Jump to content

Препоручена порука

Мислим да и даље грешиш тако што изједначаваш србско средњевековно друштвено, или феудално ако хоћеш, уређење са латинским хијерархијским системом који је формиран или еволуирао из робовласничког друштва. За Србе се зна да су били слободни и да нису држали робље, бар не у смислу радне снаге. Ратних заробљеника је вероватно било.

Нисам спорио постојање властеле, али србска властела није била исто што и властела у латинским земљама. Мислим да то негде има и забележено... наводно је нека принцеза удајом у Немањиће остала затечена скромношћу двора, и тим што није било изражене разлике између властодршца и поданика.

Ја хтео да одговорим на ово ал је из маја.... па и није битно...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Да ли је у феудалној Србији постојала војна обавеза преузета још из словенских предхришћанских традиција?

Postojale za takozvane vlahe koje su bili izvan feudalnog sistema srpskih kraljeva i knezeva. Sada koliko su ti ljudi stvarno bili Rumuni je stvar jako mnogo nacionalnih kontroverzi jer taj sistem je preuzet od Osmanske Imperije i onda od Austriske za Krajsnike. Ja pretpostavljam da je na kraju srednjeg veka vecina bili Sloveni iako na pocetku ti Vlasi svakako bili ili Rumuni a u Crnojgori i Albanci. 

Srpska vojska za vreme Nemanjicka je bila velikim delom od placenika posebno nemackih vitezova, kumanskih jahaca strelaca, spanske i italianske infantrije, koja se poplacala rudnim bogastvem zemlje. 

Нисам спорио постојање властеле, али србска властела није била исто што и властела у латинским земљама. Мислим да то негде има и забележено... наводно је нека принцеза удајом у Немањиће остала затечена скромношћу двора, и тим што није било изражене разлике између властодршца и поданика.

Imas li neki dokaz za tu tvrdnju znam jedino opis Barbarosevog sekretara o dvoru Nemanje i tu o tako nesto nema nigde. Klasicna sinteza vizantiske i "latinske" vlastelske zabave.

Подели на овим сајтовима

Srpska vojska za vreme Nemanjicka je bila velikim delom od placenika posebno nemackih vitezova, kumanskih jahaca strelaca, spanske i italianske infantrije, koja se poplacala rudnim bogastvem zemlje. 

Свакa држава у средњем веку је имала плаћенике у својим редовима па тако и Србија. Али не великим делом, то нисам нигде имао прилику да прочитам. Одакле су ти подаци ? Баш би ме занимало.

Подели на овим сајтовима

Imas li neki dokaz za tu tvrdnju znam jedino opis Barbarosevog sekretara o dvoru Nemanje i tu o tako nesto nema nigde. Klasicna sinteza vizantiske i "latinske" vlastelske zabave.

Па има, наводно рекла нек принцеза.... то је истторијски извор. :)

србин виљушком шваба рукама

Подели на овим сајтовима

Свак држава у средњем веку је имала плаћенике у својим редовима па тако и Србија . Али не великим делом, то нисам нигде имао прилику да прочитам. Одакле су ти подаци ? Баш би ме занимало.

Naravno ali Srbija je tu zaseban slucaj jer je puna srebra i zlata da to poplati. 

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%82

Inace i rudari su u Srbiji srednjeg veka bili vecinski Nemci.

Подели на овим сајтовима

Naravno ali Srbija je tu zaseban slucaj jer je puna srebra i zlata da to poplati. 

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%82

Па да, нису турци толико хтели Србе колико наше руднике... људи то не схвтају, ти султани су рзмишљли рционлно, освајле су се територије због ресурса... ништа друго.. смо паре...

Подели на овим сајтовима

Истовремено је одлучено да се Душан ожени Јелисаветом, кћерком немачког цара Фридриха Лепог. Палман, као једини на српском двору који течно говори немачки, био је одабран да води преговоре у име Душана, и он је исте године отпутовао за Аустрију. Како је књегињица Јелисавета, чувши за кога треба да се уда, напрасно умрла Палманово посланство се вратило у Србију незавршеног посла.

:))  :))  :))  Ахахаха , ко је ово писао ?

Inace i rudari su u Srbiji srednjeg veka bili vecinski Nemci.

То ми је познато . Има и данас једно село поред Грачанице , насељено Албанцима, које се зове Шашковац , по рударима Сасима који су ту живели . Али о најамницима сам имао прилике врло мало да чујем, сем чувеног Палмана који је био у служби цара Душана .

Подели на овим сајтовима

Znaci da zakljucimo, "Lazareva kletva" je izmisljotina, laz, obmana?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nema tu bi ili ne bi, postoji samo fakat, i to je jedino sto me zanima, ali stvarno me zanima, dosta mi je vise slusanja te price...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Turci su se sirili na sve strane dok su mogli.

Nesto mnogo se i nisu za nasim rudnicima usrecili em je pocelo krajem srednjeg veka da padne prinos rudnika u Srbiji a i Bosni (zasto Srebrenica+Srebrenik srebro i Tuzla/Soli). 

Em americko srebro i zlato je poplavilo Evropu.

al su sigurno bili motivisani rudnicima i ostalim resursim. Realno ljudi su uvek ratovali zbog resursa

Da li su u pitnju rudnici, lovista, sume, vode, poljoprivredno zemljiste.... 

To je ono bitno uvek bilo, sto se branilo i sto se osvajalo

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...