Jump to content

Питање за либертеријанце

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

• Гости
On 13.3.2012. at 22:04, Marjanovic рече

И приватни капитал је народна својина, и има да буде под заштитом, али и под надзором државе, те да и он послужи добру народа и заједнице.

Privatni kapital je svojina isključivo svojina vlasništva i on služi interesu svog vlasnika. Ostatak naroda da odjebe.

Држава има да створи сваком свом држављанину могућност рада и зараде, те да сваког осигура за случај болести, старости и изнемоглости.

Ako država ima magično drvo na kom rastu svi potrebni resursi za to, što da ne. U suprotnom, ne država duradi, nego država dodjebe.

Слобода личности, личне иницијативе и личне имовине има бити сваком држављанину обезбеђена законом; само та слобода не сме бити злоупотребљавана и искоришћавана ни на штету другог човека ни на штету заједнице.

Sloboda ličnosti se završava tamo gde počinje tuđa.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Muramasa рече

Privatni kapital je svojina isključivo svojina vlasništva i on služi interesu svog vlasnika. Ostatak naroda da odjebe.

Ako država ima magično drvo na kom rastu svi potrebni resursi za to, što da ne. U suprotnom, ne država duradi, nego država dodjebe.

Sloboda ličnosti se završava tamo gde počinje tuđa.

Ali to (granice sloboda i prava ) opet određuje i sankcionise država.

Tvom viđenju najviše odgovara nekakva Ayn Rand anarhija.

Budi dosledan i reci: "ja sam anarhista i želim da vidim kako svet gori."

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 34 минута, Tumaralo. рече

Ali to (granice sloboda i prava ) opet određuje i sankcionise država.

Tvom viđenju najviše odgovara nekakva Ayn Rand anarhija.

Budi dosledan i reci: "ja sam anarhista i želim da vidim kako svet gori."

Ja sam hoppeanski anarho-kapitalista i želim da se postepeno ukine država tako što bi njene nadležnosti polako preuzimao privatni sektor u skladu sa NAP principom.
Ayn Rand je super, a moj glavni uzor je Hans Hermann Hoppe. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Muramasa рече

Ja sam hoppeanski anarho-kapitalista i želim da se postepeno ukine država tako što bi njene nadležnosti polako preuzimao privatni sektor u skladu sa NAP principom.
Ayn Rand je super, a moj glavni uzor je Hans Hermann Hoppe. :)

gadsden black bumper sticker MD.jpg

Подели на овим сајтовима

Моје питање за ЛОЛбертаријанце - зашто не признате да сте само стидљиви анархо-капиталисти?

Подели на овим сајтовима

On 3/13/2012 at 22:04, Marjanovic рече

И приватни капитал је народна својина, и има да буде под заштитом, али и под надзором државе, те да и он послужи добру народа и заједнице.

E tu je ceo problem, jer ako covek nesto stvori, a to mu se oduzme, iako je plod njegovog rada, on vise nece imati nikakav podsticaj da stvara osim da podmiri osnovnu egzistenciju, jer njegov trud i rad uzima drugi. To se inace na srpskom zove kradja, lopovluk. Primera u praksi ima kolko hoces, uglavnom sve propale drzave.

Подели на овим сајтовима

рад има да буде основ, циљ и смисао живота сваког човека те да буде праведно награђен према квалитету и квантитету; капитал има да буде средство којим ће српски народ да остварује своју историску мисију на пољу народне одбране, народне привреде и народне културе, те обезбеди свој народни опстанак, али носилац капитала и капитализма има да буде у првом реду држава.

Zvuci kao naredjenje, i to ni manje ni vise, nego sta ce kome biti smisao zivota. Krajnje egoistican, diktatorski i nehriscanski stav.

Држава има да створи сваком свом држављанину могућност рада и зараде, те да сваког осигура за случај болести, старости и изнемоглости.

Covek sam po sebi ima mogucnost rada i zarade, samim tim sto je ziv, i time sto nije bolestan, star ili iznemogao. A da bi covek zaradio, potrebno je nista drugo, do da mu drzava (i on sam) stiti imovinu. A ako mu drzava uzme zaradjeno, onda nije zaradio nista. Uzimanjem se upravo onemogucava mogucnost zarade.

Подели на овим сајтовима

Ако смем и ја бих да питам нешто либертаријанце: да ли прихватате теорију граничне корисности (и кардиналну и ординалну верзију) онако како се представља у уџбеницима економије? Нисте ми најјаснији у тој проблематици.

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 11/27/2017 at 23:50, εργασία рече

Ако смем и ја бих да питам нешто либертаријанце: да ли прихватате теорију граничне корисности (и кардиналну и ординалну верзију) онако како се представља у уџбеницима економије? Нисте ми најјаснији у тој проблематици.

Pogledao sam na vikipediji sta je to, ali ne vidim direktnu vezu sa temom? U sustini, teorija kaze da subjektivna vrednost resursa opada sto ga vise imas, u vecim kolicinama.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Иван ♪♫ рече

Pogledao sam na vikipediji sta je to, ali ne vidim direktnu vezu sa temom? U sustini, teorija kaze da subjektivna vrednost resursa opada sto ga vise imas, u vecim kolicinama.

То знам. Питао сам да ли либертаријанци прихватају математичку репрезентацију кардиналне и ординалне граничне корисности онако како се представља у уџбеницима и теорији. Дефинитивно нисам сигуран какав је њихов став по том питању, поготову када се ради о мизесовцима или ти аустријанцима. 

Подели на овим сајтовима

On 12/10/2017 at 22:44, εργασία рече

То знам. Питао сам да ли либертаријанци прихватају математичку репрезентацију кардиналне и ординалне граничне корисности онако како се представља у уџбеницима и теорији. Дефинитивно нисам сигуран какав је њихов став по том питању, поготову када се ради о мизесовцима или ти аустријанцима. 

To ne znam. Jedino ako mi objasnis te teorije mogu samo da dam svoje laicko misljenje na osnovu nekih osnovnih principa. :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Иван ♪♫ рече

To ne znam. Jedino ako mi objasnis te teorije mogu samo da dam svoje laicko misljenje na osnovu nekih osnovnih principa. :)

Ti si se jedini javio i otvoreno rekao da nešto ne znaš. To je retkost na ovom forumu gde su raznorazni juršnici libertarijanizma proganjali svakog ko misli drugačije. To je za poštovanje. Čekam da se jave ovi jurišnici, pošto je ovo fundamentalno pitanje ali koliko vidim prođe već skoro mesec dana niko od ljubitelja libertertstva da mi odgovori. Nešto ne valja...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...