Jump to content

Вршњачко насиље! Ваша мишљења и искуства

Guest Оливера

Препоручена порука

3 minutes ago, RYLAH рече

Онда ће насиље да се пресели на улицу, у парк, на игралиште...

Не може да буде решење да се побегне од проблема, него да се нађе узрок и да се то лечи.

pa uzrok je to sto spojis 30 dece... ko moze da vodi racuna o 30 dece sa masnom birokratijom? 
evo ti primer alekse... birokrate su resili da ne reaguju jer je bilo birokratski vazno da ne uhapse i ne izbacaju cigane iz skole. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Aquilius Cratus рече

Kao sto vec rekoh to evolucija okoline mnogo lakse resi sa tim da bi se u startu znatno redje desavalo jer sam takav sistem cini decu agresivnijom i nasilnijom. Druga stvar u tom drugom modleu obrazovanja daleko veci broj dece bi bio u klasi "strebera" to jest voleli bi da citaju, crtaju, stvaraju, racunaju, plesu i uopste ne bi bilo ni toliko mangupa ni toliko onih koji to nisu ali misle da je to cool i bolje od tamo nekogcitanja, crtanja, maketarenja.

То може да важи у основној школи. У средњој школи већ ти проблематични имају више дана одсуства него што су присутни, а и даље налазе жртве да малтретирају. Проблем није у школи као таквој, него у насилницима. А жртве, на жалост, увек нађу.

Што се реформе тиче, пратим та писања и расправе, али мислим да су сви понуђени системи за сада утопија.

Стоји чињеница да је ово образовање два века заостало у односу на модерно време, али ниједна алтернатива не нуди гаранцију систематског образовања које је једино смислено и вче друштво напред. Поред тога, ниједна алтернатива се не бави тиме да је овом свету потребно (и даље) много више мануелних оперативаца него интелектуалаца. Не можеш аутомеханичара да учиш преко Интернета, или кувара. Јбг, мора да размонтира мотор, ко што овај други мора да проба то што је спремио. Онда се појављује и проблем менторства, који није лако одрадити преко жице.

Да треба реформа, треба дефинитивно, али нисам нашао на нешто што бих ја лично сматрао прихватљивом и реалном алтернативом.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, RYLAH рече

Поред тога, ниједна алтернатива се не бави тиме да је овом свету потребно (и даље) много више мануелних оперативаца него интелектуалаца. Не можеш аутомеханичара да учиш преко Интернета, или кувара. Јбг, мора да размонтира мотор, ко што овај други мора да проба то што је спремио. Онда се појављује и проблем менторства, који није лако одрадити преко жице.

Automehanicara konkretno mozes. Ja ucim elektrotehniku iz kjiga. Moze taj automehanicar da vezba na modelima koje ima.
ja sam recimo sasvim fino naucio neke osnove elektrotehnike iz knjige. 
Isto tako, ne mora svako alternativno obrazovanje da ide preko interneta. Npr, sta fali segrtarenju ili volontiranju?

Stvar je mnogo prosta, sklonimo birokratiju iz obrazovanja, napravimo konkuretnost i dobicemo kvalitetnije obrazovanje. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, RYLAH рече

То може да важи у основној школи. У средњој школи већ ти проблематични имају више дана одсуства него што су присутни, а и даље налазе жртве да малтретирају. Проблем није у школи као таквој, него у насилницима. А жртве, на жалост, увек нађу.

Што се реформе тиче, пратим та писања и расправе, али мислим да су сви понуђени системи за сада утопија.

Стоји чињеница да је ово образовање два века заостало у односу на модерно време, али ниједна алтернатива не нуди гаранцију систематског образовања које је једино смислено и вче друштво напред. Поред тога, ниједна алтернатива се не бави тиме да је овом свету потребно (и даље) много више мануелних оперативаца него интелектуалаца. Не можеш аутомеханичара да учиш преко Интернета, или кувара. Јбг, мора да размонтира мотор, ко што овај други мора да проба то што је спремио. Онда се појављује и проблем менторства, који није лако одрадити преко жице.

Да треба реформа, треба дефинитивно, али нисам нашао на нешто што бих ја лично сматрао прихватљивом и реалном алтернативом.

Automehanicari, kuvar i frizer se jos manje postaje u klupi a jedino se postjae u privredi. Ja kojim sa isao u tehnicku srednju, 4. stepen, znam iz prve ruke koliko smo i mi i majstori  ne naucili bilo sta u klupi i skolskim vezbama a koliko toga za samo nedelju dana u industriji bez odlaska u skolu uopste. Tako da je ovaj sistem za takve stvari sto puta gori nego zica.

A za sve ostalo o tome koliko je utopija mogu samo da kaze, my lord, come and see. :D Bilo je jace od mene. :D

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, RYLAH рече

Не можеш аутомеханичара да учиш преко Интернета, или кувара. Јбг, мора да размонтира мотор, ко што овај други мора да проба то што је спремио.

Занати треба да се уче код занатлија, а не у школама. Кувар да учи у ресторану, аутомеханичар код другог аутомеханичара итд.

Подели на овим сајтовима

A zasto ne pustiti trziste da samo odredi kako ce ljudi da se obrazuju? Ne znam sta vam je svima ta ideja toliko odbojna osim @Aquilius Cratus

Mislim trziste nam proizvede super automobile, super telefone.. ali kada treba da nam skroji kako ce da se obrazujemo.. e tu nam od jednom trebaju planovi politicari i birkrate.. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aquilius Cratus рече

A za sve ostalo o tome koliko je utopija mogu samo da kaze, my lord, come and see. :D Bilo je jace od mene. :D

:)

Ма није фрка, наравно, ал кад год слушам те приче о образовању преко Интернета, са професором који је тамо негде, одмах се сетим ликова који су продукт модерног друштва - људи са обиљем несистематизованих информација, који су у суштини бескорисни, јер мисле да знају све а не знају ништа. Значи тип ових ликова који се образују преко документараца са Јутјуба и просипају памет. Што не значи да нема добрих документараца из којих сазнајеш више него из многих књига, али се не може образовање заснивати на тако несистематском приступу.

1 minute ago, Juan рече

Занати треба да се уче код занатлија, а не у школама. Кувар да учи у ресторану, аутомеханичар код другог аутомеханичара итд.

Слажем се у потпуности, али неће ваљда да остану неписмени или ускраћени за основна знања из неких других области? Онда добијаш још већи проблем него што га сад имаш - гомилу гама људи који су само станица на траци и ништа више. Већ у трећој генерацији мозак те класе ће да атрофира.

Притом не мислим на стварање конунистичког супер - човека који мора да зна понешто о свему и да се цео живот културно надграђује, него да имаш некога коме ћеш макар пробудити основна интересовања за нешто што би га касније можда могло занимати.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

Слажем се у потпуности, али неће ваљда да остану неписмени или ускраћени за основна знања из неких других области? Онда добијаш још већи проблем него што га сад имаш - гомилу гама људи који су само станица на траци и ништа више. Већ у трећој генерацији мозак те класе ће да атрофира.

Пази, ја се потпуно слажем да је катастрофално лоше да кувар само зна да кува и да нема основно образовање из других области. Проблем је у томе што управо данашњи школски систем штанцује такве јединке. И то свуда у свету. Не постоји нигде школски систем који гради образоване људе на начин на који би ти волео. Има много људи у којима је управо школски систем убио сваку жељу за општим образовањем. С друге стране, има сјајних појединаца међу професорима који су мотивисали, образовали и изградили сјајне људе. Али ти појединци су све, само не део неког институционалног систематског прилаза образовању. Напротив, по правилу су увек ”анархисти” који видно штрче из система. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Juan рече

Пази, ја се потпуно слажем да је катастрофално лоше да кувар само зна да кува и да нема основно образовање из других области. Проблем је у томе што управо данашњи школски систем штанцује такве јединке. И то свуда у свету. Не постоји нигде школски систем који гради образоване људе на начин на који би ти волео. Има много људи у којима је управо школски систем убио сваку жељу за општим образовањем. С друге стране, има сјајних појединаца међу професорима који су мотивисали, образовали и изградили сјајне људе. Али ти појединци су све, само не део неког институционалног систематског прилаза образовању. Напротив, по правилу су увек ”анархисти” који видно штрче из система. 

Слажемо се скроз у поставци проблема. И ја мислим да је садашњи школски систем одавно превазиђен, ако је икада и био адекватан за нешто друго сем за прављење послушника у индустријском добу. И слажем се и да је већина професора потпуно интертна и немотивисана за било какав рад са децом. Ту, додуше, мислим да има доста до самог система који им у огромној мери везује руке, па се на крају и они једноставно препусте, има и до малих плата и гушења администрацијом, ал то сад није ни битно толико.

Само кажем да нисам видео добру алтернативу међу оним решењима која сам ја видео, нешто што нема потенцијала да још горе упропасти децу која излазе већ добро начета, ништа друго. 

Подели на овим сајтовима

Glede nasilnika, oni samo jednu stvar razumeju , nasilje i sve dok bude nekakve korektnosti i cuvaja nekih decijih prava bice naslinika . Kamere u skole pa nasilnicima uraditi isto sto i oni drugoj deci  ako se ponovi otvoriti spcijalne skole gde bi se "prevaspitali" a roditelje kaznjaviti novcano , reciprocno njihovom materijalnom stanju, dakle kaznajavati toliko da zaboli zestoko . Sto se mog deteta tice , takne li ga ko bijem i naslinika i roditelje , sve na gomilu pa ako im ne bude dosta onda ponovo i to do obogaljivanja pa taman me isterali odavde . Kako rece moja pokojna baba, stoka ne razume pricu , stoka samo batinu razume.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Suncokret54 рече

... месо, сматрамо себе месом "У се, на се, и пода се", то су три опције у којима нам не смета што смо месо... па зашто се онда бунимо када нас ко, потврђујући да смо месо, конзумира на ,другачији, себи својствен начин... као ономад у Јасеновцу, или у овој теми...

Ti sebe smatraj za sta zelis ali ne trpaj mene u istu grupu jer ja sebe gledam drugacije (ma sta ti mislio) i ti nemoj da se bunis a ja hocu . Eto bas sinoc sam za malo bio napadnut dok sam setao bebu , da se nisam pobunio nastradsmo oboje ali kad je sevnuo noz obojica pobegose . Pa se ti sad ravnaj kako ti drago 

Подели на овим сајтовима

setao sam bebu , cerku , naucicu je da barata nozem cim malo odraste . Ti naravno u svoj svojoj uzvisenosti imas pravo da budes sarkastican ( i to dovoljno govori o tebi) ali setices se mene kad te budu negde zaskocili neki kreteni , ili mozda neces ...u svakom slucaju , ako nemas nista da kazes na temu zaobidji me  , nema potrebe za licnim kvalifikacijama , analizama i si a i inace lose uticem na preopodbne , mnogo sam prizeman 

Подели на овим сајтовима

54 minutes ago, zuti car рече

Glede nasilnika, oni samo jednu stvar razumeju , nasilje i sve dok bude nekakve korektnosti i cuvaja nekih decijih prava bice naslinika . Kamere u skole pa nasilnicima uraditi isto sto i oni drugoj deci  ako se ponovi otvoriti spcijalne skole gde bi se "prevaspitali" a roditelje kaznjaviti novcano , reciprocno njihovom materijalnom stanju, dakle kaznajavati toliko da zaboli zestoko . Sto se mog deteta tice , takne li ga ko bijem i naslinika i roditelje , sve na gomilu pa ako im ne bude dosta onda ponovo i to do obogaljivanja pa taman me isterali odavde . Kako rece moja pokojna baba, stoka ne razume pricu , stoka samo batinu razume.

Lepo si to zamislio ali nema nista od toga. Ne mogu kamere da pokriju sva mesta gde se deca igraju, ne desava se nasilje toliko vidljivo i prenosi se van skole.. u parkove gde se igraju?
Onda postoje drugi problemi, birokratske primere. Skole nekad ne zele da resavaju nasilje jer misle "proci ce" a to resavanje bi im donele druge probleme.

kao sto rekoh primer malog alekse.. skola nije htela da "satanizuje" cigancice....

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Млађони рече

Lepo si to zamislio ali nema nista od toga. Ne mogu kamere da pokriju sva mesta gde se deca igraju, ne desava se nasilje toliko vidljivo i prenosi se van skole.. u parkove gde se igraju?
Onda postoje drugi problemi, birokratske primere. Skole nekad ne zele da resavaju nasilje jer misle "proci ce" a to resavanje bi im donele druge probleme.

kao sto rekoh primer malog alekse.. skola nije htela da "satanizuje" cigancice....

Ma u Srbiji je sve problem jer nista ne radi kako treba i sve je okrenuto naopako . Prvo policija ne radi svoj posao ,ako ja na tajvanu znam ko prodaje heroin u mom selu sta mislis , znaju li oni? I nista ne rade , sem sto maltertiraju sirotinju . Sudovi isto . Donose se neki debilni zakoni koji niti mogu da se primene nit bilo koga stite sem prestupnika . Na kraju , najogre od svega je sto su vrednosti skroz poremecene , ono sto je nekd bilo sramota sada je na ceni i roditelji usmeravaju decu u tom pravcu , da budu neposteni , siljedzeije , lazovi , cesto ih guraju u kriminal sitni ili krupni . Kriminal i nasilje ne samo da su postali socijalno prihvatljivi nego su stvar prestiza . Tu je problem , narod je kvaran do srzi (cast izuzecima) a ti ne mozes u poljskom klozetu da trazis pcele , samo zelene muve govnare ...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...