Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Smesne/zabrinute obrvice su placene za taj poso, to je na prvom mestu, tek na drugom mestu su njegovi nedostaci, ovaj drugi ne znam, nisam gledo, al po slici bih rekao da nije placen nego prica iz sopstvenog besmisla

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Imali smo totalitarne sekularne rezime ciji su rezultati apsolutno porazni i monstruozni. Imamo i neke po mnogo cemu uzorne, pretezno sekularne drzave, uglavnom izrasle na hriscanskim osnovama. Ali ne postoji civilizacija u istoriji koja nija nikla oslonjena na neki religiozni sistem ili kao reakcija na isti. Ne verujem da bi se i jedan istoricar usudio da prognozira ovo sto si ti isporgnozirao, i mislim da je neozbiljno da se upustas u takve spekulacije.

Procitaj ponovo sta si citirao. Prva recenica je bila misljenje, a druga pogled u proslost na dogadjaje koji su se desili zbog religije. Gde tu vidis prognozu?

Oppppa idemo, ateisticki teolozi ce sada da uce Hriscane kako se tumace tekstovi iz biblije.

Ne razumem ovu recenicu? Ateisti su upuceniji u tematiku od hriscana, radjene su mnoge studije na temu.

Da ti kazem jednu cinjenicu o bibliji... bibliju NIJE napisao Bog. biblija nije knjiga od Boga.

To je tvoja interpretacija Biblije. Postoje milioni vernika koji je drugacije interpretiraju. Nije samo tvoja interpretacija tacna.

Ti je takodje koliko ja vidim provlacis kroz prizmu evoluiranog morala koji vecina nas poseduje, odbacujuci neke stvari koje ti se ne dopadaju iz starog zaveta. To je jos jedan argument za protiv morala iz Biblije, ako se incest, robovi i genocid moze nazvati moralom. Ocigledno je da bi ti bilo bolje da se uopste ne oslanjas na Bibliju vec da odmah polazis od unutrasnjeg moralnog kompasa koji  VEC  koristis da bi filtrirao los sadrzaj iz Biblije.

Подели на овим сајтовима

Religija je stetna sama po sebi, diskriminise po seksualnoj orijentaciji, polu, pripadnosti toj religiji

Ово што си написао није религија, барем не православна. Мислиш да гејеви, жене и верници других религија не долазе у цркву ? Гејеви  долазе на Литургију, причешћују се, моле се... Жене највише виђам на Литургији, оне у већем броју иду у цркву од мушкараца. А и многи Муслимани спасење траже, а неки и налазе, у православним храмовима. Колико их је само у Острогу... постоји читава књига.

Не прихватање хомосексуализма, жена (као свештенике) и вернике других вера у Цркву, има сасвим други карактер, ради се о природи и посебнисти Цркве као и сваке друге организације, удружења... Не могу бити члан удружења књижевника ако нисам написао одређени број књига, не могу бити члан Менсе ако немам одређени коефицијент интелигенције, не могу бити геј представник ако нисам геј, не могу бити међу водећима у вашем УАС ако нисам атеиста... али то није дискриминација мене као личности.

Тако да се ти можеш борити, као и ја, против злоупотребе вере када се позива на стварну дискриминацију и насиље над другима. Овако, ван тога, нема реалних разлога. Осим ако ниси острашћен и пристрасан према религији. Ееее. таквима се не може угодити све док религија постоји без обзира каква је.

А ниси се ни дотакао других религија, култова, веровањима... а и то ме је занимало. Хиндуизам, Будизам, паганизам, сатанизам...

Biblija objasnjava kako da se ophodis prema robovima, kako prodati svoju cerku itd

Лепо ти је, колико видим, Милосављевић написао. Управо тако. Покушавате да нас вернике учите како се тумачи Библија, поготову Стари Завет. Али то није лепо а ни исправно. Наш православни однос према Библији је сдасвим, али сасвим, другачији од буквалног схватања и прихватања. Чак ни јеврејски рабини не тумаче буквално, а мани ми. Ако те заиста интересује да сазнаш наш однос према Библији слободно кажи. То је много боље него да имаш погрешно мишљење и са њим проведеш остатак оживота. Борећи се против неког учења које и не постоји осим у главама фанатика (попут Мирољуба) против којих се и ми овде боримо.

Naravno da ima dobrih stvari u religiji, u smislu da neke religijske grupacije ljudi donira novac i cini dobra dela. Ali, navedi mi JEDNO dobro delo koje je NEMOGUCE ciniti bez religije. Nema ga. Tako da ima neke male pozitivne aspekte, ali najvise za pripadnike religijske grupe, da su socijalno povezani i potpomazu se i druze. Ali ima MNOGO vise negativnih.

Нисам мислио само на то. Мислио сам на моралана учења о љубави према људима, стрпљењу, опраштању, пожртвовању, помагању сромаха и болесних... Праволсавље није моралистичка религија као, рецимо, Ислам. Нити тврди да се без њега немогу чинити добра дела нити да човек не може бити моралан ако није верник. Ту се првенсвено ради о другим стварима око решавања проблема смрти, обожењу... али не верујем да то тебе интересује пуно.

Које су то "много више" негативне ствари ? Опет не знам да ли ту говориш о самом Хришћанству као таквом, или о његовој злоупотреби ? Објасни на шта си мислио и укратко образложи ако није проблем.

Mislim da je religija napravljena tako da apeluje na covekove instinktivne strahove smrti i bol zbog gubitka voljene osobe, i da se zato siri kao "virus" u smislu da ljudi postaju religiozni ali ne bih rekao da bi svet bio resen svih problema da nema religije. Bio bi resen jednog JAKO velikog problema, ali bi jos uvek postojalo milion drugih. 

Ово болдовано се може односити на неке религије и неке људе. У Православљу је то погрешно схватање истог. Лично нисам уопште религиозан због тога што си написао. У Православљу налазим радост а не страх. Не верујем из страха нити због гобитка вољене особе. 

Ех сад... знам ја како је већина нашег народа религиозна, знам и шта су поједини духовници писали и шта данас уче. Али треба разликовати Хришћанство од "хришћанства". За неке ствари у учењима поједиих људи из Цркве треба имати одређено знање о њима и времену у којем су живели, јер су поједини били под утицајем разних историјских фактора и страних учења.... да не смарам сад са тиме.

Mislim da bi svet bio dosta bolji bez religije. Ljudi bi bili tolerantiji prema gay parovima, zene bi imala veca prava u proslosti, krstaski ratovi se ne bi dogodili, 3000 ljudi koji  su poginuli u kulama bliznakinjama bi bilo danas zivo. Teoriji evolucije i drugim naucnim teorijama ne bi trebalo 50 godina da uvere nenaucnike u svoju istinitost. Ne bi 45% Amera verovalo da je zemlja stara 6000 godina...

Мој одговор на ово би био. Мислим да би свет био много бољи без злоупотреба религије, демократије, закона, економије, животне средине... 

Гејеви су генерално у старим временима имали лош статус, као и жене. Хришћанство је што се тиче жена, увело праву револуцију, у најпозитивнијем смислу. Али је потребно то знати и о томе читати са правих извора, а не само од антитеистаи верских фанатика.

Религија није била узрок ратовања. И данас се ратује на све стране када нема теократије. Узрок ратовања (не мислим на одбрамбене) су похлепа и зли људи. А за крсташке ратове се информиши мало из историје. Нису крсташи кренули у те ратове из чистог зезања. Времана су тада била веома бурна.

Мишљења сам је узрок проблема у свету зло у људима, похлепа, фанатизам, самољубље... и ништа друго. И да такви људи могу злоупотребити не само религију, него и све остало добро, и демократију и борбу за људска права, економију, експлозив, нож, нуклеарну енергију, бензин.... све што постоји. И прозив тога се треба борити, а не проитив религије, демократије, динамита... Јер се слажеш са тиме ?

Моја вера не зависи од ТЕ. Имаш на овом форуму вернике који прихватају Велики прасак и ТЕ па нису ништа мање верници од осталих. Тако да ти то не стоји

Подели на овим сајтовима

Не прихватање хомосексуализма, жена (као свештенике) и вернике других вера у Цркву, има сасвим други карактер, ради се о природи и посебнисти Цркве као и сваке друге организације, удружења... Не могу бити члан удружења књижевника ако нисам написао одређени број књига, не могу бити члан Менсе ако немам одређени коефицијент интелигенције, не могу бити геј представник ако нисам геј, не могу бити међу водећима у вашем УАС ако нисам атеиста... али то није дискриминација мене као личности.

Jednom mi je neko rekao da je pravosalvlje jedina religija koja ne trazi nista od tebe... ali izlgeda da ipak trazi. Trazi da ispunis odredjene uslove da bi pristupio, isto ko sto ih trazi klub knjizevnika ili Mensa... nije frka samo da znam da kazem tom pravosalvcu da se preso...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ako mogu da dodam. U staroj grckoj nisi bio normalan i moralan ako nisi imao ljubavnika. A stara Grcka je kolevka civilizacije...

Ц ц ц

Опет те интелектуалне лењости... Хомосексуализам се увек шири у периодима декаденције... Баш као што је Западна цивилизација последњих двеста година у једном таквом периоду. Уосталом, шта очекивати од неког ког глорификује ,,Егалите, либерте, фратерните''...

,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер

Подели на овим сајтовима

Ako sam dobro upucen sveti Vladia Nikolaj Velimirovic je bio ziv tada (ako nisam ispravi me), imamo od tog perioda mnogo monaha. Nadji neki pravoslavni tekst o tome, to bar nebi trebalo da bude tesko.

Ajde da ne tražim sad ja izbacite mu onaj snimak sa onim ruskim sveštenikom kada priča o tome. Ili na primer Divan sa Peđom i Golijanom. 

Подели на овим сајтовима

Jednom mi je neko rekao da je pravosalvlje jedina religija koja ne trazi nista od tebe... ali izlgeda da ipak trazi. Trazi da ispunis odredjene uslove da bi pristupio, isto ko sto ih trazi klub knjizevnika ili Mensa... nije frka samo da znam da kazem tom pravosalvcu da se preso...

Ма да бре, Не тражи ни да се крстиш. Не тражи ништа у смислу да те не приморава на ништа. Али ако хоћеш да се причестиш, ако хоћеш да се замонашиш, ако хоћеш да будеш свештеник... постоје одређене ствари које треба испунити. То и сам Исус каже "Ако хоћеш за Мном да идеш" ; "Ако ко хоће за Мном да иде нека..." Нико те не приморава на ништа. Сам слободно бираш да ли нешто хоћеш или не.

И молим те немој да и овде тролујеш. Или буди фер или нас батали. Немој да опет следи забрана писања на овој теми.

Подели на овим сајтовима

Ма да бре, Не тражи ни да се крстиш. Не тражи ништа у смислу да те не приморава на ништа. Али ако хоћеш да се причестиш, ако хоћеш да се замонашиш, ако хоћеш да будеш свештеник... постоје одређене ствари које треба испунити. То и сам Исус каже "Ако хоћеш за Мном да идеш" ; "Ако ко хоће за Мном да иде нека..." Нико те не приморава на ништа. Сам слободно бираш да ли нешто хоћеш или не.

И молим те немој да и овде тролујеш. Или буди фер или нас батали. Немој да опет следи забрана писања на овој теми.

Pa po toj krnjoj logici ni jedna religija nista ne trazi! NI islam ne trazi nista od tebe, nego ti kaze ako HOCES u Dzenet da se druzis sa devicama onda moras (to i to)... ako neces u raj onda nista, niko te silom ne sili da se raznosis u autobusu punom dece...

Ako hoces tajnu moras da uplatis kintu- a ako neces ne moras (sajentologija)

Ako hoces da princ tame dodje onda moras da ga obozavas al te niko realno na to ne prisiljava (satanizam)

Zasto ti onda to kod pravoslavlja navodis kao nesto posebno ili drugacije (bolje) ...?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne razumem ovu recenicu? Ateisti su upuceniji u tematiku od hriscana, radjene su mnoge studije na temu.

Када се неко изјашњава као атеиста највероватније је и изучавао религију пре него се одлучио а такво изјашњавање. Није правило, само кажем. Док сви верници верују у Бога, али је мање црквених, литургијских верника који су изучавали своју веру. Највише се везују за обичаје и форме у фазону "ваља се". Али они други верници итекако познају своју веру у одређеној мери.

Уосталом не можеш ти мени да намећеш да тумачим Библију онако како је теби воља, него онако како ти ја кажем.

To je tvoja interpretacija Biblije. Postoje milioni vernika koji je drugacije interpretiraju. Nije samo tvoja interpretacija tacna.

Да да, знао сам да ћеш то да кажеш. Али и антитеизам који ти заступаш је твоја интерпретација истог. Постоје антитеисти који су рушење храмова, дискриминацију верника и забрану религије, па они који су за изолацију или ликвидацију "заражених  јединки". Не значи да је само твоја интерпретација антитеизма тачна.

Дај мани се тих ствари. Нисмо мала деца.

E od mene su tražili da se krstim.  

Јадан ти. А ко је то тражио од тебе да се крстиш и зашто ? 

Подели на овим сајтовима

asto ti onda to kod pravoslavlja navodis kao nesto posebno ili drugacije (bolje) ...?

Онај ко се роди у исламској држави, породици, мора да буде Муслиман. Напуштање вере се кажњава смрћу. У исламским државама је забрањено проповедање других вера.... забрањено је много шта само због тога што није у складу са Исламским шеријатом.

Праволсавље је посебно и боље у сасвим другом контексту од тога што си навео, али и у томе макар када је Ислам у питању.

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto, ali kada sam bio mali i nisam mogao sam da odlučim da li da se krstim ili ne, oni me krstiše bez mog pristanka. 

Ааааа то ли је у питању. Осећаш негативне последице због тога ? Постоји решење. Раскрсти се код Марка, потпиши раскрштеницу и решен проблем. Већ смо причали о том ритуалу, ако се сећаш :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...