Jump to content

New Age, meditacija - mišljenja i iskustva

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Slazem se, drago mi je da ima slicnih misljenja. Meni je muka od laznog Hriscanstva.Mnogi nasi vernici postuju sve tehnicki i sve po protokolu, a ovamo sustine nigde nema.Mogu da potpisem da ce Bog pre spasiti  cisto srce nekog nju-ajedzera nego nekog ko radi nesto sasvim suprotno.

Ja sam ranije dosta bio zagrizen za veru, odnosno previse, do granica fanatazima.Vremenom sam upoznao ljude iz raznih delova sveta i shvatio da smo svi mi isti.Da svi imamo istu dusu i srce i ja nikad ne mogu da generalizujem ili ih smatram losijim ljudima od sebe ili nekog pravoslavca.Imam svoje i postujem ga, ali isto tako znam da ce Bog suditi po srcu.

Ово је отприлике најбитније у свему: дечко је новајлија у вјери, након првог заноса наступио је први пад, сви смо то прошли. то је неки природан пут, нарочито кад се вјера открије у младалачком жару истраживања свијета и свега апстрактног, интелектуалног и духовног. Тај занос', усхићење, одушевљење, жеља да се новооткривена вјера проповиједа - лагано долази прелест (обмана), и после тога пад. Пад у материју у форми младости својственог хедонизма, или умно застрањење у другачија учења. Ја сам такође открила вјеру у раној младости, након истраживања будизма, хиндуизма, астрологије и психологије (при чему је психологију не стављам у исти ред појмова).

Није искључено да је владика Николај рекао нешто слично (мени није познато). Али владика Николај (доктор философије и теологије) је упозорио да је духовно штетно бавити се источњачким учењима. Штетно за нас, слабе у вјери. Сва њу ејџ шарена лажа се заснива на источњачкој филозофији и религији, само привидно има сличности са православљем. Медитација иде за контролом ума, али без очишћења срца, то су покушали већ неки да укажу. У православљу је пут другачији - срце да се очисти, ум ће бити чист. Демони најлакше улазе у ум преко помисли, а преко ума у срце, и ту постану особине и осјећања (православно:страсти); кад се зачауре у срцу, већ их је теже истјерати.

Мува и пчела су баш добар примјер. Ту се не говори да ће пчела "привући" нешто добро јер има добру визуализацију у свом уму; напротив, она види око себе само добро јер је у свом срцу добра, и контролише свој ум из срца, не видећи и не прљајући се ничим прљавим из околине што није самим тим престало да постоји. Исто тако она лоша неће привући лоше него ће сама прионути за лоше, поћи за њим. 

Друга погрешна (према православљу) је конативно-осјећајна основа тих техника - или просто шта је њихов циљ? Задовољење мог ега  и његових жеља, иако се могу представити као жеље срца. "Не слушај срце док га не очистиш" упозорава Свето писмо (баш ћу се потрудити да нађем цитат). И још се то онда умота у обланду молитве и спокојно мисли: шта има лоше у томе што ја вјерујем да ће ми Бог испунити молитву? То молитва није него слабо замаскирана себична жеља. Бог то не испуњава; али противник може често да испуни да би завео човјека. 

Још је за омладину ово занимљиво, привлачније од старог језика православља - још кад застрашује, наравно да не прија. Наравно да је слађе маштати о објекту заљубљености напримјер и вјеровати да ће се тежња реализовати помоћу правилног настројења ума, него размишљати о тешким и захтјевним одрицањима од сопственог ега, спремности на жртву и жртвену љубав, трпљењу, итд.

Оно што се добија тим одрицањем и трпљењем - дарови Духа Светог - мир, радост, љубав, нешто су непроцјењиво и неописиво. У поређењу са тим тамо "даровима" чак и ако остану духовно нештетни - као прави драгуљи и злато спрам бижутерије.

Подели на овим сајтовима

Погледи на свет покрета "New Age" могу се сумирати кроз следеће празноверице:

1. Читава стварност и све што постоји је божанско (Све је Бог; Бог је све).

2. Нужно је лично " просветљење", јер без њега човек неће постати свестан своје "божанствености".

3. Измењена свест, телепатија, спиритизам итд. сматрају се средствима за достизање тог "просветљења".

4. Социјална и политичка делатност су нужне у многим сферама како би се организовали и ујединили истомишљеници и на тај начин створио нови свет који ће бити уједињен друштвено, економски, религиозно и политички.

Основна идеја покрета "New Age" - идеја да је "све Бог", дала је повода глумици Ширли Мек Лејн да у врло популарној телевизијској емисији стане на обалу Тихог океана и, подигавши руку увис, узвикне: "Ја сам бог, ја сам бог, ја сам бог."

Очигледно је да смо прешли пун круг: праисконска, заводљива лаж змије поново нам се приближава: "Нећете умрети... већ ће вам се отворити очи и бићете као богови знајући шта је добро а шта зло."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/PravoslavljeNewAge/PravoslavljeNewAge69.htm

Подели на овим сајтовима

Погледи на свет покрета "New Age" могу се сумирати кроз следеће празноверице:

1. Читава стварност и све што постоји је божанско (Све је Бог; Бог је све).

2. Нужно је лично " просветљење", јер без њега човек неће постати свестан своје "божанствености".

3. Измењена свест, телепатија, спиритизам итд. сматрају се средствима за достизање тог "просветљења".

4. Социјална и политичка делатност су нужне у многим сферама како би се организовали и ујединили истомишљеници и на тај начин створио нови свет који ће бити уједињен друштвено, економски, религиозно и политички.

Основна идеја покрета "New Age" - идеја да је "све Бог", дала је повода глумици Ширли Мек Лејн да у врло популарној телевизијској емисији стане на обалу Тихог океана и, подигавши руку увис, узвикне: "Ја сам бог, ја сам бог, ја сам бог."

Очигледно је да смо прешли пун круг: праисконска, заводљива лаж змије поново нам се приближава: "Нећете умрети... већ ће вам се отворити очи и бићете као богови знајући шта је добро а шта зло."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/PravoslavljeNewAge/PravoslavljeNewAge69.htm

Da, ali mnogi pojmovi imaju dvojako znacenje tj. isti pojam se koristi ali u druge svrhe, recimo telepatija u new age-u je zarad sopstvene koristi, napredovanja i osecaja mocnosti, dok je trelepatija isto prisutna u hriscanstvu, ali se ne zove tako nego prozorljivost, dalekovidost ili sl.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Zbog ovoga ja smatram New age sektom - i to je prečica za pakao

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Da, ali mnogi pojmovi imaju dvojako znacenje tj. isti pojam se koristi ali u druge svrhe, recimo telepatija u new age-u je zarad sopstvene koristi, napredovanja i osecaja mocnosti, dok je trelepatija isto prisutna u hriscanstvu, ali se ne zove tako nego prozorljivost, dalekovidost ili sl.

Прозорљивост добијеш од Бога а телепатију развијаш сам без обзира шта Он мисли о томе.

Подели на овим сајтовима

Bog suditi svakom po cistom srcu

Hoce, sudice po cistom srcu i savesti onima koji nisu u veri, jer oni ne poznaju Njegove zapovesti. A za nas koji smo ga prihvatili kao naseg Stvoritelja i Ucitelja, sudice se po strozijem kriterijumu... jer nam je kroz Sveto pismo dato uputstvo kako da zivimo. I ako se i pored toga okrenemo nekom new age bulls...t, dzaba je "cisto" srce. 

Подели на овим сајтовима

@,

Gordana, ne treba prejerivati, nije momak to uopšte rekao, pravoslavlje nije španska inkvizicija.

Ono što je istinito i tačno tačno je u ma kojim uslovima, nije istina privilegija pravoslavlja

У сваком случају, кога год нападнемо ми из "правовјерног бастиона" охоло самоувјерени и само-праведни, па био он не знам какав секташ или јеретик или атеиста - природно је да нас неће послушати него ће се само одбрамбено утврдити у свом ставу. 

Овде се конкретно дечко већ био разочарао у неке православце ("о савршенству хришћанства и несавршенству хришћана"), и још кад са православљем повеже искључивост и нељубав - какав парадокс....  Не само он, него многи...

а шта је православље? Љубав, највећа, најлуђа, најнеразумнија, најсвеобухватнија, за човјека уопште, сваког живог створа на свијету. Љубав - сила која се диже на примјер са Свете Горе - довољна да одржава несретну планету, черечену непрестано злом...

Подели на овим сајтовима

Meni je samo zao sto nema onakvih divnih ljudi i vernika kao sto je bio predivni Patrijarh Pavle.

Tuzno je sto se retko ko na nega ne ugleda. Sve je full, a gordost puca na sve strane.

Потпуно си у праву, он је свјетло пред којим се сви стидимо и узор који можемо да слиједимо.

Ја се надам да их има... Ма има их, можда не на форуму, али мора да их има...

А форум ко форум; али није све само празнословље и гордост, то су наше мане које наравно испливају, има и добрих ствари...

Подели на овим сајтовима

"Рече му Исус: Ја сам Пут, Истина и Живот; 
нико неће доћи к Оцу осим кроза Ме"
 (Јован 14:6)

Подели на овим сајтовима

Потпуно си у праву, он је свјетло пред којим се сви стидимо и узор који можемо да слиједимо.

Ја се надам да их има... Ма има их, можда не на форуму, али мора да их има...

Verujem i ja da ih ima i ja im se divim do vasione i nazad. A dragi Pavle je zaista svetlo kom jos dugo dugo necemo moci prici.

Kad me neko pita o pravoslavlju prvo mu ispricam sve o njemu i tako se osecam predivno jer znam da me cuje.

Подели на овим сајтовима

Hoce, sudice po cistom srcu i savesti onima koji nisu u veri, jer oni ne poznaju Njegove zapovesti. A za nas koji smo ga prihvatili kao naseg Stvoritelja i Ucitelja, sudice se po strozijem kriterijumu... jer nam je kroz Sveto pismo dato uputstvo kako da zivimo. I ako se i pored toga okrenemo nekom new age bulls...t, dzaba je "cisto" srce. 

Znate, čovjek se na kraju kaje ne za stvari koje je uradio, nego za one koje nije uradio, ili makar pokušao.

Puritanizam je uvijek strah, da neko, negdje, može biti srećan.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...