Jump to content

Препоручена порука

Треба крштавати децу само ако су болешљива, превентиве ради. Да би им родитељи који су хришћани не ускрате могућност спасења.

Остало...кад одрасту нека одлуче да ли ће се крстити. То је слобода. А не да му се натура којој ће вери да припада. Што не значи да га неће учити и упознавати са оном у којој се сами налазе. Па кад покаже и ако покаже добру вољу за тим онда нека оде да се крсти.

Što bi deca živela nekrštena? Slobodna volja roditelja je da decu privedu svetoj tajni Krštenja a da li će oni ostati sa Hristom to jednostavno sami odlučuju. (tu nametanja nema).

Roditeljska slobodna volja koja nema završnu reč jer smo svesni da je Hristos ima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Треба крштавати децу само ако су болешљива, превентиве ради. Да би им родитељи који су хришћани не ускрате могућност спасења.

Бзвз .....ал ако би ово био неки разлог, параметар,..ти, дакле, сматраш  да само деца која страдавају од болести заслужују спасење :.mislise.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Ти, дакле, сматраш  да само деца која страдавају од болести заслужују спасење :.mislise.

Verovatno nije hteo ali to stvarno tako ispada.

Подели на овим сајтовима

По мени не треба дирати крштење које се обавља у цркви којим се крштавају мала деца. Дете по рођењу телом крштава се и добија име. и то је слика онога крштења духовног које ће се десити када он својом вољом буде умро телу и родивши се у Духу буде добио ново име. 

И литургија и причест, све треба да остане баш тако како је, само да се зна и да се преноси људима да је то све слика небеских ствари које ће они који буду крштени Духом разумети кроз откровења која ће им дати Бог. А да је једини пут до духовног крштења живети за цркву, за заједницу, и кроз заједницу родити се у једном новом Духу, Духу љубави.

Подели на овим сајтовима

Бзвз .....ал ако би ово био неки разлог, параметар,..ти, дакле, сматраш  да само деца која страдавају од болести заслужују спасење :.mislise.

Не сматрам. Написао сам да им се не одузме могућност спасења зато што нису крштена. Здрава опет, кад порасту и престану да буду деца онда нека сами одлуче да ли желе да буду хришћани.

Ако је воља родитеља да им деца буду крштена, где је ту њихова воља? Ако се сви скандализујемо кад неки калуђер напусти манастир, неко се разведе и сматрамо то грехом и отпадањем од живота у Христу или ако неко оде у раскол, јерес, како онда да другоме наметнемо светотајинско рођење и живот који сутра својом слободном вољом одбију да живе? Другим речима, одбију да буду хришћани? Чија је то онда одговорност која им је набачена невољно на плећа?!

Подели на овим сајтовима

Не сматрам. Написао сам да им се не одузме могућност спасења зато што нису крштена. Здрава опет, кад порасту и престану да буду деца онда нека сами одлуче да ли желе да буду хришћани.

Ако је воља родитеља да им деца буду крштена, где је ту њихова воља? Ако се сви скандализујемо кад неки калуђер напусти манастир, неко се разведе и сматрамо то грехом и отпадањем од живота у Христу или ако неко оде у раскол, јерес, како онда да другоме наметнемо светотајинско рођење и живот који сутра својом слободном вољом одбију да живе? Другим речима, одбију да буду хришћани? Чија је то онда одговорност која им је набачена невољно на плећа?!

Da li smatraš da je Krštenje način do Spasenja bilo da su deca bolesna ili zdrava? Ako krenemo tvojom logikom onda ni bolesna deca nemaju prava na svoju volju.

Šta drugo da učini roditelj svestan svoje vere u spasenje cele svoje porodice? Koga da čeka? 

Подели на овим сајтовима

Моли се Богу за децу и свакако их васпитава у складу са хришћанским животом и моралом. Сведочећи својим животом хришћанску веру. Будимо искрени, већина православних српчића ће од родитеља добити све само не аутентично православно искуство живота. Па тиме и неће много знати о својој вери.

Подели на овим сајтовима

Моли се Богу за децу и свакако их васпитава у складу са хришћанским животом и моралом. Сведочећи својим животом хришћанску веру. Будимо искрени, већина православних српчића ће од родитеља добити све само не аутентично православно искуство живота. Па тиме и неће много знати о својој вери.

Upravo zato sam izrazio želju da ih Krstim. Ne bi umeo da svedočim svoju veru a da njih dvojicu ne vodim da se pričešćuju jer iskreno samo je Bog pravi roditelj.

Osetiti usinovljenje kao što ga osećam ja, mi ne daje za pravo da čekam njihov pristanak kad sam ih uveo (kao roditelj) u Liturgijski život koji je po mom verovanju apsolutna sloboda. (do sad se nije desilo ali ako ne žele u Crkvu ja ih terati neću.)

Možda će mi nekad dete reći i zameriti što je Kršten kao dete, ali mi sigurno ne može zameriti gde sam ih uputio. Bog je apsolutna sloboda.

Подели на овим сајтовима

Не сматрам. Написао сам да им се не одузме могућност спасења зато што нису крштена. Здрава опет, кад порасту и престану да буду деца онда нека сами одлуче да ли желе да буду хришћани. Ако је воља родитеља да им деца буду крштена, где је ту њихова воља?

Разумела сада зашто си тако рекао,..али једно мораш увек имати на уму и узети у обзир: нико не зна шта је заправо здравље и када ће он сам или неко  страдати (узимамо за овај пут као крајње страдање-упокојење). Од  зачећа,преко доласка на овај свет, одрастања и на даље..... свака секунда садржи у себи и ту могућност  -страдање тј упокојење.  И који је сад тај родитељ који ће одлучивати  и судити о том да му је дете здраво и безбедно и да ће одрасти............гордост би то била, велика и неразумност истовремено.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

А зар није онда егоизам то да другом намећемо своју вољу?!

Ако ти водиш литургијски и хришћански живот дете ће то свакако видети па ће и кад одрасте желети да буде хришћанин. А овако, када га крстиш, намећеш му одговорност коју можда неће желети да носи. И тако ћеш бити одговоран за пропаст његове душе.

Подели на овим сајтовима

Nego jednostavno, ne znam da li nećete ili ne možete da razumete, ja lično mislim da je ovo prvo. Stvar je ova bolešljiva se krste za svaki slučaj, ako me razumete, ako im se nešto desi da ipak budu krštena, a ostala deca da se nek krste i kada sami budu sposobni da odlučuju neka odluče da li će se krstiti ili neće, kao što ni jedan, kao što niko svoje dete ne učlanjuje ni u jednu stranku na rođenu već dete kada odraste i postane čoce to sam izabere, mislim da tako treba da bude i po pitanju izbora vere tj. kada poraste neka odluči samo. Jer to uopšte nije neka od stvari koja se mora uraditi baš u tom trenutku, pa da roditelj bira da li tada ili nikada, već može da se uradi i kasnije kada dete odraste i bude u stanju da samo bira, a ako je tako odna je mislim da ćemo se svi složiti da je bolje da to dete kao odrastao čovek (ili bar donekle odrasta) bira sam da li će se krstiti, nego da neko drugi to odrećuje umesto njega.

Подели на овим сајтовима

Zašto detetu ne posvedočiti Istinu. Ili veruješ ili ne veruješ druge nema.

Krštenjem svedočimo Istinu Život i Put. Kako ne uvesti dete u Hristove Tajne?

Pravoslavlje je i potpuna sloboda a koliko vidimo nije protivno Krstiti dete. (volja Svetoga Duha?) ..ja mislim da jeste.

Подели на овим сајтовима

А зар није онда егоизам то да другом намећемо своју вољу?!

Таквим током размишљања све што урадимо са дететом лако је прогласити егоизмом Just_Cuz_19

Рађаш га, храниш ,купаш,облачиш,шишаш,шеташ,вакцинишеш,учиш га, одлучујеш о школовању... то све следује родитељу тј. како ти као родитељ мислиш,видиш , осећаш,знаш..... да би за њега било добро.

Док је дете дете, родитељ је и  пред Богом и пред законом одговоран за њега.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...