Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

I tako ti ja danas doznam da su sveštenici iz crkve u koju idem, u početku pozivali ljude da se okupljaju na kafi posle Liturgije. Crkva je inače nova i još se uredjuje. A onda su ljudi počeli da dolaze ali su slabo ostavljali po koji dinar da se kafa, sok...kupe. Postavljena je i kutija za priloge, ali... I onda su sveštenici, s obzirom da se kutija nije punila, ili da su je punili jedni te isti ljudi, naprosto prestali da pozivaju. I sad je otprilike neko uopšteno pravilo da ko daje prilog, može i na kafu da dodje. Naravno, nije neophodno ali bi bilo pošteno. Eto, izvinjavam se za prozivku. Biću mudriji drugi put.

Подели на овим сајтовима

I tako ti ja danas doznam da su sveštenici iz crkve u koju idem, u početku pozivali ljude da se okupljaju na kafi posle Liturgije. Crkva je inače nova i još se uredjuje. A onda su ljudi počeli da dolaze ali su slabo ostavljali po koji dinar da se kafa, sok...kupe. Postavljena je i kutija za priloge, ali... I onda su sveštenici, s obzirom da se kutija nije punila, ili da su je punili jedni te isti ljudi, naprosto prestali da pozivaju. I sad je otprilike neko uopšteno pravilo da ko daje prilog, može i na kafu da dodje. Naravno, nije neophodno ali bi bilo pošteno. Eto, izvinjavam se za prozivku. Biću mudriji drugi put.

nikad nije kasno....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

...da se ljubi strasno  sHa_sarcasticlol

pa i to, sto da ne....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Svake Nedjelje, na Sv. Liturgiju. To je, smatram, minimum, ako želimo da se smatramo Pravoslavnim Hrišćanima. I ne samo tijelom nego prije svega dušom učestvovati u Liturgijskoj zajednici, a krajnji i osnovni cilj  uopšte odlaska u Crkvu i učešća na Sv.Liturgiji  je Pričešćivanje Svetim tajnama Hristovim. Otići u Crkvu, prisustvovati Sv.Liturgiji a ne Pričešćivati se Tijelom i Krvlju Gospoda našeg Isusa Hrista, isto je kao i da tog dana nismo ni bili na Sv. Liturgiji.

Подели на овим сајтовима

Свакодневно, кад могу да се заменим на послу...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

За сада идем редовно на литургију,хвала Богу на благодати,здрављу и уздизању са кревета мене грешника. Вечерње у нашем селу се не одржава (и на литургију слабо иду људи) па по некада идем у град али ретко. Иначе нажалост нам је црква празна,мало људи иде... Углавном појци,и који су у Црквеном одбору и по неко из њихове породице. 

Подели на овим сајтовима

Odlazim cesto, to mi je potreba, i srecna sam kad naprosto mogu to da izvedem... Zavisno od mog duhovnog stanja, a i obaveza/briga zitejskih, zadnjih par godina, na nedeljnu Liturgiju obavezno, na praznike ako ne radim, vecernja i jutrenja u postu takodje prilicno redovno. Ali jedino nedeljom i naravno velike praznike neizostavno, a ostalo zavisno od okolnosti i stanja duha...

Neko postavi dobro pitanje - da li je zedj za liturgijom jednaka zedji za Bogom - pretpostavljam, za nas u svijetu, da, jer ne postizemo u vecoj mjeri da se bavimo bogomislijem i molitvom... Cini mi se da kako vjera jaca, raste i potreba za postom, molitvom u svakom obliku, pa i  odlaskom u crkvu...

Подели на овим сајтовима

Pa... Trudim se da odem na svaku večernju (kad pobedim lenjost), a na svetu Liturgiju idem kad god se služi.

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Недељом и празником,сем у данима "месечног циклуса".Kолико год данас то одобравали,ја једноставно нисам за то.Као ни за долазак жена ,на свету литургију ,без мараме на глави и у фамеркама.

Подели на овим сајтовима

...данас је у мојој цркви литургију држао владика Атанасије Ракита.....све укупно, литургија је трајала близу три сата....мислим да је само његова беседа трајала око пола сата....приметих да се народ мало унервозио, јер наши свештеници прочитају своје беседе, и то буде веома кратко и у току литургије, кад се спрема света причест....

владика је беседу дршао на крају литургије....

...јако се радујем кад код нас у цркви служи владика Андреј....његово служење и беседа су ''божанствени''....то је стварно право уживање....могао би га човек слушати сатима, а да не осети умор или досаду....пожелим да његово служење потраје што дуже....

...повремено код нас у цркви ''гостују''пензионисани свештеници, и они веома лепо и јасно служе и беседе....осећа се јачина њихових речи....и онда ти ништа не смета, ништа око себе не примећујеш....

...каква су искуства у вашим црквама....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Гости
приметих да се народ мало унервозио, јер наши свештеници прочитају своје беседе, и то буде веома кратко и у току литургије, кад се спрема света причест.... владика је беседу дршао на крају литургије

Касније ћу да одговорим на питање из теме али бих ово да нагласим: Мислим да и једно и друго није добро. Прво, место за проповед је иза Јеванђеља. Читање беседа може да буде корисно али исто толико је сувопарно, неличносно... као да је то нека дужност, морање.

Код нас у Саборном крушевачкој цркви сви проповедају и нико не чита и сви беседе произносе на месту које треба да буде за беседу- иза Јеванђеља. Оно што је код нас, мислим, добро јесте разноврсност. Сваки свештеник говори на свој начин.

Подели на овим сајтовима

Сваки свештеник говори на свој начин.

И мени се свиђа та разноврсност

Волим да чујем неко лично тумачење свештеника који проповеда, неку живу реч да тако кажем. Често се беседа поклопи са тренутним размишљањем 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Волим да чујем неко лично тумачење свештеника који проповеда, неку живу реч да тако кажем. Често се беседа поклопи са тренутним размишљањем

да, то нам Господ пошаље.... slavaaa

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...