Juanito Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Али, агапи не може да буде узрокован ничим, поготово не еросом. Не знам да ли си свестан да овим заправо тврдиш да агапи не може да постоји ни код хетеросексуалних парова, између којих има ероса? А то је бизарна тврдња. Оно, легитимно је гнушати се ероса и потпуно га одбацивати, али колико знам, ти то не радиш, тако да ми уопште није јасна ова тотална недоследност кад судиш о агапију између два хомосексуална мушкарца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Да би сте поткрепили вашу тезу, морате да покажете како ерос усмерен према истом полу спречава присуство агапе-а. Не мора да спречава присуство агапеа. Хомосексуални ерос, како горе написах, маши светотајинску димензију ероса који постоји између мушког и женског. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Што се тиче овог другог, то је већ проблем транссексуалности. Не ради се о трансексуалности, дакле нема никакве жеље за променом пола, али особа је спонтано усвојила можда оно што сада социолози називају "женским родним обрасцима". Рецимо феминизирани мушкарци. А извор за Јеротића је онај чувени интервју http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CDkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fpravoslavlje.spc.rs%2Fbroj%2F1059%2Ftekst%2Fovo-je-vek-zavisnosti%2Fprint%2Flat&ei=OH24U7XnOML40gWEh4CABA&usg=AFQjCNGSpA6BdBIr7U_HyemjL1HyownRQg Овај део је поентиран: Srpska Pravoslavna Crkva je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti. Kako u svetlu tog stava komentarišete težnju da se homoseksualnost u javnom životu Srbije uzdigne na vrednosnu lestvicu normalnog javnog ponašanja i ideala?- Na to pitanje možemo odgovoriti sa dve strane. Ako odgovaramo sa strogo pravoslavne strane, to nije dozvoljeno i smeta pravoslavnim ljudima u Srbiji koji će se dugo vremena boriti protiv toga. Drugi vid je medicinsko-psihološki, prema kome se jedan određen procenat ljudi rađaju kao homoseksualci. Greška – nije, greška je u genima. Imao sam pacijenta koji se igrao samo sa lutkama i devojčicama, u vreme adolescencije nema nikakvih erotičnih snova o ženi. To su rođeni homoseksualci. Jesu li oni grešnici ili bolesnici? Nisu ni jedno, ni drugo. Sve civilizacije, od Sumera do naše, imale su homoseksualce. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Рекох о томе горе, прочитај. Нисам видео да си објаснио, видим само понављање исте приче без истинског објашњења. У сваком случају, тврдити да два мушкарца не могу истовремено и да се воле и да осећају сексуалну привлачност је ван сваког здравог разума и искуства. Једино ако чисто математички дефинишеш шта јесте љубав, па онда гледаш шта се не уклапа, а шта се не уклапа у дефиницију. Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 тако да ми уопште није јасна ова тотална недоследност кад судиш о агапију између два хомосексуална мушкарца. Није недоследност, прочитај пажљиво шта сам написао. Мушко-женски ерос за хришћане представља Тајну Будућег века. Јединство Христа (Женика) и Цркве (Невесте). Јединство мушког и женског значи јединство, целовитост Адама (човека). verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Не мора да спречава присуство агапеа. Хомосексуални ерос, како горе написах, маши светотајинску димензију ероса који постоји између мушког и женског. ОК, то је одговор на питање зашто је хомосексуални ерос лош са становишта цркве. У тај део не улазим. Оригинално питање није било шта црква сматра о хомосексуалној привлачности и зашто је то лоше, већ Да ли си сигуран да се код њих двојице ради о "еросу" а не и о "агапеу"? Да ли то само зато што су хомосексуалци? Зашто не би могао мушкарац да воли мушкарца божанском љубављу? Верујем да ерос и агапе могу да сапостоје или да се ерос преобрази у агапе...Сигурно да је такав случај, рецимо, у једном истински хришћанском брачном односу. Дакле, два хомосексуалца могу да се воле, само што је сексуални део њихове везе за цркву грех. То већ пије воду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Greška – nije, greška je u genima. Imao sam pacijenta koji se igrao samo sa lutkama i devojčicama, u vreme adolescencije nema nikakvih erotičnih snova o ženi. To su rođeni homoseksualci. Jesu li oni grešnici ili bolesnici? Nisu ni jedno, ni drugo. Sve civilizacije, od Sumera do naše, imale su homoseksualce. А да, сад се сећам, гледао сам тај дијалог са Јеротићем. Бојим се да професор овде грех схвата потпуно другачије од онога како га схвата православно предањско исксутво. Односно, Јеротић овде говори о греху у равни јуридике. Логично, у том смислу нико ко је рођен са неким особинама не може бити крив због тога. Међутим, грех је нешто сасвим друго, нема везе са јуридиком. Nisu ni jedno, ni drugo. Sve civilizacije, od Sumera do naše, imale su homoseksualce. Ово ми је ипак јако лош аргумент. Па шта ако су све цивилизације имале хомосексулаце? Из тога не следи нужно да они јесу или нису грешници или болесници. Све цивилизације су имале и убице и лопове и срчане болеснике, па да ли то значи да ови нису грешници и болесници? Дакле, јако лош аргумент професора Јеротића. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Хомосексуалци су пре свега људи и агапе део би код њих требало да буде мање више као код свих осталих. Ако ми хетеросексуални можемо да имамо агапе према оба пола (иако нас према једном вуче и ерос), зашто би код хомосексуалаца било различито? Колико сам схватио, Александар сматра да је то могуће и код хомосексуалаца (сулудо је мислити другачије), али не кроз сексуалну везу. Ако нисам добро разумео, нек ме исправи. Међутим, немогуће је да се у међуљудским односима не мешају ерос и агапи, у случају хетеросексуалца ка особама различитог пола, а код хомосексуалца ка особама истог пола. Потпуно је нормално да код једног хомосексуалца дође у неким случајевима до пројаве еросне привлачности рецимо и у пријатељству са хетеро мушкарцем, као што често до тога дође код хетеро мушкарца у пријатељском односу са особом женског пола. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 ОК, то је одговор на питање зашто је хомосексуални ерос лош са становишта цркве. У тај део не улазим. Опрости, али ја сам јасно истакао са ког становишта говорим. Дакле, говорим са становишта теологије Православне Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Опрости, али ја сам јасно истакао са ког становишта говорим. Дакле, говорим са становишта теологије Православне Цркве. Аман, Ацо, нисам блесав, знам. Само кажем да то није било питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Колико сам схватио, Александар сматра да је то могуће и код хомосексуалаца (сулудо је мислити другачије), али не кроз сексуалну везу. Ако нисам добро разумео, нек ме исправи. Међутим, немогуће је да се у међуљудским односима не мешају ерос и агапи, у случају хетеросексуалца ка особама различитог пола, а код хомосексуалца ка особама истог пола. Потпуно је нормално да код једног хомосексуалца дође у неким случајевима до пројаве еросне привлачности рецимо и у пријатељству са хетеро мушкарцем, као што често до тога дође код хетеро мушкарца у пријатељском односу са особом женског пола. Може да се јави ерос. И то јављање није грех, све док се не сложиш са нагоном. А ја заиста не спорим да човек са хомосексуалним нагоном може да искрено воли (агапи), да буде човек у правом смислу речи. Нагони су једно, љубав је нешто сасвим друго. И када сапостоје, ипак се разликују. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Аман, Ацо, нисам блесав, знам. Само кажем да то није било питање. Брате, наслов теме је: Разговарајте са теологом...о догматским питањима. И ја наступам у складу са темом. Извињавам се ако је дошло до неспоразума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Колико сам схватио, Александар сматра да је то могуће и код хомосексуалаца (сулудо је мислити другачије), али не кроз сексуалну везу. Лично не верујем да је то могуће ни код хетеросексуалности. Можеш да имаш само ерос, можеш да имаш само агапи, можеш да имаш оба и у том случају ерос добија од агапија, много више него што агапи добија од ероса (тј. може секс да се ”преобрази” са неким кога волиш оним што Ацо назива ”божанском љубављу”, али да се са неким сексаш и да се онда то временом трансформише у ”божанску љубав”, то ми мало невероватно звучи). Панарет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Ово ми је ипак јако лош аргумент. Па шта ако су све цивилизације имале хомосексулаце? Из тога не следи нужно да они јесу или нису грешници или болесници. Па добро, није му то баш био аргумент, већ да постоје рођени хомосексуалци или како он рече "грешка је у генима". Сад, ако је целибат решење, то је солидан одговор, али само кад помислим колико је томова монашке литературе написано о борби да се остане у целомудрености-а то су људи који су на основу призива изабрали такав начин подвига-онда само могу да кажем да је хомо православцима ситуација крајње неповољна (најблаже речено)...Ок, разумем ја да је то став Цркве, но све је то једна неразмрсива мука... Хвала на труду да одговориш на све ово. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
snebivljivi maslacak Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Ако има прозорљивих људи који далеко могу да виде, онда само можемо претпоставити колико далеко Бог све види шта ће бити. На крају имамо и Јованово Откровење итд. Ако је то тако реците ми зашто је Бог створио човјека у вјечности ако је знао да ће Адам и Ева да згријеше? Толико људи ће бити осуђено на вјечне муке, а зашто? Зато што је Бог створио човјека. Зашто је Бог онда створио човјека? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука