Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Meni lično nikada nije bitno dokazivanje da li se to dogodilo baš na taj način, već upravo pouka, suština.

Naravno kada sam uzela prvi put  Bibliju mnoge stvari mi nisu bile jasne, a onda sam shvatila da je ustvari čitam na pogrešan način, nisam imala tu sreću da imam nekoga ko će mi pojasniti i pomoći

Pravila sam greške koje i danas prave mirjani jer ne žele da slušaju i ne žele da promene mišljenje, mnoge stvari sam shvatala bukvalno, površno, nisam sagledavala dubinu pouke, suštinu

Sećam se kako sam u ejdnom periodu svoje mladosto bila ponosna što sam krštena potapanjem a ne poškropavanje,m( kako sam gorda bila i kako sam malo znala).

Kako sam bila ponosna na  to kako sam 2pristojno" bila obučena za vreme službe i liturgije  319.gif

A onda sam shvatila da postajem kao oni koje sam prezirala, postajem licemer, jer to nisam ja, trudeći se da pratim ono što se od mene očekuje, gubila sam ljubav i upadala u greh osude

Nije ni sramota ni greh ne znati i ne razumeti, sramota je i greh ne želeti saznati i razumeti, kao što je i greh ne podeliti svoje znanje i saznanje sa onima kojima treba i koji žude za tim znanjem i saznanjem

jer neko je dobio dva talenta, neko pet, kome je više dato od njega se više i traži, i na kraju sluga sam ja sluga si ti :smiley:

malo sam 319.gif ali oprostite

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Поздрав, брате Александре.

Поздрав осталим добрим људима на форуму.

Као новодошавши на форуму, морам да истакнем да се врло слабо разумем у религију и нисам сасвим спреман да је прихватим у овом тренутку, али надам се да ћу уз вашу помоћ успети да стекнем довољно знања и снаге да то урадим.

Такође се извињавам што вам "упадам" на пола теме, али ме веома занима одговор на једно, можда помало глупо и банално питање. Извињавам се иако је о овоме већ било приче раније, заиста нисам могао да претражујем цео сајт у потрази за одговором.

Него, да пређем на питање.

Бог створивши анђеле и људе, дао им је могућност слободног избора. Човек је згрешио јер је то био његов слободан избор. То већ знамо. Међутим, и анђели имају слободну вољу, што значи да ју је и ђаво имао (вероватно је још увек има prstgore ).

Значи ли то да ђаво може да се покаје ?

И у случају да се покаје, да ли то значи да ће зло бити искорењено ?

Хвала, и опростите ако је питање било сувишно.

Али где је опасност, расте и спасоносно.

Подели на овим сајтовима

Добро дошао на форум.

Питање које постављаш није ново. То питање су постављали и многи оци и учитељи Цркве, јер је питање веома логично. Нема светог оца или учитеља Цркве а да није нешто казао о слободној вољи људи, анђела.

Тачно је да је Бог створио човека слободним, баш као и анђеле. То значи да је Бог понудио постојање и човеку и анђелима (постојање у пуном смислу речи значи постојање у заједници, у односу са Богом, јер је Он једини извор постојања, Он је Онај Који јесте - све остало је непостојање, промашај).

Знамо да је део анђела одбио заједницу са Богом. Они су пали и постали су демони. То су постали својом споственом вољом. И човек се одвојио од Бога својом сопственом вољом. Да ли је могуће покајање и повратак Богу? За човека знамо да је могуће, Христовом заслугом. Шта је са палим анђелима?

Први од познатијих учитеља Цркве који се ухватио у коштац са овим проблемом био је Ориген (3. век). Ориген, у свом делу "О начелима" говори да демони нису створени такви, зли по својој природи, већ да су то постали управо својом слободном вољом. Ориген каже да је само Бог добар по природи, добар по себи. Људи и анђели, њихова природа, су у неком неутралном положају. Доброта им је дата не по себи самима, већ споља, каже Ориген. То значи да људи и анђели доброту стичу. Многи свети оци ће ово поновити као императив уподобљавања Богу, људи и анђела.

Даље Ориген каже, односно поставља питање, да ли пали анђели могу да се покају? То би било логично, јер имају слободну вољу. Међутим, Ориген поставља једно интересантно питање остављајући читаоцима да сами о томе промишљају:"...или дуго борављење у злу мења и саму природу?" Дакле, он не тврди, већ оставља могућност да дуготрајна зла воља промени и саму природу у зло. Тада би покајање било немогуће.

Ипак, познато је Оригеново учење о апокатастази. Шта значи апокатастаза? То је грчка реч и овде конкретно означава повратак свега у првобитно стање. А првобитно стање, по Оригену, јесте стање без греха и стање јединстав свега створеног са Богом. Пошто је зло небиће, не постоји само по себи већ је оно одсуство добра, Ориген тврди да оно не може постојати вечно. Сва ће створена бића зато доћи у стање које је слично почетку, дакле у је динство са Богом.

Овакво учење је прихватио и свети Григорије Ниски (4. век). Он говори да постоји крштење водом (ово уобичајено) и крштење огњем (паклене муке). Они који нису крштени водом, биће крштени пакленим огњем. Наиме, свети Григорије пакао објашњава не као некакву Божију казну према грешницима, већ као неминовно средство очишћења од заблуде и греха. Он говори да ће то болно чишћење дуго трајати, али да ће на крају, после дугих векова мучења, сва створена бића (дакле и пали анђели и људи) доћи до познања истине и одбацити заблуду и зло и сјединити се са Богом. Свети отац паклене муке и улогу Бога у свему томе сликовит описује. Каже да је пакао као кад лекар (у овом случају Бог) жели да помогне оболелом пацијенту. Пацијент има болне чиреве на кожи које лекар уклања спаљивањем. То спаљивање је за пацијента јако болно, али лекар нема намеру да га тим болом просто мучи већ да му помогне и да га излечи.

Дакле, и по светом Григорију Ниском сви ће на крају бити сједињени са Богом, чак и сам Изумитљ зла - али кроз процес горе описан. Свети Григорије једноставно не допушта да зло може постојати вечно.

Међутим, Црква овакво учење никада није прихватила. Преовлађујуће мишљење је да након Христовог другог доласка више неће бити могућности за покајање. Самим тим, они који су изабрали пут без Бога биће остављени да вечно бораве на том путу - то је пакао, "постојање" без Бога. Ја као хришћанин сам мишљења да ти људи заправо неће више постојати, али не у смислу да ће отићи у небиће. Ово је мало парадоксално, али ако истинито постојање јесте постојање у заједници са Богом, онда је све друго лаж и непостојање. Бог ће бити све и у свему, ван Бога неће бити ничег. Е сад, пошто наше размишљање не може да иде ван категорија простора и времена, ово, за сада, морамо прихватити  вером.

Да одговорим на твоје питање - да ли се ђаво може покајати? Наравно да је могао. Бог му је нудио покајање, али ђаво је то одбио. Он је отпао од Бога и фактички је већ мртав, а мртвима је немогуће кајати се. Зашто се ђаво није покајао и зашто се не може више говорити о његовом покајању? Просто - зато што никада није хтео да се покаје. Постао је зато Лажа и отац лажи, отац греха, отац промашаја, отац непостојања. А да би се неко кајао потребно је да постоји - потребан му је Онај други Коме покајање упућује - потребан му је Бог.

Подели на овим сајтовима

Тешко је то питање. Моје је мишљење да је то због тога што покајање подразумева слободни вољни чин, чин ничим принуђен. Блажени су они који не видеше а повероваше, каже Господ. Покајање након доласка Господњег, личило би на принуду, на изнуђено покајање. Изгубило би се оно где Бог не жели да одступи ни јоту - људска слобода. Зато је једини право покајање - слободно покајање - слободна промена начина размишљања.

Шта мислиш зашто се Господ вазнео на небо, зашто није остао видно на земљи? Управо да би људи слободно доносили одлуку о заједници са Њим - слободном вером, љубављу и без икакве присиле, било логичке било какве друге. Да је Господ видљиво остао на земљи, ко би мога а да не поверује. Међутим, да ли би то био слободан чин?

Подели на овим сајтовима

Моли се Црква за све, чак и за оне које нема ко да помене. На човеку је, пак, одговорност док је жив да мудро употреби свој живот. Да се крсти и да постане црквен. Генерално гледано, сами смо творци своје судбине. Бог ће, наравно, поштовати нашу одлуку.

Подели на овим сајтовима

???? ?? ????? ?? ???, ??? ? ?? ??? ???? ???? ?? ?? ??????. ?? ?????? ??, ???, ??????????? ??? ?? ??? ?? ????? ???????? ???? ?????. ?? ?? ????? ? ?? ??????? ??????. ????????? ???????, ???? ??? ?????? ????? ???????. ??? ??, ???????, ????????? ???? ??????.

? ??? ?? ???? ???????? ???? ? ?????? ?? ? ????? ? ???? ?? ?? ?? ???? ?? ???????? ???? ?????

Подели на овим сајтовима

То су питања на која само Бог зна одговор. Једино што могу рећи, то је да поновим Христове речи: Нико ко се наново не роди (не крсти се) неће ући у Царство Небеско. Такође могу да поновим и Његове речи: Онај који не једе Тело моје и не пије Крви моје, нема живота у себи.

Мислим да је све јасно речено.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ?????? ?? ???? ???? ??? ??? ???????. ?????? ??? ???? ????, ?? ?? ?? ??????? ???????? ????: ???? ?? ?? ?????? ?? ???? (?? ????? ??) ???? ??? ? ??????? ???????. ?????? ???? ?? ??????? ? ?????? ????: ???? ???? ?? ???? ???? ???? ? ?? ???? ???? ????, ???? ?????? ? ????.

?????? ?? ?? ??? ????? ??????.

Dali se nanovo rodjenje odnosi na svesno ili nesvesno nanovo rodjenje?
Подели на овим сајтовима

???? ?????.

Želeo bih da nam pojasnite dali je Hristos uzeo ljudsku prirodu pre pada ili posle sagrešenja praroditelja?

??? ?????? ?? ???? ?????? ??????? ? ??????? ??????????, ??????? ? ??????? ?????????? ?????? ?????? ?????. ? ??????? ???? ??????????:

...???? ?? ???? ??? ???? ? ???? ?????? ??????? ????? ?? ?????? ? ????????? ?? ?? ???? ??????? ? ?????? ????? ? ?????? ?????...

?????, ?????? ?? ???? ?????? ??????? ????? ???? ????? ??????. ???? ?? ?????? ????? ? ?? ????, ??? ?? ?????? ????, ?????? ??????? ? ?????? ?????? ???? ?  ????? ???? ? ?????.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...