@... Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 шта рећи ? ... па више ме плаше удбаши прерушени у мантије. Рилски је реаговао/ла на ово 1 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Mislim,da ovaj nama levi,ima fenomenalnu frizuru Рилски је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Један мој брат у Христа предочио ми је овај аргумент као доказ да свети владика Николај није светац. .mislise. Видео га је у филму. Али у исти филм се прича да свети владика је имао само једну мантију и једно одело... Ваљда му је мантија била на прање. Е то је моје мислење. Мада и капут му је дужи, тако да доѓе као кратку мантију. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Шта мислите о томе ? Ti si ga srocio kao da je bio go... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Један мој брат у Христа предочио ми је овај аргумент као доказ да свети владика Николај није светац.ти му покажи ову одело не чини човека.погледајте мало боље те очи. Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Mislim,da ovaj nama levi,ima fenomenalnu frizuru Човекј једноставно ...изгледа као да је данашњи лик... краљ... (замало.. Ignjatije and Дејан је реаговао/ла на ово 2 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Страшно ! Јерес најцрња ! Срам да га буде, шета се у оделу у по бела дана и саблазни народ ! Ја мислим да ову слику треба уклонити пошто можда и деца посећују овај форум. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 ти му покажи ову одело не чини човека.погледајте мало боље те очи. Ни тројна тужба код отца духовника није помогла. Чак му је отац духовник (призренски ѓак) ставио на кантар сва добра дела и книге које је написао свети владика и певао га, певао, певао pravopop , али ништа. Ваљда ту само бастун може да поможе. 301 (Нажалост ми у Македонији смо навикли на оптужбе светог Владике, али обично су га тужили да је био антимакедонац, фашист итд, али овај брат не му замера због то, веќ што није носио мантију... Чак сам и ја, под утицај школске историје и новине, питао отца дали је свети владика светац (и добио сам више сирења него ли леба greengrin ) и од тада за мене свети владика Николај је нови свети Климент.) Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Ни тројна тужба код отца духовника није помогла. Чак му је отац духовник (призренски ѓак) ставио на кантар сва добра дела и книге које је написао свети владика и певао га, певао, певао pravopop , али ништа. Ваљда ту само бастун може да поможе. 301 (Нажалост ми у Македонији смо навикли на оптужбе светог Владике, али обично су га тужили да је био антимакедонац, фашист итд, али овај брат не му замера због то, веќ што није носио мантију... Чак сам и ја, под утицај школске историје и новине, питао отца дали је свети владика светац (и добио сам више сирења него ли леба greengrin ) и од тада за мене свети владика Николај је нови свети Климент.) Ако није тајна... ког си питао.. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Има владика једну фотографију и у одећи протестантског проповедника. Као што неко рече - одело не чини човека. Истински светитељ и исповедник православља. Ана and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Ако није тајна... ког си питао.. Мога отца духовника исти код кога смо тужили брата. И он ми је лепо објаснио да је свети владика Николај светац. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Ima slika vladike Grigorija bez mantije,pa su pojedini digli drvlje i kamenje na njega,a ti isti se kunu u Nikolaja školarac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Пита неко једном приликом +Игнатија на предавању из догматике да каже нешто о служби архијерејског намесника. Владика лепо почне да говори како је то административна функција, како није литургијска служба у питању... па застаде.. и каже:"А има једна анегдота са епископом Хризостомом браничевским... Каже - ишао он улицом и налети на неког свештеника, који је кућу градио и радио заједно с мајсторима. И наравно без мантије... Каже он владики: Преосвећени, опростите што сам без мантије... А +Хризостом му одговори: Ништа, оче, ништа; само пази да те не види намесник!"Дакле, то што је неко без мантије може да смета само онима који би волели да доминирају некако. Иван ♪♫, Дејан, Bokisha and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Ekskluzivno: Porodica Popović-Pavićević čuva tri neobjavljenapisma vladike Nikolaja Velimirovića. Prijateljstvo nastavljeno uAmerici. Prota Dušan sahranio 1956. vladiku u Libertivilu VERA nam treba da bismo se mogli nadati, nada da bismo mogli živeti, a ljubav da bismo kao kulturan narod mogli opstojati... Ova misao, tek jedna u mnoštvu mudrosti vladikeNikolaja Velimirovića (Lelić, 1880 - Libertivil, 1956) provejava i kroztri do sada neobjavljena pisma, koja je vladika 18. jula, 17. septembra1954. i 16. januara 1955. godine razmenio sa protom Dušanom Popovićem(Gacko 1921. - Čikago, 1972), sveštenikom SPC u Čikagu. Pisma,koja je porodica Popović čuvala duže od šest decenija data su na uvid"Novostima" zahvaljujući predusretljivosti protine kćerke JovankePopović Pavićević iz Čikaga i njihovog kuma Radislava Nikolića iz NovogSada. - Vladiku Nikolaja i mog ocapovezivalo je veliko prijateljstvo - kaže nam Jovanka Popović Pavićević,čiji je suprug Denis (Dragoljub) Pavićević danas takođe sveštenik SPC uČikagu. - Pisma smo svih ovih decenija čuvali u porodici, kao draguuspomenu na mudrog vladiku. PAKETI IZ AMERIKE IZ"američkih godina" vladike Nikolaja potiču njegova dela: "Kasijana","Zemlja nedođija", "Žetve gospodnje", "Divan" i njegovo poslednje,nedovršeno delo "Jedini čovekoljubac". Porodica Popović svedoči da jevladika neprestano brinuo o svom narodu u Srbiji. Pomagao je našimmanastirima koji su posle Drugog svetskog rata, nebrigom komunističkevlasti, naglo osiromašeni. Slao je i siromašnim sunarodnicima pakete ipriloge. U timpismima vladika, koji je za života preživeo silnu golgotu i osporavanja,a danas je uvršten među 100 najznamenitijih i najumnijih Srba svihvremena, raspituje se kod prote Dušana o nekom našem čoveku koji se usrpskoj emigraciji u Americi predstavlja kao sveštenik. U drugom pismuosvrće se na značaj kraljevskog generala Draže Mihailovića. Pismood 18. jula 1954. godine, zapravo je pisani govor već bolešću skrhanogvladike, koji je prota Dušan pročitao u crkvi u Čikagu na pomenugeneralu Draži. On svoje pismo-govor počinje ovako: "Poštovana gospodo srpska, braćo i sestre, usvim vremenima i narodima slavljeni su kao veliki ljudi oni koji supoložili život svoj za prijatelje svoje i bližnje svoje... U našemnarodu takva se ljubav može odnositi na one velike ljude koji supoložili život svoj za ceo narod..." U nastavku vladika Nikolaj piše, za to vreme u Srbiji, neverovatne i proročke reči: "Dražaje bio legendarna ličnost i za vreme svoga života, a njegova mučeničkasmrt stvorila je oko njegovog života oreol svetog ratnika. Vremenom ćetaj oreol biti sve svetliji, a ime Dražino sve slavnije." Udrugom pismu (18. septembar 1954), vladika piše proti Dušanu o izvesnom"bratu Milenku" koji mu se obratio sa željom da bude sveštenik. Vladikamoli protu da "bratu Milenku poruči da napiše svoju biografiju i štoviše podataka o porodičnom poreklu". Kandidatza sveštenika to, izgleda, nije uradio na pravi način, jer u narednompismu, pisanom ćirilicom, zelenim mastilom (16. januara 1955. godine)samo 14 meseci pre nego što se upokojio, zabrinuti vladika Nikolaj kaže: "Dragimoj Dušane, ovaj čovek se gubi u nekim pustim frazama, a ništa o sebine kaže, ni gde je svršio bogosloviju, ni ko ga poznaje od sveštenika uovoj zemlji. Nezgodno mi je ništa mu ne odgovoriti, a ne mogu dok nečujem da li ga ti poznaješ i šta o njemu znaš". Poznanstvoporodice Popović sa svetim vladikom uspostavljeno je na srpskom dvoru,još pre Prvog svetskog rata. Vladiku je prvi upoznao oficir žandarmerijeMarko Popović, otac prote Dušana.Marko,rođen u Gacku, uneo je 1918. oslobodilački barjak u Beograd. Sa svojačetiri brata i ocem bio je na Solunskom frontu, i za tu hrabrostodlikovali su ga i otadžbina i saveznici. Posle1918. godine, od države je dobio dobrovoljačku parcelu u Kisaču, kodNovog Sada i tu se porodicom nastanio, a zatim preselio u Bački Petrovacgde je svih šestoro njegove dece završilo gimnaziju. Među njima i Dušankoji je potom otišao u Sarajevo na Bogosloviju, da bi 1946. otišao je uAmeriku. Vladiku Nikolaja je kapitulacijaJugoslavije zatekla u manastiru Žiča. Uhapšen je 1941. i zatvoren umanastir Ljubostinju, a kasnije i u Vojilovicu. Potom su ga Nemcizajedno sa patrijarhom Gavrilom sproveli u logor Dahau gde su ostali trimeseca. Decembra 1944. godine, Nemci ihoslobađaju, pa vladika i patrijarh zajedno sa Milanom Nedićem putuju uSloveniju. Patrijarh Gavrilo se vratio u zemlju, a vladika je otišao uAmeriku. Nisu to bile za njega nepoznatestaze. Pre Prvog svetskog rata srpska vlada slala ga je u Ameriku iEnglesku, u misiju u vezi "sa srpskom i jugoslovenskom stvari." Vladika Nikolaj u Americi je nastavio svoju bogoslovsku i spisateljsku misiju putujući i srećući naše ljude u Kanadi i Americi. UAmerici je i povremeno predavao - u srpskoj bogosloviji u manastiruSvetog Save u Libertivilu, u njujorškoj Akademiji Svetog Vladimira i uruskim bogoslovijama Svete Trojice u Džordanvilu i Svetog Tihobna u SautKananu (Pensilvanija). - Često je boravio unašem domu - priseća se Jovanka Popović Pavićević. - Bila sam tadasasvim mala, ali se sećam da mi je već tada izgledao kao svetac. Bio jeneverovatno smiren, blag i uvek zabrinut za svoj srpski narod. Govorioje zamišljeno i usporeno. Jovanka je biladesetogodišnja devojčica kada je njen otac prota Dušan u prisustvubrojnih američkih Srba, 27. marta 1956. godine, u manastiru Svetog Save uLibertivilu služio opelo upokojenom vladici Nikolaju Velimiroviću. - Do poslednjeg svog dana, moj otac je u našoj porodici negovao uspomenu na vladiku - kaže Jovanka Popović Pavićević. ProtaPopović nije doživeo ispunjenje poslednje vladičine želje. Upokojio se1972. godine, a mošti svetog vladike 12. maja 1991. godine prenete su izLibertivila i sahranjene u njegovoj zadužbini, u maloj crkvi u Leliću. Novosti Срђан Ранђеловић and Perica Mitic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 "Какве су дакле практичне консеквенце тог основног начела православља, те инклузивности? Практична консеквенца је чежња хришћанског Истока за јединством хришћанства и молитва за то јединство. Због чега Источна црква толико жуди за јединством свих хришћанских група, кад већ у себи садржи све посебности других. Због тога што сте нам ви (овде се Свети Николај обраћа скупини англиканаца, а претпостављамо и групи америчких епископалаца, са којима се често сретао) потребни. Ми вас волимо јер сте нам потребни. То није материјална и пролазна потреба већ духовна и заувек ... Ми очекујемо пунији живот у уједињењу са вама. Ми смо оголеле кости без вас ..." Manastir Bradaca, Silence , školarac and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука