Jump to content

Истина о Косовском боју

Оцени ову тему

Препоручена порука

Е то је већ озбиљан проблем...

mislis a?

ja ne zivim u proslosti, a to sto se istorija ponavlja to opet nije proslost, ne znam kako ti, al cenim tvoje misljenje, al ako ti kazes da je problem onda alal ti cufte

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

@Obi

Pa dobro, i Đurađ Branković je kralj Maćedonije i stoluje u Smederevu, i u Maćedoniji žive Srbi, jer nije Srbin za Erdelj krajinu nit' je Mađar za Maćedoniju, govori nam pesma o smrti vojvode Kajice..

http://sr.wikisource...%B8%D1%86%D0%B5

Neka, dakle, bude da su Romeji, oni Grci, ali opet, koliko i gde se toliko pominju..? Vizantija nema veliku ulogu u našem predanju, prema tome ne znam da'l možemo da kažemo da nam predanje ima negativan stav prema njoj.

У предању српском постоји однос према Грцима то је однос према њиховом царству тј. према Византији.

А однос према грцима у народном предању српском није баш благонаклон.

Није истина као однос према Турцима који су били немилосрдни окупатори , но није ни као однос према Русима према којима се Срби увек односе са поштовањем и љубављу(барем је тако било до скора).

Уопште у српском народном предању слабо да постоји неки однос према државама сем својој, углавном је то личносни однос и гледа се на један народ као на једну личност.

Но то је опет само један детаљ који и да је тако како ти кажеш не мења целину моје приче.Знам ја да је тебе Аустрија цивилизовала али немораш баш бити толико ситничав ко Шваба.

:)

Подели на овим сајтовима

па онда немам појма шта се мешаш у расправу?

ne mesam se samo iznosim svoje misljenje, ako te ometam u krvolocnosti izvini

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

ne mesam se samo iznosim svoje misljenje, ako te ometam u krvolocnosti izvini

а твоје мишљење је да немаш мишљења...

а ово ти је веома јадно...као толеранција ово..оно...хахахаха

теме ради...

А однос према грцима или било ком у народном предању се заснивало на ономе шта су им учени људи зборили...

Ако је владар био у добрим односима и они су...и тако у круг....

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

zapamti jedno, ne mozes ti mene da osudjujes zato sto ja imam drugacije misljenje, a to moje misljenje niti je ratoborno niti je nipodastavajuce, jednostavno ja sam ja ti si ti, i nemas prava da tripujes sta i ko i kakav ja treba da budem, da bi eventualno zadovoljio tvoje vidjenje stvarnosti.

a sto se tice tolerancije, promasio si, tolerisem Zeljkovo misljenje i postujem, a tvoje misljenje vec znam, jer si objasnio u vise navrata, sta ti mislis, ti ustvari mislis jos manje nego ja samo toga nisi svestan, ti ne razmisljas, nego vidis samo crveno, al ni to nije bitno jer i tako samo fantaziras, a tvoja fantazija eventualno moze preci u stvarnost al onda nece da valja, a ako vec tolko tripujes, onda bi bilo posteno da se pojavis u prve redove, ali i to je samo tvoja fantazija na drvenom konjicu

Подели на овим сајтовима

На основу које вере ?

:)

Kakve veze ima veroispovest sa razumevanjem nacionalnog predanja?

Kad vec pominjes Termopile, na osnovu koje vere Grci razumeju to predanje? :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

sad kad se pokoljemo ovde 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

ma vido bi ja ove junake sto umesto koplja koriste pero, pazi sta ti kazem

Подели на овим сајтовима

zapamti jedno, ne mozes ti mene da osudjujes zato sto ja imam drugacije misljenje, a to moje misljenje niti je ratoborno niti je nipodastavajuce, jednostavno ja sam ja ti si ti, i nemas prava da tripujes sta i ko i kakav ja treba da budem, da bi eventualno zadovoljio tvoje vidjenje stvarnosti.

a sto se tice tolerancije, promasio si, tolerisem Zeljkovo misljenje i postujem, a tvoje misljenje vec znam, jer si objasnio u vise navrata, sta ti mislis, ti ustvari mislis jos manje nego ja samo toga nisi svestan, ti ne razmisljas, nego vidis samo crveno, al ni to nije bitno jer i tako samo fantaziras, a tvoja fantazija eventualno moze preci u stvarnost al onda nece da valja

Мало си погрешио филм..

ја твоје мишљење нисам осудио јер га немаш...да би се нешта осудило мора да постоји..

једноставно се појавиш и причаш свашта...

Е САДА..СТВАРНОСТ

зависи како расуђујеш...

има више стварности...

redblue_pill.jpg

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

super ti je fantazija, ja ti nisam iz tog tvog filma, navuko si se na crvene pilulice junace

a ja misljenje imam, samo ga nisi shvatio

i ko ti je taj na avataru?

Подели на овим сајтовима

Kakve veze ima veroispovest sa razumevanjem nacionalnog predanja?

Kad vec pominjes Termopile, na osnovu koje vere Grci razumeju to predanje? :)

Предање није егзактна наука, оно се прихвата вером и душом.

Мислим мало ми је смешно да атеиста прихвата народно предање.

Мислим зашто би то чинио ?

Побогу .

Има ги разних вера.

Предање је веровање у народну интерпретацију прошлих догађаја.

То што је српско предање добро укомпоновано са српском вером , пардон православљем српскога типа може бити случајност а може бити и вештина.

Термопиле су пак историјски догађај више него предање и нема потребе да се у то верује или не верује.

Али и да има потребе опет би то било неко народно (грчко) предање , за које рекох да се прихвата вером и душом, дакле верује се да је то тако било и ту није нужна историјска истина.

Подели на овим сајтовима

Samo malo da preradim Dinopištolja..))

Postoji judejsko predanje kako je poznatog fariseja (rabija) Hilela jednom pitao Grk ili Rimljanin šta li je to Božiji zakon, a Hilel mu je odgovorio: "Kako želiš da se čini tebi, tako i ti čini drugima! Sve ostalo je izlaganje. Idi, uči."

Tako i kosovski boj, takozvani kosovski mit ili kosovski zavet, možemo kratko da objasnimo u par rečenica: "Za krst časni i slobodu zlatnu! Sve ostalo je izlaganje. Idi, uči."

Ovo je kosovski boj, i zato je ono važno u nas, jer sa njim počinje definicija naših vrednosti, naših ideala, našeg morala, a ono je pravda i sloboda. Sam kosovski boj, to je samo jedna vremenska tačka, jedan prelomni trenutak gde se završava stara epoha i počinje nova. Te i sama predanja i narodne pesme ne pominje baš mnogo taj kosovski boj iako kosovski boj ima jednu centralnu ulogu. Većina je pred-kosovsko i posle-kosovsko.. Ali ovo znamo ako poznajemo predanja i narodne pesme.

Dakle, šta je kosovski boj? Odgovor: Za krst časni i slobodu zlatnu! Sve ostalo je samo izlaganje. Idi, uči, i nađi put koji tebi najbolje odgovara. Ovim onda živiš kosovski zavet.

Иако сам кликно оно амин ипак да назначим :

:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...