Jump to content

Вршњачко насиље! Ваша мишљења и искуства

Guest Оливера

Препоручена порука

ZVERI: Petorica tukla dečaka, molio ih da prestanu

Autor: mondo.rs

Dečaka Borislava Milića (14) iz Beograda zverski su pretukla petorica mladića. On je teško povređen i preživljava psihičke traume.

11.03.2017. | 14:36  >  14:426
A- A A+
IlustracijaFoto: Guliver/Getty images/ThinkstockIlustracija

"Bilo ih je petorica, udarali su me po glavi staklenom flašom, a po stomaku bokserom. Plakao sam i molio ih da prestanu da me tuku, dok nisam izgubio svest. Sada noćima sanjam da dolaze u moju sobu da me ubiju", kaže Borislav Milić za "Kurir". 

Snimali kako ga tuku

Borislav je juče izašao iz bolnice, a drugari iz škole su mu rekli da su ga napadači snimali dok su ga tukli. "Ispričali su mi da je snimak mog prebijanja postavljen i na Youtube i da su ga klinci pokazivali po školi, ali da je kasnije uklonjen", kaže pretučeni dečak.

Njemu je izvađena slezina, prišivena jetra, a zadobio je i teške povrede glave, pošto su ga petorica mladića brutalno pretukla u parku na Vračaru u blizini Kalenić pijace u noći između 4. marta i 5. marta.

Dečakova majka Gorda Šotra (39) kaže da se sve dogodilo jer se njen sin našao "u pogrešno vreme na pogrešnom mestu".

"Borislav je u petak uveče bio sa drugarima u parku, dok je u zgradi bila neka žurka. Neki klinci koji su isto bili u parkiću želeli su da biju dva dečaka koji su bili na žurki, a onda su ta dva dečaka pozvala lokalne navijače i vlasnika jednog kafića u pomoć", navodi Gorda.

"Svi osim Borislava su se razbežali, a ti mladići, koji imaju po 18 i 19 godina, počeli su krvnički da tuku mog sina, ni krivog ni dužnog. Mogli su da ga ubiju. Odvukli su ga u žbunje i ostavili ga tamo tako onesvešćenog i u lokvi krvi. Pronašao ga je drug i pozvao Hitnu pomoć i policiju. Lekari u Urgentnom centru su mi rekli da je Borislav bio životno ugrožen, zadobio je teške povrede, frakturu lobanje, jetra mu je prišivena, a slezina izvađena", kaže dečakova majka.

Osim fizičkih trauma, Borislav kaže da ima i ozbiljne psihičke posledice.

"Naredili su mu da kaže da je pao niz stepenice ako ga neko pita. Jadno dete je to prvo i reklo lekarima. Veoma je uplašen, kaže da noćima sanja napadače. Ceo Vračar zna o kome je reč, a podneću i krivične prijave protiv momaka koji su pokušali da mi ubiju dete. Njih petorica su tukli njega jednog koji je pet godina mlađi. Neću dozvoliti da se ovo desi još nekome. Policija trenutno vodi slučaj protiv N. N. lica, a evo javno molim ministra policije Nebojšu Stefanovića da mi se javi i zaštiti našu decu", navodi priča Gorda Šotra, piše "Kurir". 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Мајка: У школи прете детету да ће га ИЗБОСТИ НОЖЕМ, разредна саветује да не иде на часове

Ученику шестог разреда ОШ „23. октобар“ у Сремским Карловцима група вршњака из одељења претила да „ће га сутра, ако дође у школу, избости ножем“.

classroom-824120_640.jpg

То за ИнфоНет Војводина тврди С. Б. Н, мајка 12-годишњег дечака коме прете, а који додају да вршњачко насиље над њиховим дететом траје две године, од почетка петог разреда.

Напомињу да је тога било и у нижим разредима, али да је „учитељица некако увек успевала да исконтролише проблематичну децу и ситуације”. У петом разреду је, каже мајка, ситуација потпуно ескалирала.

„После безброј претњи, увреда, малтретирања које је трпео, последњи у низу је више него алармантан. Дошао је кући из школе плачући и рекао нам да су му тројица дечака рекли да ће га сутра (13.6.) избости ножем“, каже видно потресена мајка дечака. Мајка затим каже и да јој је разредна старешина саветовала да је најбоље да се дечак у среду, ипак, не појави на часовима.

„Рекла ми је да ме саветује као мајка мајка и да мисли да је можда најбоље да не дође у школу, јер је ситуација сада постала веома озбиљна, те да је група ученика који малтретирају њеног сина сада много бројнија”, каже С. Б. Н.

Директор ОШ „23. октобар“ Горан Маравић потврдио је за Инфонет Војводина да проблем постоји и да га школа решава. Напомиње да могу да реагују у оквирима која им Закон прописује, те да се овим проблемом бави школски Тим за борбу против насиља. На питање да ли га забрињавају малолетничке претње ножем другом малолетнику одговара да су “то више биле дечије размирице у жару борбе”.

“Морамо да испитамо шта каже и једна, и друга, и трећа страна. Те претње ножем сматрам да су више изговорене у жару дечије борбе, када деца и псују и свашта говоре једни другима. Најважније је да су деца процесуирана кроз систем како закон налаже, обављени су разговори са психологом, педагогом, разредном старешином, родитељима деце”, каже за Инфонет Војводина директор школе.

Дванаестогоишњи дечак, чији родитељи тврде да му дете малтретирају већ две године, каже да није задовољна оним што је школа до сада учинила. „За ове две године вршњачко насиље је константно. Говоре му да је педер, псују га, говоре му да му је мама тужибаба, кад год одем у школу да покушам да решим овај проблем, јер се плашим да ће ескалирати И да би могло да се деси нешто много озбиљније И трагичније. Моја је дужност да заштитим своје дете, да бар покушам све оно што је у мојој моћи, као родитеља“, каже мајка С. Б. Н.

Један од последњих у низу инцидената, каже мајка ученика, догодио се прошле недеље, када су њеном сину демолирали бицикл у школском дворишту.

Б92

Подели на овим сајтовима

Прочитао сам овај ужас јуче. А посебно обратити пажњу на ово:

пре 48 минута, Поуке.орг инфо рече

Мајка затим каже и да јој је разредна старешина саветовала да је најбоље да се дечак у среду, ипак, не појави на часовима.

„Рекла ми је да ме саветује као мајка мајка и да мисли да је можда најбоље да не дође у школу, јер је ситуација сада постала веома озбиљна, те да је група ученика који малтретирају њеног сина сада много бројнија”, каже С. Б. Н.

Доказ да смо дефинитивно угасили и као друштво и као држава.

Подели на овим сајтовима

" Најважније је да су деца процесуирана кроз систем како закон налаже, обављени су разговори са психологом, педагогом, разредном старешином, родитељима деце"

Не знам, ако се добро сећам, онима који су тукли у мојој школи најмање је било битно шта мисли закон, психолог, педагог, разредни старешина... Они су тражили валидацију најпре једни од других, па онда од девочица, па ширег круга вршњака, и морали су да одиграју своје улоге бахатих насилника да не би пали у очима свих. Проблем је, мислим, што та улога уопште није срамотна међу децом, напротив.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • 1 year later...

TELO PRONAĐENO USRED PARKA U Novom Kneževcu nakon svađe četiri tinejdžera su nasrnula na jednog i NASMRT GA PRETUKLA

•  

Novi Knezevac kombo Martin Barna 2FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Zbog sumnje da su u Novom Kneževcu ubili Martina Barnu, koji je tek trebao da napuni 18 godina, uhapšeni su M. D. (19), J. D. (18), kao i dvojica maloletnika starosti 16 i 15 godina, saznaje "Blic".

Naime, sumnja se da su nakon kraće rasprave četvorica uhapšenih šutirala mladića rukama i nogama. Martinovo telo je pronađeno u parku u Novom Kneževcu 18. septembra ove godine, bez vidljivih povreda.

Ipak, obdukcija je pokazala da je mladiću od udarca u stomak pukla jetra, a nakon što je utvrđeno da je smrt nastupila nasilno, klupko ovog zločina počelo je da se odmotava i efikasnom reakcijom policije ubrzo su uhapšena četvorica mladića.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu, njima je određeno 30 dana pritvora.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/telo-pronadjeno-usred-parka-u-novom-knezevcu-nakon-svade-cetiri-tinejdzera-su/dqy05gy

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Preporucujem knjigu "Psihologija vrsnjackog nasilja - kako sa nasilnistvom u skoli", autora Pitera K. Smita. Kupila sam je nedavno, ima je kod nas u popularnijim knjizarama, a knjiga se cita u jednom dahu ako vas tema interesuje..jos mogu da dodam da, obzirom da sam iskusila i sama vrsnjacko nasilje svojevremeno, a i da trenutno imam dete o cijoj buducnosti takodje razmisljam, ova knjiga me poprilicno smirila i dala mi osecaj da konacno znam bar u naznakama kako bih pristupila tom problemu..jako dobri opisi, nude dublje razumevanje kako nasilnicke tako i zrtvene pozicije, nude se i predlozi resenja i za nastavnike i za roditelje..

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Aleksandra_A рече

Preporucujem knjigu "Psihologija vrsnjackog nasilja - kako sa nasilnistvom u skoli", autora Pitera K. Smita. Kupila sam je nedavno, ima je kod nas u popularnijim knjizarama, a knjiga se cita u jednom dahu ako vas tema interesuje..jos mogu da dodam da, obzirom da sam iskusila i sama vrsnjacko nasilje svojevremeno, a i da trenutno imam dete o cijoj buducnosti takodje razmisljam, ova knjiga me poprilicno smirila i dala mi osecaj da konacno znam bar u naznakama kako bih pristupila tom problemu..jako dobri opisi, nude dublje razumevanje kako nasilnicke tako i zrtvene pozicije, nude se i predlozi resenja i za nastavnike i za roditelje..

U tim životnim momentima dece, najbitnije je da se obrate riditeljima, a roditelj treba da posmatra, osluškuje i razgovara sa svojim detetom.

Nažalost danas je i društvo i porodica u krizi, roditelji su van kuće, ne vidjaju se sa decom, jure za egzistencijom, deca kad dožive traumu plaše se da kažu.

Teško je dati savet, majke bavite se svojom decom, razgovarajte, volite ih...ulažite u decu....

A ko će prehraniti porodicu..

.tu pomaže i molitva...mnogo..

Kad nisi sa decom predaj ih Majci Božijoj na staranje...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Istopljeni kamen рече

U tim životnim momentima dece, najbitnije je da se obrate riditeljima, a roditelj treba da posmatra, osluškuje i razgovara sa svojim detetom.

Nažalost danas je i društvo i porodica u krizi, roditelji su van kuće, ne vidjaju se sa decom, jure za egzistencijom, deca kad dožive traumu plaše se da kažu.

Teško je dati savet, majke bavite se svojom decom, razgovarajte, volite ih...ulažite u decu....

A ko će prehraniti porodicu..

.tu pomaže i molitva...mnogo..

Kad nisi sa decom predaj ih Majci Božijoj na staranje...

tako je, a sve ovo sto ste nabrojali (izuzev dela o molitvi) posebno vezano za odnos roditelja i dece pri bilo kakvom, a narocito traumaticnom iskustvu, predlaze se i u knjizi..hocu da kazem, da su saveti zdravorazumski i topli..

sve u svemu, nemam sta drugo da dodam, osim da se slazem u potpunosti :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Aleksandra_A рече

tako je, a sve ovo sto ste nabrojali (izuzev dela o molitvi) posebno vezano za odnos roditelja i dece pri bilo kakvom, a narocito traumaticnom iskustvu, predlaze se i u knjizi..hocu da kazem, da su saveti zdravorazumski i topli..

sve u svemu, nemam sta drugo da dodam, osim da se slazem u potpunosti :)

Hvala, iskustvo jedne majke ....malo  knjige i život, dobri prijatelji i duhovnici.. ..želja za dobrim, najboljim....sve sabereš....bude i grešaka..i polako....ili nekad brzo, ali u hodu....pod pokrovom Božijim i divnih naših svetitelja....

Hvala Bogu na svemu!

Подели на овим сајтовима

On ‎26‎/‎9‎/‎2019 at 16:42, Aleksandra_A рече

Tema je interesantna i aktuelna u danasnje vreme.Slazem se sa Aleksandrom da je literatura vazna pogotovo za vaspitanje dece ali se  ne moze zanemariti ni uloga sredine u oblikovanju ponasanja mladih kroz socijalno prihvatljive nacine ponasanja.Naravno ljudi od struke daju svojim pisanim delima misljenje o mnogim drustvenim i socijalnim pojavama  uvazavajuci postulate na kojima pocivaju odnosi medju ljudima. Po meni potrebno je uraditi vise na prevenciji nasilja cinjenjem kako u sferi edukacije tako i sankcionisanjem neprihvatljivog ponasanja mladih ukoliko je i dalje tema o kojoj ovde raspravljamo u tom domenu.

Подели на овим сајтовима

Pored svih mogućih vidova nasilja medju mladima (fizicko, psihičko, emocionalno, digitalno...), jedan od najodvratnijih je tzv. "fušer", a u pitanju je, citiraću, "epitet koji dobijaju oni kojima roditelji ne kupuju firmirane stvari...". :(

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Kod dece kojoj roditelji kupuju firmirane stvari u pitanju je takodje zapostavljanje od strane roditelja.Takva roditeljska paznja ne doprinosi razvoju mladih ljudi i njihovom zdravom odrastanju.Duhovna sirotinja nametanjem materijalizma nasilnim putem tzv."fuser"nasiljem cini sasvim sigurno nasilje u pravom smislu.Nasa vera nas uci da sve sto nam je dozvoljeno nije nam korisno.

Подели на овим сајтовима

@Slavko 29, slazem se da je neophodno da se ucini najvise sto je moguce u pogledu ogranicavanja nasilnog ponasanja, i uopste postavljati polako neke malo zdravije temelje u ovom razorenom drustvu i sistemu vrednosti...mislim da je vazno takodje i ne zapostavljati ni molitvu za nasu decu, naprotiv - verujem da odatle moramo poceti, pa ce se i sam Bog pobrinuti da reaguje, cak i kad mi ne vidimo resenje, ili smo preslabi da ga sprovedemo u delo...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...