Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Без наставка "ос" то би звучало као у српком без "ан", па би уместо Помазан био Помаз. Није Помаз већ Помазан(ик), зато није Христ већ Христос.

"Hrist" je po meni sasvim dosledno srpskoj interpretaciji grčkih imena. Grci kažu Spiros, Pavlos, Petros, Markos... Kod nas nema nastavka "os" pa se po automatizmu i logici to primenjuje i na Hrista, što bi u najmanju ruku trebala biti ravnopravna opcija sa "Hristos". Dakle, ako neko želi da koristi srpsku varijantu, reći će Hrist, a ako bi da naglasi grčko poreklo, reći će Hristos, baš kao što će po pravilu reći Solun, a samo izuzetno Tesaloniki.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Hrist" je po meni sasvim dosledno srpskoj interpretaciji grčkih imena. Grci kažu Spiros, Pavlos, Petros, Markos... Kod nas nema nastavka "os" pa se po automatizmu i logici to primenjuje i na Hrista, što bi u najmanju ruku trebala biti ravnopravna opcija sa "Hristos". Dakle, ako neko želi da koristi srpsku varijantu, reći će Hrist, a ako bi da naglasi grčko poreklo, reći će Hristos, baš kao što će po pravilu reći Solun, a samo izuzetno Tesaloniki.

...πросто, Христос није именица (није име) као све ове друге речи које сте навели већ глагослки придев.... и у том оригиналном облику, а не у преводу, је задржан кроз предање до данас. Српска варијанта би била Помазаник (Исус Помазаник)... све остало је крње...

Слично би било и са Теотокос (Θεοτόκος), не Теоток,  да којим случајем Богородицу зовемо користећи изворни грчки

Подели на овим сајтовима

...πросто, Христос није именица (није име) као све ове друге речи које сте навели већ глагослки придев.... и у том оригиналном облику, а не у преводу, је задржан кроз предање до данас.

Jeste imenica i u srpskom  i u engleskom . Ako je glagolski pridev, onda se ne piše velikim slovom, nego kao i ostali trpni glagolski pridevi: kupljen, zatvoren itd. Pošto se odnosi na određenu osobu, postaje imenica i piše se velikim slovom, baš kao i Poslanik, Izabranik itd.

Podsetio si na to da je hristos titula. Ta je titula postojala i pre Isusa. Na koga se odnosila? Zna li neko ko su bili hristosi pre Hrista, ko sve spada u to društvo?

Подели на овим сајтовима

Jeste imenica i u srpskom  i u engleskom . Ako je glagolski pridev, onda se ne piše velikim slovom, nego kao i ostali trpni glagolski pridevi: kupljen, zatvoren itd. Pošto se odnosi na određenu osobu, postaje imenica i piše se velikim slovom, baš kao i Poslanik, Izabranik itd.

Podsetio si na to da je hristos titula. Ta je titula postojala i pre Isusa. Na koga se odnosila? Zna li neko ko su bili hristosi pre Hrista, ko sve spada u to društvo?

И ако деца кажу да је Сину Божијем име Исус а презиме му Христос, ο χριστός од глагола (χρίω), није именица већ глаголски придев, како на грчком тако и на хебрејском - מָשִׁיחַ исто и на енглеском - anointed, па и на  српском - помазан.

У српском црквеном предању се не користи српски већ грчки облик.

Помазани (множина - οἱ χριστοι) или посвећени су били цареви и свештеници. Помиње се на више места у старом завету.  Χριστός - писало се и пише малим и великим словом, исто као Бог и богови или као што могу да се обратим вама или Вама и ако мислим да би Теби било свеједно и да је теби.

Подели на овим сајтовима

И ако деца кажу да је Сину Божијем име Исус а презиме му Христос, ο χριστός од глагола (χρίω), није именица већ глаголски придев, како на грчком тако и на хебрејском - מָשִׁיחַ исто и на енглеском - anointed, па и на  српском - помазан.

У српском црквеном предању се не користи српски већ грчки облик.

Помазани (множина - οἱ χριστοι) или посвећени су били цареви и свештеници. Помиње се на више места у старом завету.  Χριστός - писало се и пише малим и великим словом, исто као Бог и богови или као што могу да се обратим вама или Вама и ако мислим да би Теби било свеједно и да је теби.

Mislim da vredi pogledati linkove koje sam dao. Hint: "noun" na engleskom znači "imenica".

Svi pomazani su dakle bili običan svet. Ništa vanzemaljsko. Pa i Isus sebe naziva "sinom čovečijim", sasvim ovozemaljski. Trebao sam da pojasnim ranije, da me interesuje ima li među hristosima neki koji se može porediti sa Isusom. Pogledao sam liste pretendenata na titulu mesije, tu ima svega i svačega a u suštini ničega. Što bi značilo da se u hrišćanstvu mesija doživljava kao jedna jedina posebna osoba, a ne kao titula, pa je stoga Hrist imenica koja se odnosi samo na jednoga.

Подели на овим сајтовима

Када се молимо Господу Исусу Христу, да ли је та молитва упућена и Светом Духу и Богу Оцу? Знам да је Свето Тројство нераздељиво али примећујем да се у великој већини случајева запостављају Отац и Дух Свети (конкретно молитве, иконе и остало) као да је Господ Исус Христ испред њих, на првом месту (бар ја тако стичем утисак). Такође наилазим на недоумице код људи да ли је Исус син Божији или сам Бог? И није ми јасно ако је Син Божији био присутан и у Старом завету тј од настанка света, због чега се разликује његово учење у Старом завету (где су дозвољена убиства у многим случајевима а да не причам о казнама Божијим), и Новом где је главно учење љубав, праштање и остале врлине?   Унапред хвала

Подели на овим сајтовима

Када се молимо Господу Исусу Христу, да ли је та молитва упућена и Светом Духу и Богу Оцу? Знам да је Свето Тројство нераздељиво али примећујем да се у великој већини случајева запостављају Отац и Дух Свети (конкретно молитве, иконе и остало) као да је Господ Исус Христ испред њих, на првом месту (бар ја тако стичем утисак).

"Нико не долази Оцу осим кроз мене".... Син који се оваплотио је посредник између Бога и света. Зато без њега нема приступа Богу. Када се молимо конкретној личности, молимо се тој конкретној личности. Постоје разне молитве божанским личностима. Светоме Духу: Царе небески, утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, благи душе наше.

Већина литургијских молитава упућене су Богу Оцу, зато што је идентитет Литургије - Син који стоји пред својим Оцем (=Тело Христово).

Свакако, обраћање једној од божанских личности не искључује јединственост деловања Свете Тројице, али ни личну посебност у том заједничком деловању. 

Такође наилазим на недоумице код људи да ли је Исус син Божији или сам Бог?

Син Божији је Бог управо зато што је Син Божији. Исто као што си ти човек јер си син човечији. Онај који је вечно рођени од Оца, исте је природе са својим Оцем. Потпуно је исто, једно и недељиво божанство у Оцу и Сину и Светоме Духу.

И није ми јасно ако је Син Божији био присутан и у Старом завету тј од настанка света, због чега се разликује његово учење у Старом завету (где су дозвољена убиства у многим случајевима а да не причам о казнама Божијим), и Новом где је главно учење љубав, праштање и остале врлине?   Унапред хвала

Прочитај, биће јасније:

http://aleksandarmilojkov.weebly.com/1054-1041108610751091-1091-105710901072108810861084-107910721074107710901091.html

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pomaže Bog gospodine Milojkov imao bih jedno pitanje.Da li 10 zapovesti važe za hrišćane i da li oni treba da ih poštuju?Pitam jer mi nije jasno ako treba zašto ne slavimo shabat jer je to 4. zapovest?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Овог тренутка ми паде на памет, па морам брзо да питам док не заборавим. Како код одређивања дана Васкрса пада у недељу и по новом и по старом календару, ако је разлика 13 дана? Јер ако је нпр по новом календару 25ти био петак а по старом је четвртак, како Васкрс буде у недељу и по новом и по старом, па још кад се потрефи исти дан да празнују све конфезије? Да је 14 дана разлика било би ми јасно, али пошто је 13 јако сам се нешто погубио  :scratch_head: ?

Надам се да је питање разумљиво.

Подели на овим сајтовима

Овог тренутка ми паде на памет, па морам брзо да питам док не заборавим. Како код одређивања дана Васкрса пада у недељу и по новом и по старом календару, ако је разлика 13 дана? Јер ако је нпр по новом календару 25ти био петак а по старом је четвртак, како Васкрс буде у недељу и по новом и по старом, па још кад се потрефи исти дан да празнују све конфезије? Да је 14 дана разлика било би ми јасно, али пошто је 13 јако сам се нешто погубио  :scratch_head: ?

Надам се да је питање разумљиво.

Ево док Милојков не дође,

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/RPopovic.htm

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A0%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0_%D0%A3%D1%81%D0%BA%D1%80%D1%81%D0%B0

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...