као туђе, да никога не осуђујеш већ да себе сматраш највећим грешником од свих "држећи свој ум у аду и не очајавајући", како рече старац Силуан - то је Крст на који нас Господ позива, стуб и тврђава хришћанске аскезе којој је образац сам Господ. Немогуће је ово схватити логиком овога света, доклегод свет и људе око себе не погледаш очима безусловне љубави према другоме. Онако како је и сам Господ на њих гледао: "...а Он немоћи наше узе на се, кар Божији беше на њему нашега мира ради и раном његовом ми се исцелисмо..." (Ис 53)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...