Александар Милојков Написано Јун 24, 2015 Пријави Подели Написано Јун 24, 2015 Kad vec citirate Zizijulasova dela, sta mislite dali je na mestu kritika da je ovaj teolog veliki ekumenista i da oce sve da nas Pokatolici? Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 24, 2015 Пријави Подели Написано Јун 24, 2015 Ако ко критикује западну теологију, онда је то митрополит Зизијулас. Чак и превише, за мој укус. Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 @@Gresni rab Boziji, Gresni rabe, nemoj da te zabrinjava mitropolit Zizjulas. On ima vlasti u crkvi koliko je i ti imas i ne moze nikoga da pokatolici. Nikome on nije bitan osim grupici ljudi u Karaburmi. Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 Ако ко критикује западну теологију, онда је то митрополит Зизијулас. Чак и превише, за мој укус. Читам негде да је изјавио да Православнима треба примат Папе, да је аутор много неправославних текстова од којих се Ревнитељима диже коса на глави. Да је други Мелетије Метаксакис... Па да је контраверзни теолог омиљен међу новотарцима, да се његова учења увелико предају на Богословији, да се неке Владике куну у њега и тако даље.. Реко да питам искусније од мене дали је то истина ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 Читам негде да је изјавио да Православнима треба примат Папе, да је аутор много неправославних текстова од којих се Ревнитељима диже коса на глави. Да је други Мелетије Метаксакис... Па да је контраверзни теолог омиљен међу новотарцима, да се његова учења увелико предају на Богословији, да се неке Владике куну у њега и тако даље.. Реко да питам искусније од мене дали је то истина ? Глупости које не бих да коментаришем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 Aco, mozes li me uputiti na neki dobar tekst o tumacenju ikone Svete trojice od Rubljova? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 Читам негде да је изјавио да Православнима треба примат Папе, да је аутор много неправославних текстова од којих се Ревнитељима диже коса на глави. Да је други Мелетије Метаксакис... Па да је контраверзни теолог омиљен међу новотарцима, да се његова учења увелико предају на Богословији, да се неке Владике куну у њега и тако даље.. Реко да питам искусније од мене дали је то истина ? Sva dogmatika se uči od Zizijulasa.I iz njegove dogmatike crpe svoje ekumenističke stavove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 25, 2015 Пријави Подели Написано Јун 25, 2015 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јул 5, 2015 Пријави Подели Написано Јул 5, 2015 Ацо, ајд као стручнији теолог, кад будеш имао времена, тури свој коментар на овај текст. Или нисам добро схватио Зизјуласа, или већина других није, па се њиме служе да створе грубе поделе на "литургијске службе". https://www.pouke.org/forum/topic/39642-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B0-%D0%B5%D0%BF-%D1%98-%D0%B7%D0%B8%D0%B7%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2015 Пријави Подели Написано Јул 5, 2015 Ацо, ајд као стручнији теолог, кад будеш имао времена, тури свој коментар на овај текст. Или нисам добро схватио Зизјуласа, или већина других није, па се њиме служе да створе грубе поделе на "литургијске службе". https://www.pouke.org/forum/topic/39642-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B0-%D0%B5%D0%BF-%D1%98-%D0%B7%D0%B8%D0%B7%D1%98%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0/ Пуно је то опширно што си написао. Ваљало би се сконцентрисати на једно по једно питање. Погледаћу, али не знам да ли ћу имати времена да се активније укључим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Помаже Бог Молио бих вас да ми одговорите и појасните једно питање: У делима Св. Василија Великог читао сам и наишао на тему о забрани причешћивања, Св. Василије Велики је установио (колико сам ја схватио) забрану причешћа оним људима који падну у тешке гријехе (нпр. грех блуда- немогу се сјетити да ли 10 или 15 година забрана причешћа; затим содомије-исто тако, убиства-такође). Е сад моје питање је да ли се по томе обавезно тако мора поступати, или ако се човјек заиста покаје, може да прими причешће и раније? Хвала вам, и опростите! Све је у власти епископа. Циљ епитимије је покајање. Није забрана забране ради, зато и није фиксна за сваког човека. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Hvala Vam! Da li to znači da čovjek čim se iskreno, dubinski pokaje može da primi Sveto Pričešće? Да, када то процени онај ко је наложио епитимију. Ништа у Цркви не бива самостално, већ све и увек у заједници и послушању. Goran Kovacevic_10753, lab_man, ИгорМ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Mene interesuje, da li se moze reci da ce Drugim dolaskom i sveopstim vaskrsenjem tvorevine doci do toga ce tvorevina od samog pocetka kad je stvorena do kraja uci u zajednicu sa Bogom tj. da ce u Eshatonu proslost i (iz nase perspektive) buducnost postojati zajedno kao sadasnjost? Znamo da Bog ne poznaje vreme i da na nas svet gleda ocima vecnosti, pa tako kod Njega nema proslosti i buducnosti nego mu to dodje sve kao jedno. Sad, ako je tako kod Boga, onda sam razmisljajuci dosao do zakljucka da bi ulaskom tvorevine u zajednicu doslo do ovakvog neceg, da cela tvorevina sa vremenom bude u zajednici sa Bogom, ali to vreme vise nece biti vreme u smislu da nastavi da tece nego vecno sada. Koliko je to ispravno sa teoloske tacke? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Mene interesuje, da li se moze reci da ce Drugim dolaskom i sveopstim vaskrsenjem tvorevine doci do toga ce tvorevina od samog pocetka kad je stvorena do kraja uci u zajednicu sa Bogom tj. da ce u Eshatonu proslost i (iz nase perspektive) buducnost postojati zajedno kao sadasnjost? Да. Време ће престати да буде димензија деобе и раздвајања. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Да. Време ће престати да буде димензија деобе и раздвајања. E sad, sa tim sam povezao i vaskrsenje svih ljudi, posto ce se i proslost naci u vecnosti, logicno bi bilo da sve ono sto je bilo pa nestalo sada bude, ali vecno. Svi oni oblici i forme koji su nekada postojali bi sada pak postojali. Tako bi se moglo reci da bi i zivotinje, biljke, razna druga bica koja zive sa nama i koja su zivela pre ljudi (dinosaurusi) bile vakrsnute jer bi proslost usla u vecnost. Medjutim, primetio sam par problema. 1) To bi znacilo da neka osoba bude i dete i starac u isto vreme, sto je paradoksalno 2) U vezi sa tim, imali bismo vise licnosti jedne osobe u isto vreme. Npr. Pera koji je bio serijski ubica u 30 godini i Pera koji se pokajao i zivi hriscanski u 40 godini 3) Imali bismo sve dogadjaje iz proslosti, sto znaci i one vezane za necija sagresenja 4) Imali bismo ljudske tvorevine u zajednici sa Bogom, znaci automobile, racunare, stambene zgrade itd. Sad to mozda deluje smesno, ali gledano na taj nacin, da cela tvorevina sa svojom prosloscu i istorijom ulazi u zajednicu sa Bogom ispada ovako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука