Jump to content

Утробно чедоморство

Оцени ову тему

Препоручена порука

То је једини случај у ком Црква у начелу снисходи по питању абортуса. Али не без савета и благослова искусног духовника.

До сутра у ово време добићете туце одговора. Сада је једно од најнеактивнијих доба дана на форуму. Највише корисника је присутно у току вечери

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

САС Руске Цркве, је у разлог за абортус ставио баш тај - опасност за живот мајке. Поготово ако та мајка већ има децу. За такве случајеве Руска Црква не предвиђа никакву епитимију.

Подели на овим сајтовима

"[...]На овом месту се мора напоменути да постоји ситуација када би вештачки абортус могао бити дозвољен, а то је само у случају да даља трудноћа директно угрожава живот мајке. Православна црква само у овом случају не осуђује абортус, што је разликује од католичке, која сматра да живот мајке не значи ништа у поређењу са вечним животом нерођеног детета. Сматрамо да је овакав став нељудски, јер ипак, уколико се у овом случају вештачки прекид трудноће изведе добро, та мајка може поново да затрудни и да роди. На тај начин се спашава један живот, уместо да се изгубе два."

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/902/tekst/kultura-zivota-protiv-kulture-smrti/

Подели на овим сајтовима

A mitropolit Antonije Blum je otišao i malo dalje i rekao ,i kod teških degeneracija na plodu ...

За то сам мислила да није дозвољено, јер ипак то дијете може да живи... Истина, његов живот је онда мука и патња... Заиста сам  збуњена по питању ових сучајева...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

Nekada i ne može,rodi se pa brzo umre...

u principu,kada je ugrožen život žene abortus je dozvoljen ,to je sigurno stav Crkve i svakog normalnog čoveka,što se tičew fegenerativnih promena,to je za sada samo lično mišljenje jednog svetitelja mitropolita Antonija :)

Подели на овим сајтовима

Не би требало то називати абортусом, већ спашавањем живота. По мени абортус и покушаји спашавања мајке и детета су две различите ствари. Мало је осуђујуће називати "абортус или спашавање мајке". Ваљда доктор покушава да спаси обоје ако може, а онда се доносе одлуке. Има случајева где гасе мајчин живот, а спашавају дете.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Мада, не би требало тежити некаквим општеважећим правилима, када су овакве ствари у питању. Ту је сваки човек прича за себе. И Црква се треба управо тако дапостави - сагледавање и решавање проблема једне јединствене и непоновљиве личности, са циљем њеног спасења. Формално правна структура и јуридика је нешто што Цркву не треба да интересује. Живот а не форме и флоскуле.

Подели на овим сајтовима

Има случајева где гасе мајчин живот, а спашавају дете

Такви случајеви су изузетно ријетки, и то се ради само ако не постоји никаква шанса за мајчино преживљавање, и то само у току порођаја.  Иначе докторски мото је мајчин живот има предност, али није тема став доктора код овог проблема, него став цркве...    то двоје је различито, и по мени је логично спасити мајку поготово ако има дјецу. И то се разликује доста од абортуса из хира ( како ја називам абортус без опасност по живот)...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Подели на овим сајтовима

Став Цркве је тај да се боре против абортуса и сматрају га за убиство, али ће сигурно да другачије гледају ако је живот угрожен. Нема у Цркви неки закон који регулише у којим случајевима абортус није убиство, него је све на надлежном епископу. Значи Црква нема под акте везане за такве ствари.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Да тачно је то да црква нема посебне акте о овоме, али епископ је тај који нас разрјешава гријеха или не...

Подели на овим сајтовима

Да тачно је то да црква нема посебне акте о овоме, али епископ је тај који нас разрјешава гријеха или не...

Он разрешава епитимије, а Бог греха.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

@@Anja Stevanovic,

И ја сам то мислила,али искрено говорећи, другачије је када себе ставимо у тз позицију. Заправо не би ми било жао себе жртвовати када не бих имала дјеце већ, али пошто конкретно ја имам дјецу, онда долазим до мишљења како бих њима ускратила себе...  Другачије је све то када себе замислимо... Не дај Боже да морам одлучивати о овоме!

Подели на овим сајтовима

Он разрешава епитимије, а Бог греха.

Исус је рекао свештеницима " коме ви гријехе отпустите, отпуштају им се, а коме оставите , не опраштају им се... "

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...