Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3/7/2020 at 10:06 PM, Драшко said:

znaci "pleme" 

tako sam cuo od onih koji su studirali 

Порекло речи Адам је доста комплексно, и не може се сажети у једну реченицу.

Јеврејска реч за човека - адам (не као лично име) се појављује више од 500 пута у Старом Завету.

Јеврејска реч адам је јако блиска другим језицима (угаритски, старојужноарапски итд.)

У акадском језику постоји слична реч као адам у јеврејском, и у акадском језику једна слична реч означава тамно црвену земљу, док друга слична реч означава црвену крв или црвено одело.

Јеврејска реч адам је блиска са појединим речима из акадског језика, рецимо са речју која означава једног човека као представника врсте...итд.

Има све то у књизи проф. Кубата, ово је само један мали део, кога интересује, нека чита.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, C.A._R.I.A. рече

Јеврејска реч за човека - адам (не као лично име) се појављује више од 500 пута у Старом Завету.

Јеврејска реч адам је јако блиска другим језицима (угаритски, старојужноарапски итд.)

У акадском језику постоји слична реч као адам у јеврејском, и у акадском језику једна слична реч означава тамно црвену земљу, док друга слична реч означава црвену крв или црвено одело.

Јеврејска реч адам је блиска са појединим речима из акадског језика, рецимо са речју која означава једног човека као представника врсте...итд.

Има све то у књизи проф. Кубата, ово је само један мали део, кога интересује, нека чита.

Hvala 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, C.A._R.I.A. рече

U osnovi, "ha-adama" znaci "od zemlje, zemljan(in), zemljanko", i to, ako se dobro secam Tasinog prevoda, od crvene zemlje (crvenice).

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

По Кубату има ту милион варијанти. Он једноставно каже да прецизна и јасна етимологија речи "адам" није позната. То тумачење је везано за Јосиф Флавија - за црвену земљу, ал' таквих тумача има још много, неки кажу да може да значи отац читавог човечанства... итд.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, C.A._R.I.A. рече

По Кубату има ту милион варијанти. Он једноставно каже да прецизна и јасна етимологија речи "адам" није позната. То тумачење је везано за Јосиф Флавија - за црвену земљу, ал' таквих тумача има још много, неки кажу да може да значи отац читавог човечанства... итд.

Tasa je u priredjivanju prevoda Postanja upotrebio bas ovaj prevod, jer njega kao znacenje koriste praktivno svi iole znacajni prevodioci Pisma sirom sveta. U samom tom izdanju prevod je neprestano potkrepljen kilometarskim fusnotama, sto ce da kaze da se Tasa itekako konsultovao sa mnogima po tom pitanju.

A to sto strogo akademski teolozi malo naginju protestantskim nacinima tumacenja i prevodjenja je prica obaska za sebe.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Све зависи како гледаш на ствари. Моје је мишљење да је простор за фусноту сувише мали да се објасни тако комплексна реч.

Нпр, нико не оптужује Пузовића да је недоследан када даје више извора за порекло Св. Анастасије, када налази грешке код појединаца, или када просто цитира неке историчаре, говорећи да можда ипак не знамо баш ништа о пореклу Св. Анастасије. Поред тога што предпостављамо да је (највероватније) била Византијског порекла. Неки историчари сматрају да је и то непроверено.

Тако да не видим разлога за оптуживање за протестантски начин размишљања, само ако је неко посветио више времена анализирајући један израз. Да је Еп. Атанасије кренуо тим путем, не би никада завршио превод Постања. А могао је да крене опширније, па да развуче на 400 страна само Постање. Не имплицирам да је брзо превео, већ да је циљ био да имамо сврсисходан и добар превод, јер тада Милинов превод није био ни у најави, када је Еп. Атанасије то преводио.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
On 13.10.2012. at 20:12, Velja94 рече

Zbog čega je sve veću udar AS na SPC?

da oni se mobilišu kao milicija neka koja treba neku tajnu sivu eminenciju da dovede na pregovore. 

ja konkretno mislim da to nijesu razvijeni ljudi prećerano u ateizmu. jer kao što rekoh anoniju i avokadu. najveći ateisti su najveći neprijatelji crkve zato što su rodoskrnavili, alberta ajnštajna, frenklina ruzvelta i čarlska darvina sam pomenuo na ogromnoj listi inspiratora takve ideje.

rezultat komunista je da pravoslavci danas dobrim dijelom nemaju dostupne svoje rodoslove što je na djelu nasilna kulturalizacija i izjednačavanje sa onima koji nijesu imali kulturu zabrane rodoskrnavljenja. to su samo turci učinjeli i postigli krajem 17 vijeka kada su srbima pod osmanlijam zabranili prezimena, uništili rodoslove...

iako kada vidim ove neke što se protive ateistima, to nema veze sa pravoslavljem. njima je isto bog što i ateistima samo ovi prihvataju a ovi drugi ne prihvataju. tu mene nijesu ni jedni ni drugi pravoslavni jer tu nema razuma velikog i edukacije o nekim tradicijama crkve prije komunista kod pravoslavnih barem..

čitam danas lijepu vijest. prije sat vremena se objavilo na n1. žerard depardije je danas odlučio da se krsti u pravoslavnu vjeru u francusku. nači i on je našao neku razliku između crkvi kao glumac ne bogoslov. iako mi i katolici nijesmo baš neko nebo i zemlja, tu se čak priča o ujedinjenju koje nema velike prepreke naučne.

evo link kopiram 

RS.N1INFO.COM

Francuski glumac i ruski državljanin Žerar Depardje prešao je u pravoslavlje, tako što je pokršten u crkvi Svetog...

Подели на овим сајтовима

ja sam svaku priču sa ateistima završavao i počinjao sa pričom o bogočovječijoj prirodi hrišćanina koji vodi evidenciju svog porijekla i pazi da zbog švaleracija, njegovo dijete ne odgaja tuđa porodica pod tuđim prezimenom. za tako nešto je potrebna crkva jer se niti jedna vlast u istoriji nije bavila tim nasušnim pitanjem i svetim tajnama koje se tada otkrivaju.

ako neko danas misli da je jevrej nastao kroz brak rođenog brata i sestre, pa je to njihovo dijete oženilo ujakovu kćer. onda stvarno tu nema smisla pričat o danas dokazanoj pravoslavnoj vjeri ili tom ateizmu. tada bi moralo počet od početka neke osnovne kulture koja je srođena sa pravoslavnom vjerom. da bi neko shvatio oboženje i bezakonitost.

ako ja nijesam u stanju da saberem dvanajest brojeva, klasifikujem simbole logički kao IQ test što ima svrhu da analizira zatečene mentalne sposobnosti osobe. tada očekivano moram imat problema i sa povezivanjem pravoslavnog učenja sa životom. tu stvarno onda pravoslavlje može da bude pakao i teška vjera đe čak i ne mora rodoslov da se drži.

Подели на овим сајтовима

150 miliona evra godišnji promet (i da su tačne informacije), matere im, al' je Crkva bogata. Moje preduzeće, čips i kokice, sa oko 350 zaposlenih, ima veći godišnji promet sa oko 180 miliona evra, al' eto.

spc-prihodi.jpg

PS: Nisam znao gde da stavim pa hajde ovde ;)

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Dragi рече

150 miliona evra godišnji promet (i da su tačne informacije), matere im, al' je Crkva bogata. Moje preduzeće, čips i kokice, sa oko 350 zaposlenih, ima veći godišnji promet sa oko 180 miliona evra, al' eto.

mora da je više brate... 150 miliona eura godišnje na preko 2.500 sveštenika. to je ništa posebno, jer tu su manastiri takođe. pa pored toga građevinski poslovi nijesu mali što se rade.

ja bih više volio zbog njih samih da su te cifre transparentnije i da vode neke knjige o tim pitanjima. da ne pričamo o rodoslovima koji moraju da počnu da vode, revidiraju i restauriraju, ja ne vidim na tom polju nikakve radove, nit vidim da se te vladike nešto trude da spasu srbe od rodoskrnavljenja.

samo da ne ispadne titova crkva, pa da pokušaju da izmiješaju nas na foru sa ovima što su htjeli svoju crkvu i što rodoskrnave generacijama. u crnoj gori to imamo na djelu pa neka hvali ko oće stanje u cg, ja vidim svojim očima da oni dozvoljavaju brakove koji nijesu bili prije prihvatani. nije bilo normalno u tolikom broju, da se ovi čiji su preci rodoskrnavili i ovi ostali miješaju, ulaze u bračni zavjet, imaju potomstvo... to se nije dobro završavalo..

Подели на овим сајтовима

@Dragi nijesu to baš bezazlene stvari da se ne vodi računa. 

ja sam siguran da to nije toliko strašno, ali će biti zajebano već to vidim. zato crkvi treba vazda neku podršku dati da se obnove knjige, rodoslove... 10 posto možeš žrtvovat tog profita za svoju lokalnu crkvu ako nemaju infrastrukturu koju su posjedovali. ne u vidu građevina, auta, nego rodoslovi i sl. jer to monahe i ne interesuje oni se neće ženiti... ali pop inače može da padne u depresiju tešku, zamisli da si prosvjetitelj i prijatelj u zajednici đe je došla kazna božija a ne možeš promijenit genetiku i to se samo širi i ti treba da gledaš iz početka ono što su stari zabilježili...

razvoda brakova radi toga mora da bude, jer kad ljudi kod doktora saznaju da imaju problem da dobiju potomstvo jer su 4 ili 5 koljeno a nijesu znali. tu vidiš koliko je teška rabota bit sveštenik.

Подели на овим сајтовима

Rimokatolička Crkva samo u Austriji ima godišnji prihod od 500 miliona evra. Ali - sada dolazi ali^^ plate sveštenicima itd. plaća država! Nezavisno od njih rimokatolička Crkva u Austriji ima još par hiljadu zaposlenih koje opet mora ona da plaća (ukupno 300 miliona evra ili 59 % prihoda).

Pored godišnjeg prihoda rimokatolička Crkva u Austriji imade imetak od najmanje pet milijardi evra. I dodajem: Plate sveštenicima plaća država! Ima ih oko 1.120 (2018), a plata im polazi od 22.400 evra godišnje pa na gore do preko 40.000 evra godišnje. Uzmimo minimalac od 22.400 x 1.120, što su još jednom preko 25 miliona evra što rimokatolička Crkva u Austriji dobija od države - najmanje!

Malo da uporedimo.

https://www.diepresse.com/1287834/katholische-kirche-legt-erstmals-finanzen-offen

https://www.trend.at/wirtschaft/das-vermoegen-austro-kirche-353159

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/304702/umfrage/katholische-priester-in-oesterreich-nach-dioezesen/#:~:text=Die Statistik zeigt die Anzahl,anderen Diözesen und 508 Ordenspriester.

https://jobs.derstandard.at/gehalt/was-priester-verdienen/#:~:text=Ein Kaplan bezieht zunächst ein,Euro brutto pro Jahr verdient.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

dvije milijarde eura crkva prihoda ako bi ostvarila godišnje, to je na nivou srednje razvijenog grada u evropi a crkva ima deset miliona vjernika za razliku od tog grada koji ima nekih par stotina hiljada stanovnika.

beč sam prihoduje u 2018 godinu 96. 417 milijardi eura. saim tim ova godina možda budu 90 milijardi eura zbog korone.

katolici će u latinsku ameriku da pošalju sve koji nijesu po nekoj normi ponašanja po pitanju braka. zato moš viđet da je brazil jako niske inteligencije u prosjeku a austrija, italija ima zdrav prosjek. srbi u srbiji su generalno i dalje prilično zdravi, ako odbacimo kosovo i metohiju sa njihovim rezultatom zbog albanaca kojima je dobar dan brak između rođaka.

Подели на овим сајтовима

@Dragi nisam znao da toliko prihoduju... sa tim parama katolika može da se pokrene mnogo veliki biznis u evropu:smeh1:

ja gledam lokalno ovako, crkva najviše prihoduje od rentiranja nekretnina i zemlje koju dobiju od nekog vjernika koji se nije ženio, nije imao đece... a ktitori finansiraju gradnju i obnovu. parohijski dom grade pravoslavni mještani.

ali rodoslov građana ne vodi više crkva u 9 koljena koliko vidim, nego razni tipovi ljudi politički aktivni. Na kraju će crkva samo kao tradicija neka da potvrdi svjetovni brak, bez upozoravanja ljudi. ili će biti neko savjetovalište koje preusmjerava na psihologa, doktora...

Подели на овим сајтовима

secam se kada sam prvi put dosao u te ateisticke krugove ( ko me se ne seca ja sam pre bio ateista ) i usao u te njihove grupe... tu sam zatekao dosta sarenu situaciju. Bilo je normalnih likova kao sto su @Avocado i @cloudking koji su jednostavno skepticni prema samoj religiji, ne veruju u religijska predanja jer nemaju nivo dokaza koji zale, sto mi je sasvim normalno. Nisu se preteralno mlatarali sa politickim i drustvenim aspektiam religije osim u granicama normale. Znaci cist intelektualni ateizam. 

Ali sam primetio i jednu drugu grupu ljudi.. grupu ljudi koja jako jako jako mrzi religiju i krivi je za sve na ovom svetu i ne priznaje religiji ama nista dobro. Znaci po njihovim stavovima, kada ljudi ne bi bili religiozni sve bi bilo bolje. I jasno se vidi taj neki motiv psiholoske patoloske mrznje prema ideji religije i boga. Po ceo dan su slali uvredljive mimove, komentare, slike. 

Doslo je do tog trenutka da jedna fina curica sa kojom sam se dopisivao, na izgled sasvim normalna osoba krece da mi prosipa sledeci argument "taj njihov (nas) +pavle je los covek jer zauzima bolnicki krevet a mator je, krade resurse od mladjih ljudi zasto jednostavno ne ode da umre"... 

Znaci to je taj neki patoloski psihicki momenat mrznje prema religiji i religioznim neko glediste na svet po mom misljenju uzasno. Odakle to dolazi mogu samo da spekulisem....... i to je neki glavni motiv tih glasnih ateista. 

Predrag Stojadinovc je odlican primer toga.... on vec 10-15 godina mlatara o religiji o crkvi svasta nesto.. ne zatvara. Evo sada je aktivan na twiteru, vecina postova su mu bajden tramp i totalno obojeni tom nekom "ideologijom" koju svi oni dele i glavni razlog toga mu je religijska podrska za trampa kako vidim... E sad, neki imaju problem da se to nazove ideologijom jer nemaju centralnu figuru ali se jasno vidi da dele neku sustinsku dogmu oko koje se slazu, jedna od njih je "religija je losa, i zasluzna za sva zla ovog sveta, svet bi bio mnogo bolji bez nje" 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...