Jump to content

Препоручена порука

Мени једино није јасно како ће они знати како је које дете рођено.

Треба дати могућност крштења свакоме, а мислим да овакве "педагошке" методе неће уродити плодом.

Ово му дође чисто административно питање - пре крштења било ког детета, родитељи могу бити обавезани да донесу све налазе гинеколога са редовних прегледа мајке у току трудноће итд. Или да им се верује на реч...

Мали офтопик: када ми је жена била у 8 месецу трудноће истекла јој је лична карта. Тада су биле оне ненормалне гужве и редови за нова документа, али је било могуће да труднице и инвалиди прођу без чекања (чекало се по 12 сати у реду - целу ноћ, место у реду се ујутру продавало за 1500 дин, било и туча и свега...). Отишли ми, тамо као на стадиону, гурање комешање, полицајац на улазу у СУП види да ми је жена са огромним стомаком али нас не пушта преко реда док не покажемо документацију од гинеколога и тек након његовог упознавања са налазима лекара пролазимо. Испред нас је био и један инвалид са пластичном руком (летње време па се видело о чему се ради), међутим полицајац ни њега није хтео пустити док није показао решење о инвалидности...

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U praksi, to izgleda ovako: u matericu surogat majke se usađuje embrion nastao veštačkom oplodnjom jajne ćelije druge žene. Materica surogat majke narednih devet meseci služi kao inkubator. Tamo gde je to zakonom dozvoljeno, sastavljaju se opširni ugovori između naručioca i "pozajmljene" majke.

http://www.yumama.com/zelim-bebu/problemi/2026-surogat-majka.html

Surgat materinstvo je sjajna stvar, Zena koja pristaje na to daje dopustenje da joj se telo potpuno izmrcvari (trudnoce nisu bas laganica stvar) i da skoro godinu dana svog zivota pokloni nekom drugom samo da bi taj neko drugi mogao da uziva  u potomstvu... Ispravite me ako gresim ali cin te surogat majke je po meni totalno hriscanski... a vidim da je forumsko mnjenje  uglavnom orijentisano ka zgrazavanju od ove metode dobijanja potomstva, i iskreno ne kapiram taj stav uopste. Zasto je to tako?

Jer kad se na kraju podvuce crta, posle surogat materinstva rezultat je sledeci:

- Donet je nov zivot na svet

- Roditelji su blagosloveni potomstvom sto za ljude koji imaju probleme sa dobijanjem  dece predstavlja vrhunac zivotne radosti

- Jedna zena je postupila dobrociniteljski i nesebicno a da od toga nikakvu korist nema. (relativno, jer sve troskove trudnoce snose roditelji i u obavezi su da finansijski potpuno podrze svaki aspekt trudnoce)

Gde je ovde ikakav konflikt sa bilo kojim hriscanskim ili pravoslavnim ucenjem? Ovo ozbiljno pitam jer bih stvarno voleo da znam.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Surgat materinstvo je sjajna stvar, Zena koja pristaje na to daje dopustenje da joj se telo potpuno izmrcvari (trudnoce nisu bas laganica stvar) i da skoro godinu dana svog zivota pokloni nekom drugom samo da bi taj neko drugi mogao da uziva  u potomstvu... Ispravite me ako gresim ali cin te surogat majke je po meni totalno hriscanski... a vidim da je forumsko mnjenje  uglavnom orijentisano ka zgrazavanju od ove metode dobijanja potomstva, i iskreno ne kapiram taj stav uopste. Zasto je to tako?

Jer kad se na kraju podvuce crta, posle surogat materinstva rezultat je sledeci:

- Donet je nov zivot na svet

- Roditelji su blagosloveni potomstvom sto za ljude koji imaju probleme sa dobijanjem  dece predstavlja vrhunac zivotne radosti

- Jedna zena je postupila dobrociniteljski i nesebicno a da od toga nikakvu korist nema. (relativno, jer sve troskove trudnoce snose roditelji i u obavezi su da finansijski potpuno podrze svaki aspekt trudnoce)

Gde je ovde ikakav konflikt sa bilo kojim hriscanskim ili pravoslavnim ucenjem? Ovo ozbiljno pitam jer bih stvarno voleo da znam.

Погледај мој одговор мало раније. Видећеш да сам навео услове под којим бих ја пристао. Дакле, није само по себи конфликтно, већ је поента да је много лакше злоупотребити у духовном смислу, него што ће бити сама корист (постојање још једног живог бића). Зато је из нашег угла посматрања верујућих потребна велика опрезност. Ти као атеиста посматраш само са материјалистичког аспекта (постојање живота, па и генетско усавршавање које се "узгред" може придодати овој техници), док је за нас православне битнији аспект духовног утицаја мајке и "мајке" на дете, као темељ духовног развоја самог бића.

Иначе, за нас је 

1. Донет тај живот јер је Бог дозволио, а не ми нашим снагама

2. Ако си верујући, поставља се питање а зашто свемогући Бог то није дозволио истима природним путем...

3. Те жене су пре свега (у огромној већини, а поготово у садашњим условима сиромаштва на све стране) веома добро плаћене за то, па је питање ко то ради из љубави према новом животу, а ко због новца, а тај став је веома битан кад носиш дете под срцем.

Дакле, није све једнозначно као што си написао, постоји и друга страна медаље, и на нама је да укажемо на исту ОНИМА КОЈИ СЕБЕ СМАТРАЈУ ВЕРУЈУЋИМА, дакле није намењено упозорење атеистима, они имају свој систем вредности и размишљања који се у неким аспектима не подудара са нашим...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Погледај мој одговор мало раније. Видећеш да сам навео услове под којим бих ја пристао. Дакле, није само по себи конфликтно, већ је поента да је много лакше злоупотребити у духовном смислу, него што ће бити сама корист (постојање још једног живог бића). Зато је из нашег угла посматрања верујућих потребна велика опрезност. Ти као атеиста посматраш само са материјалистичког аспекта (постојање живота, па и генетско усавршавање које се "узгред" може придодати овој техници), док је за нас православне битнији аспект духовног утицаја мајке и "мајке" на дете, као темељ духовног развоја самог бића.

Иначе, за нас је 

1. Донет тај живот јер је Бог дозволио, а не ми нашим снагама

2. Ако си верујући, поставља се питање а зашто свемогући Бог то није дозволио истима природним путем...

3. Те жене су пре свега (у огромној већини, а поготово у садашњим условима сиромаштва на све стране) веома добро плаћене за то, па је питање ко то ради из љубави према новом животу, а ко због новца, а тај став је веома битан кад носиш дете под срцем.

Дакле, није све једнозначно као што си написао, постоји и друга страна медаље, и на нама је да укажемо на исту ОНИМА КОЈИ СЕБЕ СМАТРАЈУ ВЕРУЈУЋИМА, дакле није намењено упозорење атеистима, они имају свој систем вредности и размишљања који се у неким аспектима не подудара са нашим...

Ok sad razumem.

Ali ako si protiv surgat materinstva iz razloga sto Bog u staru nije "dozvolio prirodnim putem" onda ne bi smeo ni da skupljas dobrotvorne priloge za lecenje bolesne dece jer se i kod njih takodje postavlja pitanje "zasto bog nije dozvolio da budu zdrava"?

Zar ne?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ok sad razumem.

Ali ako si protiv surgat materinstva iz razloga sto Bog u staru nije "dozvolio prirodnim putem" onda ne bi smeo ni da skupljas dobrotvorne priloge za lecenje bolesne dece jer se i kod njih takodje postavlja pitanje "zasto bog nije dozvolio da budu zdrava"?

Zar ne?

Не. Нисам у старту против тога. Само сам старту против тога да је то априори добра ствар. Потребно је добро разлучити у којим аспектима је прихватљиво са православног становишта, а у којим не.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Број људи у Цркви, тј на Литургији говори колико је крштење индоктринација код нас :)))

odlično zapažanje

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Број људи у Цркви, тј на Литургији говори колико је крштење индоктринација код нас :)))

Сручио човек суштину. :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Nije indoktrinacija jer postoji nesto sto se primi krstenjem i to radi unutar coveka. Efekat donese u zavisnosti od volje nosioca. A i bez krstenja nema spasenja tako da sa krstenjem postoji neka sansa, bez krstenja ne.

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Крштење у које доба живота; беба,деце, младих или у зрело доба?

krštenje beba, naravno

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Шта подразумеваш под индоктринацијом и зашто је она лоша (ако постоји)? Да ли је васпитање детета, његово увуођење у друштвено прихватљив контекст понашања, такође индоктринација? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...