Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

uloga kuma je da drži sveću i klima glavom.... 0104_cheesy

inače kum je u ranom hrišćanstvu bio osoba koja garantuje da novi član zajednice nije špijun koji će odati mesto sastanka jer su se hrišćani u početku krili po katakombama,to što smo ga mi tj. naš narod pretvorio u "Kuma" to je drugo......

ako si hteo da kažeš da se kum odriče umesto bebe onda molim te u nedelju se pričesti umesto mene,ja ću da spavam samo tako....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

šta garantuje-da se beba odriče sotone....kao u fazonu-ništa ne brinite,odreći će se ,ja garantujem....majke mi

ajde da ne širimo više za večeras.....laka vam noć svima...Gospode,laku noć pa se vidimo sutra,ako daš  :drugarstvo:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Улога кума је да се моли и да поучава новокрштеног у вјери и да учини све што је на њему да онај коме кумује живи хришћански.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Настасија

????????? ????? ??? ??? ?????? ??????, ?????? ? ???????? ? ???????.

Meni li?no nikada nije bitno dokazivanje da li se to dogodilo baš na taj na?in, ve? upravo pouka, suština.

Naravno kada sam uzela prvi put  Bibliju mnoge stvari mi nisu bile jasne, a onda sam shvatila da je ustvari ?itam na pogrešan na?in, nisam imala tu sre?u da imam nekoga ko ?e mi pojasniti i pomo?i

Pravila sam greške koje i danas prave mirjani jer ne žele da slušaju i ne žele da promene mišljenje, mnoge stvari sam shvatala bukvalno, površno, nisam sagledavala dubinu pouke, suštinu

Se?am se kako sam u ejdnom periodu svoje mladosto bila ponosna što sam krštena potapanjem a ne poškropavanje,m( kako sam gorda bila i kako sam malo znala).

Kako sam bila ponosna na  to kako sam 2pristojno" bila obu?ena za vreme službe i liturgije  joooj

A onda sam shvatila da postajem kao oni koje sam prezirala, postajem licemer, jer to nisam ja, trude?i se da pratim ono što se od mene o?ekuje, gubila sam ljubav i upadala u greh osude

Nije ni sramota ni greh ne znati i ne razumeti, sramota je i greh ne želeti saznati i razumeti, kao što je i greh ne podeliti svoje znanje i saznanje sa onima kojima treba i koji žude za tim znanjem i saznanjem

jer neko je dobio dva talenta, neko pet, kome je više dato od njega se više i traži, i na kraju sluga sam ja sluga si ti :smiley:

malo sam spam ali oprostite

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy2:' />???? ????? ???? ????

??????, ?????????? ?? ?? ?? ???????? ?? ???? ??? ???? ?????  ???? ????? ?? ???????? ??, ??? ???????, ?????? ?? ??, ??????, ??????? ?? ?? ??????? ??????? , ??? ??? ?????? ?? ????? ?? ??????? ?????? ???? ?????????? ?? ????? ?????? ???????: 04. ?????? , 2009, 09:40:00 » ??? ????? ????????? ??????? ''????? ??????? ?? ??? ??????? ????????? ??????.'' ?????? ???? ?????????? ?? ??????? ?? ''??? ??? ?? ?????????? ? ?????????? ?????????? ?? ??? ????? - ?????''.  ?????, ?????? ?? ?? ???? ???????? ?? ????? ?? ????? ????? ????? ?? ???? ?? ??? ???????, ? ????? ?? ?????? ??? ?? ?? ???? ????????? ???????? ?? ???????,  ?? ?? ?? ?? ???? ???????? ???????, ??? ??????? ? ?????????? ???? ??? ????? ? ??? ?? ???? ???? ??????????.

???, ?????? ?? ??, ?? ?? ?? ??????? ?? ???? ?? ??????? ???????, ?? ???????? ???????, ??? ??? ????? ??? ??? ?????, ???? ?? ??????? ?? ????? ? ?? ????????, ??????? ??? ?????. ??? ???? ?? ???????? ??? ?? ???????? ''Dva puta mi se desilo da ?ujem re?enicu...dok sama ne nau?iš...svašta..onda bi bila gnostik, zar ne?'' ????? ?? ?? ?????? ???? ?? ???????? ?????? ? ?????? ?? ???? ?????????? ????? ???????. ? ?? ???? ??? ?? ????? ????????, ??? ??????? ?? ????? ''????????? ???????? (???????? ).'' ?? ????? ?? ''?????? ?????? ????? ????????? ??????.'' - ?? ?? - ?????! ???? ?? ????? ???? ???????? ????? ????? ???????? ? ??? ???? ?????? ?? ?? ????? ??? ?? ???????? ? ??? ?????, ????????, ?????????, ??? ? ???? ?????? ?????? ?? ????? ?????, ? ??? ????? ????????? ????? ?? ???? ?????? ? ???????? ?? ?????? ?? ?? ??? ???????? ?????, ?????? ?? ?????, ????? ?? ??? ???? ?? ????????? ????. ?? ??? ??????? ?? ????? ???????? ?????, ???? ?????? ????? ??????? ? ????, ???, ???? ? ?????? ????. ????! ???? ???? ??? ????? ????????? ??? ???? ?????, ???????, ?????, ??????? ??????????? ??????, ? ??? ???????? ????????? ???? ???? ???? ?? ???? ????? ????? ??????????  ????? ???????, ??????, ?????, ??????? ???????. ????? ?? ???? ??????? ?? ????????? ????????????? ??????????? ?? ?????? ?????? ????? ?????, ????? ????, ??? ?? ??????? ?????? ? ?????????? ??????, ???? ?? ???? ??? ?? ???? ?? ?????? ?? ?????????? ??????, ????? ??? ????? ??? ????????? ?? ?? ??? ??? ??????? ?? ???? ?????  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy2:' />

?? ?? ????????? ?? ?? ???????? ????????? ?? ???? ??????????? ????????, ????????? ??? ??? ????????, ????? ????????? ????? ??? ?????, ???????, ???  ?? ????? ???? ??? ??? ???? ?? ??????? ??? ????????? ?????? ?? ??????? ? ?? ??? ?? ?? ?? ?????? ? ???????.

?????, ????? ??????? ????????, ???????, ?? ??????? ''???????? ????? ?????, ???? ???????? ? ??????, ? ????????? ?? ????? ?? ????? ??????? ? ???????.'' ????? ??????? ????? ? ????? ?????? ???????? ?? ???? ???. ??? ??????? ????? ?????? ?????? ????, ??? ? ???? ???? ???? ???, ??? ?????, ??? ????? ???????? ? ????????? ''???? ??? ?? ????? ????????? ?? ?????? ?????? ??? ???? ? ?????? ????''. ?????, ??? ''??????? ????? ?????'' ?? ????? ??? ?? ??????? ? ?????? ?? ?? ??????? ????? ??????? ????????? ????. ???????!

Подели на овим сајтовима

Прво морамо да разјаснимо шта је то смрт. По отачком учењу, а и наука би се ту у многоме сложила, смрт је разлагање бића. Оци су учили да је смрт, физичка смрт човека, раздвајање душе и тела. Та физичка смрт заиста значи нестанак конкретног човека као психофизичког бића. Међутим, човек никаконе одлази у ништавило, у апсилутно непостојање. Чак ни тело не длази у ништавило, већ се разлаже на саставне елементе. Људска душа, пак, остаје нераспадива, јер она није исто што и тело. Ја бих рекао да душа јесте заправо људска личност, односно она је носилац свега онога што једну личност чини личношћу: слободна воља, хтење, разум, итд.

Ту конкретну личност Бог чува од нестанка, јер Бог је Бог живих а не мртвих. Пред Богом су сви живи. Није ли Господ на Гори Преображења позвао Мојсија и Илију, иако је, знамо, Мојсије умро давно пре тога?

Дакле, Бог чува конкретне лиучности и те личности (или душе) су свесне Божијег присуства. Саобразно свом односу према Богу, за њих је то присуство радост или оно друго.

Поновно успостављање постојања човека као потпуног психо-физичког бића, десиће се о другом Христовом доласку и о Васкрсењу мртвих. Тада ће се душе поново сјединити са својим телима, а то значи да ће мртви људи оживети.

Подели на овим сајтовима

А у ком животном добу ће човјек васкрснути?Некако ми је најлогичније да то буде период од раних тридесетих јер је Христос тада васкрснуо?

Подели на овим сајтовима

Могло би се тако рећи Карађорђе. Међутим, то што душа живи након телесне смрти, за нас људе није никакава утеха. Јер бити човек значи имати и душу и тело. А чоевк ће бити срећан својим постојањем само онда када буде живео као човек - дакле, и душа и тело.

Подели на овим сајтовима

? ? ??? ???????? ???? ?? ?????? ????????????????? ?? ?? ???????????? ?? ?? ???? ?????? ?? ????? ?????????? ??? ?? ??????? ???? ??????????

?????????? ? ????? ? ???????????? ????. ??????? ? ??????? ??? ???? ????? ????? ? ?????? ????. ????? ?? ???????? ???????? ?????? ?? ??????

Подели на овим сајтовима

????? ?? ?? ???? ???? ?????????. ???????, ?? ??? ???? ???? ????? ??????? ?????, ?? ??? ???? ???? ???????? ?????. ??? ???? ????? ????? ????? ? ???? ? ????. ? ????? ?? ???? ?????? ?????? ?????????? ???? ???? ???? ???? ????? ??? ????? - ?????, ? ???? ? ????.

?? ????? ??? ??? ?? ??? ????? ? ???? ???? ????? ???? ?? ???? ????????? ??????  0104_cheesy

????? ??? ??????? ?? ??? ?????? ?? ?? ?? ???? ??? ??? ??? ?? ??? ?????????

Подели на овим сајтовима

Божија воља је да човек постоји као психосоматско биће. То је циљ ка коме тежимо и само такви можемо рећи да смо спасени и да постојимо. Све што је Бог учинио за нас и што чини и што ће чинити јесте да постојимо у заједници са Њима, као људи, потпуни људи, дакле, као психосоматска бића. Све остало је нула.

Подели на овим сајтовима

Интересовало ме ово:видјели сте да је поменута тема о канонизацији и деканонизацији.Ако Црква некога канонизује као светитеља па га деканонизује,да ли је гријех наставити томе да се моли?

Подели на овим сајтовима

Не може неко бити светитељ без црквене канонизације. Мада је канонизација само знак да је Црква препознала светог. Постоје многи свети за које се чак ни не зна, за  које зна једино Бог. Међутим, ако Црква неком одузме канонизацију, а ја нисам чуо да се то дешавало, то је већ нешто друго.

О томе би боље од мене мога да каже ипођакон Плећевић.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...