Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

Нисам САСВИМ против порука... али ипак ми се чини да све што иоле мириши на ДЕЛИКАТНО не треба да се решава СМС-овима... Ако не може лицем у лице, а оно бар телефоном - ухо у ухо...  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Све има своју меру и сврху, па и смс поруке-свакако да савети, препоруке, упутства могу ићи и путем смс порука, али жив контакт, нарочито кад је исповест у питању, ипак је незаменљив.

Опет, свакако да и смс поруке могу бити на духовну корист, зашто не би биле ако је тај и тај духовник дао праву препоруку...

Подели на овим сајтовима

Све зависи од датог момента, ситуације. Ако је нешто нужно и неизбјежно онда стварно у томе нема ничега лошег. Наравно, као што рекоше претходници, зна се шта је лични контакт, зна се шта је психолошки моменат стида и кајања у исповијести и то се не може нигдје доживити у потпуности до кроз лични контакт. Ипак, не треба ову праксу смс-а претворити у свакодневни начин комуницирања са духовником.  

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kao i sve, u nasoj paloj realnoasti, mnogo puta izreceno, mnogo puta uradjeno, diskutovano... ali, nikad do kraja shvaceno niti ikada do tancina iscrpljeno/obuhvaceno. I, zaista, sta tom, vise nego li egzistencijalno bitnom Svetom Tajnom dobijamo, ostvarujemo, zivimo? Pre nego li postavim par teza za razmisljanje, ocekujem neke vase smernice, zakljucivanja, sugestije... jer, od nas zavisi - ukljucite se. Dakle, kao i uvek - vi ste na potezu. Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Mi pokusavamo da se upodobimo Bogu.Zivimo ovaj zivot ugledajuci se na Hrista.Sto je covek blizi Gospodu to je u njemu prisutniji osecaj gresnosti i nistavnosti.Sto smo blizi savrsenstvu to smo osetljivi,zrnca peska postaju stene.I kad ispovedamo tu svoju nistavnos i svoje grehove u sustini mi tad ispovedamo Boga kao savrsenog.

Подели на овим сајтовима

Зашто се нама препорочује да се барем четри пута годишње причешћујемо .

Мислим да има ту неки разлог :cmizdrenje: о. Ургине  могао би нешто о томе да нам

кажеш .

Питање које сам поставио видим да је ван теме или није . Да ли ће се овде прича искључиво

о самој Исповести или и о Причешћу, али било како било надам се да ћу добити одговор.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Браћо па може и неко други да ми одговори на питање ако је расположен  :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

Да би се исповедали како приличи, морамо се припремити,а  припрема за исповест има само један циљ: да нас наведе, да себе видимо онакве какви заиста јесмо пред Богом, да бисмо могли исповедати своје грехе у искреној нади опроштења.

на исповест долазимо да бисмо примили опроштај од Бога својим искреним покајањем за учињено, или неучињено дело, за изговорену или неизговорену реч, за мисао која се зачела или није зачела у нашој свести.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Сећам се прве исповести и данас  :smiley: као да је јуче било . Била вечерња , заврши се, и онда свештеник питао имали ко за иповест а оно се пријавише доста јер беше пост. И ја се зачудио шта је сад ово шта да радим (тада сам већ био оно тек почео да идем у Цркву) потпуно сам се збунио.

То је било одма на почетку Велико Васкрешњег поста. И да не давим више . Уђох храбро, и кажем

''Помаже Бог оче'' ....помогните ми шта да кажем јер је мени ово први пут и не знам одакле

да кренем. И он се насмеја и тако почесмо полако ...пита он мене ја одговарам, па још се и охрабрих

па ми се језик као развезао а и душа се као отворила па била и која суза, ма чуду једно. И на крају

ме пита да ли си постио јер је сутрадан било Причешће , рекох оче јесам постио сам три дана, али

би да се Причестим ако могу. И каже ми он дођи сутра на Литургију и нека ти Причешће буде на

здарвље и спасење. Ето то је укратко моје прво искство са Исповешћу и Причешћу.

После тога а има сада негде од како се десило то моје прово Причешће прошло је негде 12 год. а можда

и која година више Бог зна.

Слава Богу. :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

Да додам још и ово због велике милост Божије  нисам престајао да се причешћујем све до данас.

Подели на овим сајтовима

Моја прва исповест је била тако што сам кренула са причом а свештеник каже, чекај то је за исповест а не за овде, а ја кажем, а не оче, прво да се ви и ја упознамо да смо начисто, а Бог ионако зна све, после ћу ја на исповести то да скратим   s.o.s..gif' class='bbc_emoticon' alt=':cmizdrenje:' />

И тако се ми лепо распричасмо, а пошто је прва моја реченица била да не желим да будем лицемер, једна од његових последњих реченица упућених мени тог првог сусрета је била

- Много тога сигурно јеси, за много тога не знам, али за једно могу ад сведочим - Лицемер ниси, ни пред собом, ни преда мном а понајмање пред Богом

И на исповест сам отишла лака срца јер ионако сам све већ исповедила Оцу као што свако вече исповедам( нећу да чујем реч гностик и протестант s.o.s. )

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Е баш ме насмеја Лазарице  :drugarstvo:. Много пута ми се десило да не знам шта да кажем.

Толико сам се исповедао да је дошло до тога да сам почео да се питам шта сад, шта рећи,

иако сам био потпуно светстан да има још много тога али ништа ми у тинтару није

долазило. Међутим и ту сам добио одговор наравно од наших богомудрих свештеника и добио

сам савет да кажем ''опраштам'' и много пута сам то говорио. А и много пута кажем ''оче ја понављам грехе'', и онда добијем поуку парафразирам : као што изникне трава па онда човек узме косу, па је

покоси, и он ту радњу стално понавља кад год изникне трава, и тако још много поука које неке упамтим

неке на моју жалост не, али на крају обавезно следи од свештеника питање : да ли се кајеш за своје грехе и ти наравно каже да оче кајем се.

Подели на овим сајтовима

• Гости

? ??? ?? ??????? ????????  :drugarstvo:. ????? ???? ?? ?? ?????? ?? ?? ???? ??? ?? ?????.

?????? ??? ?? ????????? ?? ?? ????? ?? ???? ?? ??? ????? ?? ?? ????? ??? ???, ??? ????,

???? ??? ??? ??????? ???????? ?? ??? ??? ????? ???? ??? ????? ?? ? ??????? ????

????????. ??????? ? ?? ??? ????? ??????? ??????? ?? ????? ?????????? ?????????? ? ?????

??? ????? ?? ????? ''????????'' ? ????? ???? ??? ?? ???????. ? ? ????? ???? ????? ''??? ?? ???????? ?????'', ? ???? ??????? ????? ???????????? : ??? ??? ??????? ????? ?? ???? ????? ???? ????, ?? ??

??????, ? ?? ?? ????? ?????? ??????? ??? ??? ??????? ?????, ? ???? ??? ????? ????? ???? ???? ???????

???? ?? ???? ?????? ??, ??? ?? ????? ???????? ????? ?? ?????????? ?????? : ?? ?? ?? ????? ?? ????? ????? ? ?? ??????? ???? ?? ??? ????? ??.

E, odlicno...sada ste dotakli jednu veoma bitnu temu a ona je - sta da se kaze kada se sve vec reklo, odnosno, sta covek da ispovedi kada je vec sve ispovedio ili mu se neki, da kazem laksi, grehovi tipa - pusenje, psovanje... stalno ponavljaju da vec samo ispovedanje istih gubi na smislu. Sta onda?

P.S. Naumz, vama cu odgovoriti kasnije kada budem i sam postavio neke teze za dalje razmisljanje o ovoj temi, kao sto sam u uvodu i naglasio. Drzimo se sada razmisljanja o temi i svedocenja vlastitih uvida kao i razmisljanja o tudjim. Dobro ste poceli... idemo!

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

nikada mi nije problem šta ću da kažem, ne prođe dan a da ja ne pokleknem sopstvenoj sujeti i taštini, pa makar to trajalo i 5 minuta :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

кајање би требало да буде увод у покајање, а покајање је као што знамо, покајати се- променити се, не чинити више то дело, или се бар трудити да га не чинимо

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...