Jump to content

Препоручена порука

Nego jednostavno, ne znam da li nećete ili ne možete da razumete, ja lično mislim da je ovo prvo. Stvar je ova bolešljiva se krste za svaki slučaj, ako me razumete, ako im se nešto desi da ipak budu krštena, a ostala deca da se nek krste i kada sami budu sposobni da odlučuju

Разумем али не прихватам као исправан и валидан аргумент.Прочитај, ако ниси, #65.........

Зашто је болешљивост деце тако битна за прихватање крштења у том узрасту..Опрости,није ми намера да провоцирам,када си ти ово као атеиста све написао,намеће ми се само .....да ли и атеисти крштавају своју болешљиву децу за сваки случај, ако те разумем,ако им се нешто деси да ипак буду крштена?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Разумем али не прихватам као исправан и валидан аргумент.Прочитај, ако ниси, #65.........

Зашто је болешљивост деце тако битна за прихватање крштења у том узрасту..Опрости,није ми намера да провоцирам,када си ти ово као атеиста све написао,намеће ми се само .....да ли и атеисти крштавају своју болешљиву децу за сваки случај, ако те разумем,ако им се нешто деси да ипак буду крштена?

Pa lepo rekoh ako može da dete bira samo kao odrastao čovek u budućnosti da li nešto hoće ili neće to je mnogostruko bolje nego da neko još kao dete odluči to umesto njega. A ukoliko postoji velika verovatnoća da neće doživeti da bude sposobno da bira samo onda je normalno da drugi (pre svega mislim na roditelje ili staratelje) izabere umesto njega.

Подели на овим сајтовима

E da zaboravio sam što se ateista i krštenja tiče, ne mogu da pričam za ateiste mogu za mene, U suštini ne planiram da mu niti branim niti dozvoljavam da se krsti, ako bude izrazio želju daću popu pare pa neka ga krsti. Tj. daću mu mogućnost izbora, da samo bira da li želi da se krsti ili ne.

Подели на овим сајтовима

Крштење може бити индоктринација али не мора да значи.

Много тога учествује у процесу једног бића.

Зависи и какву педагогију родитељ даје. А глупо је да неко води децу на службу да се деца играју биоскопа.

Уосталом, ни Јован Крститељ ни Богородица нису били крштени.

По Афанасјеву, ко је крштен, без обзира на отпадију, нема могућност да се "отараси" печата Духа.

Подели на овим сајтовима

По Афанасјеву, ко је крштен, без обзира на отпадију, нема могућност да се "отараси" печата Духа.

E pa odlično možemo očekivati onda od dece jedno hvala.

Ne znam za onaj bioskop ako možeš još reč dve.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Само да не не разумемо погрешно. Уопште не милим да је крштење индоктринација. Осим ако тај појам узмемо у општем значњеу. Али онда сваки могући наук, убеђење може тако да се разуме. Ја помало намичем на праксу 3. и 4. века када су већином хришћани постајали одрасли људи па чак и у хришћанским породицама да су одрастали. Само пример св. Василија Великог и Григорија Богослова може да послужи. А има их још таквих. У крајњој линији, цела Василијева породица.

А можда је ово код мене само пуко романтизирање историје.

Бај д веј; ни 12 апостола нису били крштени. Не само Јован Крститељ и Богородица.

Подели на овим сајтовима

Само да не не разумемо погрешно. Уопште не милим да је крштење индоктринација. Осим ако тај појам узмемо у општем значњеу. Али онда сваки могући наук, убеђење може тако да се разуме. Ја помало намичем на праксу 3. и 4. века када су већином хришћани постајали одрасли људи па чак и у хришћанским породицама да су одрастали. Само пример св. Василија Великог и Григорија Богослова може да послужи. А има их још таквих. У крајњој линији, цела Василијева породица.

А можда је ово код мене само пуко романтизирање историје.

Бај д веј; ни 12 апостола нису били крштени. Не само Јован Крститељ и Богородица.

Слажем се за све, а за последње нисам хтео да цепидлачим, јер набрајањем можемо да проширимо списак поприлично, само сам хтео примером да скренем пажњу на суштину.

Подели на овим сајтовима

E pa odlično možemo očekivati onda od dece jedno hvala.

Ne znam za onaj bioskop ako možeš još reč dve.

Биоскоп, у смислу оних који доводе децу на богослужења да се досађују својом статичношћу уместо да се причешћују.

Подели на овим сајтовима

Василије је крштен са 4 мјесеца.

Примјетио сам код нашег Васе (има 3 године), кад му кажем да идемо у цркву да он онако од срца каже нећу.

Кад сам га питао зашто, каже досадно му је, не може да се прича, стоји на једном мјесту (ово задње је моје запажање).

Закључио сам да је његов доживљај цркве, литургије спољашњи, да нема оно нешто унутрашње, невидљиво што га привлачи.

Ја се причешћујем два пута годишње, жена исто тако 2-3 пута годишње, а Васо на свакој литургији са осталом дјецом и за сада се не буни.

Може бити и да сам промашио тему.

Подели на овим сајтовима

Pa lepo rekoh ako može da dete bira samo kao odrastao čovek u budućnosti da li nešto hoće ili neće to je mnogostruko bolje nego da neko još kao dete odluči to umesto njega. A ukoliko postoji velika verovatnoća da neće doživeti da bude sposobno da bira samo onda je normalno da drugi (pre svega mislim na roditelje ili staratelje) izabere umesto njega.

Roditelji odgovaraju za decu dok su mala, nase je da ih krstimo i ucimo o veri, a sad da li ce ono zeleti i kada odraste da bude u istoj, njegova je volja...Ima slobodu kao odrastao covek da odluci gde zeli da pripada, da li ce otici u drugu veru ili biti ateista. Ako se ne daj Boze desi da dete umre nekrsteno, opet rodtitelji nose taj teret. Tako nas uci nasa vera 

Kyrie Eleison 

Подели на овим сајтовима

@

Како сад то да је Исус Христос крштен, а апостоли којима је речено да иду и да крсте нису крштени? ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Roditelji odgovaraju za decu dok su mala, nase je da ih krstimo i ucimo o veri, a sad da li ce ono zeleti i kada odraste da bude u istoj, njegova je volja...Ima slobodu kao odrastao covek da odluci gde zeli da pripada, da li ce otici u drugu veru ili biti ateista. Ako se ne daj Boze desi da dete umre nekrsteno, opet rodtitelji nose taj teret. Tako nas uci nasa vera 

Znači između:

1. Krsti ga dok je dete, dok još nije ni sposobno da razume šta je krštenje, a kamoli da pristane ili ga odbije

2. Ostavi dete da poraste i samo odluči hoće li ili neće biti kršteno

Ti biraš prvo. Zašto?

Подели на овим сајтовима

Znači između:

1. Krsti ga dok je dete, dok još nije ni sposobno da razume šta je krštenje, a kamoli da pristane ili ga odbije

2. Ostavi dete da poraste i samo odluči hoće li ili neće biti kršteno

Ti biraš prvo. Zašto?

Obrazlozila sam u prethodnom postu :) Jer mi roditelji odgovaramo na Strasnom Sudu za nasu decu. 

Kyrie Eleison 

Подели на овим сајтовима

:)

А како ти то разумеш? Зашто њих поменусте?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Силазак Светог Духа на Апостоле шта је?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...